Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebujakiegosfilozofa

JEST NA SALI JAKIS FILOZOF?!

Polecane posty

JEst tu jakiś filozof ? :) ktoś kto studiuje filozofie? i pomoże komuś z innego kierunku (pochodnego)

pain au chocolat Ty też? :)

Gość Szokinista
ja jestem filozow a co chcesz?

Każdy człowiek jest filozofem ale potrzebuje kogos kto studiuje/studiował ten kierunek................

o tej pracy mgr to podszyw akurat ;/

?

Gość ja mam magistra
z filozofii. i co?

Mam takie zadanie i nie wiem jak do niego się zabrać :( Może na priv ?

Gość ja mam magistra
nie wiem, co to priv, slonko, nie uzywam tez tlenu i gadugadu mow co ci trzeba.

a e-mail?

Gość ja mam magistra
nie, moja mila, nie publicznie. teraz nie krec i pisz jakie zadanie, filozofia to nie jest temat wstydliwy, prawda? a twoja nauczycielka ze szkoly nie jestem, jesli sie boisz, nawet nie mieszkam w polsce. :-) jak moge pomoc?

Muszę napisać pracę na zaliczenie i nie wiem jak się za to zabrać. Wybrane stanowisko filozoficzne - minimum na 8 stron :(

Gość ja mam magistra
pracy ci nie napisze :-) ale doradzic moge. radzilabym jechac po czyms modnym, np nihilizm. nie musisz pisac o tym, co lubisz, wazne, zeby bylo modne bo bedzie latwiej. o nihilizmie jest multum stron internetowych i latwo cos znalezc. poza tym to cos, co swietnie sprawdza sie w dzisiejszych czasach. latwymi opcjami bedzie idealizm (za platonem) i materializm/realizm (za arystotelesem). czy masz jakies wskazowki od wykladowcy? czy tez temat pracy to po prostu wybrane stanowisko? co mialas na zajeciach w tym roku?

Trzeba wybrać stanowisko jedno i znaleźć argumenty na jego obrone :/ (ta praca ma miec 8 str!) i np realizm albo idealizm materializm albo immaterializm monizm albo pluralizm determinizm albo indeterminizm

I co tutaj nawymyslac? ;/

Gość ja mam magistra
to ja sugeruje ten pierszy kawalek z realizmem (arystoteles) i idealizmem (platon). zacznij od stwierdzenia, ze xxx (wybrane przez ciebie stanowisko) jest silnie zakorzenione w filozofii i ma wielu zwolenninkow, a takze opis stanowiska. w paragrafie drugim i trzecim lec z krotkim opisem pogladow filozofow reprezentujacych nany poglad. potem przyklady w kilku parafrafach i podumowanie. np: podstawowa idea realizmu jest fakt, ze rzeczy istnieja (wiem, brzmi troche glupio), w jaki sposob istnieja, ze sa od nas niezalezne i ze isnieja sposoby ich poznania.

Gość a ja...a ja
was czytam i zaluzje ze nie studiuje filozofii....wstarczy miec dobry bajer i umiec sie wybronic:( zero myslenia w tym

Gość ja mam magistra
dalej o ralizmie: przyklady mozna mnozyc, ale mi zawsze podobal sie kawalek russella o ty, ze nie zdawal sobie sprawy z istnienia swiata dopoki nie zauwazyl swojej lewej stopy. reszte z tego wydedukowal. jako przyklady mozesz podac podstawowe fakty dotyczce wiedzy, np istnienie planet. nigdy nie widzialas np plutona lub neptuna a jednak wiesz, ze istnieja. dlaczego? dodatkowo, planety w ukladzie slonecznym istnieja bez wzgledu na to, czy w nie "wierzysz", one sa. ale skad o tym wiesz? realizm w takim prostym sensie opiera sie na wiedzy ogolnej. najlepszym przykladem realizmu jest matematyka, ktora opiera sie na objektywizmie. w tym sensie zasady matematyczne sa "odkrywane" a nie "kreowane/tworzone".

Gość ja mam magistra
z kolei w idealizmie to umysl, albo jak kto woli, dusza, zajmuje pierwsze miejsce. tak jak w realizmie z istnienia stopy dedukujemy istnienie reszty czlowieka tak w idealizmie, w pewnym senise, "stopa nie istnieje na prawde" w takich prostych normach: to idealisci twierdza, ze swiat przestaje istniec, kiedy go nie posterzgamy, ba, ze nie istnieje zupelnie. dobrym przykladem jest tu dziecko, ktore zakrywa oczy i mysli, ze nikt go nie widzi.

Gość ja mam magistra
a ja.. a ja... filozofia to nie tylko bajer :-) otworz sobie ksiazke do logiki - to naprawde trudne. ale rzeczywiscie, kazdy filozof umie niezle bajerowac, dlatego ludzie po filozofii kieruja powaznymi firmami, zajmuja sie marketingiem, sprzedaza i masa innych rzeczy pozornie niezwiazanych z filozofia.

dzieki.... to wszystko za trudn ;/:( e

Gość a ja mam pytanie 1
jako nawrócona, czy filozofowie wierzą w Boga. Serio pytam.

Gość ja mam magistra
nie poddawaj sie. skopiuj pare pomyslow z "historii filozofii" i rozwin wlasnymi przykladami, prostym jezykiem.

Gość ja mam magistra
zalezy, ktorzy filozofowie ;-) sw augustyn i tomasz z akwinu stworzyli podstawy filozofii chrzescijanskiej.

Gość a ja mam pytanie 1
no tak, ale mi chodziło o uwspółcześnionych nieco, czyli tych, ktorzy np. przebywaja tu na kafe. A reasumujac czy nauki filozoficzne nie zaprzepasciły prostej wiary?

Gość mgr filozofii
moj promotor byl ksiedzem, a ja nie krylam przed nim, ze w boga nie wierze. wiekszosc studentow filozofii to agnostycy lub ateisci, ale znam rowniez przypadki takich nawroconych;)

Gość mgr filozofii
ja moge sie zapytac, czy naiwna wiara nie powstrzymywala przez dlugi czas nauki i rozwoju wiedzy???

W mojej pracy chodzi żeby bronić ciagle jakiegos stanowiska np. Realizmu tylko o czym by tu pisać :/