Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mag.nat.ka

Intercyza

Polecane posty

Gość Mag.nat.ka

Mam do Was pytanie, byc może się orientujecie w tej kwestii. W tym roku będę brała ślub. Chodzi mi o to jakiego majątku dotyczy intercyza? Czy w przypadku rozstania z małżonkiem majątek którym dysponowałam przed zawarciem ślubu też podlega podziałowi czy tylko ten, który wypracujemy wspólnie?

Gość jakśtam
intercyza jest właśnie po to, żeby zachować swój majątek w razie rozwodu. oczywiste jest zatem, ze podziałowi podlega tylko ten wypracowany wspólnie.

Gość Mag.nat.ka
czyli że gdybyśmy nie mieli intercyzy to i tak podziałowi podlega majatek wypracowany podczas małżeństwa?

Nie latwiej w wyszukiwarke wpisac slowo ,,intercyza,, wtedy nikt nie wprowadzi Cie w blad. Mnie sie wydaje, ze w intercyzie tak naprawde spisujesz w jaki sposob bedziecie sie dzielic majatkiem w razie rozwodu i niekoniecznie musi byc tak,ze majatek zgromadzony po slubie zostanie podzielony po polowie. Malzonkowie moga zastrzec calkowita rozdzielczosc majatkowa wiec w tym przypadku , o ile mi dobrze wiadomo, kazde z nich bierze to czego sie dorobilo w trakcie trwania malzenstwa.