Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość logoggo

WADA WYMOWY

Polecane posty

Gość logoggo

Chciałam zapytać czy Wasze 5,5 letnie dzieci -chłopcy mają lub miały złożoną wadę wymowy? A jak tak to jak długo trwa już lub trwało leczenie?

Gość logoggo
nikt nie ma takiego problemu ?

Gość deli26
a o jaką konkretnie wadę wymowy Ci chodzi? bo w tym wieku wada może być i fizjologią i patologią.

Gość logoggo
nie wymawia literki R to J , L, ma problemy ze zmiekczaniem i i ogolnie jest tego o wiele wiecej podobno nauka potrwa nijm 1 rok :(

Gość mój mały
ma 5 lat i też ma problem z wymową. Powie np. koń, ale już "tot", a nie "kot", nie mówi SZ, R itd. Próbuję pracować z nim ale poprawy jak na razie nie widzę. Logopeda będzie konieczny, niestety.

Gość .Logopeda.
cześć dziewczyny :-) 5,5 lat to już taki wiek,w którym mowa powinna się upłynniać i wykształcić. Jesli Twoje dziecko ma tak złożone wady wymowy to musisz się uzbroić w cierpliwość i dać jemu, sobie, jak i terapeucie dużo czasu. To zaupełnie tak, jakbyś Ty się musiała teraz nauczyć wymawiać wszędzie zamiast r l. Tez byłoby CI trudno. Ile potrzeba czasu to zależy od głębokości i stopnia utrwalenia wady, a także zaangażowania terapeuty, dziecka i Twojego.

Gość .Logopeda.
ja bardzo szanuję mamy, które ćwiczą ze swoimi dziećmi i często bardzo pomagają w terapii i z całym szacunkiem dla Ciebie, ale to, ze Ty ćwiczysz nie oznacza, ze mu pomagasz, no chyba że masz pojęcie jak wywoływac głoski... Uważam, ze tylko terapeuta ma wiedzę jak dana głoska ma być realizowana, tylko on może wskazac dziecku odpowiednie ułożenie warg, języka, zębów przy wymawianiu każdej głoski i moze palcem wskazać to miejsce. Jesli Ty tego nie umiesz, a ćwiczysz z dzieckiem to jego wada może się bardziej pogłębiać, bo ćwiczy ciągle ze złym układem artykulatorów. Zachęcam do wizyty u logopedy chociażby po to, aby uzyskać wskazówki jak ćwiczyć. :-)

Gość logoggo
Ja walśnie takie wskazuwki dostałam od logopedy jak ćwiczyć nad literką L... gdy ma powiedzieć np wyraz LOTNIK to na L zatkać nosek dziecka. Następnie język musi być oparty o górne ząbki . A żeby poprawić gimnastykę jezyka to smarować kąciki ust nutellą zeby dziecko ją zlizywało wtedy język musi byś bardziej wysunięty ale nie wolno pomagać sobie dolną wargą