Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ninkinka

na ile przed chrzcinami sie wszystko załatwia?

Polecane posty

wszystko tzn co? jesli chodzi o sprawy w kosciele to zalezy jaka masz parafie. w niektorych chrzciny są w wyznaczonym dniu w miesiacu i trzeba chodzic na kursy dla rodziców i chrzestnych. U mnie załatwilam wszystko na 3 tyg przed chrzcinami bo nie ma zandych kursów i cale :zalatwianie" ogranicza sie do dania kasy w kopercie i poadania danych osobowych rodziców i chrzestnych no i imion dziecka.

U nas też nie ma żadnego załatwiania :) U nas chrzciny są pierwszą i ostatnią niedziele mieisąca (można również ustalić ,,inny" termin np w tygodniu ) . Rodzice muszą dać zaświadczenie ze byli u spowiedzi.Chrześni jeśli nie są z tej parafii to zaświadczenie o bierzmowaniu i karteczka ze spowiedzi.Potem dzień przed chrzcinami jest spotkanie z rodzicami i chrzestnymi.Potem koperta i tyle.

u mnie nawet tego nie ma. do spowiedzi nie trzeba isc zadnych zaswiadczen, chrzestnie nie muszą niczego donosic podaje tylko ich nazwiska i tyle. zadnych spotkań... tyle ze nasz ksiadz to nas wszystkich zna od dziecka wiec to tez inaczej. mamy malutką parafie, jest jeden ksiadz i fantastyczna :P wiejska admosferka, ze wszyscy wiedza co sie u sąsiada na obiad gotuje :P terminów tez zadnych nie ma. mozna chrzcic po mszy mozna na mszy w dzien ktory komu pasuje.

I tak powinno być! To że u mnie w parafii są inne terminy chrztu dowiedziałam się przypadkiem na ich stronie internetowej.Nas proboszcz o tym nie poinformował.Chodź się pytałam....Teraz to na pewno nie zrobię chrztu w niedziele o 12 :D :P