Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciułała oł yeah

jak korzystnie ulokować pieniądze?

Polecane posty

Gość ciułała oł yeah

tylko prosze nie mówice ,ze pieniądze to nie topik nie na uczuciowe :D bo wiekszość tu tematów zahacza o wątki finansowe, choć jak wiadomo, pieniądze szczęścia nie dają ;) ktoś ma jakieś doświadczenia, rady?

Gość czarnula210
najbezpieczniejsze będą u mnie na koncie hehehe

Długoterminowe programy regularnego inwestowania Lokaty strukturyzowane Papiery dłużne, najlepiej obligacje Dla osób skłonnych do poniesienia większego ryzyka - fundusze akcyjne

Gość ciułała oł yeah
czarnula Twój nick nie napawa mnie optymizmem i zaufaniem :D musiałabyś mnie zachęcić czymś :)

Gość ciułała oł yeah
chłopak z ferajny- a Ty coś z tego wybrałeś dla siebie? mam do zainwestowania powiedzmy 30 tys. Co byś doradził?

Gość adsasd
w tej chwili jedyne co można zrobic to znaleźć dobrze oprocentowaną lokatę, ale: - nie daj się namówić na konto ;) - to częsta pułapka - nie daj się namówić na lokaty strukturyzowane, z ubezpieczeniem itd. Ewentualnie obligacje skarbhy państwa Jest sporo banków które dają więcej niż 8% ale analitycy mówią że to się kończy....bo banki chcąc pozyskać kasę i klientów przeginają i obniżają własne zyski do minimum, stąd niedługo 10% się skończy

Gość adsasd
a co do funduszy akcji, to jeszcze nie teraz. SKoro mówi się już coraz częściej o kryzysie i to w Polsce (gwałtowny wzrost bezrobocia i ma być jeszcze ciekawiej), słabnącej złotówie to na razie z funduszami nie ma co szaleć.

>> Ty coś z tego wybrałeś dla siebie? mam do zainwestowania powiedzmy 30 tys. Co byś doradził? Lokata połączona z regularnym inwestowaniem. >> nie daj się namówić na lokaty strukturyzowane, z ubezpieczeniem itd Niby dlaczego? Te z gwarancją kapitału to bardzo dobre propozycje do inwestowania w dobie kryzysu.

>> to jeszcze nie teraz. SKoro mówi się już coraz częściej o kryzysie i to w Polsce (gwałtowny wzrost bezrobocia i ma być jeszcze ciekawiej), słabnącej złotówie to na razie z funduszami nie ma co szaleć. Kryzys w polsce juz jest, przecena akcji jest ogromna, dlatego opłaca się w nie inwestować, bo teraz będa miały trend wzrostowy. Co ma wzrost bezrobocia, do akcji?

bezrobocie do cen akcji Na posiadane akcje są wypłacane dywidendy - zwolnienia = firma ma mniejsze zyski - zyski idą na dywidendy - mniejszy zysk mniejsze wypłaty na akcje = tańsze akcje bo firma gorzej sobie radzi A kryzysu w Polsce jeszcze nie ma (przynajmniej w takie skali jak na zachodzie) zauważ że przez parę miesięcy była KOREKTA cen akcji

Gość ciułała oł yeah
Chłopak, a konkretnie? masz na mysli ofertę którego banku jesli chodzi o lokaty?

Gość ciułała oł yeah
a akcje firm- masz jakieś firmy konkretne na myśli? nie wiem od czego zacząć...

Pieniądze szczęścia nie dają, dają kochana dają, niezdrowa miłość do pieniędzy szczęścia nie daje, ale to już inny temat do dyskusji.

chlopak z ferajny- nie mow, ze teraz akcje sa niedowartosciowane i tzreba inwestowac w fundusze( szczegolnie fundusze sa nieoplacalne), bo ja pracuje jako makler i nie znam nikogo przy zdrowych zmyslach, kto by teraz inwestowal. Jezeli ktos kuma baze, to moze zabierac sie za instrumenty pochodne, bo na tym mozna w obecnej sytuacji zyskac, ale nie sadze, zeby autorka taka wiedze posiadala.

Gość ciułała oł yeah
nie mam zadnego doświadczenia w pomnażaniu zarobionych pieniędzy. Jedyne co mi przychodzi do głowy to waluty i róznice kursów, bo wydaje mi sie dość proste, no i tak sobie myślę, ze szansa , która sie pojawiła gdy dolar spadł do prawie 2 zł to była okazja na 30% zysk, która się już nie powtórzy.

>> Na posiadane akcje są wypłacane dywidendy - zwolnienia = firma ma mniejsze zyski - Chyba po to firma zwalnia, żeby miec mniejsze koszty, a więc większe zyski? Kto cie uczył podstaw ekonomii?:o >>zyski idą na dywidendy - mniejszy zysk mniejsze wypłaty na akcje = tańsze akcje bo firma gorzej sobie radzi Zyski moga iść na dywidende, decyduje o tym Zarząd i Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy.

>> nie wiem od czego zacząć... Pójdź do jakiegoś doradcy finansowego. Expander, open finance, finamo, itp. Oni nie biorą kasy od klientów i za darmo udzielają porad.

Gość ciułała oł yeah
Dziubuś, nareszcie Cię ściągnęłam :D Moja piękna, poradź mi co plis!

Gość ciułała oł yeah
instrumenty pochodne??? fascynujące słowo, ale bladego nie mam co oznacza :D

>> nie mow, ze teraz akcje sa niedowartosciowane i tzreba inwestowac w fundusze( szczegolnie fundusze sa nieoplacalne), bo ja pracuje jako makler i nie znam nikogo przy zdrowych zmyslach, kto by teraz inwestowal. Taki z ciebie widocznie makler :o Ja natomiast znam portierów i innych parkingowych cieci, którzy za inwestowanie zabierali się jak WIG był na poziomie 60 000 pkt. Wtedy maklerzy tacy jak ty doradzali kupowanie akcji :o Na dzień dzisiejszy inwestowanie w spółki WIG 20 jest najbardziej opłacalne, akcje są przecenione i z pewnością jeśli bierzemy długowalową strategią, minimum 2, 3 lata, to na tych akcjach zarobi się i to nieźle.

>> instrumenty pochodne??? fascynujące słowo, ale bladego nie mam co oznacza Wyższa szkoła jazdy, generalnie dobra sprawa jak ktoś się orientuje o co chodzi. Poczytaj np. o opcjach PUT i CALL, pozycjach długich i krótkich, Forexie, itp.

Chłopak z ferajny a obrotach to się zapomniało jak się sprzeda 1000 sztuk towaru zyskując z każdego 1 zło to się więcej zyska niż sprzedając 100 sztuk w takiej samej cenie "Zyski moga iść na dywidende, decyduje o tym Zarząd i Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy." wątpię aby nie chcieli dywidend jak by firma dobrze prosperowała i były wysokie wypłaty na akcje

Gość ciułała oł yeah
Dziubus, tak, ale to było dawno temu i poszłaś kochana spać :D a tu dzisiaj niespodzianka!

>> wątpię aby nie chcieli dywidend jak by firma dobrze prosperowała i były wysokie wypłaty na akcje O czym ty człeniu pierdzielisz? :o Wysokie wypłaty na akcje? Co to jest? Żaden zarząd ani WZA nie kwapią się do wypłacania dywidend, bo każdy kumaty menadżer woli zyski inwestować w dalszy rozwój firmy zamiast wypłacić kase i nic z tego nie mieć :o

Gość ciułała oł yeah
mam tak: mam kredyt w złotówkach multibank z rachunkiem bilansującym, co oznacza, że przy oszczędnościach na koncie 30 tys. moja rata miesięczna jest niższa o jakies 200zł. Wychodzi więc na to, że z tych 30-tys. mam miesięcznie taki własnie zysk- 200zł . No i się zastanawiam, czy nie mogłabym zrobić czegoś co przyniosłoby lepszy efekt finansowy?

>> Wychodzi więc na to, że z tych 30-tys. mam miesięcznie taki własnie zysk- 200zł Mogłabyś, idź do doradcy to powie ci co i jak. Tylko do porzadnego, a nie do jakiegoś ciula :o

Chłopak z ferajny Ludzie(bogatsi inwestorzy) kupują akcje po to aby czerpać właśnie kasę z dywidend jeśli akcje maja stabilny kurs bo po to się handluje akcjami aby czerpać z nich zyski z przedsiębiorstwa a nie po to aby się wymieniać papierkiem...