Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 chcemy mie膰 sw贸j dom

Budowa domu. Prosze wejdzcie

Polecane posty

Chcemy z m臋偶em wzi膮膰 170 tys. na budow臋 domu. Wybrali艣my ju偶 projekt i orientacyjne koszty to 150 tys. Domek niedu偶y, budowa膰 b臋dzie go m贸j tata i kilku znajomych wi臋c koszty budowy b臋d膮 niskie. My艣licie, 偶e wystarczy 170 tys na wybudowanie i wyko艅czenie? Nie chcemy bra膰 偶adnej firmy tylko wszystko robi膰 sami.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ojoj..tych
tematow ti juz tu by艂o przerabiane nie raz...

Udost臋pnij ten post

Tak, wiem czyta艂am ale zazwyczaj pisz膮 偶e maj膮c 300 tys mo偶na dopiero my艣le膰 o budowie ale to przesada. My z m臋偶em chcemy ma艂y domek, parterowy, bez cud贸w dlatego pytam czy tyle wystarczy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gyugyufyufvk
podobno parterowy jest dro偶szy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ania bania
nie parterowy nie dro偶szy..tylko trudno tak na forum wszystkiego odrazu ,,dotkn膮膰". Mozesz tanio wybudowac, ale potem b臋dziesz mia艂a co jakis czas problemy - niespodzianki..co艣 b臋dzie przecieka膰, cos bedzie odstawac, izolacja cieplan nie za duz, wi臋c rachunki za cipe艂o wi臋ksze..itp..itd.Dlatego niekt贸rzy buduja na raty, rozkladaj膮c na kilka lat aby wszystko w miar臋 zrobic na dobrym poziomie. Prawie ka偶dy naci膮艂 si臋 na tanich meblach lub butach. Podobno je艣li nie jeste艣 bogatym to powiniene艣 kupowa膰 dobre rzeczy. Ale to tylko moje zdanie...170 tys. to du偶o dla nas przecietniakow, ale na dobry dom, nawet ma艂y troche chyba b臋dzie za ma艂o..

Udost臋pnij ten post

W艂a艣nie chcieli艣my zrobi膰 "ta艅szym kosztem" M贸j tata ma firme budowlan膮 to materia艂y b臋d膮 ta艅sze, tak samo z robocizn膮...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ania bania
to bardzo dobry plus, m贸j m膮偶 te偶 prowadzi firm臋 i wiem o co ci chodzi,bo nie tylko ,偶e materia艂y ta艅sz to potem jeszcze zakup mo偶na wrzuca膰 w koszty..Moim zdaniem spr贸buj i dasz nam znac, jak wam poszlo.Nie mo偶ecie oszcz臋dza膰 na dobrych oknach , ociepleniu scian, dobrym dachu i systemie grzewczym..to chyba najwa偶niejsze..mo偶e dacie rad臋...My planujemy ok 100m2 i nam wychodzi wi臋cej..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 budowlaniec
witam jestem w tym fachu juz pareeee lat i wiem cos na ten temat jedno jest pewne im mniej kredytu tym wczesniej bedziecie spokojnie spac.A wiec im predzej zaczniecie tym lepiej wszystko pojdzie do gory jak juz macie grunt to jest duzy plus jezeli nie macie dzieci to poddasze mozna w pozniejszym czasie wykonczyc a na budulcu tzn bloczki okna izolacje nie mozecie skapic bo sie to odbije za pare lat na ogrzewaniu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja te偶 mam pytanie odno艣nie
kredytu na budowe domu. Ile powinni艣my wzi膮膰 na dom parterowy z 3 pokojami, kuchni膮, 艂azienk膮 i pomieszczeniem gospodarczym? Chcieliby艣my 偶eby wystarczylo tez na wykonczenie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kto pyta nie b艂adzi
no ja my艣l臋, ze minimum 300 tys. jak razem z wyko艅czeniem..dzi艣 w TV porannej by艂o o nowych kredytach dla ma艂偶e艅stw na pierwsze mieszkanie..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Je艣li Tw贸j tata ma firm臋
budowlan膮 to powinien wiedzie膰, 偶e koszty faktyczne budowy zwykle przekrazcaj膮 o 30% koszty szacunkowe. Moim zdaniem w zyciu nie wystarczy na wybudowanie i wyko艅czenie. M贸j kolega te偶 ma firme budowlan膮, wsp贸lpracuje z firm膮 wynajmuj膮c膮 maszyny budowlane, wi臋c wszystko albo za darmo albo taniej i koszt wybudowania sobie ma艂ego domku wyliczy艂 na minimum 200 tys. a do tego jeszcze wyko艅czenie

Udost臋pnij ten post

A jak膮 technologi膮 b臋dzie stawiany ten dom? ....... chyba od tego trzeba by zacz膮膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a na zaoczne studia tez
170 tys braknie na bank. Wystarczy na wybudowanie w stanie surowym . Sciany ,pod艂ogi ,armatura . Koszty pot臋偶ne . A powiedz jaka b臋dzie rata kredytu ? I czy si臋 nie boicie ? Kolega wzial 160 tys ma rate kredytu 1100 a startowa艂 od 940. Dosta艂 takiej nerwicy ,偶e mdleje na stoj膮co .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kto pyta nie b艂adzi
wiele tu by艂o juz temat贸w na temat budowy i ich koszt贸w, du偶o os贸b pisa艂o jak to mo偶na postawi膰 za p贸艂 ceny dom. By膰 mo偶e tak, tylko nie widzia艂am, 偶eby kto艣 napisa艂 uda艂o si臋 nam postawi膰 dom za 150 czy 170 tys. A moze cos przegapi艂am na forum. Je艣li komus si臋 uda w dobrym standardzie taki dom postawi膰 to niech da zna膰. Cos podpowie, ja ch臋tnie skorzystam z takich rad i te偶 wezm臋 si臋 zabudow臋. Do tej pory odzywa艂y sie tylko osoby,kt贸re wyda艂y ok 300tys. i m贸wi膮,偶e to nie koniec i twierdz膮,偶e pa艂acu nie stwia艂y i rodzina du偶o pomaga. Niech kto艣 da znac jak mo偶na wybudowa膰 taniej, napewno mo偶na tylko o ile.,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie budowa艂am ale znam
kilka os贸b kt贸re wybudowa艂y dom z wyko艅czeniem nawet za 120 tysi臋cy, mieli swoj膮 dzia艂k臋, budowali sami i wystarczy艂o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kto pyta nie b艂adzi
moze kto艣 znajdzie si臋 co sam tak wybudowa艂 i w przybli偶eniu napisze sk膮d, dlaczego takie niskie koszty. Na forum by艂o du偶o takich zda艅..,,znam ,s艂ysza艂em". Druga sprawa sa zapewne r贸偶ne sytuacje rodzinne. M艂odzi czasami gni偶d偶膮 si臋 k膮tem u rodziny lub wynajmuj膮 i desperacko poszukuj膮 wuj艣cia na w艂asne mieszkanie. S膮te偶 osoby, kt贸re maj膮 jakie艣 warunki mieszkaniowe,czasami w艂asne. ale ciasne. Tym pierwszym to nie dziwie si臋 je艣li chc膮 budowa膰 tanim kosztem i szybko, natomiast je艣li kto艣 moze odwlec budow臋 na rok, na dwa lub budowa膰 na raty to chyba b臋dzie bardziej rozs膮dnie.

Udost臋pnij ten post

Hej! ja te偶 buduj臋 domek, oj jest ci臋zko, budowa domu to studnia bez dna .... kas臋 na stan surowy mamy - dostalismy od rodzic贸w a na reszte penie bedziemy bra膰 kredyt, tak si臋 boje tego kredytu... ale c贸z bez tego ani rusz...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ania bania
studnia, ale warto , jaka satysfakcja jak sie taki dom postawi. A propos tanich koszt贸w- Uwaga! nie przeginajcie, lepiej poczeka膰 z zakupem ni偶 kupic byle co , chocia偶 i drogi mo偶e byc te偶 bubel. By艂am na nowym mieszkaniu u kole偶anki, no i 偶al patrze膰. Ja mam 20 letnie do艣wiadzcenie bycia na swoim, to wiem jak po jakim艣 czasie wychodz臋 tanie remonty, wyko艅czenia itp. Kole偶anka parcowa艂a par臋 lat za granic膮 na mieszkanie.Kupi艂a upragnioen 2 pokoje, jest sama pensja 1500z艂 i tak wyka艅cza z bratem za par臋 groszy.Co zrobi膰 , takie 偶ycie.No wi臋c na 艣cianach ma fataln膮 farb臋 (malowa艂a kilka razy sama 艣ciany, to ju偶 troch臋 sie znam), kt贸ra jest fatalnej jako艣ci i juz wida膰,偶e po roku b臋dzie fatalnie wygl膮da膰, tam gdzie b臋dzie s艂o艅ce dochodzi膰 lub cz臋sto chodzi膰 i wycierac sie o ni膮 (np, korytarz). Panele k艂ad艂a sama z bartem,przerwy zachodz膮 jedna na druga (kto uk艂adal panele to wie o co chodzi), ale przede wszystkim s膮 marnej jako艣ci takie co to markety czasami oferuj膮 po 15zl/m2. To nie chodzi o ich wygl膮d, tylko jak d艂ugo pole偶膮 i jak b臋d膮 wygl膮da膰. Nie m贸wi艂am je wszystkiego,bo szkoda dziewczyny, tylko doradzi艂am jej par臋 pomys艂贸w na tanie ale dobre wykoczenie. Uda艂o mi si臋 wyperswadowa膰 (skoro nie ma narazie pien臋dzy) kupienia taniego 艂贸偶ka do sypialni.Lepiej niech rok po艣pi na materacu, a potem kupi porz膮dne nawet na raty z dobrym materace. Tych przyk艂ad贸w mo偶na mno偶y膰..jeden wniosek,lepiej po ma艂u a wmiar臋 dobrze i solidnie.

Udost臋pnij ten post

nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja np mieszkam w ma艂ej miejscowo艣ci i tu postawienie domu w surowym stanie to koszt ok 200 ty艣 . Pisz膮c domu mam na my艣li po偶adne materia艂y i konkretne wykonanie a nie ceg艂y z rozbi贸rki i stare dach贸wki. a na po偶adne wyko艅czenia itd to 100 ty艣 trzeba miec no chyba 偶e kupisz najtansze kafle i inne rzeczy z castoramy a po藕niej bedziesz narzekac bo g贸wno. W tak膮 budowe warto zainwestowac bo to si臋 ju偶 robi na lata , a jaki jest sens robic dom tanim kosztem i pozniej co rok co艣 naprawiac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kobiecina1983
Nam jak do tej pory posz艂o 430 tys. z tego 320 to kredyt, a dom jeszcze nie sko艅czony, tzn. g贸ra nie wyko艅czona. Dom ma 250 m2 i dwa garaze po 30m. Licz臋, 偶e jeszcze 25 ty艣. plus ogrodzenie i bramy i b臋d臋 mog艂a powiedzie膰, 偶e sko艅czone. Moja znajoma pobudowa艂a si臋 z w艂asnych pieni臋dzy tzn. dzia艂k臋 mieli, ale oszcz臋dno艣ci zero i budowali si臋 z pensji. Troch臋 to potrwa艂o, ale maj膮 艂adny ma艂y domek. Czasami mi si臋 wydaje, 偶e s膮 cudotw贸rcami, ale mo偶na. JAk si臋 chce to mo偶na! Ja bym tak nie umia艂a ci膮gle oszcz臋dza膰, bo bym chyba zdech艂a, a zawsze jak nie mam pieni臋dzy to mi wszystkiego brakuje i ci膮gle jestem z艂a, wi臋c musia艂am wzi膮膰 kredyt.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ciepluszek
spokojnie starczy tylko musicie to robic ekonomicznie.

Udost臋pnij ten post

Skoro tata ma firm臋 budowlan膮 to sie powinien orientowac w kosztach Pytanie ile kosztuje parterowy dom to pytanie ile kosztuje czerwony samoch贸d Je艣li robi sie co艣 samemu to: - ma sie wielk膮 satysfakcj臋 :) -robi sie to d艂uzej niz fachowiec (trzeba sie uczyc) ale cz臋sto dok艂adniej- jak sie to zrobi dobrze :P -czasem przy wysokich zarobkach lepiej "przysia艣c po godzinach" i zarobi膰 na fachowca niz samemu dzwiga膰 pustaki (zdrowie te偶 ma sie jedno...) -ale je艣li nie ma innej mozliwo艣ci by dom powsta艂- nale偶y zakasa膰 r臋kawy :) Warto popatrze膰 na dom od strony technologicznej- w strop monolityczny trzeba w艂o偶y膰 wiecej pracy ni偶 w belkowy, ale nie jest potrzebny cie偶ki sprz臋t (poza grucha z betonem) i 1-2 osoby poradz膮 sobie z tematem, co w tym drugim przypadku jest nierealne Niemniej jednak 170 tys to jest niewiele O r贸偶nicy koszt贸w pomi臋dzy domem parterowym a z poddaszem mozna rozmawia膰 dopiero po por贸wnaniu konkretnych projekt贸w o podobnej powierzchni, a i tu raz mo偶e wyj艣膰 na korzys膰 jednego, raz drugiego. Zasada jest prosta i sprawdza sie w wi臋kszo艣ci przypadk贸w- w domu parterowym jest wi臋cej prac ziemnych, wi臋cej fundament贸w, wi臋kszy dach, za to ta艅szy powinien by膰 strop, brak drogich okien dachowych, lukarn itp.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 klava mery
Zanim rozpoczniecie budow臋 na pewno przemy艣lcie spraw臋 bezpiecze艅stwa. Warto zainwestowa膰, w to aby w domu nic nie zagra偶a艂o. Na www.czujniki.net znajdziecie wszystkie akcesoria.

Udost臋pnij ten post

te偶 si臋 buduj臋 i uwierz ze wystarczy, tym bardziej ze ekipy nie bedziecie miec a to w艂asnie oni kradna du偶o materia艂u itd....je艣li masz juz swoj膮 dzia艂k臋 to wystarczy...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tak..tak sprobuj
a potem wstaw dla nas zdjecia tego domu..za 170 tys. poogladamy..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mojaaaaaaaaaaaaa
moja siostra wybudowa艂a dom 3 lata temu za 127 tys. Wprowadzili si臋 i mieszkaj膮:) co prawda g贸r臋 ko艅czyli po wprowadzeniu si臋, czyli w te 127 tys. wliczony by艂 dom z piwnicami i poddaszem u偶ytkowym, dach z dach贸wki ceramicznej, kocio艂 z podajnikiem, okna, drzwi wszystkie tak偶e wewn臋trzne, ogrzewanie pod艂ogowe na ca艂ym dole poza sypialni膮. Wyko艅czenie do艂u-parteru, schody drewniane wisz膮ce czy jak to si臋 nazywa, malowanie, tynkowanie, lampy, kuchnia na wymiar... Wi臋c widocznie da si臋:) oni dzia艂k臋 mieli, ekip臋 brali tylko do dachu, potem na robienie stropu i wylewki, do murowania domu z ceramiki wzi臋li tylko murarza i jednego pomocnika, pomagali im: m贸j szwagier, dw贸ch braci i ojciec:) dom maj膮 艂adny:) teraz wyko艅czyli g贸r臋:) poza tym nie robili wszystkiego z byle jakich materia艂贸w:P serio, cho膰 niekt贸rym tak mo偶e si臋 wydawa膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mojaaaaaaaaaaaaa
od tych 3 lat w wyko艅czeni贸wk臋 g贸ry wydali jakie艣 80 tys. wi臋c najwi臋cej kasy idzie na wyko艅czenie. Naprawd臋 bardzo du偶o robi to czy si臋 bierze ekip臋 i stawia pod klucz, czy robi si臋 wszystko samemu...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mojaaaaaaaaaaaaa
... wi臋c my艣l臋, 偶e trzeba planowa膰 co艣 ko艂o 220 tys.jak si臋 samemu wiele rzeczy potrafi zrobi膰 (no i je艣li ma si臋 na to czas)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mojaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mo偶e i masz racj臋, napisa艂am orientacyjnie. A poza tym nie zamierzam zni偶a膰 si臋 do Twojego niskiego poziomu nazywaj膮c ludzi idiotami nie znaj膮c ich!

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰