Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamina..

co myslicie o posylaniu 3letniego dziecka do przedszkola?

Polecane posty

Gość mamina..

czy to nie za wczesnie?

Jak najbardziej tak. Maluch wieku 3 lat jest juz gotowy do zawiązania relacji z innymi dziećmi w przedszkolu. Łatwiej również zniesie rozstanie z tobą, bo jego poczucie więzi jest już ustabilizowane,, i nie będzie miał obaw, że np mama go zostawia bo był zły, lub już go nie chce. Polecam zajęcia adaptacyjne dla przedszkolaków, no i ty rozmowa przygotuj go na nowy etap w jego życiu

Gość ojojojojojjjjj
moja mama pracuje w przedszkolu i ma grupę właśnie 3 - 4 latki.. i to wszystko zależy od dziecka: niektóre są na to za malutkie jeszcze, strasznie płaczą, niemogą się przemóc, odreagowują w domu potem nerwami, agresją, niechęcią itd, chodzą ciągle za przedszkolanką: tulą się, walczą żeby nieinteresiwała się innymi tylko nim A są dzieci które bardzo lubią bawić się z równieśnikami i które po pierwszych dniach wpadają w rytm i bawią się, są zadowolone, uczą się mnóstwa nowych rzeczy i jest ogólnie jestem za posyłaniem dziecka do przedszkola bo naprawde nawet w państwowym przedszkolu ono uczy się wielu rzeczy i przyzwyczaja już do pracy i odnajdywania się w grupie, uczy się rysunków, wierszyków itd - w domu to raczej nienauczy się pewnych zachowań zwłaszcza kiedy jest jedynakiem.. najlepiej poobserwuj swoje dziecko - jak się czuje w innym otoczeniu, z dziećmi, jak sobie radzi bez ciebie i pomyśl czy jest już gotowe na taką zmianę w swoim życiu...

A i absolutnie 3 latek nie może zostawać w przedszkolu na 8 godzin. dla niego to jeszcze za dużo. Najlepiej na początek zostawiać go na 2-3 godziny, i stopniowo zwiększać czas. No i fajnym pomysłem jest to aby w pierwszych dniach rodzice uczestniczyli w zajęciach