Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...lady....

walentynki po katolicku?

Polecane posty

nie rozumiem pytania... nie bardzo wiem dlaczego katolik miałby spędzać ten dzień inaczej niż nie - katolik. pewnie spędza go po prostu z ukochaną osobą albo jeśli ma naście lat to wysyła słodkie kartki do upatrzonej sympatii, tak jak każdy inny człowiek który ma ochotę obchodzić walentynki... nawiasem mam pytanie do autora topicu - jak katolik obchodzi dzień babci? a urodziny? dzień nauczyciela? pytania mają podobny sens do tego Twojego :O

Gość no nie bardzo podobne
bo dzień babci jest dniem babci, a Walentynki mają swojego patrona, jakby nie patrzeć jest to katolicki święty, a obok niego jest jeszcze dwóch innych świętych wspominanych tego samego dnia, w kościele 14 luty to uroczystość śś. Cyryla i Metodego - patronów Europy

Gość a poza tym
wielu katolików walentynek po prostu nie świętuje (potwierdzone badaniami) i nie wiem z czego to wynika...

Gość Skapnięta łezka
Św. Walenty jest najsłuszniejszym patronem zakochanych. W końcu czym zakochany różni się od obłąkanego?

Gość ignorantka123
bmblondyn-> biskup jak najbardziej katolicki postepujacy zgodnie z zasadami swej religii. Celibat kaplanow katolickich to wymysł papieża Grzegorza VII, jakies 800 lat pozniej.

Gość gygyggygymmm...
niestety qzwa!...NIESTETY!

Gość dawniej.....
katolickim świętem zakochanych był sw Jan. (noc świętojańska, puszczanie wianków na wodzie), ale zanikło to,..... lepiej porzucić własne tradycje i przyjmować wszystko bemyślnie z zachodu (walentynki , halloween, a niedługo pewnie i święto dziękczynienia)

Gość dawniej.....
miało być" patronem" był św Jan