Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Georgia13

WYCINAĆ CZY NIE...?

Polecane posty

no więc tak..prosze o sensowne odpowiedzi prawdziwie.. JAK TO JEST Z WYCINANIEM PIEPRZYKÓW..? wycinać je czy nie..czy to bezpieczne..? kiedy robi się czerniak..? z tych pieprzyków jak są na ciele czy z tych wycietych...? ja juz sama nie wiem..prosze o odpowiedz..co mam zrobic..wyciac czy nie..? mam pod pachą takiego średniego..i wogole jak taki zabieg wyglada jak to lekarz tnie..? prosze o wszelkie informacje..tylko konrety..a najwazniejsze CZY WYCINAnie pieprzyków jest dobre..?

ALe nie boisz sie teraz ze cos jest nie tak..? ze zahcorujesz na czerniaka.? przecziez takich pieprzykow sie nie rusza..mają byc do konca zycia..?

Gość _su_
kolejność 1. badanie dermatoskopem ( ma dostarczyć info, czy pieprzyk jest zagrożony czy nie) 2. poczytaj o czerniaku, znamionach dysplastycznych, jak coś udzielę Ci więcej informacji - mnie ten temat bardzo dotyczy :-) niestety ale właśnie na dziś rozstawałam się z kafee, zamiaru nie bardzo mogę zmieni, bo mam pracę, wiec jak coś, pisz, spokojnie! ah ! najważniejsze, NIE od wycinania się robi czerniak ! TAK NA POCZĄTE POZDRAWIAM

Gość gruoszka
z usuniętych już nie może zrobić ci się czerniak(no chyba że już go masz)bo go nie ma,został usunięty.Ja usuwałam pieprzyki przez wycinanie ze względów zdrowotnych.Wycinanie pozwala na to,że masz materiał do badania histopatologicznego.O usunięciu pieprzyków zadecydował dermatolog po badaniu dermatoskopowym(trzeba się na nie specjalnie umówić),potem chirurg i oczekujesz na wynik badania,które określa co to było.W moim przypadku były to zmiana dysplastyczna oraz lentigo simplex ,ponoć więc bardzo dobrze,że je usunęłam.Wszystko to robiłam prywatnie.

ALe mama ciagle mowi ze jak wytne to dostane raka !!! ciagle i lamentuje lamentuje..ze za 2 tygodnie po wycieciu juz bede w trumnie.. czyli ze trzeba wycinac ??? no a ja bym szła za darmo..czy to dobrze ze nie do jakiejs kliniki >? do szpitala ide wycinac..jesli sie nie rozmysle bo nie wiem czy dobrze robie ?? dlaczego niektorzy sie wahają..a moja mama bezwglednie nie..i ciagle ze takie cos ma zsotac do konca zycia..;/

Gość gruoszka
tylko z tych pozostawionych na ciele może się zrobić czerniak a nie z usuniętych.To jest bezpieczne i nie wierz w to,że lepiej nie ruszać bo usunięcie powoduje choroby.Piszę o usuwaniu przez wycinanie bo są inne metody ale lekarz mi je odradził.

wcale nie..bo lekarz zle zrobi i nie na tej zasadzie dziala ze miales wytną i nie masz.. to dziala tak ze zle zrobi nie przestrze zle wytnie za malo..naruszy i zrobia sie same guzy..chyba..ja nie wiem jak to dziala..ale tak mysle..tak mi mama mowi..jejku pomozcie..chcialabym sie uwolnic od 4 pieprzykopw jakie mam na ciele..jesli one w przyszlosci maja mi zrobic czerniaka ale czy aby tego czerniaka sie nie nabawie po usunieciu ??????

Gość gruoszka
wycina się pieprzyk razem z częścią skóry obok.Ja przeżyłam i mam się dobrze od pary lat.Pozdrawiam.

no ale czemu tak duzo ludzi umiera po wycieciu pieprzykow.. no i czy aby jak mam 18 lat to dobrze na usuniecie..? bo pewnie nie mam go za wczesnie..wiec moze jak usune to sie wytworzy przez usuniecie ten rak..jejku ale jestem zalamana.. boje sie ze jak porusze te pieprzyki i sie ich pozbede to umre,.. zaledwie 5 pieprzykow bym chciala usunac w tym 3 wieksze..i 5 szans na umarcie..i 5 dni zycia..ja nie wiem..boje sie.. chociaz moze macie jakies teksty prawdziwe i godne o tym..jak co i dlaczsegio..naczytalam sie wiele ze nie wolno usuwac !!

Gość gruoszka
pierwszy raz słyszę,że ludzie umierają od wycinania pieprzyków...,poza tym lekarz ci to zlecił więc o co chodzi?...Mi się nic nie zrobiło,wręcz odwrotnie uchroniłam się od poważnych problemów.Idż do dermatologa i pogadaj,dermatoskopia pokazuje,które pieprzyki trzeba wyciąć.I jeszcze jedno warto zaszczepić się na żółtaczkę typu B.

Gość gruoszka
wpisz w google czerniak i poczytaj sobie,poza tym masz to chyba zlecona przez lekarza?wpisz też w google zmiany barwnikowe.

nie nie zlecil..JA TO SAMA CHCE..poprostu chce nie miec zadnego pieprza ale i boje sie czerniaka..! jesli usune te 4 czy 5 pieprzykow to nie bede miala zadnego ale czy aby nie pogorsze sobie..

Ale to ma wycinac kto..? onkolog ?? a w ajkiej poradni bylas..?? chirurgi onkologicznej..? bo ja d otakiej mam skierowanie od rodzinnego..więc..???

Gość gruoszka
Napiszę raz jeszcze...zamiast dramatyzować idż do lekarza dermatologa i pogadaj z nim,zrób sobie badanie dermatoskopowe. Dopiero po wycięciu ,po badaniu histopatologicznym wiadomo co to jest ale nie oznacza to,że to lekarz zrobił ci ewentualnego czerniaka tylko już był.

znamion nigdy nie powinno sie usuwac. naruszenie pieprzykow grozi czerniakiem. dalczego tak pisza ????

a gdzie mialas tego pieprza usuwanego..? a dermatoskopia to jak się ją robi..? lekarz zleci ile sie czeka..? a zabieg usuwania ile trwa co to tak wlasciwie tam sierobi..? narkoza ? czy jak..trzeba lezec w szpitalu potem..? ile moge wyciac na raz pieprzykow ?

Gość gruoszka
byłam najpierw u dermatologa,potem u chirurga ogólnego(można iść do plastyka)ale zamiast dermatologa można chyba iść najpierw do onkologa...już nie pamiętam.

Gość ja usuwałam w przychodni
wycinał mi znamię chirurg, po skierowaniu od dermatologa. Zabieg trwał jakieś 20 minut, zaraz po nim szłam do domu, przyszłam specjalnie na niego. Po wycięciu czekałam trzy tygodnie na wynik badania histopatologicznego, okazał się dobry. Jeśli wytniesz piperzy i po zbadaniu okaże się że nie ma komorek rakowych to jesteś bezpieczna i na pewno nic Ci się z tego nie zrobi. Jeśli ludzie po usunięciu piprzyka umierają to tylko dlatego że: usuwali metoda inna niż chirurgiczna a więc matertiał nie mógl być zbadany i nie wiedzieli że mieli komórki nowotworowe, lub material został wyciety ale nie zbadany lub wyniki nie zostaly odebrane lub było za póxno i naruszenie nowotworu tylko przyśpieszyło prosec ale absolutnie nie wywołało go, bo dana osoba miała już czerniaka.

Gość gruoszka
o.k,nie ma znieczulenia ogólnego tylko miejscowe,nic nie boli,w szpitalu się nie leży tylko od razu do domu,to zabieg nie operacja,zabieg trwa niedługo-nie mierzyłam czasu.Przyszłam po paru dniach na zdjęcie szwów.Ponieważ robiłam to prywatnie po prostu umówiłam się do chirurga i już...usuwałam na piersi i na udzie.A dermatoskopia to badanie dermatoskopem,nic nie boli,przykłada się takie urządzonko do pieprzyków,ogląda je dermatolog i to wszystko...

Dzięki..a ja bede mogla sie golic bo mam pod pachą..???? a to sie lezy na tym zabiegu czy co..?

Gość gruoszka
ja leżałam...

Gość ja znam ...
usunęłam 3 pieprzyki na twarzy kilka lat temu. Zostały przebadane - wszystko jest ok. Sam zabieg trwa krótko, nic nie czujesz, gorzej później z gojeniem się ran.

znamion nigdy nie powinno sie usuwac. naruszenie pieprzykow grozi czerniakiem. dalczego tak pisza ???? A gdzie tak jest napisane? Trzeba usuwać, szczególnie takie, które są narażone na podrażnienia.

wszedzie..;/ a jak sie usunie te ktore nie sa narazone na podraznienia...???? to bede miala czerniaka.>?

Gość gruoszka
mi goiło się wszystko pięknie,żadnych siniaków ,lekarz przepisuje też maści na blizny po usunięciu pieprzyka.

Gość Mater dei
A mogłabyś podać choc jeden link do tego "wszędzie"? bo chciałabym własnoocznie zobaczyć...

Gość ja znam ...
gruoszka a gdzie miałaś pieprzyki jakie maści stosowałaś jak długo i czy zostały blizny? Odpowiedz proszę :)

Ze znamion nie wolno pobierać wycinków do badania ze względu na niebezpieczeństwo ich zezłośliwienia pod wpływem drażnienia. Chyba to masz na myśli...