Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość limonka2+1

PAŹDZIERNIK 2009

Polecane posty

Hej Mamuski! Renatinka -- ja tez mialam/mam wielkiego stresa z malym i bilirubina, w 10 dobie mial stezenie 11,35 :( Nie dosc, ze pokluli mu cale raczki, bo pielegniarki uparcie twierdzily, ze lepiej wbic sie do zyly, zylki malemu popekaly - do dzis ma siniaczka na dloni ;(, w koncu pobraly z paluszka. Pediatra kazala obserwowac malego i wystawiac do slonca. Dostalam tez glukoze, ale powiedziala, zebym wstrzymala sie ze dwa dni i jak nic sie nie zmieni to podac wtedy. Podobo po glukozie moze wystapic biegunka. Kolorek schodzi z dziecka liniowo, najpierw bledna stopki, dlonie i idzie w gore, buzka na koncu. I faktycznie tak jest. Mialam w pt jechac ponowic badania, ale nie mam juz serca kluc malego, tym bardziej, ze widac poprawe. Ostatnio tak strasznie krzyczal jak sie wkuwaly... a my z M plakalismy jak dzieci. :( :( Moj synus tez sie rzuca na cyca i ciagnie jakby nie jadl ze 2 dni, a po krotkiej chwili zaczyna plakac, mysle, ze nadmiar mojego pokarmu dlawi go, bo tryska ze mnie na kazda strone swiata, a po chwili znow sie przysysa i ladnie je. Nie wiem jak uniknac tego krzyku... Jedynie co w miare miare pomaga to odciagam troszke pokarmu, max 5-10 ml i wtedy przystawiam. Ale moj jest takim lakomczuchem,ze z pustego cyca wyciagnalby pokarm :D oki czytam forum dalej i pozwole jeszcze sie wlaczyc do rozmowy ;)

Dorka572 - mojemu tez sie ulewa, moze nie za kazdym razem, ale czasami jak chlusnie, to chyba wiecej niz zjadl :( Pytalam pediatry, bo sie przestraszylam, ze nie ma nic w brzuszku po chlusnieciu, mowila, ze to "normalne" i , ze mozna tez klasc dzidzie na brzuszku, tak szybciej sie odbija, mniej ulewa, a i popurka sobie troche. Ja robie raz tak, raz tak, a czasem i na ramieniu, a potem na brzuszku - na szczescie to lubi. Aha no i podobno po piersi, nie zawsze sie odbija, bo mleczku z butelki zawsze powinno sie obdbic. Tak mi powiedziala. Troche sie uspokoilam, bo wczesniej meczylam malego nawet 1h zeby mu sie odbilo. W nocy spi pod skosem, zeby sie nie zachlysnal. Tyska -- ja aftinuje malego, ma na koncu podniebienia kropeczke i troche bialawy jezyczek. Ale ostatnio chyba za daleko wsadzilam i az go naciagnelo :( strasznie sie przestraszylam i teraz daje 2 kropelki na czystego palca i daje mu do possania, ciagnie mocno a ja staram sie,zeby cala buzka sie zaftinowala, moze to dluzsza kuracja, ale mniej stresujaca i dziala :) Slyszlam tez, ze mozna dac kropelki na brodawke i przystawic dziecko, ale mi sie wydaje, ze wtedy to on to polknie wczesniej, niz podziala.

dorka 🌼 proszę napisz mi kochana jak wygladają te to jest tylko białawy nalot na języku?? A moja niunia cały czas spi.Nocka szykuje mi się niezaciekawa.. Renatinka 🌼Emilka też mi popłakuje przez sen.Wtedy ja do niej lece,szybko wyciagam cyca a ona nawet nie chwyta tylko dalej zapada w drzemkę.Może coś im się sni.. Ciesz się że podnosi główkę to znaczy że silny chłopak:)Moja tez tak wczesnie zaczynała podnosić a teraz jak chodzimy po mieszkaniu ona sama prosto trzyma główkę:) Pediatra kazała mi ćwiczyć jej mięśnie karku i kłaść ja codziennie na brzuszek żeby sobie potrzymała główkę wyżej ale jakoś nie jest chetna do takich zabaw lalune 🌼 kochana moja pani doktor mówiła że to jest zapobiegawczo z tym myciem..Dlatego Was pytam o zdanie co do karmienia to moja przeważnie je z jednej piersi ale czasami zdarza się że trzeba wyciągac drugiego.. Zeby zwiększyć ilośc pokarmu trzeba jeść ;) Mi pomagał też kompot z jabłek i musisz często przystawiać córeczke do piersi.Jak często wogóle mała dopomina się o cycka??

Tyśka to różnie - w nocy tak co 2,5 godziny i najada się z jednego. Potem tak co 1,5 czy też 2-3 godziny. Najgorzej jest wieczorem.

Tyśka to różnie - w nocy tak co 2,5 godziny i najada się z jednego. Potem tak co 1,5 czy też 2-3 godziny. Najgorzej jest wieczorem, zjada z dwóch i jeszcze chce.

Dziewczynki ja tez mam do Was pare pytan. Chcialam sie zapytac, o sztuczne mleczko, poki co karmie i nie narzekam na brak pokarmu, ale slyszlam, ze moze mleka braknac ot tak(!) Czy to prawda? Ja dla bezpieczenstwa chcialabym kupic sobie jakies, zeby miec na czarna godzine. Jakie mleczko polecacie? i tak orientacyjnie ile ml trzeba dziecku przygotowac? Ile orientacyjnie odciagacie mleczka i mrozicie na pozniej? Mam jakas czarna wizje, ze braknie mi pokarmu. Boje sie, ze bedzie to wsrodku nocy, a wtedy to juz bede chyba plakac razem z malym :) Z reszta musze zaczac rozgladac sie za praca, bo moze pamietacie, ze moja firma upadla :(, srednie to macierzynstwo, bo zamiast cieszyc sie malenstwem to glowe mam pelna czarnych mysli i stresow ehhh Oki pedze do synusia... Milego wieczorka zycze! :)

tyśka🌼 plesniawka to właśnie taki biały nalot na języczku moja też spi w nocy jak sie obudzisz to pomysl o mnie... ja tez raczej spac nie będe ....

agata_xyz - ja odciągam różnie, tak, żeby guzy odciągnąć, i jeszcze nie odciągałam tak do końca, bo i tak mam na razie nadmiar pokarmu a czym więcej się odciąga to tym więcej się produkuje. a co do ilości to tak 100ml-180ml i mam już kilka torebek zamrożonych

my dzisiaj po wizycie rodziny męża, pierwszy raz od porodu bo jadą z innego miasta. nie było źle , spotkaliśmy się nad morzem , byliśmy na spacerze i w knajpce przy plazy - my z mezem na zmiane na dworzu pilnowalismy synka. po spacerku ja do domku a oni pojechali na nowe mieszkanie , jak przyjechali do nas mały już spał wiec mimo 5 h pobytu obyło się bez całusów i przytulania małego czego sie obawiałam :-) Renatinka -śliczne zdjęcie; trzymam kciuki za Filipka, kurcze zaczynam sie zastanawiać czy nie powinnam była jednak kłuć Szymka jak byłam na kontroli ale było mi go tak strasznie żal a lekarz stwierdził że nie jest już żółtawy więc zrezygnowałam a teraz sie zastanawiam czy dobrze. w nastepny poniedziałek szczepienie, troszke sie boje...ogólnie to ja teraz strasznie dużo się boje, najpierw że przybieraz za dużo ( MG29 mniej więcej identycznie co twoje maleństwo więc się nie martw- już sprawdzałam jest w porządku) teraz po pomiarach z tego tygodnia że za mało - chociaż jest w normie , ale porównując do jego tempa to się zmniejszyło teraż dostał jakiś krostek na twarzy - potówki?? kaszaczki?? trądzik niemowlęcy?? uczulenie?? kurcze jak ja bym chciała choc przez chwilę być o niego spokojna Renatinka - te cytaty są zabójcze :-) nieznajoma - my byśmy chcieli mieć dwójkę dzieciaczków lalune- mi położna powiedziała że jak najczęściej przystawiać do piersi i pomagać sobie np. ściągając raz dziennie po 5 minut agataxyz, - mój też ma czasami takie "ataki" przy piersi , ja wtedy go mocniej przytulam i się uspokaja, albo mówię że jak się nie uspokoi to nie ma mleczka :-) tyśka- mój terrorysta nie śpi już codziennie od około 6.30 do spacerlu czyli około 12 czasem ma około godzinną drzemkę pomiędzy. ogląda różne rzeczy i chce aby mu poświęcono uwagę i najlepiej wymyślano różne rzeczy :-) dorka- mój synek rzadko odbija, więc go nie męczę za dużo żeby odbił , a ulewa mu się raz na jakiś czas ale leciutko, migotka- nam polecali na bioderka noszenie w chuście, że niby w krajach gdzie dzieci są tak noszone dysplazja bioderek nie występuje. my chustę dostaliśmy i zamierzam jej od przyszłego tygodnia używać, ale nie ze względu na bioderka, tylko muszę się nauczyć jej używać pozdrowienia dla wszystkich mamuś :-) no i maleństw 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Czesc dziewczyny.mam pytanie:o co chodzi z tym ulewaniem?dlaczego to niby jest takie zle bo nie rozumiem.az sie zaczynam bac bo mojemu nigdy sie nie odbija a zawsze ulewa.(karmie butla) i jeszcze jedno:pojawily mu sie na buzce jakies pryszczyki,znacie jakis sposob zeby sie ich pozbyc?

Mała nadal śpi..obudziła się dwa razy od ostatniego posta jak napisałam,pojadła,zmieniłam pieluchę i odlot..lecą dwa tv,swiatło zaświecone ja przy niej na laptopie stukam i nic ją nie rusza.Nawet nie przypuszczałam że moje dziecko ma taki twardy sen :) agata 🌼moja też sie tak krztusi :)głodomorki małe mamy chyba:) A co ty masz na te plesniawki??Napewno spróbuję twojego patentu :) co do mleka słyszałam że natura tak nas sprytnie wyposazyła że produkuje tyle mleka ile jest maluszkowi potrzebne:) Ja karmię tylko piersią tak nagle mleka nie może zabraknąć,gdyby mojej małej jednak nie starczyło pokarmu z dwóch piersi dam jej słabą herbatke bądź glukoze,później kupię mieszankę bo chyba są różne i dostosowane do wieku malucha.tak mi się wydaje ale czekam z niecierpliwością na opinie innych mam:)A co zrobisz z synkiem jak pójdziesz do pracy?? Ja też swoją straciłam:( Powiedziałam dyrektorce że nie wrócę po macierzyńskim więc ta stwierdziła że nie będzie trzymała etatu:( Lalune 🌼a dopajasz glukoza??masz czasami przepełnione piersi??I ty też masz małego głodomorka:)Jak tam stoicie z wagą malucha?? Dorka 🌼 bądzmy optymistkami :) Może jednak nasze dzieciątka nas zaskoczą :) jak coś wejdę na caffe :) mogotka 🌼 ile zajmuje ci czasu ściagnięcie np.100ml mleka??bo ja raz tyle ściagłam i zajęło mi ponad 40 minut :O kasia 🌼zazdroszcze ci tego morza :) przyjadę do Ciebie normalnie na wakacje ;) A wiesz że moja tez się budzi o 6:30,poważnie już od dwóch tyg tak ma:)i też nie lubi jak robimy jedno i to samo,raz trzeba nosić,raz spiewać,układać na brzuszku,potem chodzic po mieszkaniu,potem bujać.....do spacerku własnie bo potem odlot i po dziecku:) Daj znac jak wrażenia po chuście:) jastro🌼 noworodki mają niewykształcony jeszcze przewód pokarmowy stąd to ulewanie.więc nie ma żadnych obaw do niepokoju:) Ogląda któraś gotowe na wszystko??mam stronę z nowymi odcinkami jak coś:)

Kasia -- na pewno u Szymka jest juz ok z bilirubina. Nie zamartwiaj sie kochana! My sprawdzimy w czwartek, czy spada, czy nie. Mam nadzieje, ze tak :) Jesli chodzi o krostki, to naszemu tez sie pojawily 3 dni temu. Jak bylismy u lekarza, to powiedzial, ze mozna czekac, az samoprzejdzie, albo mozna na to uzywac Davercin - taki plyn do stosowania miejscowo. Kupilismy ten plyn, bo wygladalo na to,ze tych krostek robi sie coraz wiecej i coraz gorzej to wygladalo. Wczoraj posmarowalismy tym plynem i dzis jest o niebo lepiej. Wlasnie polozylam malego spac. Do tej pory bylo tak, ze jadl i odpadal juz przy cycu. zero problemow. Ostatnio sie jednak zmienilo i placze przy jedzeniu, marudzi i spac nie chce. Usypiam go ponad pol godziny, godzine. Ale teraz juz spi. No i mam pytanie: czy te dziewczyny, ktorych dzieci tez sie wyginaja przy cycu i placza - dajecie smoczki? Ja czesem daje i moze to od tego,..... Sama juz nie wiem

renatinka🌼 ja dawałam smoka dziś znaleźliśmy nowy patent bierzemy małą na ręce i chodzimy po mieszkanku:) to ja bardzo uspokaja a martwiłam sie bo robiła sie czerwona i płakała wyginając ciałko bałam sie że boli ją brzuszek,że ma kolke itp. zobaczymy jak będzie w nocy...

Renatinka- mój się własnie tak wygina i też często nie zasypia zaraz przy karmieniu, jak już nie daję rady to podaję mu smoka i wtedy czasem odpływa a czasem nie ma w ogóle ochoty na smoka, Tyśka- ja tez się cieszę z tego morza i lasu obok plaży , super miejsca na spacery, zaczynałam obok domu ale te ulice i samochody mnie już nudziły i od 3 dni wsiadam w auto jadę 6 minut i jestem na promenadzie przy morzu i sama odpoczywam na tych spacerach - mimo iż jestem ciepłolubem a jest coraz zimniej co do chusty właśnie zaliczyliśmy próbę , małemu się podobało tylko nie mogliśmy za długo bo ciepło mu się robiło był nagrzany po kąpieli ja spocona od wiązania ale chyba już w miarę opanowane :-) dorka - mój też to woli od smoka ale waży już ponad 5,5 kilo i mi juz po prostu ciężko , więc może będę używać właśnie chusty

Tyśka - oj ja nigdy nie patrzyłam na zegarek, ostatnio to butle napełniłam nie wiadomo kiedy, ale czasem zajmuje dłużej Myślałam że tylko moje dziecko tak reaguje przy karmieniu, bałam się że coś z mlekiem nie tak, daję mu smoka i się trochą uspokaja, a zasypianie sporo nam zajmuje

A moja wogóle nie toleruje smoka.Krzywi się jak jej daję albo wypluwa z taką siła że na drugim końcu łóżka ląduje.. chociaż nie toleruje jedno..z butli smoka:) kasia🌼 powiedz mi bo ja jakos sobie tego nie mogę wyobrazić..jak się wiąże 15 metrów chusty??cięzko jest?wiązesz razem z maluszkiem?? słyszałam że fajna sprawa z taką chusta

Czesc Dziewczyny! Pisze tak szybcikiem zanim Hania sie nie obudzi... Przepraszam, ze nie zagladam, ale nie daje rady zasiasc do komputera... nawet do niego dojsc... Wiedzialam, ze bedzie ciezko, ale czasami rzeczywistosc mnie przerasta... :( Dwojka malych dzieci... Chyba nie musze Wam opowiadac. Hania jak przecietny noworodek potrzebuje czasu na karmienie, pielegnacje... ale Pola wymaga go teraz jeszcze wiecej niz poprzednio. Nie jest zazdrosna, ale czuje sie odrzucona ( za duzo ja strofujemy i uciszamy, a do tego nie mam dla niej czasu). Preobuje jakos to wszystko pogodzic i powiem Wam, ze jest cholernie ciezko... :( Mam nadzieje, ze z czasem jakos sie wszystko unormuje. Teraz widze jaka bylam glupia narzekajac, ze jest ciezko gdy urodzila sie Pola... Nie wiedzilam, jaka bylam szczesliwa majac tylko je jedno! Teraz nie raz marze, zeby tak zostac tylko z Hania chocby na pare godzin... Tyle marudzenia. Poza tym u nas ok. Nie mam za duzo czasu zeby Was poczytac (moze zrobie to pozniej, jak dam rade, bo teraz najwazniejsze sie odezwac). Caly czas wlaczymy z zoltaczka - Renatinka, podaj lapke :) :) Na szczescie Hania jest malym glodomorkiem i dzielnie doi cyca, wiec kazdego dnia jest lepiej. U nas sprawa byla o tyle niebezpieczna, ze mialam konflikt z krwia Hani (obie dziewczynki maja te sama grupe krwi... po tatusiu). Na szczescie jest lepiej. martwie sie tylko troszke pepuszkiem... odpadl wczoraj (wiec po tygodniu) ale po poludniu zaczela sie saczyc z niego krewka... Dzis jeszcze spi, wiec nie wiem, ale jak bedzie nadal to chyba dzwonie do poloznej. Oprocz tego wszystko jest dobrze. Hania jest kochanym dzieckiem (chyba czuje, ze musi byc grzeczna, bo mama nie wyrobi), spi bardzo ladnie. Jestem w niej zakochana po uszy... Jest taka slodka. Jak na razie nie ma z nia zadnych klopotow... jedynie co to nie lubi mycia faldek na szyi :( a poniewaz ma ich ogromna ilosc to latwo sie odparza... a dokuczaja nam teraz straszne upaly. Jest okropnie goraco, na spacery wychodzimy dopiero jak sie robi ciemno (a i tak wtedy jest dobre 30 stopni). Meczy to nie tylko nas, ale przede wszystkim dzieci. Siedzimy w domu... ciezko w takim czasie czym zajac moja 3 latke... A skoro mowa o latkach... Pola w srode ma 3 urodzinki... I w przyszly weekend wyprawiamy jej party... Nie wiem jak ja to wszystko zrobie sama, ale jakos musze dac rade. Nie mozemy Poli tego nie zrobic, bo bardzo czeka na torta i na kolezanki. A ze przy okazji bedzie sporo doroslych, to bede miala co robic. lalune - zerknelam, ze pytasz o ilosc pokarmu... Zwiekszysz sobie przystawiajac mala jak najczesciej do cyca! To jest najlepszy patent. Mozesz odciagac, ale to nie to samo. A tak na marginesie, to sie nie martw. Nie pamietam teraz ile malutka Twoja ma w tym momencie, ale zawsze ok. 6 tygodnia zycia u dzieci nastepuje skok rozwojowy, ktory obiawia sie tym, ze nagle im sie zwieksza zapotrzebowanie na pokarm... wtedy zwykle kazda matka odczuwa, ze ma go za malo. Dawaj malej cyca nawet jak myslisz, ze jest pusty!!! Przepraszam, ze Wam nie odpisuje, ale tylko tak "rzucilam okiem" i nawet dobrze nie wiem co u Was... Moze pozniej uda mi sie tu zajrzec. Choc watpie :( Tesknie za Wami. Niestety dopuki sie jakos wszystko nie ustabilizuje, to moze byc mi ciezko zagladac to regularnie. Ale bede! Na pewno co jakos czas bede! Caluski dla Was ogromne. Postaram sie wyslac jakies fotki... Choc powiem szczerze, ze sa jeszcze w aparacie... nie mam czasu ich zgrac na kompa... :(

Boze co za dzien:( zaczne od tego ze nie mieszkam sama tylko wynajmujemy dom z innym malzenstwem i nawet nie bede pisac jak bardzo mnie wkurw...no ale coz cos za cos,w kazdym razie zaprosili sobie znajomych i te glupie ciule a dla mnie obce osoby zaczzely mnie strofowac ze powinnam karmic piersia i za cholere nie deociera do nich ze nie mam pokarmu i ze mecze sie caly dzien po to zeby wieczorem dac malemu chociaz 30ml tego co sciagnelam przez caly dzionk.sugerowali ze to moja wygoda ze nie daje mu cyca i takie tam bzdury.poczulam sie jak jakas wyrodna matka a do tego skonczylo mi sie mleko dla malego i dalam mu inne no i sie zaczelo...wrzeszczal kilka godzin az moj M pojechal o 1 w nocy do calodobowego tesco kupic inne mleko.ja juz nie mam sily.M zabral teraz malego do sypialni a ja tu siedze i az sie boje polozyc bo jak mlody zacznie znowu wyc to chyba oszaleje- tym bardziej ze nie mieszkamy sami no i sil juz mi brak. z tego co piszecie wynika ze wasze maluchy spia 2,3 lub 4 godziny a moj po 1-2 sie budzi,wyje i uspienie go zajmuje jakies 2 godziny. ratunku!

o tej porze to wszyscy poza camisia juz spia. no ale z 2 dzieciaczkow to nie mam pewnie co liczyc na towarzystwo. musze przyznac ze cie podziwioam i inne mamuski ktore maja wiecej niz 1 dziecko,ja bym sie chyba zastrzelila, a do tej pory chcialam miec 3.w kolejna ciaze chcialam zajsc za rok ale teraz to juz powaznie zwatpilam. pozdrawiam dzielne mamuski i zycze dobrej nocki.

dołączam do mam wygnających sie dzieci. moja to wogóle śpi jak leniwiec z epoki lodowcej: kręci sie, wieri, przeciąga 1000 razy. od 4 dni przy cycu sie wije sie jak piskorz, wygina, cztery światy normalnie. ale to nie wygląda na kolkę... od pierwszego dnia po kąpielce i cycu odlatywała na 4 godziny, a od piątku po tych samych czynnościach zasypia, ale jak odkładam ją do łóżezka, to drze sie na pół bloku!!!! nie jest godna, ma sucho, nic ją nie boli, bo jak tylko ją wyciągam to od razu przestaje płakać. czyli wymusza noszenie na rekach... macie na to jaki sposób? tej nocy wojowałam z nią do 23.00, nie wyciągałam z łóżeczkam, tylko podchodziłam głaskałam, podawałam smoka, potem dokarmiła - bo nadeszła znowu jej pora i zasnęła. nie chcę rozpuścić dziecka, ale nie chce byc tez bezduszna. co robić?

Witam rano :) Migotka - wczoraj odciagnelam sobie 90ml, zamrozilam na czarna godzine. Po odciagnieciu chyba w 10 min cyc znow sie napelnil... szok normalnie :) Kasia444 - ja moze nie bylam zbym mila dla przyszlych gosci, bo zapowiedzialam wszystkim, ze goraco zapraszamy, ale jak ktos kicha lub ma objawy chorobowe to trudno musi poczekac.. Niezbyt to mile, ale pediattra nas na to uczulila, tym bardziej, ze Emilek juz mial przeziebienie, a katarek dalej go trzyma. Synus najwazniejszy, prawda?! :) Jastro - ja sie boje ulewania, bo dzidzi moze sie zachlysnac wlasna wydzielina i moze sie to roznie skonczyc. Ja staram sie dawac malemu glowke raczej na boki i staram sie, zeby mu sie jednak odbilo. Tyska - ja kupilam w aptece apthin, dawkuje mu ok 2 kropel na palca i daje mu, zeby sobie possal. staram sie tez troszke poruszac sama tym palcem, zeby dotykac mu delikatnie jezyczka i scianek. Czasami na palucha zakladam tez sterylny gazik i gazikiem pedzluje buzke. Co do tego mleka, to mam nadzieje, ze jest tak jak mowisz. Przeciez natura nie moze tak rach-ciach i przykrecic kurka :) Co do pracy, to ja poki co musze zaczac szukac. Jeszcze nie wiem co zrobie z malym. Moja m mieszka w tym samym miescie i moze porozmawiam z nia o opiece nad malym. Choc nie chcialabym jej nadwyrezac, czas pokaze... poki co nie mam jeszcze gdzie pracowac :). Gdyby nie kredyt mieszkaniowy, pewnie nie poszlabym tak szybko do pracy :D cdn

Renatinka - ja smoka jeszcze nie podawalam malemu. Wczoraj wieczorem tak plakal, krzyczal, ze az mu tchu zaczelo brakowac. Gdyby nie M... ja sie poplakalam, bo nie wiedzialam jak go uspokoic, nic nie dzialalo: cyc, noszenie, przytulanie, masazyk twardego brzusia itd... juz 2 wieczor z rzedu mielismy taki, jak zbliza sie wieczor to juz mnie brzuch zaczyna bolec, nie wiem jak mu pomoc :( w dzien tez czasami krzyczy, ale nie na taka skale jak wieczorem. Nie wiem czy to kolka, ta trwa ponoc min 3h, a moj z 1h daje czadu :( Kasia444 - jaka masz chuste? taka a la torebka? Mi sie chusty podobaja, sa one stabline? Zastanawialam sie nad nosidelkiem, albo nad chusta :) Jastro - moj maly nie ma ustalonego grafiku na sen, czsami sie budzi co godzine lub krocej, a czasami 3h spi. Im jest starszy, tym bardziej rozjechany grafik mamy. Mam nadzieje, ze do 2 m-ca juz sie unormuje, ale jak to zrobic, nie mam pojecia Rumianella - doskonale Cie rozumiem, moj tez wieczorem informuje caly blok, ze tu mieszka, a krzyk ma donosny, uspakaja sie gdzies kolo polnocy. Nie mam pojecia co robic :( Mam tez pytanko, czy wasze dzieciaczki jak sie budza, to przy przeciaganiu robia takie minki i odglosy jakby je cos w brzuszku bardzo bolalo. Moj sie wygina, robi prawie fioletowy, bardzo steka, podnosi nozki do gory i czasem czasem pusci baczka. chcialabym mu ulzyc jakos te pobudki. Przed snem meczarnia, po snie meczernia, nie maja latwo te nasze dzieciaczki :(

Hej dziewczyny...pamiętacie mnie jeszcze?? Nie mam czasu pisac, mała coraz mniej spi w dzień, były dwa dni że w ogóle nie spała, tylko mala drzemka na spacerze i koniec. Wczoraj był hardcor bo mala chyba brzuszek bolal i to bardzo, darła się wniebogłosy i przypomnial mi się pewien środek, a mianowicie w szpitalu mi polecila pediatra, że są czopki Viburcol, jest to lek homeopatyczny calkiem bezpieczny dla niemowląt, który podaje się np. podszas gorączki, kolek, po szczepieniach itd, żeby dzieciątko uspokoić i pomóc mu zasnąć i faktycznie mąż polecial do apteki, podaliśmy małej i noc ładnie przespała z dwoma pobudkami na jedzonko taK więc polecam. Teraz moja martynia jest na bujaczku więc ma chwilę rozrywki, ale też upodobala sobie noszenia na rękach po całym domu i wtedy jest szczęsliwa, a jutro szczepienia i az się boję jak to będzie, mam nadzieję, że dobrze to zniesie i nie bedzie gorączkowac. Mam też trochę problemików, ale za dużo bym się tu rozpisywala, staramy się jaokś sobie radzić, choć czasem mam dość to jednak nie wyobrażam sobie życia bez Martynki. Pozdrawiam Was mocno :)

witam:) ale dzisiaj byla ciezka noc. Kuba obudzil sie o 2, najadl sie a potem nie mogl zasnac do 6. jastro - nie przejmuj sie, olej debili. ja tez slyszalam ze ponoc to niemozliwe zeby nie miec pokarmu. Nie wiem, moze i to prawda, ale wiem jedno - moj synek przez pierwszy tydzien nic nie przybral i byl odwodniony. Potem okazalo sie ze jest chory, wiec musial szybko nabrac sil, dlatego dostal butle. Dostaje cyca, ale sama wdze ze tam malo co leci Co do mleka to my przechodzimy powoli z mleka dla alergigow na normalne- bebilon. Na razie widze taki efekt ze Kuba juz 3 dzien nie zrobil kupy.Macie na to jakis patent? Agata- moj Kuba tez sie tak prezy i wygina. Pusci baka i przechodzi. A u Was to raczej kolka :( Rumianella - gdzies czytalam zeby wziac dziecko na rece, a jak tylko sie uspokoi to odlozyc. powtarzac do skutku,czyli jakies sto razy ;) cierpliwosci;) a my mamy problem - maly ma wodniaka na jadrze i mam mu podnosic jajka w pieluszce zeby sie wchlonal. Ale jak jajka sa w gorze to i siusiak wiec caly czas sie obsikuje.

Hej:) Jestem kobitki kochane:)Jednak byłam na zakupach fashion dla siebie i małej:):):)cały weekend przespany :)rewelacja i ja z mężem wyspana,a nici z ten tego jakoś wole poczekać za wizytą.Mój mąż się śmieje że zachowuję się jak dziewica bo boję się że może będzie boleć albo zajdę znów......ahhhhh Dziś idę do fryzjera a właściwie fryzjer do mnie przychodzi podcinam lekko końcówki i robie sobie grzywkę ale na bok :):):) Jutro idziemy z mała do pediatry i zobaczymy co nam powiedzą ile urosła i przytyła. Jastro ----->nie ma reguły chyba na to ile dzieci śpią,bo mój maluch owszem w nocy po 3,4 godziny a w dzień po 1-1,5 chyba że na spacerze ze 3:):) Rumianella----->moja mała to samo wszędzie dobrze a jak kładę do swojego łóżeczka to ją parzy i na rączki labo do nas:) Agatka xyz---->moja ma takie dziwne sposoby budzenia:)miny krzyki wygina się :):)

Tak dla przypomnienia, no i mala korekta u mnie ;) PSEUDO.........wiek....termin......imię.........woj... .........dziecko Basiek11.........27......9.10.09....Radosław...śląskie .......pierwsze Gabrysia04.05.23.....11.10.09....Alanek.....Świętokrzy skie..drugie Mama............Data....…TC........Imię........Por ód......Waga/Cm Mery27..........15.07.….28.....Maksymilian.....SN. .....1300/38 Marta Dz....... 15.09 ....36 ......Zuzia ..........CC ........2700 Kliforka ....................38.........................SN........324 0 /53 Tyśka............24.09....38.... ..Emilka..........CC............3500 monia_monia....24.09...39.......Marcel.........SN....... ..3750/54 alla23.............24.09...38.......Mateusz.......SN. ........3850/60 Dagar............25.09....37.......Kornelka.......CC.... ....2960/57 K_Z_Kasia.......26.09....39.......Kubuś..........SN..... . ..3330/56 migotka200.....27.09....39.......Piotruś........CC...... ....3370/58 Angela24........29.09....39.......Martynka......CC...... ... 3100/55 Mewka..........30.09.....39........Maja...........CC.... ......3020/52 Tymczasem.......2.10....40.....Piotrus...........SN..... .....3300/56 Kasia444..........3.10.....39........Szymon........SN... .......3750/57 MG29..............3.10.....41.......Igorek..........SN.. ........3280/54 Nieznajoma......5.10.....41......Blanka...........SN.... ......3300/47 Lalune.............5.10....38.......Nadia............SN. .........3400/56 Czula...............6.10....41......Malinka.........SN.. ..........3100/53 Betix...............8.10....39......Filipek..........SN. ............2800/53 JoG.................8.10....40......Patrycja.......SN... ..........3520/54 Perełka1983.....12.10....41.....Pawełek.........CC...... .....3940/61 Pultaska...........12.10....42....Michaś............CC.. .........4150/55 Jenny06...........15.10...40...Kacperek..........SN..... .......4050/51 agatek-gagatek..16.10..39......Amelka..........SN....... .....3700/54 kejtlin.............17.10....40......Rafałek........SN.. ..........3670/53 Jastro1.............18.10..41....Beniamin............... .........3350/54 Małgorzata 39 ...19.10..... ....RAFAŁEK..........CC............4000/56 Renatinka..........20.10....40....Filipek..........SN.. ..........3380/51 Anulka81...........20.10...........Patrycja.......SN. ...... .....3300/56 agata_xyz.........20.10....39...Emilek...........SN .............2800/52 lubila................20.10....40....Ola..............SN . ............3200/56 S.U.R.I..........22.10.........40........Dawid.......SN. ............3700/57 4sz4.................22.10.....40.....Ola............SN. .............3500/56 mazia112......22.10.......40....Miłoszek....CC.......... .......3550/57 rumianella.........26.10....40...Laryska.........SN..... ..........3150/52 Dorka572...........28.10....40..Nikola.........CC....... .3890/57 Camisia............31.10.....40...Hania......SN......... .....3805/51 Smalle.........02.11..........40...Mikołaj....SN........ .....3200/51 Misiaczka........04.11.......40...Kinga....SN........... .3900/56

PSEUDO.........wiek....termin......imię.........woj............dziecko Basiek11.........27......9.10.09....Radosław...śląskie .......pierwsze Gabrysia04.05.23.....11.10.09....Alanek.....Świętokrzy skie..drugie Mama............Data....…TC........Imię........Por ód......Waga/Cm Mery27..........15.07.….28.....Maksymilian.....SN. .....1300/38 Marta Dz....... 15.09 ....36 ......Zuzia ..........CC ........2700 Kliforka ....................38........................SN........324 0/53 Tyśka.............24.09....38.... ..Emilka..........CC............3500 monia_monia....24.09...39.......Marcel.........SN....... ..3750/54 alla23.............24.09...38.......Mateusz.......SN. ........3850/60 Dagar............25.09....37.......Kornelka.......CC.... ....2960/57 K_Z_Kasia.......26.09....39.......Kubuś..........SN..... . ..3330/56 migotka200.....27.09....39.......Piotruś........CC...... ....3370/58 Angela24........29.09....39.......Martynka......CC...... ... 3100/55 Mewka..........30.09.....39........Maja...........CC.... ......3020/52 Tymczasem......2.10....40.....Piotrus...........SN..... .....3300/56 Kasia444.........3.10.....39........Szymon........SN... .......3750/57 MG29.............3.10.....41.......Igorek..........SN.. ........3280/54 Nieznajoma.....5.10.....41......Blanka...........SN.... ......3300/47 Lalune............5.10....38.......Nadia............SN. .........3400/56 Czula..............6.10....41......Malinka.........SN...........3100/53 Betix...............8.10....39......Filipek..........SN...........2800/53 JoG.................8.10....40......Patrycja.......SN...........3520/54 Perełka1983.....12.10....41.....Pawełek.........CC...... .....3940/61 Pultaska...........12.10....42....Michaś............CC..........4150/55 Jenny06...........15.10...40...Kacperek..........SN..... .......4050/51 agatek-gagatek..16.10..39......Amelka..........SN....... .....3700/54 kejtlin.............17.10....40......Rafałek........SN............3670/53 Jastro1.............18.10..41....Beniamin............... .........3350/54 Małgorzata 39 ...19.10..... ....RAFAŁEK..........CC............4000/56 Renatinka..........20.10....40....Filipek..........SN.. ..........3380/51 Anulka81...........20.10...........Patrycja.......SN. ...... .....3300/56 agata_xyz.........20.10....39...Emilek...........SN .............2800/52 lubila................20.10....40....Ola..............SN.............3200/56 S.U.R.I..........22.10.........40........Dawid.......SN...........3700/57 4sz4.................22.10.....40.....Ola............SN............3500/56 mazia112......22.10.......40....Miłoszek.........CC...........3550/57 rumianella.........26.10....40...Laryska.........SN.............3150/52 Dorka572...........28.10....40..Nikola...........CC.............3890/57 Camisia............31.10.....40...Hania...........SN.............3805/51 Smalle.........02.11..........40...Mikołaj.........SN.............3200/51 Misiaczka........04.11.......40...Kinga..........SN.............3900/56

Witajcie Kochane:-) Oczywiście o WAS pamiętam:) w sobotę wyszłyśmy ze szpitala, więc się regeneruje.. Odezwę się jak znajdę chwilkę bo na razie jej mi brak by cokolwiek napisać- przepraszam. Ściskam mocno!