Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajoesgapvo

Pomóżcie..

Polecane posty

Gość ajoesgapvo

Kochane... mam trochę wstydliwą sprawę.. jak pozbyć się zaparć.. próbowałam już wszystkiego.. mnóstwo błonnika w mojej diecie ale to nic nie pomaga.. już nie mogę wytrzymać

rano ciepłej wody nieprzegotowanej szklankę 1 lub dwie. Na kolację dwa jabłuszka lub szklankę soku z jabłek. Jedz, tylko ciemny chleb kaszę jaglaną na mleku. Gotuj sobie siemje lniane. Nie pij kawy, nie pal paierosów i innych używek, skończą się kłopotliwe zaparcia. Ww. opis dot. odżywiania, aby teraz usunoć zaparcia, to bisakodyl na noc, lub olej rycynowy duża łyżka 3X dziennie, albo radykalne podejscie wlew na noc. Tym się wyleczyłam.

Gość ajoesgapvo
muszę przyznać że to co napisałaś robię już parę miesięcy ale i to nie pomaga... dla mnie to straszna sprawa.. już nie wiem co robić ale dziękuje za odp

Gość hm........hm....
moze pij codziennie takie herbatki "slim figura" albo cos podobbego? one maja własciwosci przeczyszczajace pozatym dyuzo nabiału, tzn maślanki, kefiry? i śliwki suszone. a jeslis ie bardzo źle czujesz i chcesz aby Cię przeczysciło- wypił Red Bula i po chwili jogust pitny albo maślanke :) ja kiedys omyłkowo połaczyłam - za szybko zjadłam jogurt po reg bulu i średnio fajnie było mi w pracy :) ale szybko podziałało :)

Gość nie ma co się wstydzić
słyszałam,że pomaga błonnik oraz,że pomagają śliwki zalane wodą przegotowaną-odstane,chyba trzeba to pić na czczo ale nie jestem pewna.Poza tym trzeba pić te wszystkie herbatki ziołowo- przeczyszczające.Jeśli nic ci nie pomaga idż do lekarza,nie ma w tym nic wstydliwego a zaparcia to poważna sprawa.

śliwki suszone oczywiście zalane wodą...

nie pij herbatek przeczyszczających ani tych "poprawiających przemianę materii". rozleniwiają jelita; za jakiś czas w ogóle nie będziesz w stanie się wypróżnić bez jakiegoś wspomagania. a coraz wieksze ilości ziółek będą działać coraz słabiej.

moja Mama pije te ziółka od bardzo dawna,kilka lat i nie ma problemów jakie opisujesz Shao Lin

Gość ajoesgapvo
śliwki też już próbowałam i nic nie pomaga... czasami jak zjem nawet mleko z ogórkami to nawet to mnie nie rusza.. naprawde to jest takie straszne

Gość ajoesgapvo
naprawde nie wiem co ja takiego robię że tak mi sie dzieje.. czuje taki dyskomfort.. nawet jak mało zjem czuję sie taka ociężała.. chce trochę schudnąć ale nie wiem jak jak to wszystko co zjem siedzi we mnie

to do lekarza bo jeszcze się poważnie rozchorujesz,ruszaj się też jakiś sport,gimnastyka.

to znaczy,że jak długo się nie załatwiasz?

Tez tak kiedys mialam.. zauwazylam, ze kiedy przestalam jesc kolacje, slodycze i schudlam 8kg problem sam zniknal :)

Gość ojejejej...
Ziólek nie pij. Kup sobie suszone morele na wage, sa np w warzywniakach. Rano zalej 10 moreli woda , wieczorem je zjedz i wypij wodę. Możesz sobie zwiększyć ilość moreli, wedle ich skuteczności. Ja miałam piekielne zaparcia kiedyś. Minęły, jak zaczęłam się odżywiać prawie samymi warzywami. Kupuję mieszanki warzywne w postaci zup, warzyw na patelnie, na wagę i duszę je w wodzie z łyżką oleju, z mnóstwem przypraw (majeranek, lubczyk, bazylia, zioła prowansalskie, )pod koniec wrzucam koperek i pietruszkę suszoną), z dodatkiem cebuli, czosnku i ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki. JJeśli jem obiad "normalny", to najwięcej na talerzu jest surówki (uwielbiam kapustę, kiszoną i w postaci surówek), potem ziemniaki, albo kasze i kawałeczek malusi mięsa dla smaku ;) Często na kolację zjadam płatki owsiane na wodzie, zagryzam razowcem z dżemem własnej produkcji.:) Jeśli coś z apteki, to polecam tabletki z rzewienia.

Gość ajoesgapvo
bardzo bardzo rzadko.. raz a czasami nawet i nie w tyg

z tym morelami to jak ze śliwkami ,może powinnaś zmienić dietę...i ruszać się.

Gość ojejejej...
W sklepach, na stoiskach ze zdrowa żywnością można dostać otręby ze śliwkami. Pasują przednie i tez bardzo pomakgają.

radze lekarza. takie cos to moze byc powazna sprawa jesli nie pomagaja rozne srodki.

Gość ojejejej...
Lekarz pewnie przepisze Lactulosum i tyle. Jest dość skuteczny. Jak sie je mało, a w dodatku nieodpowiednio, to niby z czego te kupki sie maja robić. Trzeba jeść pięć razy na dzień, mniejsze porcje, po to , zeby jelita nie miały przestojów. No i dieta, dieta wysokobłonnikowa kochanie, bez tego ani rusz. Ogranicz białe pieczywo, z bułek zrezygnuj, Przynajmniej trzy razy dziennie warzywa. Można nawet między posiłkami pochrupać marchewkę, nawet seler, jak ja :) Tabletki z rzewienia , o których wspominałam są wyciągiem z kłączy tataraku. Dobrze wpływają też na wątrobę. Kiedys , jak mnie zapierało na amen, brałam po trzy tabletki wieczorkiem. Żadnych owocowych soków sklepowych, bo to gowno, dobre są natomiast wielowarzywne.Pić trzeba dużo, ale nie herbat, kawy. Proponuję herbatki ziołowe-z mięty, melisy, lipy, i pokrzywy. ograniczaj cukier do maksimum. Rano na czczo szklanka przegotowanej wody z miodem. Spróbuj tak pojeść choć przez tydzień, zapewniam Cię, że znikną Twoje kupkowe problemy.