Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blekitna konwalia

Czy warto brac ??

Polecane posty

Gość blekitna konwalia

Moj maz ma okazje dostac z pracy mieszkanie za darmo. 70m2. W centrum. Jednak potrzebny byłby gruntowny remont. W jednym pokoju jest pekniecie, które biegnie przez cały sufit. Mieszkanie jest na piece, wiec trzeba byłoby zrobic centralne ogrzewanie. Okna do wymiany, drzwi, zrobic ściany gipsowe. Obecnie mieszkamy w mieszkaniu 60mm2 - ja, maz , corka i tesciowa. Mieszkanie jest wykupione. Do nowego mieszkania przeprowadzilibysmy si e w 3 - ja, maz i córka. ;p Zamieszczam ogolny plan mieszkania. Co sądzicie?? http://img217.imageshack.us/my.php?image=projektdomuun3.png

Gość lklklklkklkl
głupie pytanie pewnie po co masz mieszkać i zawracać głowę teściom

Gość blekitna konwalia
Ja tam jestem chetna, ale maz narzeka ze duzo pieniedzy trzeba zainwestowac, i boi sie o te pekniecia

Gość blekitna konwalia
Jakby była mozliwosc przesłania poczta ;p Najgorsza jest łazienka, ledwo miesci sie wanna, toaleta i umywalka, i nie ma szans na powiekszenie, bo z obu stron sciany nosne...

Gość cytryna ówka
troche głupio że trzeba przejsc przez sypialnie do salonu

Gość blekitna konwalia
up up

Gość blekitna konwalia
Cytryna ówka chcemy tam wstawić scine, zeby było wejście osobno do salonu i osobno do sypialni,takze to nie problem

a nie mozecie zrobic salonu tam gdzie sypialnia i na odwrot? wielkoscia si te pokoje az tak znacznie nie rożnią chyba

Gość blekitna konwalia
na rysunku tego nie widac, ale salon jest wiekszy niz sypilania, szerszy o ok 1,5-2 m

Gość rtrtrtert
ja bym tylko przerobila salon z sypialnia... zamienila pokoje poprstu... dja ci za darmo i nie bierzesz?? najwyzej sprzedasz i kupisz inne

mysle ze na pewno warto zamieszkac osobno, Wam bedzie wygodniej a tesciowa tez bedzie sie czula chyba lapiej i swobodniej sama? 60 m dla rodziny 3 osobowej - ok , ale juz 3 pokolenia to troche za duzo jak na taka powierzchnie moim zdaniem. No i chyba do konca zycia nie chcecie mieszkac z tesciami? Kiedyz chyba trzeba "isc na swoje" . A z remontem sobie na pewno poradzicie.

Gość blekitna konwalia
Tak ,a le chodzi tez o tesciowa, ktora jes juz dosc stara, byłaby samotna. Ja juz sie nastawilam na to mieszkanie, gorzej z ezem. Nie wiem ile by taki remont kosztował?

Gość blekitna konwalia
Majjja tak, to na pewno byłaby duza róznica, zwłaszcza ze obecne mieszkanie ma dosc kiepski układ. Jest długi przedpokoj, łazienka, 2 malutkie pokoiki, jedne średni i malutka kuchnia. Ale jest wyremontowane, własne ogrzewanie, okna wymienione... Zastanawiam sie jesszcze, bo 60m2 dla tesciowej , czy to nie bedzie za duzo...

Gość blekitna konwalia
5-10 minut spacerkiem, niedaleko Ja pracuje w sklepie naprzeciwko, robiąłbym jej zakupy, corka po szkole by wpadała, maz czasami na obiad po pracy, takzenie byłoby źle , chyba... I odpoczelibysmy troche od siebie... Bo naprawde zycie z tesciowa nie jest łatwe ;p

tesciowa moze zawsze mieszkanie zamienic na mniejsze ;) ja juz taka jestem ze lubie zmiany, ale rozumiem ze ktos inny moze sie ich obawiac, na pewno troszke pracy Was czeka w tym nowym mieszkaniu ale mielibyscie własny kąt....wszystko ma swoje plusy i minusy ja bardzo cenie sobie przestren i swobode, jakas intymnosc wiec ja bym sie nie zastanawiala ani chwili ;)

Gość blekitna konwalia
co sadzicie o układzie??

uklad jest calkiem w porządku jesli wykombinujecie osobne wejscie do salonu i sypialnii

witaj witaj, mieszkanko dość duże, bez strefowania i jak widzę okien brak zarówno w WC jak i kuchni taki remont byłby dość kosztowny, ja sugeruję oprócz remontu i mała zmianę funkcjonalną, pozdarwiam

Gość blekitna konwalia
Majjja bardzo dziękuję ci za odpowiedzi :*:*:* Co do zamiany mieszkania, to raczej nie. Jest wykupione, i pewnie kiedys sie przyda - do wynajmu, albo córka zamieszka.

kuchnię łączysz powiedzmy blatem i łukiem z salonem,do sypialni masz oddzielne wejście a przecież nie musicie się na gwałt wyprowadzac od teściowej,pomału remontujecie i tyle:)

czy to mieszkanie w kamienicy i gdzie masz front budynku, poza tym czy jest jakiś balkon loggia? czy interesuje Cie plan otwarty, a może wolisz tradycyjny układ, mnie razi BARDZO JAKO ARCHITEKTA, BRAK STREFFFFFF!

Gość blekitna konwalia
YUKI_ISA Co do kuchni to jest tam wyrabane na wysokosci ok 2 m duze okno, które planowalibysmy wyrabac az do ziemie, dzieki czemu byłoby przejscie z salonu do kuchni.

hmm a gdyby wyburzyc sciane miedzy salonem a kuchnią? zrobilaby sie fajna przestrzen no i osobne wejscie do sypialnii

Gość kdkdkdk
Myślisz o tym od niewłaściwej strony. Trzeba sobie zadać pytanie, czy taka inwestycja jest opłacalna. Tzn po pierwsze, jak będze wyglądała sprawa własności tego mieszkania? Czy ono będzie faktycznie wasze na własność? To wydaje mi się lekko nieprawdopodobne, że ktoś wam tak daje mieszkanie. Dwa, trzeba się zastanowić, jaką wartość miałoby takie mieszkanie wyremontowane i czy w razie czego moglibyście je sprzedać. Tu się trzeba zastanowić nad lokalizacją, stanem budynku, itd. No bo ligicznie myśląc - jak ktoś wam faktycznie daje mieszkanie, to daje wam jakieś kilka set tysięcy złotych, czyż nie, nawet jeśli w to mieszkanie trzeba zainwestować. No ale może budynek jest w złym stanie technicznym, albo po prostu ktoś tylko wam to mieszkanie "użycza", dzierżawi, cokolwiek - wtedy inwestowanie w taką ruderę mija się z celem.

Gość jhghjb
Nie wiem nad czym tu sie zastanawiac. Daja wam za darmo na wlasnosc? Jesli tak to bierz. O czym tu myslec?

Gość blekitna konwalia
Tak, wiem nic na szybko... remont rozplanowalibysmy gdzies do lata. YUKI_ISA mieszkanie jest w kamienicy 3 okna na ulice 1 na podwórko Insteresuje mnie bardziej tradycyjny układ, choć jestem skłonna do zmian, aczkolwiek duzo scian to sciany nosne, których ruszyc sie nie da ;/ po za tym przez niekóre biegna kominy, gdzy w bloku sa piece kaflowe, tylko niektóre ściany nadaja sie do zburzenia. Co masz na mysli mówiac brak stref? Nie znam sie zbytnio na architekturze, także bardzo dziekuje za pomoc. :*

Gość blekitna konwalia
kdkdkdk jesli sie zdecydujemy to mamy możliwośc wykupienia mieszkania. Maż dostał propozycje, jako ze "nie mamy mieszkania", mieszkanie jest własnoscia teściowej, która planuje zapisac je na wnuczkę.

Gość kdkdkdk
Wykupienia - za ile?