Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 chora i zalamana

moze ktos mial tak jak ja, dusze sie

Polecane posty

Go艣膰 hej chora
napisz nazwe tego leku kt贸ry ci przepisa艂 ten lekarz , te偶 mia艂am niedawno kaszel przez 2 miechy mnie m臋czy艂 i wiem 偶e na kaszel to w艂a艣nie trzeba bra膰 co艣 wyksztu艣nego w ci膮gu dnia bo bo s膮 inne leki w艂a艣nie 偶eby przesta膰 kaszla膰 ale jak ktos ma wydzieline w oskrzelach to wtedy mo偶na zablokowac odksztuszanie przez taki lek a to ju偶 niejest dobre. wi臋c napisz jaki przyjmujesz lek od kaszlu?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 chora i zalamana
przyjmuje doxycyclinum thicodin i scorbolamid

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ddfdsdsds
o tez tak raz mialam, pare lat temu. zachorowalam na cos, mialam katar, bolalo mnie gardlo i wlasnie ta wydzielina w gardle mi zalegala, do lekarza nie chcialo mi sie isc. mowie sobie, samo mi przejdzie. i pewnej nocy tez sie zaczelam dusic :D juz myslalam ze po mnie. na szczescia akurat mama szla do ubikacji i mi pomogla. inaczej to nie wiem co by bylo :) potem psozlam do lekarza, przepisal mi jakis antybiotyk i juz mi ta wydzielina z gardla zaczela znikac, juz bylo dobrze. od tamtej pory nie mialam czegos takiego. pozdrawiam :*

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ddfdsdsds
mi sie tylko raz takie cos zdarzylo ale potem tez jakis czas balam sie zasypiac. badz dobrej mysli, bedzie dobrze :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chora i zalamana
dzieki:) mam nadzieje ze to szybko zniknie, a kaszle dosc rzadko juz tylko te duszenie koszmar, ja to zaraz acham rekoma otwieram okno, nienawidze nie miec powietrza

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chora i zalamana
a jak mama Ci pomogla?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ddfdsdsds
nie pamietam juz, ale chyba popukala mnie pare razy w plecy i ta wydzielina mi sie odchrztusila nieco :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Duszacy inaczej
Nareszcie znalazlem kogos, kto cierpi tak jak ja. Po bardzo mocnym napadzie kaszlu, czesto polaczonym z odruchem wymiotnym nie moge nabrac do pluc powietrza. Mam ponad 30 lat i pare razy zdarzylo mi sie chorowac ale czegos takiego nigdy wczesniej nie doswiadczylem. Na bezdechu pozostaje kilkanascie - kilkadziesiat sekund. Te chwile naleza do najgorszych w moim zyciu bo nie mam zadnej pewnosci, czy zdolam zaczerpnac powietrza... Na szczescie zazwyczaj po chwili cos wewnatrz puszcza i malymi oddechami udaje mi sie wrocic do normy. Efektem ubocznym sa przekrwione i zalane lzami oczy. Lekarz zdiagnozowal u mnie zap oskrzeli a kiedy mu opowiedzialem, ze sie zwyczajnie dusze w trakcie intensywnego kaszlu to uslyszalem, ze to tylko jakis odruch i ma podloze psychiczne... Mozliwe, ze tak wlasnie jest ale chcialbym, zeby to sie wreszcie skonczylo!!!!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich na bezdechu :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jutka720
hmm ja niedawno tak mialam. mialam suchy kaszel i czesto wlasnie nie moglam oddychac. mialam robione rozne badania, w tym ekg (chyba tak to sie pisze??;p) i nic nie wykazaly. meczylam sie tak chyba z miesiac. w koncu lekarz wpadl na omysl zeby mi przepisac leki uspokajajace. no i przeszlo :) jak reka odjal;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chora i zalamana
cieszew sie ze nie jestem sama i wszystkich chorym zycze szybkiego powrotu do zdrowia i powietrza na bezdechu! ja dzis mialam badania, zobaczymy czy cos wykaza dzis rano oczywiscie tez nie moglam oddychac, dodatkowo zaczelam wymiotowac samym sluzem i zawsze odbija mi sie powietrze przy duszeniu, mi pani laryngolog nie wierzyla probowala wmowic ze wydaje mi sie ze sie dusze! dobrze ze moja mama pracuje w szpitalu, wyjasnila ze to widziala i ze na prawde sie dusze az jestem cala sina koszmar:( ja mam 19 lat

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dusz膮cy inaczej
Masz juz wyniki badan? Ja tez wybiore sie ponownie do lekarza bo niewiele sie zmienilo... Pozdrawiam!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Te偶 dusz膮cy si臋
I jak kto艣 si臋 wyleczy艂 ?? Nawet przy lekkim kaszlnieciu zatykaj膮 mi si臋 drogi oddechowe i nie mog臋 z艂apa膰 powietrza. Nie pale Co to mo偶e by膰 ? I jak to leczy膰 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a dlaczego nie powiesz lekarzo
-wi ?! Ja w艂asnie leze chora i mam to samo ale o wiele gorsze !!! M贸j lekarz zaleci艂 mi inhalacje z pulmicortu i berodualu ....ogromna ulga !!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Te偶 dusz膮cy si臋
-Astm臋 mi wykluczyli -Alergii jeszcze nie wykryli Lecz膮 mnie nie na to co trzeba :( pozdrawiam wszystkich.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakos sie uda艂o
Witam tez mia艂em to duszenie, przesz艂o mi 2tyg. temu. by艂em u kilku doktork贸w i tak na prawd臋 偶aden si臋 nie pozna艂;/ bra艂em duzo lek贸w i antybiotyk贸w bo trzyma艂o mnie to 6 tyg a oko艂o1,5tyg trwa艂y te duszenia. Z lek贸w pomaga艂 mi jedynie diphergan 20mg bra艂em 1rano i 1 na wieczor lepiej 艂apa艂o mi si臋 powietrze potym. jesli kto艣 dowiedzia艂 sie co to za choroba niech napisze. Zycze powodzenia mi si臋 uda艂o przetrwac :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Smutny Tulipanek
w najgorszym razie to mukowiscydoza, moja kolezanka we wtorek na to zmar艂a... Ale nie stresuje Ci臋 tutaj, ja tez tak mia艂am, okaza艂o si臋 偶e mam astme o kt贸rej nie wiedzia艂am i jej nie leczy艂am... :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Krzychu na bezdechu
Mnie te偶 to dopad艂o... Dosta艂em antybiotyk + przeciwkaszlowy, ale wydaje mi si臋, 偶e r贸wnie dobry by艂by cukier w kostkach. Czy kto艣 z pisz膮cych wcze艣niej do偶y艂 diagnozy? Wie co go m臋czy艂o i jak to leczy膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ta.
ja mam tak pare razy dziennie od 3 dni. jak kaszle to zapiera mi oddech w piersiach i nie mog臋 nabra膰 powietrza, musz臋 jako艣 na si艂e... Czy to mo偶e by膰 astma ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nieweso艂a
Bardzo prosz臋 napiszcie co stosowali艣cie na ten dusz膮cy kaszel. Dzi艣 w nocy si臋 dusi艂am. Zarazi艂am si臋 tym kaszlem od taty,mama te偶 ju偶 kaszle. Wczoraj my艣la艂am, 偶e ju偶 mi przeszed艂, gdy nagle w 艣rodku nocy zacz臋艂am si臋 dusi膰. To by艂o ok 5 strasznych minut. Moi rodzice te偶 maj膮 takie objawy. Lekarz ka偶demu z nas przepisa艂 inne lekarstwo. Tata dosta艂 antybiotyk, mama leki na allergi臋 a ja tabletki rozrzedzajace wydzielin臋. Nic nie pomaga. M臋czy nas to ju偶 miesi膮c. Prosz臋 napiszcie co Wam pomog艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mileee
Czy kto艣 wyleczy艂 si臋 z tego kaszlu? mam identyczne objawy, czyli tylko kaszel, ale czasem taki napad ko艅czy si臋 duszeniem co mnie przera偶a. By艂am u lekarza rodzinnego, potemu u pulmunologa i nic...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niewesola
tak, mi przesz艂o, po ok 1,5 miesi膮ca od napadu duszno艣ci w nocy. P贸藕niej jeszcze kaszla艂am,ale uwa偶a艂am by nie kaszle膰 zbyt ostro by si臋 znowu nie zacz膮膰 dusi膰. Pom贸g艂 mi chyba antybiotyk Azitrox 500. Ale m贸j tata nadal ma takie napady kaszlu ;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 po pierwsze____
czy kto艣 w domu pali lub pali艂 papierosy po drugie czy nie by艂o niewylezanych gryp, angin po trzecie czy wyeliminowana jest astma? Objawy wskazuja najmocniej na obturacyjna chorob臋 p艂uc, niestety nie do wyleczenia, ale s膮 na to leki i mozna z tym 偶y膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kaszl膮ca
To mo偶e by膰 krztusiec. Na pocz膮tku zwyk艂e przezi臋bienie, kaszel, bez gor膮czki, tylko nie przechodzi. I jest co raz gorzej. Duszenie si臋, niemo偶liwo艣膰 wci膮gni臋cia powietrza, tzw. pianie odruch wymiotny. Wszystko nasila si臋 w nocy. Nie powinno si臋 bra膰 艣rodk贸w wykrztu艣nych. Antybiotyk z odpowiedniej grupy i przejdzie. Zachorowa艂am w maju. Przez dwa tyg nie by艂o wiadomo co to. Po2 kolejnych tyg. kuracji wr贸ci艂am do pracy, ale czasami jeszcze kaszl臋. Tzw kaszel stu dni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mileee
Ten kaszel m臋czy mnie ju偶 miesi膮c- 1,5. Stosowa艂am 3 zestawy lek贸w, by艂am u 3 lekarzy, w ko艅cu wzie艂am antybiotyk i niby mniej po nim kaszl臋, a jednak nie jest to satysfakcjonuj膮ce, bra艂am go tylko 3 dni, a min臋艂o ju偶 kilka dni, a spodziewa艂am si臋 wi臋kszej poprawy. W og贸le ten kaszel ci膮gle si臋 zmienia. Brzmi ohydnie, jakbym nie mog艂a z艂apac powietrza/dusi艂a si臋/krztusi艂膮 si臋/wymiotowa艂a... Zreszt膮 ostatnio 3 raz mi si臋 to nawet zdarzy艂o. Wstydz臋 si臋 wychodzi膰 do ludzi przez odg艂osy jakie wydaj臋.. Teraz ju偶 si臋 nie dusz臋, ale mo偶e przez to 偶e te偶 staram si臋 troch臋 powstrzymywa膰 ten kaszel, cho膰 to graniczy z cudem... Do tego doszed艂 mi przeokropny b贸l kr臋gos艂upa w czasie kaszlu. Wychodzi na to, 偶e to co艣 zara藕liwego, bo mama te偶 ma ju偶 kilka tygdni kaszel, cho膰 nieco inny. Do lekarza najzwyczajniej nie mam ju偶 si艂y i ochoty i艣膰, bo ile razy mo偶na s艂ucha膰, 偶e brakuje diagnozy i 偶e nic si臋 nie dzieje... Ja m贸wi臋, 偶e si臋 dusz臋, a oni, 偶e to nic takiego, bo poza kaszlem wszystko wygl膮da ok...My艣licie, 偶e po sko艅czonym antybiotyku kaszel od razu powinien min膮c i ewentualnie ile jeszcze czeka膰? No i czy 3-dniowa antybiotykoterapia wystarczy czy krztu艣cu? Bra艂am azycyn臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mileee
Dodam 偶e kaszel jest suchy, czasem czuje drapanie g艂臋boko w gardle/krtani. I obecnie przy napadach wygl膮da to tak jakby z ca艂ej si艂y zasysa艂a powietrze buzi膮 (jak po podduszeniu;), co niestety jest wstydliwe bo bardzo g艂o艣ne. I zupe艂nie nie do zatrzymania! Je艣li si臋 nie powstrzymam kaszl臋 do ostatniego tchu jakbym mia艂a wykaszle膰 ostatnie pok艂ady powietrza w p艂ucach, na ko艅cu a偶 tak niemal bezg艂o艣nie. Objawy nie do ko艅ca zgadzaj膮 si臋 z krztu艣cem, bo nie mam np. 偶adnej wydzieliny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tez kaszlajaca
Mialam cos podobnego... Najpierw przez 2 tyg. kaszlalam... mialam duszacy kaszel, a poniewaz jestem alergiczka myslalam ze to jest to... ale nigdy nie trwalo tak dlugo dzien w dzien wiec poszlam do lekarza. Opisalam, ze mam kaszel z odr****mi wymiotnymi, nie moglam poprzedniej nocy spac... Lekarz nie chcial mi dac skierowania na zadne badania, twierdzac ze dlugo sie czeka (na alergie mialam robione w dziecinstwie, moglo dojsc cos nowego...), nie chciala dac mi lekow wziewnych o ktore poprosilam bo kiedys bardzo mi pomagaly, ale dala mi wyproszony przeze mnie inny inhalator, antybiotyk oczywiscie, leki od kaszlu i alergii (Zyx). Mowila, ze jak po 5 dni nie przejdzie mam przyjsc znowu. Bralam leki itd. a po ok 5 dniach obudzilam sie rano, mocno kaszelnelam i nie moglam wrocic oddechu. To okropne uczucie, w ogole nie oddychalam przez 10-15 sek, sadze ze pomogl mi inhalator o ktorym napisalam ponizej, bo ten sam mam teraz od pulmonologa na astme. Odrazu pojechalam do lekarza (innego bo rodzinny byl na urlopie) ktory znow chcial mnie wyslac z recepta do domu twierdzac ze mam zapalenie thawicy i chcial mi dac jakies zastrzyki... jednak nie zgodzilam sie na to, powiedzialam ze raz juz mnie odeslano z kwitkiem i nie wyjde z gabinetu jak nie dostane skierowania do szpitala na badania. Dala mi skierowanie, przyjeto mnie odrazu na oddzial pulmonologii... Bylam tam 5 dni, zrobili mi rutynowe badanie krwi, RTG klatki piersiowej po ktorej jakos stwierdzila ze jest lekki stan zapalny oskrzeli (jakies wlokna byly zageszczone, nie znam sie na tym), dali mi kroplowki na rozszezenie oskrzeli i antybiotyk dozylnie plus leki wziewne na astme... po tym zrobili mi spirometrie z ktorej nic nie wyszlo (nie wiem co mialo wyjsc po lekach na rozszerzenie oskrzeli dawanych przez 3 dni, ale ok...) pobierali mi tez krew z palca, bylo to jakies badanie na pluca, tez wyszlo ok. badanie plwociny, z tego badania tez ok. i stwierdzili ze mam astme oskrzelowa, w jeszcze niezaawansowanym stopniu. Pulmonolog przypisala mi leki wziewne ktore mam brac do konca zycia i inhalator doraznie w razie ataku (ten sam mnie chyba odetkal wczesniej) i na razie tydzien minal jak wyszlam ze szpitala i jest ok. Rano pare razy kaszelne jeszcze ale jest to nie porownywalne z tym co bylo wczesniej. Dziwie sie tym co tu pisali ze sie dusza i nie stanal murem za tym zeby zrobiono im badania, daja sie leczyc na podstawie osluchiwania i zagladania do gardla zamiast krzyczec zeby ratowac im zycie zanim nie jest za pozno.,. bo kto wie czy nastepnym razem znow sie odetka? Jak czytam ze komus sie to powtarza dziekuje Bogu ze jestem taka uparta i poszlam do tego szpitala bo nie chcialabym tego znow przechodzic. Fajnie by bylo gdyby te osoby napisaly jaka w koncu byla diagnoza, jakie badania im zrobiono bo chcialabym jeszcze jednak porobic inne badania zeby sie upewnic czy jestem leczona na pewno na to co powinnam... Czytajac o objawach astmy wszystko sie zgadza oprucz swiszczacego oddechu, dokladnie jakbym czytala o sobie, ale na pewno nie jedna choroba ma podobne objawy... Podobno ciezko ja wykryc w badaniach jesli robi sie je nie podczas ataku... Przepraszam za brak polskich znakow ale nie mam polskiej klawiatury. Pozdrawiam i zdrowka zycze!

Udost臋pnij ten post