Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 chora i zalamana

moze ktos mial tak jak ja, dusze sie

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
Lekarz powinien pom贸c.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
dzisiaj jest chyba najduszniejsza noc w roku, albo kac mnie przerasta :o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mia艂am taki mokry kaszel, 偶e nie radzi艂am sobie z wydzielin膮. Od laryngologa dowiedzia艂am si臋, 偶e jedz膮c nabia艂, w jelitach powstaje du偶o 艣luzu, z kt贸rym jelita sobie nie radz膮 i 艣luz wraca do dr贸g oddechowych. Z menu usun臋艂am nabia艂, kt贸rej艣 nocy zwymiotowa艂am ten 艣luz, robi艂am inhalacj臋 wod膮 fizjologiczn膮 i po paru dniach kaszel znikn膮艂. Nie wiem czy macie to samo ale mo偶e komu艣 pomo偶e moja wiadomo艣膰. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AdiGryfino
Ja Wam opowiem swoj膮 histori臋. Poszed艂em na policealn膮 na technika us艂ug fryzjerskich na CEZ_Szczecin. Po ka偶dych zaj臋ciach po powrocie do domu mia艂em kompletnie zapchany nos i dopiero na drugi dzie艅 wszystko wraca艂o do normy. Na praktykach w Pyrzycach lepiej ale czasem podobnie. Raz wr贸ci艂em z ca艂odziennych 12h praktyk w Centrum Edukacji Zdroje w Szczecinie. Nos zapchany ale przedmucha艂em i by艂o w miar臋 ok. Nagle godzina 3-4 nad ranem. Zrywam si臋 przera偶ony ze snu. Czuje, 偶e nie mog臋 z艂apa膰 powietrza. No to dawaj nosem. Zapchany! Masakra! No to u艂amki sekund i naturalnie co cz艂owiekowi przychodzi do g艂owy to zaczerpni臋cie powietrza ustami. Uwaga! Nie mog臋! Co艣 mi zapcha艂o w gardle! Ju偶 pierwsze my艣li. Jezu nie! Zaraz b臋dzie po mnie. U艂amki sekund dos艂ownie dzieli艂y mnie od zej艣cia z tego 艣wiata. U mnie w bloku rodzice spali. Ostatnimi si艂ami z ca艂ych si艂, kt贸re mia艂em - jednym chlastem wykrztusi艂em z prze艂yku mega gluta! Momentalnie chlast powietrza zaczerpn膮艂em po czym badam r臋k膮 co mi tam siedzia艂o. A tam 偶贸艂te g臋ste. Twarde prawie tak 偶e nie mog艂em tego rozgnie艣膰! Nie wiem. Jak o tym my艣l臋 to a偶 mnie ciary przchodz膮. Uwa偶am, 偶e to wina tych praktyk. Odbywaj膮 si臋 w pywnicy. Praktycznie 12 os贸b wali lakierami, farbujemy, s膮 te偶 proszkowe farby kt贸re nale偶y szybko zamyka膰 - o tym m贸wi艂a nam nasza opiekunka Pani Monika. Podobno bardzo pyl膮ce. No i taka kumulacja tego wszystkiego. To wszystko niewidoczne go艂ym okiem ale czasem pod 艣wiat艂o przygl膮dam si臋 ciemnym meblom a tam po ka偶dych zaj臋ciach wszystko ma bia艂膮 pow艂ok臋. To wszystko kumuluje si臋 gdzie艣 w powietrzu a cz艂owiek to wdycha przez 12h i potem takie efekty. Masakra. Wyczyta艂em 偶e mo偶e wyst膮pi膰 co艣 takiego jak astma zawodowa. Niestety nikt te偶 nie wykonuje tego typu bada艅. Dla szk贸艂 prywatnych liczy si臋 tylko kasa od s艂uchaczy. Czy s艂uchacz ma predyspozycj臋 do danego zawodu ? Co to kogo obchodzi. Nikt nas nawet nie informowa艂, 偶e mog膮 si臋 zdarza膰 takie rzeczy. 呕e mo偶na si臋 przebada膰 ale na w艂asny koszt. A po co to ?! Prawda ? Tylko szkoda, 偶e ma艂o nie zszed艂em z tego 艣wiata. Bogu tylko dzi臋kowa膰, 偶e 偶yje albo nie jestem kalek膮 z powodu braku tlenu czy co艣. 呕e mog臋 to teraz pisa膰. Og贸lnie mnie zapycha po wszelkiej chemii w powietrzu. Przy d艂ugotrwa艂ym wdychaniu. Czasami po d艂u偶szych wyprawach na dw贸r i jakim艣 pyleniu, wdychaniu dym贸w z komin贸w. Po dymie z ogniska a bardziej dymie z papieros贸w szczeg贸lnie mentolowych mam momentalny ciekn膮cy katar.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Astmatyk
Jestem astmatykiem od 3-go roku 偶ycia (ponad 30-letni sta偶, je艣li mog臋 tak to uj膮膰). Wiem, jak wygl膮da astma i to co opisuj膮 tutaj ludzie to NIE jest astma, gdy偶 te偶 si臋 zarazi艂em tym syfem i mam jak Wy. Og贸lnie p贸艂 suchy kaszel (czasami co艣 si臋 oderwie, czasami nie). Ale kaszle si臋 mocno i d艂ugo. Przedtem lekka gor膮czka, katar, co艣 na prze艂yku. Jak inni po kaszleniu nie mo偶na zaczerpn膮 w 艂atwy spos贸b powietrza, co艣 si臋 przytyka i nie jest to astma. Zaczynasz odbija膰, a powietrza ci臋偶ko nabra膰. Straszne. Jak inni ja r贸wnie偶 boj臋 si臋 kaszle膰,. Lekarze nie wiedz膮 co to jest. Dzieci maj膮 podobnie. Wyniki immunologicznie na chlamydie oraz krztusiec ujemne. U Szwagerki dzieci wyniki te偶 ujemne, a maj膮 to samo. Pochodzi nam to pod mykoplasmowe zapalenie p艂uc i chyba wykonamy badania (na NFZ oraz lekarzy nie ma liczy膰, podobnie jest z MediCoverem - gorzej ni偶 w NFZ, a jeszcze p艂acisz). Nie wiadomo co robi膰. Jedni lekarze m贸wi膮 rozrzedza膰 wydzielin臋 przez wykrztu艣nie (poda膰 max do 14:00), inni, 偶e ogranicza膰 kas艂anie i przeciwwyksztu艣ne przypisuj膮. Jedni, 偶e inhalowa膰 nawil偶a膰 wod膮 fizlologiczn膮 i/lub soda, inni, 偶e w 偶adnym wypadku. No masakra. Ci膮gnie si臋 ju偶 1,5 miesi膮ca, nie mamy si艂. Dodam, 偶e pisze z Poznania. R贸wnie dobrze mog膮 to by膰 glisty ludzkie, ale objawy s膮 za d艂ugie i zara偶a si臋 od innych ludzi wi臋c odpada. Podanie lek贸w na astm臋 (nie za偶ywam ich zim膮, tylko latem) troch臋 pomaga, ale kaszel i tak jest, a to jest steryd wi臋c blokuje uk艂ad immunlogiczny, nie t臋dy droga, tylko w ostatecznym rozrachunku pogorszy (przed艂u偶y samowyleczenie). Wi臋kszo艣c lekarzy twierdzi, 偶e to wirusowe, ale sami ju偶 nie wiemy. W pracy ludzi tez tak maj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Koklusz. Typowe objawy dla kokluszu. Choroba powr贸ci艂. Duszacy kaszel.brak powietrza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To skutek zanieczyszczenia powietrza.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam podobnie. I nie tylko ja. Co艣 truje i to w powietrzu. Jak siedz臋 w domu to jest lepiej. Po ka偶dym wyj艣ciu budz臋 si臋 w nocy i odkaszlam. To ju偶 trzeci miesi膮c.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Co do pierwszej wypowiedzi( z 2009 roku wi臋c mam tempo)- mam to samo. Napady duszenia mia艂am dwa. Podejrzenia kieruj膮 si臋 w stron臋 krztu艣ca( czekam na wyniki bada艅) oraz refluksu. Przy refluksie mo偶e wyst膮pi膰 laryngospazm( s膮 filmiki na youtubie). Nied艂ugo id臋 na gastroskopi臋. Straszne uczucie kiedy si臋 dos艂ownie dusisz :( m膮偶 opisuje to 偶e wygl膮da jakbym si臋 topi艂a bez wody. Szczerze to boj臋 si臋 zasypia膰, bo zastanawiam si臋, a co jesli mi nie przejdzie i si臋 udusz臋? i nie - zanieczyszczone powietrze takich fenomen贸w nie daje I ludzie - dokszta艂膰cie si臋 z pierwszej pomocy! R臋koczyn Heimlicha to ostateczno艣膰 i to tylko przy ciele obcym w drogach oddechowych- przy takim duszeniu nic nie daje a tylko mo偶na sobie zaszkodzi膰. A wk艂adanie komu艣 paluch贸w do gard艂a- matko i c贸rko... Lito艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wiem ze post jest z 2009 roku ale musze odpisac. ostrzegam wszstkich i szczegolnie autorke wiem ze juz tu nie wchodzi- nie dajcie sobie wcisnac zadnych lekow na wchlanianie wydzieliny to jest zatruwanie orgaznimu. jesli bym wczesniej przeczytala ten post napisalabym odstaw natymiast leki na wchlanianie nie ma takiego czegos to jest zakazona wdzielina trzeba ja odkrzuszac i to jest przyczyna tego duszenia zmien lekarza orgaznim probuje sie pozbyc tej flegmy i nie moze i stad to. zmien tamte leki na odkrztusne np mucosolvan flegamina itp i duuuzo pic zeby rozrzedzic ta wydzieline zrob sobie inhalacje nawet sama para lub wejdz pod grocacy prysznic i porzadne oklepywanie przez kogos tyle razy dziennie ile sie da jesli masz sile to nie lez ruszaj sie pprzadnie odktuszaj wdzielina juz bedzie rzadszej kosntystnecji i uciekaj od tego lekarza flegme trzeba porzadnie odkaslac wrecz prowokowac kaszel i nie zatruwac sie wykrztusic i wypluc nieprzyjemne ale tak trzeba zero trucia wlasnego ciala. pisze to w razie gdy ktos bedzie mial podobny problem przeczyta to co do reszty osob niestety nie wiem co wam dolega ja mam takie duszenia ale na innym tle nie nerwowym ale od gardla. zazdroszcze ludziom ktorzy nie zniechcecaja sie podejsciem lekarzy i uparcie daza do diagnozy ale nie kazdy taki jest sa osoby mlode zalezne od rodzicow i ci rodzice wierza w to co lekarz mowi (czyli olewa) i zaczynaja miec swoje dziecko za hipohondryka czy swira to smutne ale sa tacy rodice ktorzy nie wierza wlasnemu dziecku bo takie podejscie o ktorm pisze autorka to norma ( ze laryngolog probowala jej wmowic ze sie nie dusila) i nie kazdy rodzic wstawi sie za dzieckiem niestety. kolejna osoba pisala tez o tym ze dajemy sie leczyc bez badan na podstawie osluchania i zagladania do gardla - podziwiam osoby ktore potrafia postawic na swoim niestety nie kazdego natura obdarzyla takim charaktrem i w dodtatku znam osoby ktorym nawet najblizsi nie wierza to ciezko im znalezc sile zeb walczyc jak rodzina ma ich za wariatow. sory ze sie tak rozpisalam ale kolejna rzecz jaka mnie przeraza to ingorancja i nierobstwo lekarzy nie wszystkich ale wiekszosci. nie chce im sie szukac chca tylko splawic czlowieka wystawic za drzwi zrobic z niego hipohondryka. teraz sa takie czasy ze nikomu sie nie chce lekarz nawet dla wlasnej satysfakcji powinien szukac przyczyny dolegliwosci a nie wszystko podciagaja pod nerwice a skad zawalone oskrzela ktos sobie narysowal je ...rece opadaja. trudno jest dojsc do diagnozy bo lekarzom sie nie chce nie szukaja problemu daja leki i diagnoze na o_d_p_i_e_r_d_o_l sie badania trzeba na nich wymuszac a powinni sami normalnie dawac ktos pisal tuaj "nie chcial dac na badania bo dlugo sie czeka" to jakis zart mam nadzieje bo jak nie to co jest z lekarzami nie ma juz normalnych? ja mialam inna sytuacje nie jest to zwiazane z oskrzelami ale z gardlem i kratnia zdarza sie ze lapie mnie dusznosc duzo sluzu w gardle i jakby mnie ktos za szje scisnal i slychac jak na sile wciagam powietrze i mocno kaszle i jakos przechodzi to jest odczuwalne jak skurcz gardla oskrzela czyste zrobilo mi sie to po zle leczonej anginie i lekarze tez to olewali bylam uparta i nie dawalam sie. jeden lekarz podejrzewal refluks nie potwierdzilo sie skierowal mnie do szpitala ooczywsice tam zlekcewazyli mnie lezalam 5 dni i przeswietlono mi tylko klatke to sie nadaje na komedie to co sie dzieje w polsce ... wypisali mnie z niczym potem poszlam o dalsze postepowanie zaczeto nie wysylac do pschologa oczywscie jakze by inaczej bo nie wiedzieli jak to leczyc nie dalam sie i wymusilam kolejny szpital badan sie nie doczekalam dawali mi rozne leki na znikniecie tej flegmy dodam ze wyslajac do psychologa sami daja o sobie swiadectwo bo sluz i niezyt jest dosc widoczny ale jak wiadomo tak jest PL jak nie wiadomo co robic to trzeba wypisac ze szpitala... ja nie odpuscilam oczywscie wymoglam pojechalam gdzie indziej w jednym pseudo szpitali trafilam na innego specjaliste (w sensie nie od drog oddechowych) i potrakowano mnie jak histeryczke a w ostatnim w koncu sie wyjasnilo. zaznaczam ze astmy nie mam bylam badana pod tym katem. w ostatnim miesjcu powiedzieli ze to juz jest przewkle zakazenie nie bylo z tym nic robione tyle czasu migdalki sa zakazone orgaznim nie radzi sobie z tym sluzem trzeba wyciac migdaly wyprostowac przegrode ale nie bedzie poprawy w 100% bo za dlugo bylo to olewane. to nie jest nic nadwyczajnego taka diagnoza tylko lepiej bylo olewac mnie i wysylac do pschologa to na pewno samo sie wyleczy prawda??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
znalazlam cos takiego na you tube https://www.youtube.com/watch?v=jd2ENRtbxRQ. czy to jest podobne do tego co opisujecie? nie chodzi mi o wykrztuszanie ale o takie duszenie i dzwiek jaki ta kobieta z siebie podczas niego wydaje. nie jest to astma nie ma swiszczacego oddechu ale walka o niego i strach. moze to video cos pomoze w wyjasnieniu sprawy. jesli macie wykluczony koklusz to zobaczcie nagranie i moze zacznijcie nagrywac swoje duszenie chociaz w walce z lekarzami to niewiele da ale trzeba probowac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 areksocha
Polecam zrobi膰 sobie inhalacje inhalatorem Alergia STOP

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przy tak d艂ugotrwa艂ych problemach z drogami oddechowymi trzeba jak najszybciej si臋 przebada膰. Polecam wam uda膰 si臋 do www.skopia.pl we Wroc艂awiu Przeprowadzaj膮 tam badanie bronchoskopii, kt贸re skupia si臋 na g贸rnych drogach oddechowych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Poznanianka

Mam tak samo od聽3-4 lat napady kaszlu w okolicach przezi臋bienia i d艂ugo po. Prawdopodobnie kiedy艣 - za czas贸w przedszkolnych mia艂am 藕le wyleczon膮 angin臋, za mocne leki lub 藕le dobrane. Od tamtego czasu niewinnie pochrz膮kuj臋 bardzo cz臋sto, kilka razy dziennie przez ca艂e 偶ycie (mam 25 lat). Napady kaszlu s膮 suche, nie ma nic do odkrztuszenia ale jest to ogromny dyskomfort i strach, jakby 艣wiat艂o gard艂a/prze艂yku si臋 zamyka艂o, puch艂o na jaki艣 czas. Pulmonolog, testy alergiczne, spirometria pod k膮tem astmy - nic. Ka偶dy lekarz twierdzi, 偶e na tle nerwowym, proponuj膮 hydroksyzyn臋 jako przeciwwymiotny. Du偶o p艂yn贸w nie pomaga. Pierwotnie polecano thiocodin w du偶ych dawkach - 3 razy po 2 tabletki ale ju偶 teraz nie pomaga, r贸wnie偶 nie mo偶na tego ci膮gle bra膰, pojawi艂a si臋 tolerancja na kodein臋. Dora藕nie pomagaj膮 mocne mi臋towe spraye przeznaczone na b贸l gard艂a. Mam wra偶enie, 偶e przy zastosowaniu gard艂o si臋 rozlu藕nia i nie kurczy si臋 ju偶. Zdarza si臋, 偶e jednak kaszel i tak na to nie zwraca uwagi.聽Najcz臋艣ciej napady s膮 po przyj艣ciu z dworu do ciep艂ego pomieszczenia i po przebiegni臋ciu si臋 na zewn膮trz w niskich temperaturach. W du偶ych miastach opinia jest taka, 偶e to od zanieczyszcze艅 a zim膮 od smogu. Pozdrawiam wszystkich kaszl膮cych i szkoda, 偶e autorka postu nie odezwa艂a si臋 czy po tylu latach miewa jeszcze napady.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jola dusze sie

Potwierdzilam badaniami zrobionymi we wlasnym zakresie.... To krztusiec.... Tadam.

Udost臋pnij ten post