Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam drobne wątpliwości

Narzeczony chce załozyć kilt do ślubu, ale jest Polakiem

Polecane posty

I nie wiem, czy to wypada? bierzemy ślub w Szkocji , tutaj też mieszkamy , a ślub jest w sierpniu br. zaproszeni goście to głównie Polacy - rodzina, paru znajomych, ale będą też Szkoci np. kolega z pracy no i urzędnik. ja nie mam nic przeciwko temu ale jedno mnie zastanawia: jak to może zostać odebrane? kilt to przecież część tutejszej kultury, mieszkamy tu i jeszcze zostajemy, ale jednak nie jesteśmy Szkotami... jednak z drugiej strony, widuję też na ulicahc Murzynów w kiltach czasem... sytuacja analogiczna i teoretyczna (żeby łatwiej sobie to wyobrazić), ale w Polsce: wasz narzeczony np. Francuz albo Czech, ubrałby na slub w Polsce strój góralski, bo ślub brałybyście w Krakowie? nasz ślub jest cywilny.

Gość no maliny
a Murzyn nie może być Szkotem??? ;/

nie rdzennym ;) to nie było rasistowskie

Gość tak to widze
ja uważam ze twoj narzeczony wymysla!!! to jest bez sensu! A moze chce przykuc uwage do siebie, zeby goscie nie patrzyli tylko na ciebie. egoista! pogadaj z nim, bo moze to zwyczajny narcyz!

a czy Tobie to przeszkadza? bo to jest najważniejsze, nie co \"ludzie powiedzą\" bo jeśli nie masz nic przeciwko temu, to nie widzę problemu dla mnie to całkiem fajny akcent, oryginalny, po latach będziecie to mile wspominać no i dodatkowo podkreśli fakt, że ślub był w Szkocji tylko niech założy ciepłe \"majty\" bo może być wietrznie (podobno tradycyjnie pod kiltem się nic nie nosi :D )

Bynajmniej nie jest narcyzem ani egoistą. On nie lubi szablonów, schematów - chce ubrać się nieco inaczej niż zazwyczaj ubiera się pan młody. mi isę ten pomysł całkiem podoba, aczkolwiek byłam dość zaskoczona bo myślałam, że ona żarutje sobie tylko... no i decyzję podejmiemy, gdy już zobaczymy, czy mu ten kilt w ogóle pasuje ... ;) też uważam , że to ciekawe zaakcentowanie miejsca slubu i będą miłe wspomnienia (i zdjęcia) :D a "co ludzie powiedzą" to mnie zbytnio nie obchodzi, chociaż troszkę biorę to uwagę co na to starsi Szkoci . ale to "tylko" ci z urzędu. młody 24- letni Szkot-gość zachwycił się tym pomysłem i odwagą - jak sam powiedizał :)

Gość pierwsze słyszeeeee
spoko mój tez chciał ;) juz nawet mielismy upatrzony do wypozyczenia ale hmm rozeszło sie po kosciach :( szkoda, w sumie miał wygladac to tak ze do ołtarza garnitur a po i na zdjecia w plenerze kilt. Trudno, nie wyszło, moze wam sie uda:)

Gość tojamaggie
Moze wystąpić w kilcie, gdyż specjalnie dla polaków mieszkających w szkocji \"kiltolodzy\" zaprojektowali biało-czerwony tartan. A więc - nie narazi się nikomu a co więcej uhonoruje i polską i szkocką tradycję jednocześnie. :) powodzenia!

Troche to glupie mi sie wydaje skoro nie jest Szkotem :P Ten czerwono - bialy kilt to by bylo takie dyplomatyczne rozwiazanie bo polsko-szkockie ;)

Gość ryhres
beznadziejny pomosl skoro nie ejst szkotem to po cholere ma zakladac kilt?:o

Gość strzelajmy ...
fajny pomysl! tylko warto zapytac co sadza o tym szkoci zeby ich nie obrazic

Gość ryhres
to tak jakby mial isc w mundurze wojskowym a nie jest w wojsku:o

Gość pomysly ludzie maja
durny pomysl, nastepny polaczek co na sile chce byc szkotem

żaden polaczek a Polak :O :O a ten polski tartan jest nieładny, dziś oglądalismy... nie wiemy jeszcze, co zrobimy, mamy trochę czasu..

moim zdaniem to sztuczne, smieszne i kojarzy mi sie z balem przebierancow. Kilt to stroj ludowy i symbol przynaleznosci do pewnej grupy, Szkotowi pasuje ale juz Polakowi nie.

bal przebierańców - ok, ale w takim razie ponad połowa panien młodych to klauny w ich dziwacznych sukniach :P

Gość wrgva
ale kiecke slubna zaklada sie wlasciwie wszedzie:o a kilkt nosza szkoci, a moze ty jeszcze zalolz ludowa kiecke indyjska czy cos?:o

nie, ja zakładam długą z gorsetem, jasnozieloną bądź jasnobrązową

Gość alameme
beznadziejny pomysl,chce bardzo pokazac jak z niego szkot,hehe zart roku

odnoszę nieosparte wrażenie, że komentarze typu głupi pomysł itp. piszą samotne babki pod 30stką albo i po 30... On nie chce pokazac, jaki to Szkot z niego, bo nim nie jest. ach żal mi samotnych kobiet z kafe :O

Gość wrgva
22 lata, w zwiazku i bardzo szczesliwa :o

22 lata oj to bardzo młoda jesteś

Gość alameme
przykro mi pomylilas sie ,nie jestem samotna:) pytalas sie co o tym sadzimy,ja jestem na nie i dla mnie to jest sytuacja nie do pomyslenia. nie atakuj ludzi ,ktorym ten pomysl sie nie podoba

nie atakuję. twój tekst "hehe żart roku" też wcale do miłych nie należał, był zbędny - ok? dla was to klau, a dla mnie większosć sukien i niektóre tradycyjne stroje panów młodych to kicz.np. jany garnutiur,zwłaszcza biały :o albo wszelakie błyszczące kamizelki :O :O po prostu.

* jasny garnitur poza tym, pisałam nie o opinię czy wam się taki strój pana młodego podoba- ale czy waszym zdaniem może to byc źle odebrane przez nieco starszych od nas Szkotów (akich po 40).

Gość tojamaggie
ale tu nie chodzi o to czy "polski tartan" jest ładny czy nie. Historycznie i ideologicznie (i w każdym innym aspekcie" - bo przecieź kilt to strój tradycyjny... Wzór na kilcie oznaczał i oznacza przynależność do konkretnego klanu - a jedyny do jakiego może należeć Polak - to polski "klan". kiedyś się obcinało to i owo - za noszenie "nie swojej" kraty, teraz (o ile nie jest się osobą publiczną) to po prostu obciach wielki. Takoż obawiam się że nie macie wyboru - albo ten wzór albo żaden. "Ordnung muss sein!", jak to mówią ;] Powodzenia ! :)

A moj narzeczony jest Irlandczykiem i na slubie zaprezentuje sie w stroju druida :P Mysle, ze nasze wesele przejdzie do hisorii ;)