Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcę rzeczowych dowodów

Niech ktoś mi w końcu wytłumaczy dlaczego??????????????????

Polecane posty

NA świecie są różne języki???????????????? Tylko bez wyjeżdżania z jakąś wieżą Babel :-O CHcę porządnych argumentów dlaczego??? bo ni cholerki tego nie rozumiem :-(

Gość Matka Zościsława
a dlaczego miałoby być inaczej?

Gość łehehe
posządny argóment.... bo nie karzdy chce fandzolić po rzydowsku

Gość no tak tak tak
o kolorach to ja wiem, ja wiem:P bo to zależy od stref klimatycznych, warunków otoczenie itd.- w procesie ewolucji wyksztacłciły się takie cechy, żeby otaczające środowisko robiło nam jak najmniej krzywdy ;) czyli np. żeby Afrykańczycy nie doznawali poparzeń słonecznych itd ;) to samo dotyczy się też budowy narządów- np. szerokie nozdrza Eskimosów by łatwiej 'wwąchiwac' rozrzedzone powietrze, a wąskie oczy, bu nie dostały siętam jakieś badziewia i żeby śnieg nie oślepiał :P ale z tymi językami to sama jestem ciekawa :)

To z tą ewolucją to tylko teoria. Murzyni żyli wieki cała na tych samych terenach z Arabami i jakoś się różnią jednak.

no co? wszyscy na kafe tacy mądrzy a nikt mi tego nie wytłumaczy? :-P kwestię ras mamy omówioną, no ale co z tymi językami???? Jak słyszę jak tłumacz się męczy tłumacząc z chińskiego to nie rozumiem dlaczego wszyscy nie mogą mówić jednym językiem i kto to w ogóle wymyslił?????????

1000 lat temu Polacy i Czesi mówili tym samym językiem a teraz , są już dwa wyraźnie oddzielne,choć podobne języki. Języki cały czas ewoluują, zmieniają się, więc gdy ludzie są oddzieleni ich języki rozwijają się inaczej.

no ok, ale angielski to nie jest raczej przeinaczony polski i odwrotnie. totalny bezsens z tymi językami

Gość era b geag
boze,a co w tym dziwnego, kazda grupa ludzi uzywa roznych slow,wtracen które sama rozumie, polacy na drzewo zaczeli mowic"drzewo" a anglicy "tree", nie mogli w tym samym czasie wpasc na jeden i ten sam pomysl jaką nazwe wymyslic:)

Im wczesniej rozdzieliły się grupy ludzi tym bardziej roznia sie jezyki. Polski jest bardzo podobny do innych jezykow slowianskich, za todo germanskich juz duzo mniej ale pwne podobienstwa istnieja. Tak samo mozna dostrzec wspolne korzenie z sanskrytem.

Jak \'\'jak\'\'? Różne grupy - maksymalnie upraszczając - tworzą swoje języki w oparciu o swoje zasady itp. Brak powszechnej komunikacji uniemożliwia ujednolicenie tych zasad, ani w zakresie słownictwa, ani w budowaniu jednej gramatyki. Innymi słowy, jeden język był nieosiągalny. Chociaż istnieje wg niektórych językoznawców pojęcie \'\'gramatyki uniwersalnej\'\' jako kompetencji językowej nabytej w sposób wrodzony, ale to i tak nie to samo co JEDEN JĘZYK.