Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mill1005

Volvodynia-notoryczny ból krocza.

Polecane posty

Drogie Kobiety. Podstanowiłam założyc taki temat ,gdyż myślę ,że jest tyciące kobiet w Polsce ,których dotknęła ta choroba. Nie wiem czy należę do tej grupy ,lecz się o to martwię. Dla mnie do dzisiaj ta choroba także była nieznana,nie miałam pojęcia ,że cos takiego istnieje ,ale odniosłam wrażenie ,że może dotyczyc również mnie. Nie jestem do końca pewna ,czy to jest powtarzający się nawrót grzybicy (bardzo częsty) mimo tego ,iż dbam o higiene czasem aż przesadnie ,ta choroba cały czas powraca: swędzenie,ból,piecznie.. W lipcu pierwszy raz zaczęłam odczuwac ból podczas stosunku ,ze swoim partnerem. Nie znałam jego przyczyny. Oczywiście po wielokrotnym powtarzaniu się zaczęłam się niepokoic. Pojawiła się znowu grzybica. Ginekolodzy nie chcieli mi wytlumaczyc jak mam jej zapobiegac ,przepisywali cały czas te same leki przeciwgrzybicze.Nikt mi nie chcial wyjaśnic,dlaczego ta infekcja cały czas wraca. Poszłam nawet do pdiatry ,zeby wytlumaczuła mi ,co może byc tak częstym nawracaniem choroby.. Jestem bezradna ,ręce mi opadają. Nie wiem czy ta choroba mnie dotknęła ,ale myślę ,ze znajdzie sie wiele kobiet ,które maja podobne objawy.

Najpierw musisz wykluczyć infekcje. Grzybica to nie wszystko, masz jeszcze np. chlamydię, HPV i parę innych. Vulvodynia najczęściej łączy się z cpps (zespołem bolesnej miednicy), z chorobami przebiegającymi z bólami neuropatycznymi - choć nie jest to warunek sine qua non. O tym już było na Kafe, ale przypominam Ci linki: www.vulvodynia.pl www.vulvodynia.blox.pl