Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rutinna

strach przed zespołem downa

Polecane posty

Gość rutinna
no może...to z jaką częstotliwością trzeba to robic?:D bo pojęcie "zakiszone" jest względne-są zakiszone już po 2óch dniach bez sexu,po tygodniu czy może po 2óch?

lusia-imadelko - co to za teorie?? ;) w podstawowce nas tym straszyli - ze plemniki w prezerwatywie są plemnikami skazonymi, gorszej kategorii.. od tego walsnie są poronienia, organizm sam elminuje wadliwe zarodki.

Gość rutinna
no właśnie Avinion? skoro natura sama "eliminuje" wadliwe zarodki to dlaczego rodzą się dzieci z zd?dlaczego "natura" sama nie rozprawiła się z wadliwymi zarodkami he?

Gość przeciez 37 lat to jeszcze
dziewczyny ale powiedzcie jak przestac o tym myslec i sie zamartwiac? bo przeciez mozna na glowe dostac od tego myslenia :-(

Gość rutinna
oj można można:( ja rozumiem że powinno się myśleć pozytywnie,ale jak?kiedy ten strach jest silniejszy...ja wiem że bym po prostu tego nie udźwignęła:(((

ale ty mloda jestes wiec prawdopodobienstwo jest male w twoinm przypadku

Gość rutinna
no może małe, ale pewności nie ma.Gadowski miał 21 lat (jego żona też) a urodziła im się córka z zespołem downa:(

Gość do frobe
ja rozumiem, ze kogos moze to przerosnac, i trudno nie bedac w takiej sytaucji potepic, ale na pewno nie swiadczy o dojrzalosci , bo niby dlaczego? Oddac komu? Wiadomo, ze w domu opieki takiemu dziecku bedzie strasznie.

Gość siostra Ignacego
a ja mam 26 lat jestem w ciazy, ale mam brata mlodszego o rok z Zespolem DOwna. Sa o wiele gorsze wady genetyczne. MOj brat jest dosc samodzielnym, cudownym czlowiekiem, nie zamienilambym go na najzdrowszego, najpiekniejszego i najbardziej inteligentego czlowieka. bo to nie bylby on. Ja nigdy bym nie usunela ciazy z jakiejkolwiek przyczyny. Pamietajcie ze strach ma zawsze wielkie oczy i przewaznie boimy sie tego czego nie znamy. Rozumiem strach przed urodzeniem dziecka chorego, ale trzeba byc dobrej mysli i zyc w nadziei ze bedzie dobrze. zycze odwagi! pozdrawiam

Gość siostra Ignacego
dodam jeszcze ze obecnosc Ignasia w moim zyciu i w zyciu naszej rodziny, sprawia ze po prostu jestesmy lepszymi ludzmi. On nas uwrazliwia na to, co naprawde jest wazne, daje szanse do tego by byc dobrym i sie ulepszac w czlowieczenstwie. Dzieki niemu i mojej mamie widze wiecej... i jestem wrazliwsza na ludzi i ich potrzeby. ktos napisal ze jak w rodzinie pojawia sie takie dziecko to wszytsko kreci sie wokol niego. to nie prawda. mi niczego nigdy nie brakowalo!

Gość rutinna
Siostro Ignacego- pozdrowienia dla brata i życzę pomyslnego rozwiązania:)

Gość rutinna
ooooooooooooooooooooooja- 😭 to straszne:(((

lusia-imadełko siedziałam do tej pory i szukałam jakiegoś potwierdzenia na Twoj wpis o tym,ze dużo zależy od \"życia\"plemników. I wiesz co , nie znalazłam nic ,co by potwierdzało Twoje słowa. jesli mozesz mi podac jakąs strone na której jest to opisane to byłabym wdzięczna.

Gość kasik kasik
zapraszam na chwilke relaksu do sklepu rekodziela marokanskiego www.marokostyle.com .

a co jest na tych filmikach bo boje sie otwierac. ja mam te natretne mysli od momentu jak wyczytalam w necie, ze w polsce rocznie rodzi sie ok. 1000 dzieci z tym zespolem. i kolezanka mi powiedziala ze jej znajoma w wieku 37 lat urodzila dziecko z zd i jest to jej pierwsze dziecko :-( u mnie w miasteczku rocznie rodzi sie ok. 100 dzieci. jak na razie z tego co sie orientuje rodza sie zdrowe dziei. owszm jest troche dzieci chorych ale to juz starsze. z zespolem downa jest chyba 4 ale sa juz po 20stce ale to sa chyba ciezsze przypadki albo nie byli dobrze rehabilitowani od poczatku

Gość rutinna
te filmiki sa straszne,są tam dzieci chore na jakies straszne choróbska,mają zdeformowane twarze i w ogóle koszmar:( no nie da się ukryś że po 30 to już prawdopodobieństwo się zwiększa:(...ale mnóstwo kobiet rodzi w tym wieku i mają zdrobe bobasy więc naprawdę nie da się przewidzieć mojej kumpeli mam urodziła w wieku 42 lat synka i jest zdrowy:) ma już 2 latka

owszem, natura elminuje wadliwe zarodki, ale nie powstaja one z prezerwatywy!!

Gość do siostry Ignacego
pieknie piszesz. Mam w rodzinie dzicko z porazeniem mozgowym, prawie roslinkę i jest przez wszytkich kochane, zwlaszcza przez rodzenswto. Kocha sie kazde dziecko. Czasem trudniej zyc, ale nie znaczy,ze bez radosci.

jak patrzę na te filmy to dziękuję Bogu ,że mój brat ma "tylko zespół downa" ... Biedne dzieciaczki. Ale mimo tego nikt ich nie przekreślił .

to za filmach to jakis KOSZMAR!nie wierze ze to prawda, a jak juz to przeciez USG powinno wykazac ze to uszkodzony plod! cos takiego sie kwalifikuje tylko do usuniecia, bez dwoch zdan ludzie!

Gość rutinna
Avinion a co to znaczy-nie powstają one z prezerwatyw?:O

poczytaj co wczesniej jedna dziewczyna pisala..ja tez nie wiem co ma gumka do Downa i poronien.

Gość rutinna
Avinion-i w tym miejscu się z Tobą zgodze.Tez uważam ze takie płody powinny być usuwane bo te dzieci nie mają normalnego życia i nigdy nie będą mieć.teraz są małe i nie zdają sobie sprawy ze swojej tragedii ale jak dorosną...katastrofa:(