Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rutinna

strach przed zespołem downa

Polecane posty

Gość przeciez 37 lat to jeszcze
boje sie wejsc na te filmiki, na kazdym jest cos innego?

poza tym nigdzie tam nie dostrzegłam roku w którym zrobione były te filmy. wiadomo ,że kiedyś czasy były inne. Szcególnie po wybuchu czarnobylu.

przeciez 37 lat to jeszcze ... tak ,co innego.... Jeśli masz słabą psychę i martwisz się o przyszłą ciąże to NIE WCHÓDŹ !!!!!!

Gość rutinna
jeśli masz mocne nerwy to wejdź...;(

coz, nie wierze aby ktos wiedzac jaki to plod swiadomie zdecydowal sie je urodzic, przeciez to nie jest zycie! to cierpienie niewyobrazalne, oni nie maja zycia.Wzbudzaja strach i odraze.

Gość rutinna
powiem więcej-rodzice ktorzy wiedząc że urodzi się tak strasznie chore dziecko nie chcą usunąć płodu są nieodpowiedzialni.skazywać człowieka na życie pełne bólu,niewyobrażalnego cierpienia i samotności...to dopiero okrutne

z zespolem downa da sie zyc moja coreczka miala zespol downa! dowiedzialam sie koncem 20 tyg jak otryzmalam wyniki amnio ... nei zdecydowalam sie na jej wychowanie nie dlatego ze miala ten zespol... dlatego ze miala bardzo powazna wasde serduszka i torbiel na pol mozgu :( to mnie przeroslo ... gdyby dozyla do porodu nie wiadomo czy przezylaby porod... gdyby miala tylko zd - pewnie bym teraz nadal ja nosila pod sercem a jam 30 lat ... to moze dopasc kazdego bo w 90% ZD to przypadek ...

Ja mam co do tego mieszane uczucia i nie potraafię jednoznacznie stwierdzić czy to co robią rodzice jest dobre czy złe.

izia mama zuzi mój brat też miał poważną wadę serca, co z resztą spotyka każde dziecko z zespołem. ale torbieli nie miał, nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu. A może tą torbiel dałoby się usunąć, kurcsze nie wiem co mam powiedziec.

Gość rutinna
izia mama zuzi-podejrzewam,że po tym co Cię spotkało zaczęłaś się interesować zd i wiesz dużo na ten temat...co masz na mysli mówiąc,że to przypadek? przecież rolę odgrywa wiek matki chociażby...więc to nie do końca taki przypadek

izia mama zuzi - to znaczy ze swiadomie zdecydowalas sie zakonczyc wczesniej te ciaze tak?

Gość rutinna
a ja uważam izia że słusznie postąpiłaś...Twoja córeczka była poważnie chora...bardzo poważnie:(

na nk jest taki profil dla rodzicow dzieci z zd i sporo tam mlodziutkich rodzicow, widac ze niektre matki urodzily swoje dzieci majac 20 lat a nawet mniej, ale starsze tez sa. tak wiec ryzyko zawsze jest. te dzieci z tych filmikow to pewnie po czarnobylu widzialam kiedys w tv. tych jeszcze nie ogladalam

Gość rutinna
przecież 37-a możesz dac linka do profilu takich rodziców?:( naprawdę są tak młodzi? omg:O

ktoś tu pytał jak to jest że dzieci rodzą się chore... Ja mam takię dziecko moja córka cierpi na bardzo rzadką chorobę genetyczną (Canavan). a urodziłam ją w wieku 20,5 lat. Nie mieliśmy pojęcia dlaczego urodziła się chora, przecież oszczędzałam się w ciąży, nie piłam nie paliłam itp. itd. Na konsultacji genetyk wytłumaczył mi to tak: \" każdy człowiek ma niektóre geny zmutowane ale nawet nie ma o tym pojęcia i nie przeszkadzają mu one w normalnym funkcjonowaniu. dopiero gdy trafi na partnera, który ma zmutowany dokładnie ten sam gen ta tym samym chromosomie (podobno to szansa jak główna wygrana w totolotka) to z takiego związku rodzą się chore dzieci (choć zdrowe też) są 3 opcje- albo dziecko urodzi się chore albo zupełnie zdrowe a są dwie szanse że będzie nosicielem jak rodzice\" Ja nie zadręczałam się w ciąży że urodzę chore dziecko, niecałe dwa lata wcześniej urodziłam zdrową córkę więc nie miałam powodów się bać. A jednak...

jak masz profil na nk to w wyszukiwarce wpisz zespol downa i wyskoczy ci kilka profili i wybierz ten dla rodzicow. nie mam teraz tego linku a nie chce juz tam raczej wraca bo po tym mam wieksze schizy :-( obejrzalam pierwszy filmik. straszny ale takie dziecko z ta pierwsza deformcja zyje tylko do kilku dni tak ze n pewno nie ma szansy na dlugie zycie

http://nasza-klasa.pl/profile/15571471 poszukala. wiesz wiek maja rozny ale jak widzisz e matka ma w profilu np 30 lat a dzieciaczek jakies 5 no to wiadomo ze urodzila przed 30stka

Gość rutinna
gonieczka jeśli 87 to rok Twojego urodzenia to jesteś moją rowieśniczką:) czyli rozumiem ze z zd tez jest tak że takie zmutowane geny rodziców muszą trafić na siebie żeby dziecko nie było zdrowe,dobrze zrozumiałam?

Czy zapytaliście się kiedyś siebie, w jaki sposób Pan Bóg wybiera matki upośledzonych dzieci? -Tej dajmy dziecko upośledzone. Anioł: - Dlaczego właśnie tej Panie?Jest taka szczęśliwa. - Właśnie tylko dlatego- mówi uśmiechniety Bóg.Czy mógłbym powierzyć upośledzone dziecko kobiecie,która nie wie czym jest radość? Byłoby to okrutne. - Ale czy będzie miała cierpliwość?- pyta anioł. - Nie chcę ,aby miała dużo cierpliwości,bo utonęła by w morzu łez,roztkliwiając się nad sobą i nad swoim bólem.A tak jak jej tylko przejdzie szok i bunt,będzie potrafiła sobie ze wszystkim poradzić. - Panie wydaje mi się ,że ta kobieta nie wierzy nawet w Ciebie. Bóg uśmiechnął się: - To nie ważne...mogę temu przeciwdziałać.Ta kobieta jest doskonała.Posiada w sobie właściwa ilość egoizmu. Anioł nie mógł uwierzyć swoim uszom. -Egoizmu?Czyżby egoizm był cnotą? Bóg przytaknął. Jesli nie bedzie potrafiła od czasu do czasu rozłączyć się ze swoim dzieckiem,nie da sobie nigdy rady. Tak,taka ma być właśnie kobieta,którą obdarzyłem dzieckiem dalekim od doskonałości.Kobieta,która teraz nie zdaje sobie sprawy,że kiedyś będą jej tego zazdrościć. Nigdy nie będzie pewna żadnego słowa.Nigdy nie będzie ufała żadnemu swemu krokowi. Ale kiedy jej dziecko po raz pierwszy powie: "mamo" uświadomi sobie cud,którego doświadczyła.Widząc drzewo lub zachód słońca lub niewidome dziecko będzie potrafiła bardziej niż ktokolwiek inny dostrzec moją moc. Pozwolę jej,aby widziała rzeczy,tak,jak ja sam widze(ciemnotę,okrucieństwo,uprzedzenia)i pomogę jej ,aby potrafiła wzbic się ponad nie. Nigdy nie będzie samotna.Będę przy niej w każdej minucie jej życia,bo to ona w tak troskliwy sposób wykonuje swoja pracę,jakby była wciąż obok mnie. - A święty patron? - zapytał anioł,trzymająć zawieszone w powietrzu gotowe do napisanie pióro. Bóg usmiechnął się... - Wystarczy jej lustro....

Gość rutinna
natanielka to piękne co napisalaś przecież 37-na tych fotkach sa bardzo młodzi ludzie:O

rutinna- nie, zespół downa ma jakieś inne przyczyny dokładnie się nie znam ale wiem że to jest jakoś inaczej. ja np. nie mogę już mieć więcej dzieci bo każde następne może być chore a nie znam takiej rodziny gdzie wśród rodzeństwa jest więcej niż jedno dziecko z zesp. downa tak 87 to mój rok urodzenia :)

Gość rutinna
ale dlaczego nie możesz mieć więcej dzieci?masz jakieś wadliwe geny w sobie? a jesli tak to jak udało Ci się urodzić jedno zdrowe dziecko?...nic z tego nie rozumiem...to za trudne:(

no rozni sa ludzie wejdz dokladnie zn w znajomych . jest tam cos kolo 90 profili. sa to osoby zazwyczaj rodzice ktorzy maja takie dziecko albo kogos w rodzinie

też mam w rodzinie dzieci z zd. brat cioteczny mojego męża ma kilkuletniego syna a urodził się im jak mieli po dwadzieściakilka lat. z kolei siostra mojej babci ma 25-letniego syna też z zd ale ona urodziła go dobrze po czterdziestce

Gość rutinna
ja sie tak strasznie boję...na tym linku od "przeciez 37 lat" znalazłam dziewczyne która ma córkę z zd a ma 22 lata:O

ruttina tak jak pisałam ja i mój mąż mamy jeden wadliwy gen- ten sam u mnie i u niego. on odpowiada za produkcję enzymu ale skoro jest zmutowany to nie produkuje tego enzymu. ten enzym jest odpowiedzialny za neutralizowanie kwasu. ale tego nie robi bo gen jest wadliwy. i dziecko ma tego kwasu 200 razy tyle niż powinno. kwas niszczy mózg i nic nie można zrobić. a dziecko jedno mamy zdrowe bo to ruletka- genetyk mówił tak- 3 kulki białe jedna czarna biała to zdrowe dziecko ,czarna -chore. przy każdej ciąży czarna kulka wraca do losowania, więc to nie jest tak że jak już mam jedno dziecko chore to ta pozostała trójka bedzie zdrowa tylko za każdym razem jest ryzyko mam nadzieję że da się zrozumieć tą paplaninę ja to jakoś załapałam

Gość rutinna
tak tak,rozumiem.czyli można powiedziec że fakt,że jedno dziecko masz zdrowe to fart:) a jak można sprawdzić czy np.ja i mój facet nie mamy takich samych wadliwych genów które moga skutkować wadliwym płodem?