Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maturzystka 2009

Prezentacja maturalna. Tematy. Poradźcie

Polecane posty

Gość Maturzystka 2009

Witam. Wybrałam 9 tematów na prezentacje maturalną jednak nie potrafię się zdecydować. Możecie napisać swoje zdanie, który z poniższych tematów jest dla was najbardziej interesujący a jednocześnie łatwy do napisania ? Byłabym bardzo wdzięczna. Możecie też przy okazji podać wasze propozycje lektur do bibliografii do danego tematu. Z góry dziękuję i liczę na pomoc :) 1. Wielkie monologi w literaturze. Analizując wybrane, przedstaw ich rolę w kreowaniu bohaterów i ich świata wartości. 2. Recepty na życie szczęśliwe w literaturze (i filozofii). Omów zagadnienie odwołując się do tekstów wybranej epoki. 3. Egzystencjalne niepokoje w literaturze i filozofii. Przedstaw zagadnienie w oparciu o wybrane teksty literackie i filozoficzne róznych epok. 4. Motyw "teatru świata" w literaturze i filozofii. Zanalizuj i zinterpretuj w oparciu o wybrane teksty. 5. Danse macabre, polonez, tango, chocholi taniec... Scharakteryzuj różne ujęcia motywu tańca i ich funkcje w wybranych utworach. 6. Różne ujęcia koncepcji tragizmu. Omów zagadnienie, odwołując się do wybranych przykładów z literatury antycznej, romantycznej i współczesnej. 7. Najpiękniejsze i najtrudniejsze związki uczuciowe ukazane w literaturze polskiej i obcej. Omów zagadnienie i przedstaw własne kryteria doboru przykładów literackich. 8. Samotność bohatera romantycznego i człowieka współczesnego. Scharakteryzuj i porównaj je, odwołując się do wybranych utworów literackich romantyzmu i współczesności. 9. Szaleństwo w literaturze. Omów temat, bazując na twórczości literatów i historiach bohaterów literackich naznaczonych chorobą psychiczną.

Gość Maturzystka 2009
:))))

Gość Weronika1995
chyba troche za pozno sie za to wzielas nie?

Gość Maturzystka 2009
Heh tak tak... wy ludzie na kafeterii tak macie... nie odpowiedzie na czyjeś pytanie tylko potraficie dogryźć. Ostateczne deklaracje składa się 7 lutego więc nie widzę żadnego problemu w tym że dopiero wybieram sobie temat prawda?? A prezentację tak czy inaczej zdążę napisać... napisanie 4-5 stron to kwestia paru dni.. Późno byłoby może w kwietniu ale nie pod koniec stycznia

też w tym roku pisze maturę, wybrałam temat o zwyczajach ludowych,a Ty powiems zczerze że dośc trudne sobie wybrałaś, moze ten tragizm? oparłabys sie na król edyp, Kondrat wallenrod

Gość Maturzystka 2009
pozdrawiam środkowym palcem :) dzięki :) A jakie lektury byś proponowała do tego 6 tematu??

Gość Maturzystka 2009
Wybrałam najłatwiejsze z tych które u nas w szkole podali do wyboru ;/ Te tematu są po prostu traficzne u nas... ;/

Gość Maturzystka 2009
tragiczne* miało być :P

ja tam wybralabym o tancu . nie podpisywaliscie juz deklaracji z tematem maturalnym?? ja koncze pisac swoja i mam maly problem z \"dzumą\" ale juz blizej konca :)

Gość Maturzystka 2009
Podpisywaliśmy deklaracje wstępne, ostateczne skłąda się do 7 lutego. W moim woj. teraz mamy ferie także jak wrócę do szkoły w poniedziałek to pewnie będziemy musieli zdeklarować... Dylemat mam straszny ;/

Gość OIOM
mi to sie ostatni temat widzi :P tylko nei mam pojecia jaka literatura :P nawet nie wiem kto byl szalencem, zapomnialam juz po 4 latach :P

szalenstwo moze Zbrodnia i kara ?? a do motywu bez Boga? czy można tutaj daćBernarda Rieux z "Dżumy"?

Gość weaerh
skad jestes? ja z dolnoslaskiego mialam temat motyw swiata teatru, pisalam prace z moim korepetyoterm i tak mi ja odpicowal ze dostalam 20 pkt..

Gość Maturzystka 2009
zachodniopomorskie

Gość Maturzystka 2009
dżumy jeszcz enie przerabialiśmy u nas więc nie wiem ;/

Gość Maturzystka 2009
Masz namiary na tego korepetytora?:D można gdzieś na necie go namierzyć? hehe ;)

Gość weaerh
szukam caly czas na kompie tej pracy, pozniej jeszcze poszukam bo musze spac, podesle ci na maila. pozdrawiam

Gość juz nie maturzystka-
ja bym stawiała na tragizm, nie pamiętam dokładnie jaki ja miałam temat ale coś o bohaterach tragicznych od antyku do współczesności, miałam z każdej epoki wybrać jednego i go przedstwić, na czym polegał jego tragizm itd.. fajny temat mi się trafił. pozdrawiam

Gość Maturzystka 2009
O kurcze było by super :) Dzięki. Czekam:)

Gość Maturzystka 2009
Kurcze wszyscy na ten tragizm... no temat fajny, mnie również się podoba... ale co dalej? Lektury do tego tematu mi nie bardzo leżą.. no bo jakie? oprócz tego Konrada ..

ja bym dziewiąty temat wzięla :) -\'\'Milczenie owiec\" Jonathana Demme -\'\'Zbrodna i kara” Fiodora Dostojewskiego -„Makbet\'\' - fabuła filmu „Ostatni Król Szkocji\'\'

choć tematy 6,7,8 są całkiem ok, ale kierując się w wyborze tematu musisz choć troszkę się nim interesować, bo później i nauka i prezentacja wyjdą do bani, powiedz czy z tych tematów co tu napisałaś masz jakiś ulubiony?

Gość Maturzystka 2009
Chętnie pisałabym coś z Kordiana, Wertera, Mistrza i Małgorzaty.. Makbeta, Wesela, Świętoszka, Zbrodni i Kary, Lalki, Ludzi bezdomnych ... te lektury mi bardzo leżą.

wiesz jakbym znalazła swoją pracę to bym Ci ją przysłała, opracowywałam sama ją nikt mi nie pomagał i dostałam 19 punktów, może jakieś wspólne wątki byś sobie wybrała z tego tragizmu...:-)