Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maturzystka 2009

Prezentacja maturalna. Tematy. Poradźcie

Polecane posty

Gość Maturzystka 2009
egzystencjalne niepokoje, bohaterowie naznaczeni chorobą psychiczną... albo te związki w literaturze. To byłoby chyba najciekawsze..

Gość Maturzystka 2009
Możesz poszukać :)

Gość Maturzystka 2009
Lalke mieliśmy na próbnej maturze, zdałam na 78 % więc chyba nieźle... na drugiej byli Bezdomni i było już gorzej bo 68 % ;/ ale pisałam z gorączką więc to mnie może troche usprawiedliwić :p temat był nieciekawy... o jakichś fabrykach ;/ ... Ale wracając do tej prezentacji to sama już nie wiem.. ;/

:) jja pisalam jedna prezentacje sama o p-owstaniu styczniowym ale mimo ze mialam taki temat takze na spisie tematow maturalnych nie wybralam bo nie przepadam za historia ;/ a prezentacja byla oki bo nauczycielka sprawdzala... ale nie chcialam prezentwac czegos czego nienawidze :)

Gość Maturzystka 2009
Ja też nie chce nic z historią :P

No te fabryki ehhh ja mialam na nastepny dzien studniowke to gdzie matura w glowie hehehee nam jeszcze nie sprawdzili ;/

Gość maturaaaa89
hej ja tez mam teraz mature i tez jestem z zqachodniopomorskiego, ja wybralam "kobieta w literaturze polskiej ...." tez sioe za to nie zbralam jeszcze i nie wiem jakie kobiety tam opisac napewno pani dulska bedzie bo o niej chyba najwiecj wiem:) pozdrawiam maturzystow 2009!

Gość Maturzystka 2009
Chyba jednak zdecyduje się na tą trójkę... Przejrzałam teraz pracę z polskiego jakie już mam napisane... I mam prace np. na temat Analizując podany fragment dramatu Juliusza Słowackiego, zwróć uwagę na wewnętrzne rozterki bohatera. W swojej wypowiedzi odwołaj się do całego tekstu, a szczególnie uwzględnij okoliczności, które doprowadziły Kordiana do takiego stanu ducha. Jak niezgodne z normami moralnymi postępowanie człowieka prowadzi do poczucia bezsensu własnej egzystencji oraz absurdu świata? Prace ocenione były na ponad 40 pkt. więc chyba nieźle.. no i mogłabym je wykorzystać do tego 3 tematu chyba nie?? A dodatkowo wzielabym moze Dostojewskiego i Bułhakowa.. ??

Gość Maturzystka 2009
Ja o kobiecie mam w spisie temat: Kreacje kobiet w literaturze polskich noblistów. Taki jakiś dziwny on.. może Twój brzmi troche lepiej.

Gość Maturzystka 2009
Cukierecku ... trudny temat też sobie wybrałaś :)

Gość maturaaaa89
dokladnie taki " kobieta w literaturze polskiej. przedsatw sposob kreacji trzehc wybranych bohaterek siegajac o roznych utworow literackich, uzasadnij wybor" no wiec tylko dulska przychodzi mi na mysl a reszta znacie jakies barwne kobiety? najlepiej z jakis niedlugich lekkich utwoow :)

Gość Maturzystka 2009
Na pewno izabela łęcka - jak chcesz moge wyslac ci moja prace z probnej matury z operonu gdzie tematem była charakterystyka łęckiej

Gość Maturzystka 2009
Gdyby nie było tylko w literaturze polskiej to wybralabym chyba tez Lady Makbet.. a z polskiej literatury to jeszcze może być hm... nie wiem :P

Gość Maturzystka 2009
kurcze fajny ten twój temat o kobiecie.. tez chce taki :P

Gość maturaaaa89
lecka to z lalki co nie? wiec by sie przydalo przexczytac cala lalke a slyszalam ze nie ciekawa jest ...;/ a z jakiego przedmiotu zdajecie dodatwowo

Gość maturaaaa89
nam polonista mowila ze nie musza to byc lektury prawda to?

o kobietach mam tylko w malarstwie ale moze tutaj www.polskina5.pl :) mi pomogla wlasnie skonczylam pisac swoja prezentacje :)

no coz ale tez moje tematy tzn t areszta co zostala heheh sa hmm.. ten mi podpadl do gustu :0 nie wiem dlaczego ehehe

Gość Maturzystka 2009
Lalka jest symaptyczna :) ja przeczytałam chyba pierwsze 100 str a i tak wiem o co chodziło :D

Gość maturaaaa89
o i jagna moze byc jako jaka kobeta?

Gość maturaaaa89
serio? to mo0ze ja spoboje jednak ja przeczytac :) wypozycze sobie i zobaczymy jak mi pojdzie :) i wtedy bym miala juz 3 kobiety jagna leczka i dulska tylko mam nadzieje ze kazda jest zupelnie inna

Gość Maturzystka 2009
ja zdaje matme na podstawie i rozszerzona geografie ;p

Gość Maturzystka 2009
ja zdaje matme na podstawie i rozszerzona geografie ;p

Gość Maturzystak 2009
tosta na śniadanko prosze :P

Gość ale nudyy
bez różnicy o czym napiszesz tak dostaniesz 18-20 punktów, trzeba się naprawde postarać żeby dostać mniej ;) Ja na swoją prace poświęciłam 2 dni i dostałam 20 punktów. Miałam ubaw z tych którzy tygodniami siedzieli w bibliotekach i rozczulali sie nad ta praca. Prawda jest taka, że matura ustna z polskiego jest zupełnie zbędna

Gość Maturzystka 2009
słyszałam że np. na dziennikarstwie patrza tez na ustna..