Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość popierdolona jestem

jak wyleczyć uzależnienie od książek?

Polecane posty

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
loool hahah ja nie moge przeczytac w tydzien ksiazki ktora ma 80 stron...;pp a jak juz wiem ze musze ja przeczytac to ci 5 minut robie sobie przerwe;p

mam to samo, tylko jeszcze gorzej bo równolegle czytam kilka książek, niektóre po miesiącu czy pół roku. Z biblioteki nie mogę pożyczać, bo chyba bym, musiał za przetrzymywanie płacić kary niebotyczne i dlatego muszę mieć swoje.

Gość praczko szwaczka
Mam to samo. Jestem bibliofilem i pożeraczem książek i nie mam zamiaru się z tego uzależnienia leczyć, bo jest ono całkiem zdrowe i sympatyczne. Również zaczęłam swoją powieść. Nie korzystam z komputera, ale tylko dlatego, że najlepsze pomysły wpadają mi gdy nie mam do niego dostępu, co zmusza mnie do zapisywania wszystkiego mam na papierze, ale przepiszę, bo to znacznie ułatwia życie - komputer ma się rozumieć. Chyba, że wyposażę się w maszynę do pisania :)

nie lecz, a po co? :) jeśli chodzi o kasę - polecam zrezygnować z normalnych księgarni, a przerzucić się na poszukiwanie tanich książek - np. na Allegro. w Krakowie na dworcu PKP zawsze w przejściu podziemnym stały długie stragany pełne książek - nakupiłam ich tam w życiu w cholerę, bo sprzedają tam taniej, niż w księgarniach. większość używane, ale czasem całkiem nowe książki, gdzieś pozałatwiane, np. od pracowników wydawnictw itd. - w księgarniach na półkach z nowościami, a na PKP już dostępne w niższych cenach, hehe.

a ponieważ często tam bywałam swego czasu - sprzedawcy stamtąd już zaczęli mi się kłaniać na ulicy :D pewnie w innych miastach też się takie miejsca znajdą :)

Gość praczko szwaczka
Te z odzysku są bardziej wartościowe ;)

Gość ktoś tam, taki jakja
Hm...też uwielbiam czytać książki, naprawdę. Czytam ich bardzo dużo, w ogóle jestem na polonistyce i to z powołania, więc książka to mój stały rekwizyt. I wiem, że ludzi powinno się zachęcać do czytania i wszyscy tutaj ci mówią, że masz wspaniały nałóg, z którego nie warto rezygnować. Jednak zastanawiające jest, że nikt nie zauważa, że ty rzeczywiście masz problem, zwróciłaś się o pomoc, ponieważ już nie potrafisz tak dalej funkcjonować. I uważam, że to nie jest normalne i fajne jeżeli ktoś chce mieć własne życie, chce zająć się czymś innym, ale myśli tylko o jednym. TO UZALEŻNIENIE! A każde uzależnienie jest złe. To trochę (teraz ktoś powie, że bluźnię) jak z seksoholizmem - niech mi ktoś powie, że seks jest nieprzyjemny, że nie powinno się go uprawiać, przecież wszyscy są stworzeni do miłości i każdemu się ona należy, ale jak będziemy tylko o tym myśleć i temu poświęcać nie każdą wolną chwilę, ale KAŻDĄ chwilę i wszystkie pieniądze, to zgodnie stwierdzimy, że to uzależnienie. Tak samo jest z problemem koleżanki.

Spadliście mi z nieba:). Od kilku dni, z przerwami, tworzę listę książek, które chciałabym przeczytać w nadchodzącej przyszłości. Zapodajcie tytuły książek, które utkwiły Wam w pamięci i które ABSOLUTNIE, z jakiegoś powodu, są warte przeczytania. Czekam:).

Autorko, ja bym, na Twoim miejscu, zostawiła sobie tylko ulubione książki, takie, z którymi naprawdę nie dasz rady się rozstać. A resztę wystawiłabym na allegro, niech dalej idą w świat:).

Gość uihuihuihuhy7u
a mi sie znudzilo czytanie juz jakis czas temu. atrakcja sa dla mnie ekscentruczne, dziwaczne utwory badz te wyjatkowo piekne i skladne... inne rzeczy mi nie smakuja i nie rozumiem takiego zachlannego czytania czegokolwiek bo ja mam wrazenie, ze ciagle czytam to samo i to samo w roznych wariantach

Gość uihuihuihuhy7u
aha, to rzeczywiscie ucieczka jest... moze warto pozyc, ksiazki zostana w biblioteczce po waszej smierci, kto inny je przeczyta a zycie toczy sie tu i teraz ja w ogole ostatno sie zmienilam, nie bawia mnie rzeczy, ktore mnie kiedys bawily... intelektualne rozmowy, przerzucanie sie skojarzeniami, nawarstwianie anegdot... to takie sztuczne a ja potrzebuje prostoty

Gość Mistan
By nie tracić kasy, możesz zacząć czytać swoje książki od nowa. Przypomnisz sobie ich treść, portfel się też ucieszy :).

Ja nabyłem Kindla. Niestety wiele książek nie jest dostępnych w postaci ebooków oraz ceny nie są tak zadowalające jak by mogły być.

Gość gość
Tutaj są poradniki na temat różnych uzależnień: www.przemiana.otwarte24.pl

Gość gość
a po co leczyć tak pozytywne uzaleznienie? dobrze, jesli je czytasz, bo ja nakupowałam na studiach, a 95proc wcale nie przeczytałam, ja jebię

Pierwszy krok - zacznij sprzedawac swoje ksiazki na allegro. Zacznij od tych, z ktorymi najlatwiej ci sie rozstac. Postaw sobie cel, ze np co tydzien wystawisz 10 aukcji. Moze sprzedawanie wkreci cie bardziej niz kupowanie?