Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WOZZZkowa

Prosze mamy/tatusiow z doswiadczeniem o pomoc

Polecane posty

Gość WOZZZkowa

Jaki wozek? Mieszkam za granica i ciezko dostac tu taki europejski wozek do jakiego jestem przyzwyczajona, czyli wozek gleboki. Czytalam, ze taki wozek uzywa sie dla dziecka do okolo 6-10 miesiecy. OK to czemu tu w USA maja tylko siodelka dla dzieci i wozki w ktorym dziecko ma podniesione plecy - lezy/siedzi w takim polsiadzie... w zasadzie te wozki nie roznia sie od siodelek samochodowych w ulozeniu dziecka i w dodatku pisze, ze to wozek dla nowourodzonego dziecka? ale wozki nie maja plaskiego dna. Czy to zdrowe dla dziecka? Mam w planie spacery z dzieckiem? Jak tylko bede mogla. Inna sprawa, ze nie wiele Amerykanow chodzi na spacery z psami a co dopiero z dziecmi. Chodza na zakupy i dzieci trzymaja w carseatach. Chce wiedziec czy to dobre dla mojego dziecka? Co wybralaby mamusia/tatus z dowiadczeniem? Prosze o pomoc... bo nie wiem co mam zrobic

Gość polecam Ci
moje dziecko w gondoli jezdzilo 3mce :/ potem wyroslo i nie chcialo widziec nieba moze dlatego Amerykanie odeszli wogole od klasycznej gondoli :) zdrowe dla noworodka to nei ejst jak jestw pozycji pollezacej ale coz... jak nei masz wyboru to...

Gość WOZZZkowa
DZIEKI chociaz za jedna odpowiedz! Moj maz jest wlasnie na etapie, ze sprowadzi wozek z europy, ale kurcze nie wiem, czy to warte wywalania TAAAKICH pieniedzy... pieniadze latwo wydawac, ale moze jest bardziej madry sposob na ich wydanie. Piszesz, ze 'nie zdrowe'... hmmm dla mnie to wystarczajace by nie uzywac takich wozkow polsiedzacych! Duzo dzieci po prostu usypia na spacerze wiec co im z ogladania nieba czy swiata? Bardzo was prosze o opinie;(

Gość polecam Ci
wiesz... to spanie na spacerze jest owszem ale... starsze dzieci nie chca lezec, chca widziec a przy tym zasnac co widza... nam sie to wydaje moze takie banalne ale... a skoro tak chcecie gondole to kupcie uzywke wozek chociazby w pl na allegro i pzresylka kosztuje ok 70zl do USA wiec jak sadze w USA to niewielki koszt, ja np kupilam uzywany wozek za 100zl to byl strzal w 10 bo po 3 mcach musialam kupic spacerowke z rozkladanym oparciem :D:D wtedy kupilam wozek nowy ladny i wogole och ach.. a z tym zdrowe nie zdrowe to zawsze mzona podlozyc pieluchy pod pupe i bedzie juz lezec ja tak wkladalam do nosidla samochodowego bo mi sie zdawalo ze mu zle tak zapadnietym lezec :> to tez jakies rozwiazanie

Gość WOZZZkowa
Zerknijcie prosze na te linki i czy z Waszym doswiadczeniem i opieka, polecalibyscie mojemu dzidziowi takie pojazdy. Pierwszy to moj wozek... http://www.kolcraft.com/product.aspx?id=169&shopby=category Niby sie ma rozkladac, ale sie nie rozklada do pozycji plskiej tylko to cale siedzisko wozka mozna przechylic, zeby glowa byla nizej, ale pupa nadal ulozona jest jak do siedzenia???? To dziecko w siodelku samochodoywm... http://www.kolcraft.com/enlarge-image.aspx?productID=169&imageID=505

Gość WOZZZkowa
NOOO! tez myslalam o tych pieluchach! hmm nie wiedzialam, ze tak mozna tylko DZIEKI... to jakies rozwiazanie?

Gość WOZZZkowa
Oki w takm razie kolejne pytanie, na jak dlugie spacery moge sobie pozwolic w wieku dziecka okolo 3 miesiecy? Dzidzia mam nadzieje sie urodzi 3-6 lipca... tu we wrzesniu mozna sie jeszcze opalac. Jest bardzo przyjemnie... potem to tylko chlodniej, a zima to gorzej niz u nas (w Polsce) WIec na jak dlugie spacery moge sobie pozwalac?

Gość WOZZZkowa
halloooo? czy ktos jeszcze moze cos mi podpowiedziec?

Gość moje dziecko w wieku
3 mcy wychowywalo sie w ogrodku :) bylo lato wiec sprzyjala pogoda stad mysle ze na spacery mozesz chodzic tak dlugie jak tylko chcesz

Gość WOZZZkowa
Dzieki:) czy jest ktos kto moze mi jeszcze poradzic co do wozka?

Wozkowa tez mieszkam w stanach i mam dziecko z polowy czerwca, czyli prawie tak samo jak ty. Ja kupilam wozek mia mody rozkladany na plasko. I w nim wozilam malutka juz od 2 tygodnia zycia. Zaraz ci wkleje linka.

Tu jest link http://www.miamodainc.com/strollers/strollers.asp Ja mam wozek energi i jestem zadowolona, ale dzis kupilabym atmosfere, bo ma przekaldana raczke. Duze skretne kola, jest szeroki i lekki :) Dziecko lezy calkowice plasko, nie ze jakos pupe ma wyzej czy nizej. Do tego mam carseat, ale juz musze kupowac cos wiekszego, bo mala mi wyrosla. Nie chodzialm na spacerki w carseacie, bo raz dziecko nie powinno przebywac dluzej niz 2 h dziennie w nim, a dwa to starsznie mi sie spocila jak poszlam raz pod tymi szelkami. Na spacerki mozesz chodzic w lecie ile chcesz, ja nie bralam dziecka w samo poludnie, bo za goraco bylo, najczesciej chodzilam rano i wieczor. Ale wracalam na karmienia i przewijania. Niestety nie mam ogrodu i chodzilam glownie do parku. Wedlug mnie zupelnie nie jest ci potrzebna gondola, szczegolnie ze dziecko bedziesz miec w lecie. Na zime kupilam spiworek do wozka z ktorego robi sie spacerowka.

Gość WOZZZkowa
Z NIEBA MI SPADLAS Surfitka! REWELACJA! Dzieki za odpowiedz juz sprawdzam Twoj wozek! Ja mam backyard, ale chcialabym... wolalabym na spacer. I mnie to dobrze zrobi;) Czy stosowalas siatki na wozek (moskitiery) zeby chronic dzidzie przed owadami?

Nie stosowalam, bo wedlug mnie w NY nie ma owadow ( chyba w porownaniu z Polska :P ) . Nic nigdy nie ugryzlo mi Ninki. Ale widywalam mamy co nakladaly. PS. Amerykanki tez chodza na spacerki, moze nie wszystkie, ale niektore ;)

Gość WOZZZkowa
My tu mamy problem z komarami i takimi malutkimi muszkami. Mam nadzieje, ze jakies Amerykanki jednak chodza, bo zamierzam je spotkac. Mieszkam w IN i wydaje mi sie, ze wiele zalezy od regionu w jakim sie mieszka. Nadal mam nadzieje na wiele rzeczy;) Widok matki z wozkiem na spacerze to nieczesty widok, czesciej widzialam je w sklepach. Bardzo dziekuje jeszcze raz za odpowiedzi w sprawie wozka... prosze o wiecej!

Gość Wooozkowa
O nIE POSTA MI ZEZARLO! OKI jeszcze raz nie chcialam wszytskiego wyjasniac na POSCIE poczatkowym bo nikt by nie przeczytal z uwaga. Ja wiem, ze PRAMY sa w USA i ich cena zaczyna sie od 700$ no ale chcialabym cos lepszego wiec musze dac ponad 1000$ to troche przesada... a nie widuje TU pramow nigdzie. Nie ma ich na craig liscie wsrod innych prosuktow. Nie ma ich w sklepach, zeby kupic???? Pytanie CZEMU? Oczywisicie ze jesli trzeba to sie upre i kupie takie wozek. ALe nie ukrywam, ze lubie rozsadne wydawanie pieniedzy i wakacje w kolorado albo snorkling w St. Luci z duzym dzidziusiem za kilka lat;) a nie lekarzy od kregoslupa. Amerykanie nie maja TU pramow. Nie chodza z dzieckiem na spacer. Duzo jezdzimy z mezem i musialabym widziec dzidziusia.. ale nie widuje, Jesli juz to carseat w sklepie, albo jak amerykanie wychodza z auta do fastfooda;) Chcialam wiedziec co mysla na ten temat Polscy rodzice, moze wiedza medyczna teraz mowi OK wozkom... Amerykanskie artykuly sa nie jasno napisane co do wozkow... nie rozumialam tego. Moj wozek ktory kupil maz mial sie rozkladac calkowicie i jest przeznaczony dla newborna, a nie rozklada sie! WIEC? chce wiedziec czy to napewno dobre? Nie ufam amerykanskim kolezankom;) Bo Amerykance pisza na arbuzie ze jest zdrowy bo nie zawiera tluszczu! Kazdy glupi Polak to wie. WIemy tez ze z paluszkami nalezy ostroznie... bo sa slone i zawieraja dluzo kalorii. Kolezanka po studiach mowi mi, ze mmm to dobry snak dla kobiety w ciazy bo nie ma tluszczu? EHHH pytam sie a co powiesz na wielocukry? Nadmiar kazdej substancji org moze byc zamieniony na tluszcz? ehhh nie zrozumiala... trudno WIEC wiem, ze sa pramy... ale chcialam wiedziec... co mysla rodzice z doswiadczeniem i wiedza? czy ulozyli by dziecko w czyms tu popularnym. Twoja wypowiedz bardzo mi sie przydala, bo teraz wiem, ze sa wozki plaskie, tylko trzeba poszukac... i ze carseat wcale nie jest dobry. To co widzialam w baby 'r'us raczej mnie rozczarowalo, szmatowaty spod wozkow, bylejakie materialy za 300$...

Gość kaziutek
ok, sa dostepne w USA ale w jakiej cenie. od $700 i szybko leca w gore. to troche przesada wywalic tyle kasy na wozek. nie wiem czym to jest spowodowane, ze takie ceny tu maja. pramy to raczej lux, nawet w zwyklych sklepach ich nie ma, wszystko online lub w posh butikach. czy sa inne matki polski w usa tutaj? czym wozicie swoje maluchy?

Wiesz, jak dla mnie wywalic 1000 dolcow na cos co nie bedzie miescilo sie w samochodzie i uzywane bedzie przez 3 miesiace to parodia jakas :o Ale zauwaz, ze wozki w Polsce te z gondola tez sa drogie. Ja tez uznalam, ze wozki ktore sa dostepne w sklepach sa beznadziejne. Poszukalam w necie co mi sie podoba, znalazlam lokalnych sprzedawcow ( nie duze sklepy - babiesrus, target, walmart i takie tam maja zwykle wozki, ciezkie i brzydkie) , pojechalam, ogladnelam i zamowilam przez neta bo sporo taniej.

I doskonale cie rozumiem, a podalam linka, bo napisalas ze gondole sa w USA niedostepne ;) Sadze, ze w zwyklych sklepach nie ma drogich wozkow, bo uogolniajac amerykanie to bardzo oszczedny narod ( wystarczy popatrzyc na to w czym chodza, jakie maja domy, gdzie jezdza na wakacje itp.) i wozek za 1000 dolcow dlugo czekalby na nabywce. Jak ktos chce to na pewno w roznych sklepach sa dostepne wozki na zamowienie. Ja swoj ogladalam w dzielnicy zydowskiej. I wszystkie obecne tam wozki byly czarne, brazowe lub granatowe. ja pytam o inne kolory, to wprost uslyszalam, ze dostepne na zamowienie, ale oni ni emjaa na stanie ze wzgledu na okolice - nikt tam nie kupi czerwonego wozka :P

Hej, Gondola nie jest potzrebna moim zdaniem, zwlaszcza jak u was jest cieplo, ale koniecznie spacerowka rozkladana na plasko. Foteliki samochodowe sa niezdrowe dla kregoslupa dziecka, i ponoc nie powinno w takim ulozeniu przebywac wiecej niz 2 h calosc w ciagu dnia. Tu w UK mamy czesto woza dzieci w spacerowkach - jak jest zimno to dodatkow foot muff, osobiscie stawaialbym na taka opcje, zwlaszcza, ze jak maluch troche podrosnie(3-4 mce) to podniesiesz spacerowke ciut wyzej i bedzie mial ciekawiej na spacerze. Inny pomysl to nosidelko (tylko nie chusta dla noworodka - ja wiem ze za tym jest duuuuza reklama, ale w chuscie nozki maucszka sa zalozone jedna na druga, i bioderka tez scisniete, wiec moim zdaniem bez sensu zupelnie) - ale porzadne nosidelko mozna spokojnie od 4 tyg uzywac, a ponoc sa tacy co i wczesniej maluszki wkladaja. Ja pierwsze dziecko to w zasadzie na zewatrz wychowalam, mimo ze urodzil sie w styczniu - od pierwszych dni werandowanie, po pierwszym tygodniu spacery, mniej niz 2-3 g sie nie zdarzalo, chyba ze wichura albo straszny mroz.

Gość kaziutek
dzieki za te ostatnie odpowiedzi. jutro jedziemy z zona (wozzzkowa) do sklepu a wlasciwie do dystrybutora wozkow Mia Moda. sa w okolicy! mamy chrapke na Atmosferre. co lepiej, dzisiaj dalem ogloszenie na craigslist.com i mam zainteresowana laske - najlepsze, ze to polka :-) maly swiat hehe. wiec dzieki za namiary i jutro powiemy czy nam sie podoba tez ta MiaModa. no to dobranoc paniom. co do nosidelek to dostalismy w prezencie baby bjorn, swietny sprzet, ciekawe jak sie sprawdzi na codzien. ps u nas jest baaaardzo zimno w zimie, tydzien temy bylo -35'c.

Gość Wooozkowa
Witam Po wczorajszej wizycie w sklepie mamy jeszcze wiekszy metlik! Atmosferra bardzo sie na podoba, jakosc, pomoyslowosc SUPER! ALE jest duza bardzo. Jak pomysle wyjazd z dzidziusiem i psem MYSLE o przyczepie, albo o jakims bagazniku na dach;) Po zlozeniu jest duzy, chociaz lekki. Tu w USA w miejscu gdzie mieszkamy nie mozna isc na nogach na spacer do sklepu po drugiej stronie ulicy lub parku, trzeba tam pojechac samochodem! Nie ma chodnika i pasow. Poza tym lubimy dalsze wyprawy. Klatka z psem, fotelik z dzieckiem i wozek w bagazniku... caly samochod! a co z reszta? A gdzie miejsce na drugiego dzidziusia ktorego zamierzamy sobie zrobic? Pan w sklepie polecil nam cos innego firma COMBI! wozki po zlozeniu malutkie! leciutkie! na ramie sie zaklada po zlozeniu, albo w walizke sklada;))) rewelacja wykonanie! Tansze, ALE! sa male kolka! Obawiam sie ze kazdy kamyczek, patyk... sciezka beda blokada nie do przejechania?? no i nie mozna zamienic siedzenia tak zebym dziecko widziala. Czy ktos ma doswiadczenie z malymi kolkami?

Jedno co mogę powiedzieć o wózkach to to, ze \"małe kółka\" są do niczego. Z dużymi bez problemu pokonasz kazda przeszkode. Ja mam teraz quinny fashion (spacerówka)- trzykołowy, świetny jest. No ale na poczatek najlepiej zwykła gondola. Przez pierwsze pół roku jest konieczna.

Gość Wooozkowa
dzieki za odpowiedz... bardzo sie ciesze, ze ktos potwierdzil nasze watpliwosci. wklejam juz zdjecia wozkow http://www.miamodastrollers.com/Atmosferra-Rosso.html a tu jak dacie protukty i potem znajdziecie model: flex, mozecie zobaczyc jak zarabisice sie sklada: http://www.combi-intl.com/ http://www.strollers.com/Combi-279213-Flex-Stroller-CBI1284.html tu jest zdjecie

Tam są zdjęcia samych spacerówek. Zastanawiacie się nad takim wózkiem na początek? To juz może lepiej jakis wielofunkcyjny - mozna sciagnac gondole i zalozyc spacerówke.

Gość Wooozkowa
Wozki te ktore wczoraj ogladalismy wszytskie (dwa) byly prawie plaskie: 170 st. lezenie dla dziecka. Dowiedzialam sie , ze tak zalecaja Amerykanscy pediatrzy. OK... nadal nie rozumie, czemu tak niewiele, wozkow tu jest lezacych? ALbo czemu bardziej pupularne sa nosidelka i te wozki nie plaskie. Nadal nie rozumie, czemu amerykanie kupuja te wozki ktore nie sa wlasciwe dla noworodkow! i takich uzywaja!! Brak wiedzy? Zainteresowania? Nikt im nie powiedzial i uzywaja wszedzie nosidelka, albo te pol lezace z siedzeniem wozki? Jak oni zamierzaja w nich przekladac dziecko, na boczek jeden, drugi? Mnie cierpnie skora na mysl o dlugim locie samolotem czy lezeniu w wozku nie plaskim ktore sa tak popularne tu? Dla wiekszego dziecka OK! ale dla maluszka? przeciez u takich dzidziusiow uklad kostny jest w trakcie kostnienia, wzrostu i rozwoju! Nie rozumie tez mam, ktore wiedza o zaleceniach i sie do nich nie stosuja i swiadomie robia dzieciom krzywde?! Ich sprawa a moje przemyslenie. Nada prosze o wasze doswiadczenia z kolkami! i wozkami:)

Wozkowa, no niestey ten mia mody wozek co ja mam ( energi - trojkolowy) tez po zlozeniu jest dosc duzy, ale cos za cos :o Mamy malego suva i w bagazniku duzo miejsca obok wozka nie zostaje, tzn. pies juz by sie nie zmiescil ;) Wedlug mnie ten drugi wozek ktory pokazalas jest po prostu brzydki. Ale to moje zdanie. Taka zwykla spacerowka. A male kolka pozostawiaja duzo do zyczenia.