Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieromatyczna

WAZNE PYTANIE!!!

Polecane posty

Gość nieromatyczna

Słuchajcie mam do Was ważne pytanie, czy ktoś się orientuje czy można brać słub kościelny w marcu (adwent) ?

Obecnie katolicki ślub kościelny może odbyć się każdego dnia, z wyjątkiem Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty. Według wskazań Episkopatu Polski, tylko w wyjątkowych wypadkach można błogosławić katolicki związek małżeński w Adwencie lub w Wielkim Poście. Niestety księża są różni i mogą lub nie wyrazić zgodę na ślub podczas Adwentu. Pozdrawiam :)

Gość przyszla szczesliwa
ja mam w 2011 slub w marcu i nikt nie mowil ze nie mozna. i wesele tez bedzie

Jak pisałam, wiele zależy od księdza. Zdarzają się tacy, którzy pozwalają, zaznaczając przy tym, że Adwent jest okresem poważnym, wzniosłych i Młoda para powinna zrezygnować z wesela. A przecież, wg tradycji Kościoła, Adwent jest czasem radosnym, pełnym oczekiwania (adventus-przyjście).

Gość adwent jest
przed Bozym Narodzeniem, kiedy to sie radosnie czeka na przyjscie Pana Jezusa. PRzed Wielkanoca jest Wielki Post. W tym czasie przygotowujemy sie na smierc Pana Jezusa. Jest to czas nie wielkich imprez i szalenst, ale nostalgi, rozmyslen. Jesli zalezy ci na slubie koscielnym, i jestes osoba wierzaca, powinnas to uszanowac, nie wazne czy ksiadz ci pozwoli. Taka jest poprostu tradycja. Mozna zawsze wziasc slub w lutym albo w kwietniu.

Gość adwent jest
Oczywiscie jesli ma byc to slub z weselem, bo jesli sama msza zaslubin to niewidze przeszkod.

Gość nieromantyczna
Czyli przed świętami Wielkiej Nocy jest adwent czy post? Bardzo zależy mi na tym żeby to był marzec dlatego podpytuję się czy jest szansa wyprosić księdza żeby nam pozwolił.

Gość kullofa
przed Wielkanocą jest Wielki Post- mozna łatwo zapamieta - przedrostek WIELKI - WIELKI CZWARTEK, WIELKI PIĄTEK, WIELKA SOBOTA-WIELKANOC CZYLI Wielki Post a przed Bozym Narodzeniem - ADWENT- czas radosnego oczekiwania, obecnie mozna w adewncie brac slub, nie obowiązuje zakaz urządzania zabaw połączonych z tancem A swoją drogą autorko koscielny slub chcesz brac , a nie wiesz podstawowych rzeczy odnosnie swojej wiary...

Gość nieromantyczna
no niestety w temacie naszej religii nie jestem mocna co nie znaczy ze nie jestem osobą wierzącą, mam swoją teorię na temat wiary i kościała ale to nie jeste tematem dyskusji. jestem osobą wierzącą i bardzo chce złożyć przysięgę przed Bogiem a jednocześnie zależy mi na tym żeby to był marzec i tyle, dziękuję bardzo za odpowiedzi

Gość paranoja i fałszywość
chcesz brać ślub kościelny a nie wiesz nawet kiedy jest Adwent a kiedy Wielki Post. Naucz sie może najpier chociaż podstawowych rzezcy o swojej religii i dopiero wtedy afiszuj sie swoja wiara i maszeruj do ołtarza składać przysiege

Gość Szara Ada
Nie chrzań!!! Jak można być wierzącą i nie wiedzieć takich rzeczy??? To w co (kogo) Ty wierzysz??

Gość Szara Ada
I się zgadzam z przedmówczynią…po co Ci slub kościelny skoro za nic masz post, adwent, nie wiesz kiedy jakie święto, więc omijasz kościół z daleko…po co Ci ten ślub?? A USC pewnie śluby dają okrągły rok

Gość a ja powiem ci ze
możesz wziąć ślub w marcu ale skromny. Ja teraz też załatwiałam ślub i mam właśnie bardzo skromny, my plus świadkowie. Gdy powiedzieliśmy że chcemy w marcu to powiedział że nie bardzo bo to Wielki Post już jest, ale jak usłyszał że ma to być skromny ślub bez wesela to się zgodził. Dlaczego nie ma ślubów w marcu? Bo najczęściej ludzie biorąc ślub robią wesele, a w Wielkim Poście obowiązuje powstrzymanie się od zabaw itd