Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grappa

ISLAM!!!!!- czym naprawde jest !

Polecane posty

Gość Ajjatollah Chomeini
cóż to ,boicie się islamu ? trzesięcie portkami przed tą nietolerancyjną religią ? i postów mało i agresji mało ? strach ??? kiedy wszedłem na stronę o Kościele katolickim to odważnych tam aż miło , ile nienawiści, ile pogardy, ile umiłowania wolności , jak to Kościół jest zły a ja dobry , Kościół głupi a ja mądry. może bym się tak nie wypowiadał ale z ciekawości tu wszedłem żeby zobaczyć tą odwagę , którą tak często widziałem , słyszałem i czułem. ktoś kto ma tyle odwagi do chrześcijaństwa powinien mieć jej tyle samo o innych religii , chyba że odwagi jego jest iluzją . nie ubliżam wierzącym ani autorce tematu ale ,, odważnym" o ile tutaj są.

Gość misiamisiunia
W sumie Islam czy chrzescijanstwo sa bardzo podobne!!! Zreszta co do muzumanow ze morduja ludzi morduja!!! kuzyn zabil z 50 afganow bo oni zabili jednego polaka i niepatrzyl czy dziecko czy kobieta!!! Zastanowcie sie jak wam ktos rodzine wymorduje co zrobicie??? do sadu i po sprawie??? ciekawa jestem ilu z was by tak postapilo wiekszosc by szukalo zemsty Bylam w Iraku bylam w Syrji co innego sie widzi w tv co innego na zywo Irak nie doopisania Wracamy do chrzescijanstwa Ilu jest wierzacych? zyjacych wedle Biblii moze poczytacie ja my takze mamy zabronione jedzenie swini Ilu ksiezy mordowalo ludzi? Sw Inkwizycja ile osob Kosciol pomordowal w imie Boga w imie Biblii? Czym sie roznimy od tych arabow czy pakistanczykow?

Gość patafianka
misiamisiunia --> czym sie roznimy ? Tym ze wiara chrzescijanska poszla od Swietej Inkwizycji daleko do przodu, tym ze nikomu nie narzucamy naszej wiary i ideologii, tym ze odejscie od kosciola konczy sie ekskomunika a odejscie od Islamu zazwyczaj smiercia i tym ze podstawa chrzescijanstwa jet MILOSC a podstawa Islamu NIENAWISC do innowiercow ... Wlasnie tym........ Islam jest wiara ludzi miekkich, slabych i poddatnych na manipulacje. Kraje islamskie zatrzymaly sie w rozwoju kilka wiekow temu, zyja w zacofaniu i tylko siegaja drapieznie po, co bardziej przydatne, wynalazki "zlego swiata"... Jakos im, qrwa, telefony komorkowe, telewizory plazmowe i sportowe samochody nie przeszkadzaja, wrecz przeciwnie : korzystaja z nich na calego ........ ale juz ubrana normalnie kobieta to dla nich obraza Allaha !! Kulture euopejska traktuja wybiorczo : to jest dobre (czytaj : dla nas przydatne) a to zle albo wrecz dzielem szatana (czytaj : moze nam przeszkodzic w zalaniu swiata) CO Islam wnoisl do rozwoju cywilizacji ? NIC !!! Oni tylko potrafia BRAC, sami nie dajac nic od siebie !!! A tak na marginesie : Europa jest od zawsze CHRZESCIJANSKA i taka powinna pozostac !!! Jak sobie chca swoja Swieta Wojne prowadzic to niech sobie prowadza ale U SIEBIE !! Wara od Europy, wara od europejskich kobiet !! A Wy sie dziewczyny zastanowcie dziesiec razy zanim wskoczycie takiemu ciulowi do lozka... jeden z ich "oszolomow" powiedzial kiedys ze "bronia islamu jest macica islamskiej kobiety"... a Wy im jeszcze swoje nadstawiacie !! Obudzcie sie zanim bedzie za pozno !!! Ktos powie : "milosc".... Haha dobry kawal :-D Moze ze strony kobiety... bo oni nie sa zdolni do milosci do kobiety !! Kazdy, jak jeden to, jak mowila moja SP babcia, "polni zapierdalacze" !! Na drugim spotkaniu milosc wyznaja i prawie slub planuja :-D Omotac, oszolomic, zalac czulymi slowkami, osaczyc i.... zdobyc. I zaplodnic zeby jeszacze jeden moslem sie na swiecie pojawil ! W zyciu nie przypuszczalam ze jestem zdolna do takiej agresji i takiej nienawisci ........ dopoki ich nie poznalam troche lepiej... a ci ktorzy mowia ze w gruncie zeczy oni nie sa tacy zli i sa wyjatki powiem jedno : NIE ZNACIE ICH WOGOLE !!!

Gość tez sie krotko wypowiem
mam kolezanke, ktora przeszla na islam kilka lat temu, swiatla dziewczyna, ale widze, jak islam ja oglupil i ciagle ogranicza w wielu dziedzinach zycia - oczywiscie broni go jak lwica ale nie zdaje sobie sprawy w co sie wdala ... uwaza ze jej rola jest polsubienie majetnego bogacza ktory zapewni jej zycie na b wysokim poziomie ... kiedy pytam co ma w zamian czy chce rodzic 6 dzieci, odpowiada ze nie chce generalnie nie pracowac i krzatac sie po domu nic nie robiac to pokazuje, ze europejka nigdy nie zrozumie i nie wejdzie w te wiare popieram opninie tych ktorzy uwazaja ze nie powinno sie dopuszcac do takiej tolerancji w Europie zeby muzlumanie mogli budowac meczety itd .. czy ktos widzial kosciol w Iranie, Emiratach Arabskich czy Pakistanie ? tolerancja siegnela za daleko i mowie tak NIE dlatego ze sama nie jestem tolerancyjna ale dlaego ze widze w co ta religia sie zmutowala ... zalozenia jakkolwiek sluszne (wilele z nich- choc wiele nie do przyjecia) - nie maja i nie beda mialy pokrycia z rzeczywistoscia europejska i jej tradycja chrzescijanska

Gość misiamisiunia
Czytalam na innum forum jak polki zadradzaja swoich facetow jak sie puszczaja (SAME TO PISALY) wiec czlowiek powinnien tak pomyslec o wszystkich polkach ze ku***wy Pare lat temu byla glosna sprawa o tym ze matka zabila swoje dzieci i trzymala je w beczkach dzisiaj przeczytalam z rana matka w sumie zaglodzila lub udusila swoje dziecko( Kiedy Kubuś umierał, miał prawie dwa latka. Ważył 5,4 kilograma W jego przewodzie pokarmowym nie znaleziono żadnych treści pokarmowych. Jedynie włosy i drzazgi z drewnianego łóżeczka, w którym Kubuś konał) Jest o wiele wiecej takich przypadkow To sa katoliczki Czyli wbrew waszemu rozumowaniu kobiety w polsce niesa zdolne do wychowywania dzici zabijaja je!!! Mam sasiadke jak zyl jej ojciec non stop robil awantury bil je One niechcialy isc na policje bo sie baly (policja i tak by nic niezrobila ) w koncu umarl ale niestety sasiadka miala brata ktory ja do tej pory bije i nikt nic nierobi co pojda do sadu a chlopak dostanie zakaz zblizania na 100 metrow pewnego razu popije pojdzie do domu i je pozabija Powiedzcie ile polek zostawia swoja prace na rzecz domu meza dzieci???czemu im niemowicie ze sa ograniczane??? tylko muzumanka??? Ciekawa jestem ktore kraje arabskie zatrzymaly sie w rozwoju??? Irak no masz racje zacofanie i ciemnota bo nic biedacy niemoga zrobic w swoim wlasnym kraju Zjednoczone Emiraty Arabskie??? tez masz racje kraj bardzo zacofany az wieje cholota i brudem PRAWDA Co wnioslo chrescijanstwo do rozwoju cywilizacji??? Religja jest sprzeczna z nauka:):):) Powinnas sie zastanowic czemu wlasnie polki biora sobie za mezow arabow co oni maja takiego czego niemaja polacy Bo araby musza isc zarobic na dom bo nie moga pic alkoholu bo nie moga sie klucic ( wszystkie nieporozumienia maja rozstrzygac rozmowa!!! i na dodatek cicho i spokojnie) bo maja miec szacunek do swoich kobiet? Wiesz ja bym wolala byc swiadoma zdrady mojego meza niz jego ukrywanie sie po katach z kochankami:) bo moga miec 4 zony:) ja nie akceptuje tego proste rozwiode sie z mezem!!!! Bo maja wiekszy szacunek do swoich matek?:) tez sie krotko wypowiesz czmu oni niemoga budowac meczetow jesli my budujemy koscioly u nich w krajach? ormianski kosciol apostolski w iranie no jak widac kosciol w Syrji jest bardzi duzo kosciolow katolickich mialam okazje w jednym byc Jakos nikt mi nie nzarzuca zebym przeszla na islam nie manipuluje mna ze mam robic to czy to a rodzine mam wlasnie w Syrji i spedzam tam pare miesiecy w roku . Jakos mnie maz nie zamknal w domu niezalozyl mi burki na glowe robie to co uwazam za stosowne jako kobieta majaca meza Ktos mi napisze ze ja nie znam ich wogole?????

Gość patafianka
"...czemu wlasnie polki biora sobie za mezow arabow co oni maja takiego czego niemaja polacy ?" Egzotyka, moja mila, egzotyka je pociaga ;-). Pamietam jak kikanascie lat temu w moim miescie pojawial sie pierwszy arab (student).... hoho, ale sie dzialo ! Co druga dziewczyna chciala byc jego :-D... ozenil sie z jedna, zrobil jej dziecko i po pol roku juz byl z inna ... "Szacunek do kobiet" ? O czym ty mowisz ? Jesli dla Ciebie szacunek objawia sie przez nachalne podrywanie wrecz podlizywanie sie, albo traktowanie jak powietrze to przepraszam bardzo :-O... Bo o partnerstwie w zwiazku mozesz zapomniec... NIGDY nie bedziesz arabowi rowna ! I zycze Ci powodzenia i wiele szczescia (bedziesz go potrzebowac) jesli kiedys przyjdzie ci ochota na rozwod. A co do tego zacofania... i owszem sa kraje ktore zyja "na poziomie" ale dlaczego ? Dlatego ze zatrudniaja EUROPEJSKICH inzynierow, architektow i specjalistow, kozystaja z EUROPEJSKICH technologii i licza na EUROPEJSKICH turystow i inwestorow. Stac ich na to, bo przeciez maja kupe kasy... ja tylko niecierpliwie czekam na ten moment kiedy skonczy sie im "czarne zloto" na ktorym do dawana "jada"... z czego beda zyli ? Za co sobie kupia to wszystko co im do zycia potrzebne ? Bo przeciez oni nie sa w stanie NIC wyprodukowac... maja tylko to co im ziemia daje (czytaj : bogactwa naturalne) a i to tez moga z tego kozystac tylko dlatego ze EUROPA opracowala technologie do ich wydobycia i przerobki. Podaj mi nazwe choc jednej znaczacej cos na swiecie firmy arabskiej. Tylko nie takiej ktorej kapital nalezy do arabow, tylko takiej ktora SAMI stwozyli odpodstaw........ Ja nie znam zadnej...............

Gość misiamisiunia
Powiedz mi czy Arab to nie czlowiek taki sam jak Polak??? Opisze ci moje zycie z takim wlasnie arabem muzumanem Pracuje w klinice in vitro od godz 8:30 rano do godz 15 :00 pio pracu wsiadam w metro od metra jade autem do domu( samochod dostalam od meza a mam smarta:)) jak dojade do domu jesli meza niema zrobie obiad jesli maz jest juz mam jedzonko naszykowane na stole przy okazji mam posprzatane w mieszkaniu (mieszkanie mam 120 m2)Jak zjem wezme prysznic mam pare chwil relaksu tzn usiac wypic kawe czy herbate Po czym zrobie sobie makijaz ubiore sie i wychodzimy np jedziemy nad morze czy gdzie chcemy tak wyglada moj tydzien jak pracuje Teraz moja kochana sobota ewentualnie wychodzimy ze znajomymi do klubu gdzie ja pije drinki ( w sumie to pije duzo podczas wolnych dni) a maz soki bo on zawze wraca autem jesli on nie ma ochoty jechac umawiam sie z kolezankami i wtedy pijemy do nieprzytomnosci ze musi niestety po mnie przyjezdzac Odwozi moje kolezanki do domu no i my wracamy Jesli chodzi o utrzymanie to moj maz placi za wszystko czyli rachunki oraz jedzenie oplaty za samochody i wlewa mi benzyne do samochodu Jesli chodzi o nasze klutnie to one wygladaja tak : jesli komus cos niepasuje to sie niewydziera tylko siadamy i rozmawiamy jak mozemy dojsc do wspolnego porozumienia troche odemnie i troche od niego Co jeszcze aaaa Bylam u meza w kraju wiele razy i wbrew temu co myslisz droga polko nikt mi nie kazal chodzic obwinietej w ubrania chodzilam tak jak chodze u mnie w kraju gdzie mieszkam a pogoda u nas dopisuje jest zima teraz a ja chodze z krotkim rekawkiem wiec .... Jesli mam ochote na cos to robie to. Egzotyke mam u siebie w kraju przystojnych facetow palmy oraz przepiekne plaze tylko pozazdroscic Co do polakow jak to wyglada hmmmm ciezko przychodzi kobieta z pracy maz w fotelu i krzyczy KOBIETO PODAJ PIWO!!! co innego brak zainteresowania zyciem ciagle zdrady i pijanstwo zobacz na sutyacje w polsce jak by faceci chcieli zadbac o swoja rodzine by robili od rana do nocy tak maja tylko ta piep***szona wegetacje nic innego Ile kobiet jest maltretowanych w polsce? zapewne zadna !!!!!!!!!!!!!!!!! he he he he:):):):):):):):):):):):):):):):):) Wy poprostu zazdroscicie takim kobieta jak ja

Gość patafianka
misiamisiunia - zazdrosc jest mi uczuciem obcym :-) ... i widze ze masz bardzo ograniczona wizje tego jak wyglada i zachowuje sie Polski facet :-D jak zyje i jak traktuje zone :-D Fajnie ze Ci sie zycie uklada i ze jestes zadowolona... ale ja dalej twierdze ze ISLAM jako taki jest religia zla, nienawisci i zacofania... A swiat arabski zeruje na Europie nie dajac nic w zamian...

Jak juz tak najezdzacie na islam to radze dokladnie sobie przemyslec jak to jest w Polsce. Czy w Polsce nie ma facetow pijacych i ponizajacych swoje zony? Oczywiscie, ze sa a muzulmanin nie moze ani pic ani palic. Czy w Polsce nie ma kobiet, ktore wychodza za maz, rodza dzieci i siedza w domu jak ograniczone kury domowe, ktore przez 20 lat nieraz nie preczytaja ani jednej ksiazki? Poniewaz mieszkam z kraju gdzie jest sporo muzulmanow to moge powiedziec, ze to normalni ludzie. Nie sa zazwyczaj przesadnie przywiazani do religii ale np. przestrzegaja ramadanu albo modlitwy 5 razy dziennie. Moj kolega z pracy pochodzi z Bangladeszu, jest wierzacy i praktykujacy. O zonie zawsze mowi z szacunkiem. Nie uslyszysz od niego "moja stara", "ta glupia pipa" albo, ze zona za duzo narzeka, zrzedzi. za to mozna to wszystko uslyszec od belgow - w wiekszosci katolikow lub niewierzacych. moj drugi kolega pochodzi z maroka i tez nigdy nie uslyszalam nic negatywnego z jego ust o zonie, nawet zartem. Zona to swietosc. Zona dla tych ludzi to nie jest tylko praczka i sprzataczka, maszynka do dzieci i dupodajka. A patrzac na wypowiedzi nawet na kafe tym jest wlasnie kobieta dla Polaka. Oni wcale nie wymagaja od swoihc kobiet by siedzialy w domu - jesli ktoras chce to pracuje, jesli nie i meza stac na to by zona nie pracowala - spokojnie moze sobie zajac sie domem. Zoçna kolegi z maroka jest pielgniarka, ma 26 lat i jak mowi - ma czas jeszcze na dzieci do 30tki a teraz chce zwiedzac, podrozowac i sie uczyc. Zona drugiego kolegi wlasnie skonczyla 29 lat i niedawno urodzila pierwsze dziecko, kolejnego nie planuja. Oto tragiczne zycie muzulmanek. Z obiema tak sie sklada zaprzyjaznilam i to swietne kobiete. oczywiscie nie pijde z nimi na piwo ani one nie pojda z golym brzuchem i cyckami na wierzchu do klubu ale czy to oznacza, ze czegos im brakuje? Poniewaz one sie szanuja to i faceci szanuja te kobiety. Jedna nosi hidzab z wyboru a druga nie ze wzgledu na prace, za to zaklada na imprezy rodzinne bo to sie podoba jej rodzicom. Dodam, ze na przeciwko mnie mieszka turecka rodzina, praktykujaca i to najmilsi ludzie jakich poznalam, bardo uczynni. Myslicie, ze jak lezlam w lozku z grypa to ktos sie zainteresowal czy wszystko OK? W zyciu bym sie nie spodziewala ale wlasnie sasiadka z naprzeciwka zadzwonila do drzwi i zapytala czy wzszystko w porzadku bo od dwoch dni nie wychodze z domu i czy moze czegos nie potrzebuje.

Gość Do Polki w Belgii
Masz racje dla ich my kobiety jestesmy swietoscia ktora trzeba obdarzac miloscia i zaufaniem Czego niestety nie maja zony polakow Polka jesli zostawi prace na rzecz domu rodziny to jest przykladna zona a muzulmanka siedzaca w domu to dla polakow osoba zacofana ktora jest ograniczana przez swojego meza Muzulmanka nie musi zdobywac pracy swoimi piersiami czy odkryta pupa lecz zdobywa te prace przez to co ma w glowie nie jak wyglada!!! Dla wiekszosci z was muzulmanie sa niedorozwinieci itp popatrzcie ile polek jednak zwiazuje sie z nimi! Co oni daja im takiego czego polak nie da? Szczerosc zrozumienie poczucie bezpieczenstwa i milosc. Ja takze obracam sie w gronie muzulmanow ta sa bardzo dobrzy ludzie nikomu nie robia nic zlego! Zaraz jakies debile mi napisza ze to sa terrorysci itp ale LUDZIE popatrzcie na to co wy robicie Jak traktujecie swoich bliskich ciekawa jestem ilu z was nieraz nakrzyczalo na swoja mame? A u nich matka to osoba swieta

Gość szafirek....
Jeszcze kilka lat temu tezz bylam bardzo neutralan co do Arabow ale wystrczyl kilkumiesieczny pobyt we Francji zeby zmienic kompletnie zdanie na ich temat.... jedna Polka, ktora miala Araba (rozstali sie) powiedziala mi ze nigdy nie pojedzie do niego do kraju i nawet jak jego rodzina bedzie chciala przyjechac to ona nawet za bilet zaplaci ale tam nie pojedzie w zyciu bo wie ze oni zupelnie inaczej sie zachowuja w Europie (czytaj sa bardziej cywilizowani) a zupelnie inaczej w swoim arabskim kraju. aaa i dodam, ze ta dziewczyna byla z nim kilka lat... wiecej dodawac chyba nie trzeba....

a czy nie da się napisać czegoś pozytywnego o muzułmanach, nie deprecjonując Europejczyków, polskich facetów? Polacy też potrafią być czuli dla żony. Zależy od egzemplarza. Jeżeli nie umiecie inaczej pochwalić muzułmanów, niż przez poszukwanie na siłę kontrastu z ludźmi ze swojej kultury, to jest to trochę dziwne. Z islamem jest ten problem, że jest to jedyna religia monoteistyczna, w ogóle wielka religia światowa, która doktrynalnie nie uporała się z przemocą. I to jest w niej groźne. W jej doktrynie tkwi, że wolno w pewnych wypadkach sięgać po przemoc. Słowa Mahometa są tu niejednoznaczne, czy raczej jednoznaczne w stronę przemocy. Chrześcijaństwo to doktrynalne odrzucenie przemocy, chociaż niestety chrześciajnie po nią sięgają. Ale wtedy nie mają przynajmniej sankcji religinej na własną nieprawość. Gdy chrześcijanin morduje, to jednak nie wykrzykuje, że Jezus jest wielki. Ja też znam muzłmanów, rodziny mieszane polsko-arabskie. I przyznaję na ogół są to ludzie bardzo prawi i mili. Ale miłych i prawych Europejczyków i chrześcijan znam również.

Chyba troche przesadzasz, sa ludzie i ludzie. ja do tej pory nie wierzylam w to co ludzie opowiadaja o polakach na emigracji a dzisiaj sto raze wole utrzymywac przyjacielskie stosunki z turczynka niz z polkami. Nie ma drugiego takiego narodu na swiecie, ktory by swoim robil na zlosc. jak sie patrzy na inne nacje to ludzie sobie pomagaja, czech pomoze czechowi a nawet polakowi bo jestesmy slowianami, markanin pomoze marokaninowi chocby go nie znal, pomoze nawet polakowi bo mu religia nakazuje. Ale polak polakowi? Ale do rzeczy - rok temu bylam w Maroku z moja kolezanka, ktora tu studiuje i mieszkam razem z bratem. Rodzice wybrali jej kandydata na meza. Na poczatku sie oburzylam, ze jak to, nie ona sama. No ale to inna kultura i trzeba troche dobrej woli, zeby to zrozumiec. Bylo mi bardzo milo, ze chciala zebym jej w tej wyprawie towarzyszyla, byl z nami jej brat. Jej rodzina przyjela mnie bardzo milo chociaz naleze do zupelnie innej kultury. I to wcale nie odbywa sie na zasadzie, ze ona musi wyjsc za konkretnego mezczyzne, gdyby jej sie nie spodobal to rodzina szukalaby innego. A na moje pytanie dlaczego nie moze wybrac sobie sama uslyszalam, ze oczywiscie, ze moze wybrac ale jej rodzina ma lepszy osad w tej sprawie. Chwilowe milostki i namietnosci przemijaja ale zostaje wlasnie szacunek a milosc pojawia sie z czasem. I ona zupelnie nie widzi powodu dla ktorego mialaby zmieniac sposoby szukania meza. Ma 23 lata i slub ma sie odbyc za rok ale oboje sa "sobie przezeczeni" czyli ani jedno ani drugie nie szuka juz kolejnych kandydatow. W kontrakcie przedlubnym ustalono, ze przyszly malzeonek po slubie przeniesie sie do Belgii gdyz ona chce tu zostac i tu pracowac. No i git. Strasznie milo to wspominam chociaz nie rozumialam nic z ich jezyka. Jedynie kolezanka mnie poprosila czy moglabym zaslonic wlosy na czas wizyt u jej rodzicow bo troche nie wypada. No i nie nosic krotkich ubran. Korona z glowy mi nie spadla, bylo bardzo sympatycznie. I ciesze sie, ze poznalam inna kulture choc troche. Dodajmy, ze jeszcze jakies 100 lat temu w Polsce tez sie wybieralo meza, welon to pozostalosc kaptura w ktorym prowadzona mloda przed oltarz jesli nie byla zbyt piekna zeby potencjalny malzonek sie nie rozmylil. To bylo dopiero upokarzajace. Dodajmy jeszcze oczepiny kiedy to obcinano wlosy i zakladano czepek, ktory zamezna kobieta powinna byla nosic juz caly czas - prawie jak husta u muzulmanow.

Polko w Belgii, to ładna relacja. Nikogo z nas nic tu nie oburza, myślę, bo niby dlaczego? To jest inna kultura i trzeba to uszanować. Nie rozumiem jednak, w czym miałbym przesadzać, chyba że chodziło o Szafirka? Czym innym, o tyle zgodzę się częściowo z Szafirkiem, jest szlachetne zachowanie muzułmanów wobec żon, rodziny, a czym innych brak zabezpieczeń prawnych i obyczjowych w sytuacji, gdyby mąż zechciał się jednak okazać draniem. Wtedy w wielu wypadkach kobieta staje się nikim. Muzułmanin na ogół szanuje kobietę na stopie czysto ludzkiej, to piękne, ale na stopie prawnej sytuacja kobiety europejskiej jest nieporównywalnie bezpieczniejsza, niż kobiety w krajach muzłmańskich (zależy oczywiście od kraju). I to jednak na podłożu religijnym deochodzi do czegoś takiego, jak morderstwo honorowe, np. wśrod Turków w NIemczech: "Bo siostra wyszła z domu bez pozwolenia, spotkała się z chłopakiem nie muzułmaninem i shańbiła rodzinę. Trzeba było coś zrobić, Allach nie zniósłby takiej zniewagi".

My sie oburzamy ale spojrzmy na wlasne podworko co sie dzieje. Wszedzie sa patologie, tak samo w islamie jak i u chrzescijan. Tylko, ze w islamie te patologie sa bardziej podkreslane przez nieznajomosc kultury. Ale co powiedziec o tym, ze i zona katolika nieraz nie ma szans na rozwod - niby jest prawnie zabezpieczona ale jesli maz ja bije, pije, zneca sie to ona musi uciekac nieraz ze swojego mieszkania. Co ma powiedziec kobieta, ktorej maz ja zdradza i te sie hanbi? Z tego co widze to mnostwo mlodych muzlmanek w chustach bo inaczej nie poznam jakiej jest wiary chodzi po ulicy z chlopakami, kolegami ze szkoly bardzo czesto i nie kazdy tez jest muzulmaninem. A zreszta daleko szukac nie musze, sasiadka z naprzeciwka - turczynka ma dwie corki i jedna wyszla za katolika Polaka ! i to jak najbardziej udane malzenstwo a nawet sasiadka, starsza juz kobieta nauczyla sie kilkunastu slow po polsku ;dWydawaloby sie, ze w tym wieku to juz zakonserwowany beton a jednak jak widze to chodza za rece. dziewczyna nosi huste chociaz nikt jej nie kaze, tym bardziej maz ale oboje zostali przy swoich religiach i jakos zyja. Jak mowie, patologie zdarzaja sie wszedzie. To ze w chrzescijanskiej europie wiele rzeczy zostalo uznanych za norme nie znaczy, ze to jest do konca normalne. Wiele mlodych muzulmanek nie wraca samych do domu, przychodzi na uczelnie brat, ojciec, wujek czy ktokolwiek z rodziny i odwozi do domu zeby wlasnie mloda kobieta nie byla narazona na molestowanie. Tymczasem w autobusach czy w metrze mozna nieraz posluchac niewybrednych komentarzy czy nawet ohydnego ocierania sie o kobiety bo to niby nie jest nic zlego a jesli kobieta sie oburzy to jeszcze sie naslucha jaka jest przewrazliwiona. Kiedys jechaclama metrem w brukseli i na przeciwko mnie dwoch kolesi komentowalo w chamski sposob moj biust myslac, ze nie rozumiem po polsku. I wcale nie chodze w bluzkach z dekoltem tylko zwyczajnie w sweterkach, golfach itd.

Gość cos na poziomie
wkoncu piszecie az milo sie czyta:):):) oczywiscie jestesmy bardzo roznymi kulturami ale przede wszystkim jestesmy takimi samymi ludzmi Jedni dobrzy inni zli Ale wiekszosc polakow bardzo zle sie wyraza o Islamie choc nikt nic nie rozumie z Koranu Niestety nie majac zamiaru poznac:(

Tak to jest prawda, że opieramy się na obiegowych opiniach, nie wnikając w głębię zagadnienia, czy zwyczajnie dobrze nie znając innej religii. Ale też w wielu innych sprawach wydajemy sądy na podstawie powierzchownego oglądu. Sprawa z islamem jest o tyle trudniejsza, że nie ma jakiegoś papieża islamskiego, który jedną decyzją byłby w stanie coś zmienić. Są różne odłamy, różne uwrażliwienia w islamie. Nie zmienia to jednak faktu, że światowa społeczność islamska "ciężko" zapracowała sobie na dość negatywną opinię o ich religii. Salman Rażdi musi się ukrywać, ta Somalijka, co pisała o obrzezaniach dziewczynek, musi się ukrywać. Znany dziennikarz włoski, który ponad rok temu zmienił wyznanie z islamu na katolicyzm musiał otrzymać ochronę policyjną. Dlaczego jakaś większa grupa duchownych islamskich nie skrzyknie się, żeby zaapelować: " cofnijmy te groźby i klątwy"? Drobny epizod, ale wymowny. W tym samym czasie, w którym na katolicyzm pod strażą karabinierów przeszedł ów dziennikarz, w Polsce na islam przeszedł scenarzysta "Świata wg Kiepskich" Piotr Kalas (jeżeli nie mylę nazwiska). I co? I w ultrakatolickiej Polsce była to li tylko ciekawostka i nic więcej. To jest zderzenie cywilizacji na niekorzyść islamu jednak. A kryterium jest tu takie, że życie ludzkie jest wartością nadrzędną, którego w imię religii, ideologii odbierać drugiemu człowiekowi nie wolno. Za łatwo w islamie przychodzą okrzyki: "śmierć temu, śmierć tamtemu". A światli wyznawcy tej religii mają najwidoczniej za mało determinacji, żeby się temu sprzeciwić.

Gość ale teraz
jesli ktos mi zabije rodzine tak samo sie odwdziecze! Nie jestem muzulmanka ale mam bardzo duzo do czynienia z tymi ludzmi i oni muchy by nie skrzywdzili a co dopiero czlowieka Wiele czytalam na stronach Islamu i nie wszyscy sie z tym zgadzaja mowie o muzulmanach sadze ze ci ktorzy tam pisalai beda siedziec w piekle za te klamstwa Kazdy odbiera inaczej swoja religje wiele razy sprzecznie u nich wlasnie nie ma tej jednej osoby ktora by wszystkim pokierowala

dobrze, że piszecie o swoich dobrych doświadczeniach z muzułmanami w codziennym życiu. Bo chyba właśnie przeciętni ludzie wystawiają najlepsze świadectwo swojej religii. Tym niemniej zasadne jest założenie, że o danej religii dużo mówi także jej skrajne skrzydło, tzw. fanatycy. Oni zdarzają się w każdej religii i na ogół bardzo szkodzą jej prestiżowi. Na przykład w Polsce Radio Maryja znacząco obniżyło autorytet Kościoła w ostatnich latach. Ale to, do czego mogą się posunąć wyznawcy skrajni dużo mówi o samej doktrynie. I co by nie powiedzieć o o. Rydzyku, jakiej głupoty by od niego nie usłyszeć, to jednak mamy 100% pewność, że on nie powie: "idź i zabij, Chrystus tak chce". Podobnej pewności w przypadku skrajnych odłamów islamu nie mamy. Przecież zamachowcy z Londynu z 2005 roku byli indoktrynowani przez imama ekstremistę (nota bene wielu współwyznawców wiedziało, o czym ów imam naucza przy meczecie i milczało). I z tego punktu widzenia lęk przed muzułmanami jest uzasadniony. I niestety ofiarami indoktrynacji padają nie tylko zagubieni bezrobotni, jak chłopcy z Londynu, ale także ludzie uważani za porządnych i normalnych. Zamachowiec z Madrytu na pociąg podmiejski (prawie 200 ofiar) był uważany za miłego sąsiada, pracował w salonie z telefonami komórkowymi. Wniosek, w samej doktrynie islamu musi być coś złego, co zostawia furtkę dla takich postaw.

Gość no ale
wielu ludzi zle rozumie Koran zle go interpretuje Niestety w krajach arabskich nie jest nawyzszy poziom nauczania i ci ludzie sadze ze wiekszosc niegdy nie czytalo Koranu Ci fanatycy przekazuja oraz interpretuja Koran jak chca a inni ich sluchaja Gdybysmy spojrzeli w przeszlosc w sumie sie niczym nie roznilismy od nich tak samo my katolicy zabijalismy ludzi bo... niebyli katolikami

"Natknelam sie na pewnien filmi ktory bardzo dal mi do myslenia i powiem am ze martwie sie ze niedlugo Islam opanuje Europe" autorko - ja juz wole islam od szalejacego katolicyzmu w polsce ;-)

Gość Manal
Czytalam Wasze wypowiedzi ,jedne pozytywne inne negatywne. Na calym swiecie w kazdym panstwie dzieja sie rozne historie. Zle i dobre..i nigdy nie znajdziemy odpowiedniej miarki zeby to porownac. Ogromne roznice kulturowe wychowanie itd.. Pracowalam z muzulmanami i nie powiem zlego slowa. zaprzyjaznilam sie z dziewczynami i ich mezami. Nie spotkalam nie szanujacej sie rodziny. Ci zli to po prostu element .. jak w kazdym kraju i w Polsce tez. Pozniej zaprzyjaznilam sie z marokanczykiem... to bardzo cieply czlowiek ,pomimo ze nie obsypuje mnie pieknymi slowkami , potrafi okazac uczucia. ..Bylam w Marocu . Poznalam jego rodzine. Na prawde wspanialych rodzicow i kochane siostry. tato nie robil zadnych problemow co do ubioru i palilismy sobie papieroski przy herbatce slodkiej jak miod ;) ... Mysle ze tak na prawde to nie islam stanowi jakimi sa ludzmi lecz szacunek i wychowanie przekazane przez rodzicow .. a co do kobiet to dostaly nowe prawa od krola. Maja wiecej swobody. .Niestety mowiac ogolnie..zacofanie jest duze i kobiety czesto nawet nie wiedza ze maja te prawa... nie ma na przyklad obowiazku zaslaniania wlosow a kobitki dalej to robia... w wiekszych miastach dopiero widac swobode i normalny ubior... i smutne ale prawdziwe 80 % kobiet po 60-tce to analfabetki. ...

Gość liljawodna
Zgadzam sie z autorka tematu. Mieszkam w Niemczech i mam kontakt z wieloma muzulmaninami. Tragedia: Fausz,zaklamanie,agresja.,dwulicowaosc! Gdy tu przyjechalam bylam zauroczona egzotyka obcych narodw,ale szybko sie wyleczylam.

Gość liljawodna
Moja przyjacilka ma meza Egipcjanina. Po kryjomu dal obrzezac syna,chcial takze crke i zone polke ale dzieki Bogu do tego nie doszlo. Jak kilkuletnia crka ukradla mu 50 zl z portfela to ja mocno kopna w tylek, Kolezanka chciala od niego odejsc ale boi sie ze jej zabierze dzieci.

Gość TAD
Ja wolę Islam.

Gość wojującyateista
To że są na razie mili to jest część ich gry w celu rozprzestrzeniania tej nazistowskiej ideologi jaką jest islam , ponieważ czytając koran wiem że mają go rozprzestrzeniać tą religie jak tylko to jest możliwe, od wzorowego zachowania po kłamstwo i w końcu przemoc . Przemoc jakby się poczuli dość silni liczebnie

Gość tez Polka mieszkajaca w Belgii
Dla mnie muzulmanin to nierob ktory zyje na koszt panstwa! To my pracyjacy utrzymujemy ich liczne rodziny zciagane z Maroka, to stonka ktora w niesamowitym tepie rozplenia sie na terenie Belgii. Nigdy nie mieszkalabym w ich sasiedztwie bo balabym sie wychodzic z domu jak i balabym sie o swoje mienie, dlatego mieszkania w dzielnicach gdzie ich nie ma (na szczescie) sa tak drogie. Zadna szanujaca sie biala dziewczyna nie chodzi , nie spotyka sie z Marokanczykiem czy innym arabem robia to tylko upadle dziewczyny lub wywodzace sie z patologii. Zaden Belg nie bedzie takiej panny traktowal na rowni z soba. Nie chodze do ich dzielnic bo biale kobiety sa nachalnie zaczepiane i rozbierane wzrokiem, strach jest nawet trzymac torebke na siedzeniu w samochodzie bo stojac na swiatlach mozesz miec wybita szybe przez nich, to narod ktory powinien w jak najszybszym czasie znalezc sie w afryce bo oni niestety nie asymiluja sie w kraju do ktorego przyjechali, to oni chca narzucac wlasna kulture. Na dzien dzisiejszy islam jest zagrozeniem dla Europy!!!