Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość phhhhhhhhhhhhhhhissss

moja koleżanka ma kłopot z nielegalnym oprogramowaniem... pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Moja koleżanka ma nielegalne całe oprogramowanie i miała kontrole i jej zabrali kompa do sprawdzenia bo nie miała papierów. Oprócz tego kiedyś miała pościąganych z neta (ale nie z bearshare żeby mogła innym udostępniać tylko z WWW.wrzuta.pl ) ale nawet ich nie obejrzała, tylko pokasowała, mi powiedziała że nie miała czasu obejrzeć i ona rzeczywiście bardzo zajęta jest. Tak więc jak wzięli jej kompa do rewizji nie miała już żadnych nielegalnych plików prócz wina i programów. Ale czy policja może sprawdzać czy coś było w komputerze na dysku zapisane wcześniej jeśli już dawno to skasowała?? I skoro ona tego nie obejrzała nawet to i tak podlega karze to, że w ogóle kiedykolwiek te pliki miała?? Czy to można wykryć?? Ona teraz nie ma dostępu do netu, wie że za win będzie miała karę ale jeśli dawne posiadanie muzyki też podlega karze to dojdzie jej z jakieś dodatkowe 300zł grzywny.... bardzo się boi i prosiła żebym gdzieś poszukała o tym... o takim przypadku nic w necie nie znalazłam więc proszę o pomoc was.... Proszę, napiszcie....

No ale ja gdzieś czytałam że za każdą piosenkę płaci się 2zł a od filmu chyba 5 czy coś takiego..... no i stąd by jej wyszło to około 300zł dodatkowych kary.... jeśli to prawda oczywiście

Gość młoddddddddddddka
A ja mam trochę inne pytanie – jestem młoda, gadam przez gg, tata mnie straszył że w razie gdybym z kimś gadała przez net to lepiej powinnam to skończyć bo jak się o tym dowie, to będzie z kompem koniec, i że ma policja ma chodzić sprawdzać komputery i coś tam o pedofilach itp.... no ja nie mam z pedofilami do czynienia a tym bardziej nim nie jestem ale mam na gg rozmowy z moim chłopakiem prywatne i nie chciałabym żeby ktoś je czytał. Na kompie nie mam nic lewego ale gdyby ktoś chciał sprawdzić czy nie mam żadnej muzyki itp., albo ojciec kazał sprawdzić czy z kimś nie gadam przez neta?? Mogą sprawdzać gg w ogóle?? Mam założone dlatego hasło. Ale jeśli policja ma chodzić...... czy może jednak ojciec mnie tylko straszył??

Gość w czarnej dupie jestem
"Muzyka i filmy na dla własnych potrzeb i nierozpowszechniane nie są karane." naprawdę?!? Boże, kamień z serca, bo przy rewizji to bym chyba z torbami poszła :D

a dlaczego wzięli jej kompa do sprawdzenia? ma ona go na firmę czy jest prywatny? ja bym bardziej się bała o te programy niż o muzykę coś słyszałam ze można sprawdzić co się miało na kompie przed skasowaniem, jest taki program do odzyskiwania plików

Gość Ramonesz
muzyka i filmy to najmniejszy problem. Gorzej z oprogramowaniem, bo za to mozna nawet posiedziec. A co do tej panny od gg. Żarty jakieś? Jeśli nie to musisz być beznadziejnie głupia wierząc w takie rzeczy. A ojciec może Ci przejrzeć gg kiedy chce, bo to hasło gówno daje.

Gość dupajasiu pierdzi stasiu
A z jakiego powodu ta kontrol ;) PROWOKACJA , policja nie kontroluje domow dla jaj, bo by nie nadorzyli wiezien budowac.

Wpadli na kontrol hehehehe :DD a osranych gaci nie skontrolowali ???????? heheheheh

Gość Ramonesz
Ale przy okazji czasem. jAk z trawą złapią etc.

Przy okazji tak ;p ale nie tak o

\"Muzyka i filmy na dla własnych potrzeb i nierozpowszechniane nie są karane.\" nie jest ścigane karnie, jednakże-według mnie- właściciel praw autorskich może domagać się odszkodowania na drodze cywilnej. co do programów, to rzeczywiście jest to paserstwo programów komputerowych art.293 par.1 kk w zb.z art. 292 par.1 kk (lub 291 par.1 kk) w zw.z art. 11 par.2 kk. sądzę, że zagrożenie karą grzywny, to akurat najmniejsza dolegliwość, biorąc pod uwagę karę pozbawienia wolności (która pewnie byłaby orzeczona w zawieszeniu na okres próby). jest jednak coś- wystarczy nie przyznać się do winy (pewnie już się przyznała, jednakże nie ma to znaczenia, gdyż była przesłuchana w charakterze świadka) i powiedzieć, że nie wie skąd się wzięły na kompie.

Gość don_pedro
Autorka cos kreci ewidentnie ... policja wpadla na kawke i zobaczyli nielegalnego windowsa heehhehe jeejeje

Gość gerrrr
za nielegalnego windowsa w domu a nie w firmie jest sie zagrozonym więzieniem?

no pewnie- przecież to paserstwo (lub kradzież)- tyle, że nie rzeczy, a programu komputerowego, którego ktoś jest właścicielem (praw autorskich).

Gość omajgad
radzę popytać bardziej sprawdzonego źródła, niż kafeteria.. tu każdy pisze co innego i wiele tu się nie dowiesz a tylko mętlik w głowie sobie zrobisz

Potwierdzam, co napisano wyżej. Filmy i muzykę (ściągnięte z netu, skopiowane z płyty kolegi, etc.) można na kompie trzymać i jest to jak najbardziej legalne. Właściciele praw autorskich nic nie mogą tutaj wskórać. \"Cennik\" za piosenki czy filmy to jakaś bzdura. Co prawda też o tym słyszałem wśród znajomych, ale jeśli coś takiego funkcjonuje w praktyce, jest bezprawne. Jak ktoś daje się na to nabrać, to już jego problem... Natomiast nielegalne oprogramowanie - za to są grzywny co najmniej. Tutaj opinia prawnika: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=130&Mp3+z+sieci++proba+uporzadkowania+dyskusji+cz.+1 http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=133&Mp3+z+sieci++proba+uporzadkowania+dyskusji+cz.+2

To nie jest paserstwo, kropka. Radze przeczytać paragraf a potem pisać. Natomiast sprawa w przypadku firmy wygląda tak, mniej więcej. Nielegalny windows.. przeważnie kupiony na bazarze lub zciągnięty z sieci. Państwo straciło podatek można dowalić 50cio krotność tego co państwo straciło w wyniku takiego zakupu. No i firma Microsoft w przypadku takiego zakupu też straciła. Mniej więcej.. czytałem gdzieś w sieci i nie wiem jak to w rzeczywistości też tak to wygląda.

Jedno piwo i już człowiek pisze bzdury.. zakup na bazarze może być uznany za paserstwo. :o

no jestem, a co do tej dziewczyny to ''przyjaciel'' na nią doniósł..... :o

no jestem, a co do tej dziewczyny to ''przyjaciel'' na nią doniósł..... :o

Gość phhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
uppppppp

Gość napirek
samo sciąganie nie jest nielegalne każdy prawnik to powie co do windowsa ... a jak to się stało ?

Gość phhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
no dokładnie nie wem, koleżanka jest w złym stanie psyhicznym, ona nie ma dużo kasy, a to bedzie ją sporo kosztowało to sie martwi, ale pamiętam że mówiła coś tam, że ten ''przyjaciel'' to miał jakieś wąty do niej (nie mówiła o co) i zadzwonił z podejrzeniem że ona ma nielegale i przyjechali z nakazem jakimś, pokazali odznaki i zabrali komputer... No to wkońcu to jest karalne czy nie bo już no pytała sie mnie czy coś wiem to musiałam jej powiedzieć że jeszcze pewna nie jestem ale za muzyke chyba nie....

Gość phhhhhhhhhhhhhhhhhhhhi
uppppppppp

Gość nfbnfggrfgbncvjknb
a ja myślę że chodzi o ciebie