Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zoś89

Czy na AGH potrzebna jest rozsz. matura z polskiego? HELP!

Polecane posty

Gość Zoś89

Witam! Chcę zdawać na kulturoznawstwo/socjologię na AGH i chciałam się zapytać, czy baaardzo potrzebna jest tam matura rozszerzona z polskiego? Wiem, że niby nie, ale nie potrafię się doczytać w tych ich przelicznikach i sama nie wiem co mi się bardziej opłaca... Boję się, że jeśli zdecyduję się na rozszerzoną to okolice 50% to jest max co może ze mnie być... :-( Będe wdzięczna za jakąś radę...

Gość ewqewq
z rozszerzona matura duzo latwoiej na dzienne studia sie dostac lepsze kierunki (w sensie b.obstawiane) tylko z rozszerzona typu: prawo, archeologia, architektura, socjologia, medycyna itd

Gość Zoś89
No właśnie.. Tylko z drugiej strony sama nie wiem czy nie lepiej dostać 90% z podstawowej niż te marne 50% z rozszerzenia. Na tyle właśnie napisałam próbną.. A ponoć była łatwa. No, ale z drugiej strony kompletnie nic się do niej nie uczyłam. Ale obawiam się, że jeśli chce mierzyć na Krk/Katowice i studiować dziennie, to chyba nie mam co się tam pokazywać z podstawową... Dobrze myślę? :P

Gość ewqewq
90% z podstawowej niż te marne 50% z rozszerzenia zalezy od przelicznia na uczelni koniecznie spraw przeliczmnik ja jestem na archeologii i historii w szczecinie 50% z rozszerzonej to bylo 100punktow a za 90% z podstawowej 90 punktow

Gość ewqewq
na kulturoznawstwo latwo sie dostac sa niskie progi na socjologie nie

Gość ewqewq
zalezy od progu zapytaj sie starszych rokow jaie byly progi a w dziekanacie o przeliczniki

Gość fdfdfdffdfdfdf
masz podany przelicznik, nie? to jest dokladnie tak jak w tym przeliczniku i kropka. Sama sobie ustal jaka matura ci sie bardziej oplaca. poza tym na studia typu medycyna w ogole nie licza punktow za mature z polskiego jak ktos sugerowal🖐️

Gość ewqewq
musisz 1. dowiedziec sie czego oni wymagaja - jakmi przedmiot na maturze 2.jaki typ matury-rozszerzona czy podst. 3.matura jest z 3 lat teraz sie obudzilas czy roz czy podst?

Gość ewqewq
ja zdawalam historie (podst)-87%i histoie sztuki- 51% i to his.sztuki o dziwo mi dupe uratowala

ja ci radze zdawac rozszerzony i porządnie przysiasc do nauki, bo zasada jest taka, że na AGH stosunkowo latwo sie dostac, ale gorzej sie utrzymac! nie ma co sie nastawiac, że łatwiej zdac podstawową - ambicja dziewczyno!! :D

Gość Zoś89
Ekhm... Pisałam wyżej, że chcę zdawać na socjologie i kulturoznawstwo, a nie na medycynę. Wiem, że tam nie potrzebny jest rozsz. polski, łał. I nie to, że teraz się obudziłam, bo cały czas nastawiałam się na rozszerzony polski, ale spotkałam się z milionem różnych opinii i nabrałam wątpliwości. Zwłaszcza, że na próbnej nie dałam czadu. Dlatego chciałam się dowiedzieć jak jest konkretnie na AGH. Sprawdzałam wszystkie te przeliczniki, po prostu to jest tak dziwnie rozpisane, że ciężko jest się w tym połapać. Wiem tylko tyle, że przyjmują też z podstawową, ale chciałam wiedzieć co się bardziej opłaca... Wolę koty - no właśnie, ambicja... hehe. Strasznie się kłóci z pisaniem podstawowej, czyli poniekąd pójściem na łatwiznę... ;P

wiem, że cieżko sie połapac w przelicznikach - ja poszłam \"na głupka\" :) i dostałam się! i dlatego, że tam studiuję - polecam!! naprawde - kulturoznawstwo to strzał w dziesiątke na AGH! nie bądz leniem :P bierz się do pracy, cwicz, trenuj pisanie i skladaj papiery :) a jak reszta przedmiotów, tez rozszerzona??

Gość Zoś89
Wolę koty - hehe, chyba mnie przekonałaś ;-) Ćwiczę, ćwiczę, jak Tomi Li Dżons, w Sciganym - BĘDĘ! :D A jeśli chodzi o resztę, to zdaję angielski rozszerzony (tutaj jest spoko), i WOS, ale już podstawa. :P

ciesz się:) bądz ambitna, naprawdę warto - studia sa świetne! jak cos jeszcze bedziesz chciała to pisz - mam temat w ulubionych i bede sprawdzac :)

Gość Zoś89
Hehe, dzięki :)

>> wole koty czy mogłabyś napisać mi np na maila czy na kulturoznawstwie na agh są jakieś zajęcia z zakresu wiedzy o filmie i jeśli są to jak oceniasz ich poziom? czy również mogłabyś napisać mi co zdawałaś na maturze i jakie wyniki miałaś? (nie oczekuje ze napiszesz na forum ale jeżeli napisałabyś mi na maila to byłabym wdzięczna, miałabym wtedy pewne rozeznanie z jakimi wynikami ma się szanse :P) będę niezmiernie wdzięczna za każdy odzew Gosia gosia_91@op.pl

Gość xxshelbey
A czy mógłby mi ktoś napisać jakie wyniki mieliście na maturze aby się dostać na socjologię? Z góry dziękuję! Ja zdaję rozsz pl i wos i ogólnie nie ogarniam ^^

Gość gosjija
czy w ogóle jest sens studiować na tym kierunku/ zastanawiam się właśnie co można po nim robić i czy jest sens się wybierać. proszę napiszcie!!! gosjija@wp.pl