Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Andzia..........a

CO TO ZNACZY ZWROT PODATKU????????????????

Polecane posty

Gość Andzia..........a

Zaczęłam dopiero prace i powiedziano mi że pod koniec roku podatkowego dostane zwrot podatku co to znaczy? Ze cały podatek, który zapłaciłam przez rok zostanie mi zwrócony???

Gość czekamyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
a z jakiej racji dostaniesz ten zwrot?przeciez jesli pracujesz na umowe o prace i pracodawca co miesiac odprowadza zaliczke od twojego wynagrodzenia, to zazwyczaj w picie rocznym wychodzi podatek na zero, chyba, ze mozesz skorzystac z jakiejs ulgi

a i jeszcze- kto ci to powiedzial? kadrowa?

ja mam pracownice na czesc etatu i nie wychodzi jej podatek, a ona co roku robi awanture, ze nie będzie miala zwrotu :-O szok normalnie

Gość Andzia..........a
Możliwe,że bede musiała założyć niedługo działalność gospodarczą i co wtedy bedzie z podatkiem? Bede tez dostawała jakiś zwrot?

dziewczyno jaki zwrot???napisz jak jestes zatrudniona i ile masz brutto pensji, bo nie rozumiem, kto ci nagadal takich bzdur i od kiedy jest mus otwierania dzialalnosci gospodarczej?

Gość Andzia..........a
Musze miec działalność,żebym sobie sama zus płaciła. Narazie jestem na okresie próbnym. Ale z tego, co mówią osoby, które tu pracują dłużej trzeba mieć działalność. Jest to praca przy funduszach emerytalnych, pozyskiwanie klientów itp.

jak bedziesz na dzialalnosci to procz zusu bedziesz placila tez podatki, wiec nie licz na zwrot z urzedu skarbowego,chyba, ze masz dzieci i nalezy ci sie ulga na nie

a US to nie instytucja chatytatywna, zeby sie nalezaly zwroty, ot tak wszystkim, najpierw musi byc cos odprowadzone do urzedu,zeby mieli ci z czego zwracac i musi byc wplacone za duzo, bo moze byc sytuacja, ze bedziesz musiala doplacic

Gość Czerwona Śliweczka
widzę,że tu jakaś obeznana Pani księgowa jest. Jesli mogę to przyłącze się. Jeśli mam samochód zarejestr. na firmę to nikt mnie nie rozlicza dokładnie z tego ile i gdzie jeżdże (jestem włascicielka) I paliwo wliczam w koszty, tak?

a ten samochod jest osobowy, czy powyzej 3,5 tony?

zagalopowalam sie, myslac o odliczaniu Vatu

Gość Czerwona Śliweczka
osobowy, ale kombi, więc przystosowany do wożenia towaru

jesli samochod jest w ewidencji srodkow trwałych ma Pani prawo do odliczania w koszty faktur zwiazanych z zakupem paliwa, remontow

wszystko musi byc w granicach rozsadku

Gość Czerwona Śliweczka
Czekamyyyyyyyyyyyyyyyyy jesteś księgową?Bo potrzebuję pilnie pomocy księgowej, gdyż otwieram firmę i mam jeszcze bardzo wiele wątpliwości, a w internecie nie mogę znaleźć dokładnej odpowiedzi

a odlicza Pani VAT od paliwa?

pracowalam 3 lata w biurze rachunkowym,teraz jestem na urlopie wychowawczym, jestem w trakcie robienia kursu zawodowego w stowarzyszeniu ksiegowych, jesli masz pytania pisz, postaram sie odpowiedziec

Gość dassda
Sliweczka a w jakiej formie się rozliczasz? Bo od tego wszystko zależy... A co do autorki topiku - pracodawca odprowadza co miesiąc zus i podatek (tzw zaliczki na podatek). Może się zdarzyć, że zaliczek będzie więcej niż to co powinno się znaleźć zgodnie z progiem podatkowym i wtedy następuje zwrot. NA ogół dzieje się tak gdy pracujesz krócej niż rok :) Jeżeli masz w domu internet to też to można odpisać od kwoty podległej podatkowi i zwrot wtedy będzie większy

wszystko wlasnie zalezy od tego ile bylo pobrane podatku, nie mozna z góry zakladac ,ze wszystko dostaniemy z powrotem, dopiero jest poczatek roku, wiec zwrot w tej sytuacji moze byc minimalny

czerwona- a chcesz sama wszystko prowadzic?

Gość Czerwona Śliweczka
chciałabym się sama rozliczac i narazie wszystko wydaje mi się dość skomplikowane. Jeśli chcesz czekamyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy możemy się dogadać co do ceny Twoich usług, bo nie chciałabym Cię wykorzystywać.

Gość Czerwona Śliweczka
Chciałabym się rozliczać na zasadach ogólnych + 19% podatek dochodowy. Myślę,że jest to dla mnie bardzo korzystne, gdyż koszty będą dość spore. Tylko nie wiem teraz jak mam się za to zabrać. Czytałam jak należy uzupełniać KPiR, ale jest jeszcze jedna sprawa. Chciałabym kupować towar za granicą, ale w UE, więc czy jeżeli nie jestem podatnikiem VAT musze mieć ten VAT UE? Musiałabym wybrać inną formę opodatkowania?

napisz jakie masz pytania, postaram Ci się odpowiedziec lub podpowiedziec co robic, nie oczekuje zaplaty za to :-)

Gość dassda
Sliweczka nie musisz miec VAT UE żeby kupować towar za granicą ;) Niektóre hurtownie wymagają (sama to przerabiałam). A teraz mam w domu dwie osoby, jedna jest vat-owcem i ma tez vat ue, druga nie jest vatowcem i leci na ryczałcie :) Obie kupują towar za granicą Jedna - na faktury vat...druga na rachunki bez vatu - po prostu ;) i obie wersje są do przyjęcia.

dlaczego nie chcesz byc vatowcem? jesli mozesz napisz, czym bedziesz handlowac? wiekszość odbiorców chce faktury za towar, zeby wliczyc je w koszty, chyba, ze nie sprzedajesz dla firm?

dassda ma rację z Vat Ue

Gość Czerwona Śliweczka
Właśnie będę kupowała odzież i kupować będą tylko osoby prywatne, więc nie opłaca mi się być podatnikiem vat

jesli tak to faktycznie byłoby to dla ciebie dodatkowym utrudnieniem, doszlaby dodatkowa praca z rozliczaniem vatu

Gość dassda
to dopóki nie przekroczysz progu vat to się w to nie baw. Zawsze będziesz bardziej konkurencyjna niż ktoś kto leci na vacie :) Bo Ty do ceny wyjściowej dorzucasz tylko marżę, a vatowiec marżę i vat :) tylko co z samochodem w takim przypadku - czekamyyyyy pomóz :)