Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Andzia..........a

CO TO ZNACZY ZWROT PODATKU????????????????

Polecane posty

Gość czekamyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
jesli samochod jest jako srodek trwaly to oczywiscie, ze faktury za paliwo, koszty napraw mozesz wliczac w koszty

Gość Czerwona Śliweczka
a jak wygląda ta ewidencja środków trwałych? Zupełnie nie wiem, jak to się robi, gdzie wpisuje... Czy uważacie że powinnam skontaktować się z firmą, od której będę brała towar, aby zapytać, czy wymagają Vat UE?

rozumiem, ze skoro zaczynasz to nie masz jeszcze kasy fiskalnej? pamietaj o obrotach i progach

samochod kupilas po otwarciu dzialalnosci? jestes jego wlascicielka?

jest taka ksiazeczka ewidencja srodkow trwalych, tam na podstawie dowodu zakupu wprowadzasz samochod, wpisujac dane w rubryki, na tejpodstawie mozesz naliczac amortyzacje tego samochodu w koszty

Gość Czerwona Śliweczka
wiem, będę pamiętać. Jak czesto należy uzupełniać wpisy do KPiR? Czy za każdym razem, jeśli np kupie towar z hurtowni, sprzedam coś, poniose inne koszty to pod koniec dnia wpisuje?

teoretycznie powinno sie wpisywac codziennie, alew praktyce lepiej robic to np na poczatku nastepnego miesiaca, wtedy masz pewnosc, ze masz wszystkie zalegle faktury i nie bedzie datowego chaosu w ksiedze,sprzedaz mozesz uzupelniac na biezaco, chyba, ze bedziesz miala bardzo duzo faktur zakupu to mozna je ksiegoewac np co tydzien

Gość Czerwona Śliweczka
Zastanawiam się, czy sobie ze wszystkim poradze sama. Dużo czytam teraz na temat firmy, opodatkowania itp. ale chciałabym się tego wszystkiego nauczyć. Może to dziwne, ale mam dopiero 21 lat i niedługo bede mieć licencjat na studiach o profilu artystycznym, więc nie zbyt znam się na księgowości, ale przecież nie ma rzeczy niemożliwych. kilka godzin dzienie spędzam na "dokształcaniu" się, aby już w wakacje wystartować. Oby się udało... dziękuję za każdą wskazówkę.

Gość Czerwona Śliweczka
mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy prócz KPiR i ewidencji środków trwałych będę musiała uzupełniać jeszcze jakieś dokumenty?

Gość dassda
Sliweczka a dlaczego wybrałaś akurat księgę przychodów i rozchodów? :)

masz juz zgloszona dzialalnosc do urzedu skarbowego? bo na ryczałcie byloby ci łatwiej..zostaje jeszcze ZUS

Gość Czerwona Śliweczka
Podobno jest to najlepsza forma opodatkowania dla sklepu internetowego. KPiR + podatek dochodowy. Można wpisać w koszty wiele rzeczy, u mnie akurat koszty beda dość wysokie.

Gość Czerwona Śliweczka
jeszcze nie mam zgłoszonej. Musze najpierw się wszystkiego dokładnie dowiedziec i dopiero zacznę działalność

jesli koszty beda duze to masz racje

Gość dassda
hmmm dziwne...ale może tak jest? Mój mąż też ma sklep internetowy + działalność na Allegro i leci na ryczałcie Mało pracy i zamieszania w papierologii ale może faktycznie ze względu na koszty lepiej mieć księgę? A liczyłaś co się opłaca czy po prostu polegasz na czyjejś opinii?

Gość dassda
czekamyyyyy a jak można się z Tobą skontatować gdybym miała np jakieś pytanie???? :)

piszcie na leonia81@o2.pl, w wolnej chwili odpisze, teraz uciekam, dzieci wzywają :-)

Gość Czerwona Śliweczka
liczyłam. Ryczałt rzeczywiście może być korzystny i właśnie wychodziło mi zawsze, że na ryczałcie miałabym trochę niższy podatek, ale niewiele. Wydaje mi się że koszty towaru, pakowania, przesyłki, prowizji allegro, opłat za sklep beda dość wysokie, ponadto mogę odliczyć paliwo (auto będzie na firmę), więc wydaje mi się to korzystne.

Gość ja_ja_jaa
Dostałam z pracy pit 11, w kolumnie "zaliczka pobrana przez płatnika" mam wpisaną kwotę... dosyc wysoką.W picie w tamtym roku rowniez mialam w tej kolumnie wpisana pewna kwote i wlasnie ja otrzymalam jako zwrot.Czy to oznacza ze w tym roku rowniez otrzymam to co jest tam wpisane ?

Gość ja_ja_jaa
halooo

Gość dasdas
jaaaa to zależy. Zawsze w tej kolumnie pojawia się pobrana zaliczka ;) i nie jest to zwrot. Wszystko zależy od kwoty podlegającej opodatkowaniu i przekazanym zaliczkom. Sciagnij sobie program (np darmowy jest na interii, powpisuj dane i zobaczysz ) ;) Ja np. miałam w zaliczkach pobranych 1400 pln, a zwrotu dostanę 300,chyba, ze wliczę internet to ponad 500

Gość o to może ktoś wie i mi powie
mam nadpłatę podatku i pit złożyłam już na początku stycznia teraz czekam na zwrot ktoś mi powiedział, że urząd wypłaca pieniądze dopiero od lutego? czy to prawda? wiem ze ma na to 3 miesiace, ale zazwyczaj wyplacaja wczesniej. czy jest szansa ze dostane jeszcze w styczniu te pieniadze?

Gość ja_ja_jaa
Gdzie jest ten kalkulator na interii ??Nie widzę go nigdzie.Prosze podaj link

Z ryczałtem może być różnie, nawet przy dużych kosztach. Jeśli będziesz się zajmować tylko handlem - pamiętaj, że ryczałtu płacisz tylko 3 % od przychodu netto! Trzeba dokładnie przeliczyć i przeanalizować co bardziej się opłaci.

Gość o to może ktoś wie i mi powie
up moze teraz ktos mi odpisze

Gość wieczna fanka kafe
nie kalkulator ale program do pit=ów jupiter czy jakoś tak, szukah