Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość źródełko......

sens i charaktery-kto czyta?

Polecane posty

Gość źródełko......

interesuję się psychologią i ostatnio w empiku wpadły mi w ręce dwa pisma psychologiczne-sens i charaktery.nie kupiłam bo nie wiedziałam czy warto.dlatego chcialabym poznać opinię osów które czytają te magazyny.co o nich sądzicie?warto?

Gość źródełko......
upup,nikt nie czyta tych gazetek?

Gość źródełko......
oleksja-można się z nich wiele dowiedzieć nt. psychologi człowieka?:)

Gość źródełko......
aha,a co do sensu to jest taka mała gazetka,format A5 wydawana przez zwierciadło

Gość mam trzydziestkę
dużo na temat psychologii to możesz się dowiedzieć na studiach psychologicznych ;)

kazdy numer zawiera podobne dzialy tematyczne jak na okladce, np numer o klamstwie ale nie tylko, jest bardzo ciekawa, artykuly sa wyczerpujace, a jezeli dla kogos nie to sa odniesienia, gazeta jest niedroga wiec spokojnie mozna kupoewac, to jak cienka ksiazka z psychologii:)

Gość mam trzydziestkę
A tak poważnie - faktycznie można w "Charakterach" poczytać artykuły dot. psychologii. Piszą tam między innymi osoby, które prowadzą zajęcia na róznych uczelniach w Polsce (studia psychologiczne). Niemniej jednak tematy są wybiorczo omawiane i często upraszczane. Jeśli chcesz poczytać bardziej naukowe rzeczy, to polecam np. ksiązki (podręczniki) psychologiczne - znajdziesz w każdej księgarnii w dziale "psychologia". Pozdrawaim. :)

Gość źródełko......
mam trzydziestkę- heh niewątpie,ale ja już studiuję i 2óch kierunków nie dam rady ciągnąć:D książki z pewnoscią są lepsze, ale chciałam na początek coś w wersji "light" ;)

Gość mam trzydziestkę
To jak na wersję "light" Charaktery są bardzo ok. Zanim studiowałam psychologię często je czytałam, później jeszcze chyba na I roku też, ale po tym czasie stwierdziłam, że tematy są traktowane mało dogłebnie i zaczęły mnie nudzić. Od czasu do czasu teraz zainterseje mnie tam jakis artykuł, ale gazety juz dawno nie kupuję. Odniosłam wrażenie, że niejednokrotnie artykuły są pewnymi streszczeniami i podsumowaniami jakiegoś teamtu z podręczników psychologicznych - niepełnymi jak to zwykle bywa ze streszczeniami...

Gość źródełko......
skoro studiowałaś psychologię to pewno dużo wiesz...czy mogłabys mi polecic jakąś fajną książkę o psychologi? oczywiście taką dla laika;) chodzi mi konkretnie o psychologię człowieka

Gość nie czytam
charakterów od czasu afery z prowokacją - jakoś się zraziłam. Poza tym jak pisała poprzedniczka, artykuły są bardzo powierzchowne i wybiórcze, choć z drugiej strony w formie gazetowej nie da się ich przedstawić dogłębnie.

Gość źródełko......
a o jaką prowokację chodzi? mogłabyś wyjaśnić?

Gość mam trzydziestkę
Wiesz psychologia to bardzo szeroka dziedzina, żeby polecić ksiazkę musiałbym wiedzieć co konkretnie Cię interesuje (np. psychologia dzieci i młodziezy, psychopatologia (psychologia zaburzeń), osobowość...). Ale jesli chcesz ogólnie poczytać o róznych tematach, to poleciłabym Ci taką ksiązkę: Psychologia i życie. Philip G. Zimbardo, Richard J. Gerrig. Napisana prostym, przystępnym językiem i wg mnie ciekawie. Na wprowadzenie do psychologii - odpowiednia. :)

Gość nie czytam
www.tomaszwitkowski.pl

Gość źródełko......
mam trzydziestkę-interesuje mnie głównie kwestia wyglądu człowieka .miałam na studiach przez rok psychologię, bardzo pobieżnie i babka mówila nam o tzw.efekcie diabelskim i anielskim czyli jak bardzo wygląd człowieka ma wpływ na to jak jest odbierny.słyszałam też o książce "przetrwają najpiękniejsi".znasz może?:) właśnie psychologia wyglądu i jego wpływu na życie mnie interesi;)

Gość mam trzydziestkę
Myslę że w takim razie powinnas poczytac wiecej z zakresu psychologii społecznej. Możesz zacząc np. od tego: Psychologia społeczna - Aronson Elliot, Wilson Timothy D., Akert Robin M. Tam np. znajdziesz też inną bibliografię dotyczącą odbioru społecznego ludzi, ja w tej chcwili nie kojarzę konkretnych tytułów. :)

Gość źródełko.....
oki:) a słyszałaś o tej książce \"przetrwają najpiękniejsi\"? nie pamiętam autora.podobno baardzo kontrowersyjna;) (jak sam tytuł)

Gość mam trzydziestkę
Nie - o tej ksiązce nie slyszalam.

Gość źródełko......
podobno dobra;) a słyszałaś o sensie? nowa gazetka którą wydaje zwierciadło (magazyn dla kobiet).podobno to ma być poradnik psychologiczny

Gość mam trzydziestkę
Słyszalam o "Sensie" bo czasem czytam zwierciadło (dla rozrywki). "Sensu" nie czytałam.

Gość źródełko.....
no i właśnie zastanawiam się czy ten sens jest wart uwagi;) jestes psychologiem z zawodu?

Gość mam trzydziestkę
Nie - tylko z wykształecenia :) Bo psychologia to był własnie mój drugi kierunke studiów - ten dla przyjemności :)

Gość źródełko......
heh, to super:) psychologia jest extra, może kiedyś pomyślę jak nie o studiach to chociaz o jakimś kursie żeby liznąć tematu:D