Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sTukot

Bierzmowanie.

Polecane posty

Gość sTukot

Czy ktoś z Was też żałuje tak jak ja, ze poszedł do bierzmowania?? Okropnie jestem na siebie zła, że uległam presji rodziców i dziadków i dałam sie w to wplątać. Cyrk, przemoważ rózowego biskupa, "złoty" krzyż na szyji za 50 zł, świadek wymawia imie z mega powazna miną jednoczesnie trzymajac reke na ramieniu bierzmowanego, i to tym po drugiej stronie dla utrudnienia ..:D Paradowanie w rządku, klekanie, wstawanie, robienie krzyza na czole i wody z mózgu. Jestem taka zła, a było to w tatym roku w maju. Ostatnia klasa gimnazjum. A od tego roku wypisano mnie z religii - taki był warunek pójscia do bierzmowania.

Gość sTukot
up

Gość kiyka
e pojdziesz do bierzmowania to wypiszesz sie z religii? e to szczerze Ci powiem ,ze rodzice mysla nielogicznie. Bierzmowanie to dojrzalosc chrzescijanska. Moim zdaniem nie powinno byc organizowane w szkole masowo kazdy powinien przystapic kiedychce kiedy bedzie gotowy, bo potem takie cos wychodzi wlasnie. Albo biora to bierzmowanie zeby slub spokojnie wziasc w przyszlosci. A ludzie sluby tez biora w kosciele tylko dlatego, ze ladnie, ze fajnie, a nie dlatego ze Bog.. eh zalujesz? chrztu tez zalujesz i komuni da sie anulowac te sakramenty

I do tej pory przeżywasz? Jeśli nie wiesz na czym polegał ten sakrament to rzeczywiście szkoda że do niego przystąpiłaś. Idąc twoim tokiem myślenia można równie dobrze powiedzieć że ś;ub czy pierwsza komunia to szopka...

Gość obyś tylko takie problemy miał
BZDURAMI SIĘ ZAJMUJESZ

Gość ja nie przystepowalam
i n ie zaluje. denerwuje mnie ta cala szopka w kosciele dla sasiadow i rodzinny. na chrzet/komunie wplywu nie mialam ale slubu w kosciele miec nie bede NO WAI (tak tak to jest lolspeak)

Gość też kiedyś bierzmowana
A ja bardzo chciałam iść na bierzmowanie. I poszłam, pomimo, że moja chrzestna nie chciała przyjść bo suię żarła z moimi rodzicami i pomimo, że nie miałam ładnego ubrania. Do tej pory pamiętam moją starą, niebieską spudnicę. Miałam niezadbaną fryzurę. Wpisałam jako świadka moją sąsiadkę, która zgodziła się być moim świadkiem. A gdy stałam w kosciele, już w rzędzie i już podchodził biskup do naszego rzędu, nagle stanęła moja chrzestna za mną i sąsiadka odeszła, a ta położyła mi rękę na ramieniu. No więc mam bierzmowanie okłamane, bo świadkiem była inna osoba niż w rzeczywistości. Nasza katechetka kazała nam wpisać imię bierzmowanego. Nie wiedziałam jakie są do wyboru. Moja koleżanka znała piosenkę :"Anna Maria" no więc wpisała takie dwa imiona. Zmałpowałam po niej i wpisałam to samo. Katechetka zbierając karteczki na religii powiedziała, że można mieć tylko jedno imię i kazała nam skreślić drugie imię. No i mam Anna. Całe to moje bierzmowanie było z przypadku, a tak mi na nim zależało. Ja nie miałam , jak ty, szopki przed sąsiadami. Moi rodzice olali moje bierzmowanie. Tak bardzo chciałabym wspominac ten dzień miło ale jak sobie przypomnę to mnie wykręca. I jeszcze katechetka kazała nam , dziewczynom, podnieść grzywki i je spinkami przypinać na łyso, żeby biskup nakreślił krzyż i nie musiał grzebać w naszych włosach. I jak my się mogliśmy czuć, kiedy u wszystkich były pryszczate czoła?! Zazdroszczę ci, że miałaś piękną uroczystość , taką na pokaz i pewnie ubranko jak z wybiegu dla modelek. Szkoda, że nie możemy się zamienić , jak ci tak nie zależało na bierzmowaniu. To ty mogłabyś stać tam w kościele na moim miejscu w tej spudnicy jak ci i tak było wszystko jedno.