Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam pytanie........

PYTANIE DOTYCZACE NIEMOWLAT !

Polecane posty

Gość mam pytanie........

Witam drogie mamusie . CHODZI O KONTROLNE BADANIE KRWI I MOCZU . jestem mama 8 mc coreczki i jak dotąd jeszcze mi nie chorowala . Chodze do lekarza w terminie szczpien lekarz mowi ze wszystko jest ok - mala rozwija sie bardzo dobrze . Zastanawiam sie czy lekarka powinna zlecic kontrolne badanie krwi i moczu . Drogie mamusie - czy pediatrzy zlecaja takie badania Waszym maluszkom pomimo ze sa zdrowe ? Za odpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam serdecznie .

Gość nie zlecają

Gość anizia
ja mam 7 mies córke i tez jeszcze nic nie robiłam jak pytałam lekarki to powiedziała ze nie ma potrzeby.

Nie. Lekarze zwykle zdrowym dzieciom nie zlecają tych badań. Ja jak moje dziecko było niemowlakiem to poprosiłam o skierowanie na badanie krwi (tak po prostu by sprawdzć stan zdrowia dziecka). Dała mi skierowanie ale lekarze robią to bardzo niechętnie.

Tak sama od siebie lekarka nigdy nie powiedziała bym zrobiła badania. Jakby nie było lekarze wzorują się na wadze.Skoro waga idealna,nie ma żadnych złych objawów chorobowych to nic się złego nie dzieje. Ostatnio miałam taki przypadek -dziecko przez 2 tygodnie prawie nie jadło,spadła waga itd.Dodam że wcześniej miał śliną anemię.Ledwo co ,,wyżebrałam\"skierowanie na badania!!!! Możesz zrobić dziecku badania ,,na własną\" rękę ale będziesz musiała za wszystko płacić.

a moja lekarka tak raz w roku mniej wiecej daje moim dzieciom skierowanie na badania... ale z tego co zauwazylam to moja lekarka wogole jest wyjatkowa i mam wyjatkowe szczescie ze wlasnie do niej trafilam z dziecmi...

moja lekarka nie zleca ale ja co pewien czas sie o to upominam. corcia mialą 3 razy w zyciu robioną morfologie (badanie moczu mialą bardzo czesto bo miala bakterie w moczu) synek mial narazie raz morfologie ktora nie wyszla za dobrze i bedzie do sprawdzenia za jakis miesiac i raz badanie moczu. mysle ze co pól roku jesli nic niepokojacego sie nie dzieje powinnas sie upomniec o skierowanie! Nalezy sie to Twoim dzieciom!

Gość ja rozumiem doskonale
morfologia kosztuje 7 zl wiec nie taki wydatek. skoro nie ma zadnych wskazan do badania to powinnyscie robic je prywatnie .

no morfologia 7 zl prywatna wizyta 100 zl to po co wogole panstwowo sie leczyc? panstwowoo tylko sklądki plącmy :) jest cos takiego jak profilaktyka zdrowotna i w to wchodza wląsnie badania krwi moczu i inne np u kobiet cytologia. na to rowniez są przeznaczone nasze sklądki. u niemowlaka ciezko rozpoznac anemie. Mozna ja stwierdzic wlasnie wykonujac takie badania. Niektore bakterie w uklądzie moczowym nie maja objawów i rowniez nalezy wykonac badania zeby sprawdzic czy ich nie ma.

Gość ja rozumiem doskonale
mamani nie o to mi chodzilo, chodzi mi tylko o to ze gdyby kazdy lekarz mial wysylac wszystkich na profilaktyczne badania to bysmy niestety ale nawet z 1 tys zl skladek mc nie mieli na co liczyc. Przeciez nie musisz isc prywatnie do lekarza zeby zrobic morfologie. wystarczy z wynikami isc do swojego pediatry i juz. Morfologia tania ale inne badania? A jakby tak kazdy sie upominal i bez celu je robil?

masz racje po czesci ale akurat u niemowlat krew i mocz to wazne badania. pozatym sa tzw badania profilaktyczne i sa badania nierefundowane (oni doskonale wiedza jak to zrobic zeby nie stracic za duzo) uwazam ze pediatra ma oboawiazek dac skierowanie na takie badania dla dziecka!

Zależy od lekarza. Ja nigdy nie miałam z tym problemu. Co prawda Mały był 3 razy chory w ciągu swojego życia - ale nie były to choroby wymagające badania krwi i moczu. A powiem szczerze, że dużo razy już takie badania robiłam - po prostu kontrolnie.