Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paooola66

jabłecznik i szarlotka-to samo?!

Polecane posty

Gość paooola66

jw czym się różni?bo mnie się zawsze wydawało że to to samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jabłecznik to napój alkoholowy
:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paooola66
ale mi chodzi o ciasto:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paooola66
halooo, nikt nie wiem:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anq
To nie jest to samo...choc nie do końca:D Jablecznik jest zawsze z jabłek...a szarlotka jest rodzajem ciasta (tak jak tarta, babka, tort) i mozna ja robic z róznych owoców. Najczesciej podawana jest na cieplo z lodami i bita smietana i nie jest to ciasto drożdżowe. Natomiast Jabłecznik może być mieszanym ciastem i drożdżowym, jedzonym na zimno, gdyz od cista drozdzowego na cieplo boli brzuch:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość paooola66
dzięki:) chocz drugiej strony skoro szarlotka to rodzaj ciasta,który podaje się z różnymi owocami to dlaczego ja nigdy nie słyszałam o szarlotce innej niż ta z jabłkami;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sukceso
upupupupupu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jabłecznik to ciasto a szarlotka jest na kruchym cieście i na wierzchu ma kruche "poszarpane" ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tam drozdzowe jem zawsze na
cieplo i nigdy mnie brzuch nie bolal ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to jak w końcu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooppaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O matko, nie ma szarlotki z innymi owocami, to francuskie ciacho i tylko z jabłkami, jabłecznik to bardziej regiony dawnych Austro-Węgier i Polki to ciasto jakby przekładane masą jabłkową. Szarlotka ... to już specjalność, można na ciepło, na zimno, z lodami bez, zapiekaną w karmelu, a tarta jabłkowa to już zupełnie co innego, to typowy francuski wypiek smacznego ALZACKA TARTA JABŁKOWA Ciasto 1 ¼ szklanki mąki tortowej (115g) 1 szklanka cukru pudru (95g) ¼ łyżeczki soli ½ szklanki i 2 łyżki masła 3 żółtka Farsz 1/3 szklanki kwaskowej śmietany o zawartości co najmniej 30 % tłuszczu 3 łyżki cukru. szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych nieco soku z cytryny nieco brandy roztopione masło dżem morelowy Przygotowanie: Przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Posiekać w robocie kuchennym. Dolać żółtka, wyrobić. Gotowe ciasto schładzać w lodówce przez co najmniej godzinę. Oprószyć mąką stolnicę i foremkę. Rozwałkować ciasto. Przełożyć do foremki, wałkiem wyrównać krawędź. Włożyć na kwadrans do lodówki, żeby ponownie się schłodziło. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec tartę 15 -18 minut, aż brzeg stanie się złocisto-brązowy, a środek będzie suchy. Wystudzić. Przygotować farsz. Do śmietany dosypać cukier i świeżo startą gałkę muszkatołową, wymieszać, przełożyć na spód z ciasta. Rozsmarować. Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na cienkie plasterki. Wrzucić do miski, dolać nieco soku z cytryny i brandy. Wymieszać. Na masie ze śmietany układać plasterek jabłek dookoła, jeden na drugim. Nałożyć drugą warstwę, zachodzącą na pierwszą. Pędzelkiem posmarować roztopionym masłem i piec przez 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Dżem morelowy podgrzać w kuchence mikrofalowej i posmarować nim gotową tartę. Jabłecznik Ciasto maślane przełożone w środku jabłkami prażonymi, po upieczeniu posypane cukrem pudrem. Szarlotka z pianką Ten przepis jest w zasadzie wariacją mojego ulubionego przepisu na pleśniak; różni się tym, że nie dodaję kakao do górnej warstwy, no i zamiast dżemu są jabłka. Trudno było to ciasto sfotografować, bo jest bardzo kruche i nieco się rozjeżdża. Jeśli chcecie osiągnąć bardziej zwartą konsystencję, można rozważyć dodanie do jabłek galaretki cytrynowej lub agrestowej, albo po prostu żelatyny. Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki 5 jajek 1,5 szklanku cukru kostka masła (200 g) 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel esencji waniliowej lub cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg kwaśnych jabłek (ja korzystałam ze zrobionego z własnych jabłek musu) cukier do smaku, cynamon Przesiej mąkę, wymieszaj ją z 0,5 szklanki cukru, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym lub esencją. Żółtka oddziel od białek, białka odstaw, a żółtka wlej do dołka w mące. Masło pokrój na kawałki i posiekaj z mąką i żółtkami, następnie wyrób ciasto, dodając śmietanę. Uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Jeśli masz mało czasu, możesz włożyć ciasto do zamrażarki na pół godziny. Następnie podziel ciasto na 1/3 i 2/3. Większą część ułóż na blasze i podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jabłka zesmaż z cukrem na mus, dodaj cynamon. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie lśniąca piana. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, potem pianę z białek i cukru, a na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta. Piecz jeszcze 30-40 minut w 180 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poczatkujacakucharkaaaaa
bardzo dziekuje za ten przepis, dzis zrobilam szarlotke i w ogole 2 ciasto w zyciu (pierwsze to drozdzowe i wyszla kostka brukowa heh) natomiast szarlotka wyszkla idealne, taka jak w mojej ulubionej restauracji:) nie moge uwierzyc ze mi sie udalo heh super przepis dzieki!!! ps. spod pieklam 10 minut, reszte 30:) i nie dodalam bialek...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matylla
Ciekawy przepis, będę musiała wypróbować koniecznie :) Zima to okres kiedy uwielbiam jeść ciepłe kruche ciasta, szczególnie jabłeczniki z lodami waniliowymi :) Czy ktoś z was może zna jakieś dobre miejsce w Krakowie gdzie podają takie pyszności?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Tina
Z tego co wiem to jabłecznik jest ze świeżymi jabłkami, a szarlotka z prażonymi i to jest tylko ta różnica. A szarlotkę można też robić z innymi owocami np. gruszkami, brzoskwiniami i niektóre piekarnie takie robią. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jabłecznik to napój, cydr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×