Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paooola66

jabłecznik i szarlotka-to samo?!

Polecane posty

Gość paooola66

jw czym się różni?bo mnie się zawsze wydawało że to to samo

Gość jabłecznik to napój alkoholowy
:p

Gość paooola66
ale mi chodzi o ciasto:)

Gość paooola66
halooo, nikt nie wiem:(

Gość Anq
To nie jest to samo...choc nie do końca:D Jablecznik jest zawsze z jabłek...a szarlotka jest rodzajem ciasta (tak jak tarta, babka, tort) i mozna ja robic z róznych owoców. Najczesciej podawana jest na cieplo z lodami i bita smietana i nie jest to ciasto drożdżowe. Natomiast Jabłecznik może być mieszanym ciastem i drożdżowym, jedzonym na zimno, gdyz od cista drozdzowego na cieplo boli brzuch:)

Gość paooola66
dzięki:) chocz drugiej strony skoro szarlotka to rodzaj ciasta,który podaje się z różnymi owocami to dlaczego ja nigdy nie słyszałam o szarlotce innej niż ta z jabłkami;)

Gość sukceso
upupupupupu

jabłecznik to ciasto a szarlotka jest na kruchym cieście i na wierzchu ma kruche "poszarpane" ciasto.

Gość ja tam drozdzowe jem zawsze na
cieplo i nigdy mnie brzuch nie bolal ;)

Gość to jak w końcu

Gość ooppaa

O matko, nie ma szarlotki z innymi owocami, to francuskie ciacho i tylko z jabłkami, jabłecznik to bardziej regiony dawnych Austro-Węgier i Polki to ciasto jakby przekładane masą jabłkową. Szarlotka ... to już specjalność, można na ciepło, na zimno, z lodami bez, zapiekaną w karmelu, a tarta jabłkowa to już zupełnie co innego, to typowy francuski wypiek smacznego ALZACKA TARTA JABŁKOWA Ciasto 1 ¼ szklanki mąki tortowej (115g) 1 szklanka cukru pudru (95g) ¼ łyżeczki soli ½ szklanki i 2 łyżki masła 3 żółtka Farsz 1/3 szklanki kwaskowej śmietany o zawartości co najmniej 30 % tłuszczu 3 łyżki cukru. szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych nieco soku z cytryny nieco brandy roztopione masło dżem morelowy Przygotowanie: Przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Posiekać w robocie kuchennym. Dolać żółtka, wyrobić. Gotowe ciasto schładzać w lodówce przez co najmniej godzinę. Oprószyć mąką stolnicę i foremkę. Rozwałkować ciasto. Przełożyć do foremki, wałkiem wyrównać krawędź. Włożyć na kwadrans do lodówki, żeby ponownie się schłodziło. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Piec tartę 15 -18 minut, aż brzeg stanie się złocisto-brązowy, a środek będzie suchy. Wystudzić. Przygotować farsz. Do śmietany dosypać cukier i świeżo startą gałkę muszkatołową, wymieszać, przełożyć na spód z ciasta. Rozsmarować. Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na cienkie plasterki. Wrzucić do miski, dolać nieco soku z cytryny i brandy. Wymieszać. Na masie ze śmietany układać plasterek jabłek dookoła, jeden na drugim. Nałożyć drugą warstwę, zachodzącą na pierwszą. Pędzelkiem posmarować roztopionym masłem i piec przez 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Dżem morelowy podgrzać w kuchence mikrofalowej i posmarować nim gotową tartę. Jabłecznik Ciasto maślane przełożone w środku jabłkami prażonymi, po upieczeniu posypane cukrem pudrem. Szarlotka z pianką Ten przepis jest w zasadzie wariacją mojego ulubionego przepisu na pleśniak; różni się tym, że nie dodaję kakao do górnej warstwy, no i zamiast dżemu są jabłka. Trudno było to ciasto sfotografować, bo jest bardzo kruche i nieco się rozjeżdża. Jeśli chcecie osiągnąć bardziej zwartą konsystencję, można rozważyć dodanie do jabłek galaretki cytrynowej lub agrestowej, albo po prostu żelatyny. Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki 5 jajek 1,5 szklanku cukru kostka masła (200 g) 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel esencji waniliowej lub cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg kwaśnych jabłek (ja korzystałam ze zrobionego z własnych jabłek musu) cukier do smaku, cynamon Przesiej mąkę, wymieszaj ją z 0,5 szklanki cukru, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym lub esencją. Żółtka oddziel od białek, białka odstaw, a żółtka wlej do dołka w mące. Masło pokrój na kawałki i posiekaj z mąką i żółtkami, następnie wyrób ciasto, dodając śmietanę. Uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny. Jeśli masz mało czasu, możesz włożyć ciasto do zamrażarki na pół godziny. Następnie podziel ciasto na 1/3 i 2/3. Większą część ułóż na blasze i podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jabłka zesmaż z cukrem na mus, dodaj cynamon. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubijaj, aż powstanie lśniąca piana. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, potem pianę z białek i cukru, a na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta. Piecz jeszcze 30-40 minut w 180 stopniach.

Gość poczatkujacakucharkaaaaa
bardzo dziekuje za ten przepis, dzis zrobilam szarlotke i w ogole 2 ciasto w zyciu (pierwsze to drozdzowe i wyszla kostka brukowa heh) natomiast szarlotka wyszkla idealne, taka jak w mojej ulubionej restauracji:) nie moge uwierzyc ze mi sie udalo heh super przepis dzieki!!! ps. spod pieklam 10 minut, reszte 30:) i nie dodalam bialek...

Gość matylla
Ciekawy przepis, będę musiała wypróbować koniecznie :) Zima to okres kiedy uwielbiam jeść ciepłe kruche ciasta, szczególnie jabłeczniki z lodami waniliowymi :) Czy ktoś z was może zna jakieś dobre miejsce w Krakowie gdzie podają takie pyszności?

Gość gość Tina
Z tego co wiem to jabłecznik jest ze świeżymi jabłkami, a szarlotka z prażonymi i to jest tylko ta różnica. A szarlotkę można też robić z innymi owocami np. gruszkami, brzoskwiniami i niektóre piekarnie takie robią. Pozdrawiam

Gość gość
Jabłecznik to napój, cydr.