Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marikaaa12222

kwas foliowy ... 7 tydzien ... prosze o odp

Polecane posty

Gość Marikaaa12222

hej ..zrobilam test..i z moich 'obliczen' wychodzi ,że to 7 tydzien .. wizyte u lekarza mam za 2 tyg... mogę na wlasna reke kupic w aptece kwas foliowy?

mozesz kwas foliowy nic nie szkodzi..kwas mozesz brac juz w czasie staran o ciaze czy nawet jak sie o nia nie starasz...idz i kup:)

Gość Marikaaa12222
niestety juz za pozno .. zebym brala przed..bo to juz 7 tydzien ..tak +/- ... na pewno nie zaszkodzi ten kwas foliowy ? :)

Gość engelchen28
kwas foliowy mozna nawet przed zajsciem w ciaze brac i przynjamniej do 3. miesiaca ciazy, ale zwroc uwage, zeby to byl kwas foliowy z jodem, bo jod jest rowniez bardzo wazny dla dzidziusia.

no dlatego napisalam ze nie zaszkodzi bo on nie jest do brania tyko w ciazy ale i przed...nie zaszkodzi..gdyby nie mozna bylo go kupic samemu to by byl na recepte...ja jak tylko test zrobilam lecialam po folik.. lekarz pierwsze co sie pytal czy biore kwa powiedzialam ze tak ..to pochwalil...bo sie go bierze..on nie szkodzi a tylko pomaga

Kup i to jak najszybciej!!! Zaszkodzić dziecku może to, że go nie bierzesz!!! Pierwsze tygodnie są najważneijsze, bo to właśnie wtedy może dość do uszkodzenia cewy nerwowej, a kwas foliowy zapobiega temu!!!

Gość mozesz kupic
tabletki wielowitaminowe w aptece bez recepty (np. Prenatal), zawieraja oprocz kwasu foliowego tez inne witaminy i mikroelementy. Niby powinno się brać je 3 miesiace przed staraniem sie o dziecko, ale nie martw sie-ja tez zaczelam brac jak juz bylam w 4 tyg ciazy. Zreszta, jak uwazasz-moja sasiadka nie brala przez cala ciaze nic, a dziecko zdrowe jak ryba. dwadziescia pare lat temu tez kobiety nic nie braly, a dzieci rodzily sie zdrowe. ja tam uwazam, ze na wszelki wypadek nalezy zazywac witaminy w ciazy. Jesli kupisz preparat wielowitaminowy, nie musisz dodatkowo kupowac samego kwasu foliowego, gdyz wiekszosc tabletek go juz zawiera.

Gość po pierwsze KWAS FOLIOWY
jest na receptę!!!!!!!!!!!!! Bez recepty dostępny jest tylko FOLIK (zawiera jedynie mniejszą dawkę k. foliowego) Kup sobie folik i to jak najszybciej. Powinno się go brać na kilka miesięcy przed ciążą i przynajmniej do 12 tyg ciąży.

Folik to jest nazwa leku i chyba jest on teraz najdroższy na rynku. Jest jeszcze kwas firmy Puritans pride, jest jeszcze Acifolik, Folacid, Folifem i inne. Wszystkie zawierają dawkę 0,4 to wysatraczjąca ilość w profilaktyce i zalecana dla kobiet w ciąży. http://www.domzdrowia.pl/c1465,kwas-foliowy.html Zobacz. :). A witamin nie trzeba brać od samego początku. Wystarczy sam kwas i można jod. Trzeba pamietać, że na początku przy optymalnej diecie, wcale nie trzeba dodatkowo się faszerować witaminami. Przewitaminizowanie jest równie szkodliwe jak ich niedobór.

Gość Parycja..23.
dokładnie na samym początku tylko kwas do 12 tygodnia a po tym okresie dopiero witaminy w których również występuje kwas foliowy.

a mi gin powiedzial ze do 13 tygodnia feminatal 800 a potem juz tylko feminatal 400 (tez zawiera kwas foliowy)

Jeszcze dziś idź i kup FOLIK. Nie kupuj żadnego zestawu witamin bez wiedzy lekarza - jeżeli każe je brać, wtedy będziesz brała.

Gość dorcia33
Ja biore kwasik juz pare lat wg zalecen lekarza.pozdrawiam:-)

Gość Co wy z tym folikiem
Przecież kwasu foliowego w aptekach jest na peczki, tego w dawce 0,4. Samego kwasu. Dlaczego wszyscy kupuja folik, czyzyb jakas reklama, czy co?

ja brałam również FOLIK gdyż KWAS FOLIOWY jest (a przynajmniej był wtedy kiedy ja kupowałam czyli wakacje 2008) na receptę. Nie raz pytałam w aptece o kwas foliowy i pani podawała mi FOLIK. Folik to przecież to samo co kwas foliowy tyle że w mniejszej dawce i można go kupić bez recepty. Na opakowaniu pisało zamiast wielkimi literami KWAS FOLIOWY to FOLIK. Wszystkie moje koleżanki, znajome brały również FOLIK.

Gość Bo apteki robią na tym interes
Ja kupowałam Kwas foliowy chyba firmy Puritans cośtam i on był po 15 zł za 200 albo 250 tabletk, skrzywiła się tylko i zapytała czy na pewno nie wolę foliku. Oni mają z tego kasę, że sprzedają to. I też ci chyba naściemniali, że tylko Folik jest, bo kwasu foliowego w dawce 0,4 jest mnóstwo różnych firm, i na pewno w tej dawce nie jest on na receptę. A na opakowaniu jest napisane FOLIK bo to jego NAZWA, to tak jak na kwasie askorbinowym jest napisane ASPIRYNA, jak na rutynie jest CERUTIN, jak na amoxycylinie jest np DUOMOX. czasem się zastanawiam w jakim ja kraju żyję.

no i co z tego? Jak ktoś ma problem, że za drogi to niech szuka innych. Dla mnie cena nie grała roli. Wolę coś znanego i polecanego.

zresztą nikt mi nie ściemniał że tylko FOLIK jest. Pewnie dała ten brany najczęściej. A ja nie dopytywałam o inne rzeczy.

Gość tu nie chodzi o znane i poleca
Czym ma sie roznic kwas foliowy od kwasu foliowego? No wlsnie dala folik bo ten jest prawdopodobnie oplacany lepiej

Gość ale o co wam chodzi w ogóle
każdy niech bierze co chce. Ktoś ma kase to kupuje droższe. Ktoś nie ma to nie. To tak samo jak z witaminami. Np ja swoich czasów brałam Falvit czy jakoś tak i kosztował on grosze. A teraz np jakiś głupi Feminatal 400 czy 800 a cena jak z księżyca. I co? To niby nie jest chwyt reklamowy? Też firma, firma i jeszcze raz firma gra rolę.

Gość tu nie chopdzi o znane
mi chodzi o to by pokazac ze jest jeszcze cos innego. a wszyscy ten folik folik. a w aptekach nie mowia ze mozna taniej. a skad maja sie dowiedziec skoro w necie tylko o jednym

Gość Agin481
Hej ja biorę witaminy pod nazwą FOLIO jest to połączenie kwasu foliowego z jodem który też jest bardzo ważny cena w aptece to około 37 zł za 120 tabletek a przy tym ma fajne opakowanie

Gość KrystynaU9863
Korzystaliscie z preparatu co sie nazywa Folacid 0,4? No bo szukalam opinii na temat tego produktu i nic nie moge znalezc. Moze moglibyscie cokolwiek napisac mi o tym leku? Jest sens go kupowac, slyszeliscie o zamiennikach? Na tej stronie zanalazlam troche komentarzy o Folacid 0,4: http://www.listalekow.pl/folacid-04/ - uwazacie, ze warto sie tym zasugerowac? Wolalabym sie nie przejechac i roztrwonic bezsensownie kaske, dlatego pytam Was. Dzieki za wszelkie porady.

Gość gość
Ale ktoś niedouczony pierdzieli głupoty... Kwas bierze się do 3 miesiąca ciąży wczesniej tez można ti nievzaszkodzi ale to ma być zwykły kwas foliowy a z jodem dopiero od drugiego trymestru. Ogolnie od 12 tyg bierze sue inne witaminy typu omedamed dha które zawierają ważny jod i kwas foliowy

Gość gość
Ja bralam kwas foliowy od 5 tygodnia przepisany przez lekarza na recepte z tego wzgledu ze wczesniej nie zazywalam.Stezenie mial bardzo duze bo 15 mg na tabletke. Od 12 tygodnia do kanca ciazy witaminy prenatal. dziecko zdrowe.