Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrezygnowana wlascicielka

problem z psem i rodzina.POMOCY!!!!!

Polecane posty

Gość egtg
Lady Love, ty masz coś bardzo cennego: kontakt i porozumienie ze swoją suczką. 🌻

egtg wezne to pod uwage

Gość wandzia z krakowa
To prawda. Pies zdaje sobie sprawę, że się kłócicie z jego powodu. Do tego nie ma nic do roboty. CZuje się niepotrzebny, do tego odrzucony, wie, że konflikty powstają z jego powodu. Weź najlepiej ty tego psa, by chyba jestes najbardziej odpowiedzialną osobą z tej rodziny, i zatroszcz sie, zeby pies poczuł sie bezpieczny i zeby odnalazł swoje miejsce w rodzinie. Jak masz warunki - raz dziennie pójdx z nim na taki spacer, zeby mógł sobie pokopac doły, żeby trochepobiegał , nejlepiej bez smyczy. Jak nie masz - to baw sie z nim w domu (oczywiscie na spacer też trzeba isć, chodzi mi tylko o zabawy teraz). Może psia szkoła by nie była głupim pomysłem, tylko takie rzeczy to chyba na razie tylko w większych miastach istnieją

tak tylko kiedy sie wyprowadze to zabieram ją ze soba. postanowilam: JA JESTEM JEJ WLASCICIELEM

Gość wandzia z krakowa
No i bardzo dobrze. To już jest pierwszy krok. Pogadaj tez z rodziną, poproś, żeby przestali wydzierac sobie jeden drugiemu psa z rąk, że nie chodzi o to, ze ty cos chcesz, tylko o dobro psa. Żeby mu nie robic wody z mózgu. I niech tak już zostanie

Gość egtg
Weź, proszę :). Nie muszą efekty wystąpić od razu ale jeśli zadbasz o bezpieczne legowisko dla suczki, gdzie się jej nie straszy, gdzie nikt jej nie potrąca ale z którego ona może śledzić co się w domu dzieje (żeby wiedziała że to jej azyl oraz nie wybierała zimnych płytek do leżenia); gdy wymyślisz w co się możesz z suczką bawić i co jej polecać do zrobienia żeby było za co ją nagrodzić malutkim kąskiem, choćby marchewki, sera, rodzynki, mięsa czy co ona tam lubi (poleceniem może być nawet "Iksia, patrz na mnie" i zaraz pochwała gdy ona nawiązuje kontakt wzrokowy); gdy ustalisz zasady do których wszyscy się zastosują np suczka jest nagradzana za towarzyszenie wam w przedpokoju czy wykonanie jakichś poleceń ("siad", "na miejsce", "podaj kapeć"(chociaz tego akurat jamnika trudno nauczyć) ale nie może wchodzić do kuchni... itd itp to wkrótce ona będzie o wiele mniej problemowa, spokojniejsza wewnętrznie, chętniejsza do dostosowania się do was. Na dodatek - jak się orientuję - ona jest w takim wieku że wiele może się nauczyć na nowo a jamniki to kumate psy.

Gość ja też mam psa
- jamnika. To jest NASZ wspólny pies - męża, syna i mój. I nie piszcie, że w domu jeśli jest kilkoro mieszkańców, pies jest tylko jednej osoby. Myslę, że za późno rano ją wyprowadzasz. Postaraj się wcześnej wstawać, zobaczysz, czy nadal będzie sikała w domu

problem bedzie w tym ze kiedy ja powiem np mamo zwal Nutke z krzesla to mama powie" oj dobra tam" :(

ja uwazam ze pies jest WSZYSTKICH i wszyscy powinni po nim sprzatac,ale karcic powinna jedna osoba. no ale trudno u mnie w domu ja bede sprzatac i sprzatam po PSIE

Gość wandzia z krakowa
Ale wy sie o tego psa nie kłócicie. W tej rodzinie jest konflikt, a pies widzi, ze jak sie kłócą, to zaraz cos w jego życiu sie wydarzy. Że jeden go za cos nagrodzi, a drugi opieprzy. Jeden mu każe siąść na stole, a drugi zrzuci ze stołu. i w tej rodzinie lepiej dla psa, zeby był czyjs Mój pies też jest tak samo mój, jak i mojego męża, ale prowadzimy wobec niego wspólną politykę i pies wie, ze jak mąż mu czegos zabroni, to ja też, a jak ja go pochwalę, to i mąż go pochwali.

a u mnie tego wlasnie nie ma bo moja mama tego nie rozumie.

Gość egtg
Trzeba by mamę przekonać że ustalenie jednych, stałych zasad jest dobre dla psa i wrećz mu potrzebne. Na dodatek ustalenie że pies nie wskakuje na krzesło w przypadku jamnika sprzyja jego zdrowiu. Inaczej wyskoczy jej dysk za którymś razem. (Jamniki to sprawne psy ale ludzie przesadzili z tym wspieraniem tendencji to wydłużania ciała jamnika i to zwierzę nie jest już zbudowane w sposób optymalny. Parę lat temu, żeby zapobiec tej tendencji do wydłużania się jamników FCI (międzynarodowa organizacja kynologiczna z siedzibą we Francjki, której członkiem jest Związek Kynologiczny w Polsce) opracowała nowy wzorzec jamnika i nowe wskazówki, żeby jamniki używane w hodowli były nieco krótsze. Artykuły na ten temat ukazały się w pismach kynologicznych, żeby każdy hodowca mógł sobie przyswoić nowy trend, bo to od hodowców zależy jakie psy wybierają do rozrodu i od sędziów jakie oceniają pozytywnie.)

dzis przy obiedzie jesli Nutka wskoczy na krzeslo to powiem "zejdz" a jak mama powie "niech siedzi: to powiem ze to MOJ pies i ja ustalam co jej wolno a czego robic nie moze i poprosze zeby sie do tego dostosowala i mi pomogla

Gość Anq
Skoro upierasz sie ze to Twoj pies to po nim sprzataj...i przestan miec zale do wszystkich....bo ja mam wlasnie takie wrazenie....ze jeses zazdrosna o to ze mama wyjechala, zostawila cie i psa a teraz wrocila i rozpieszcza psa, ktory pewnie nie narzeka z tego powowdu....a Ty jestes ta zła...

Gość p r o w o k a c j a

anq nie potrzebuje twoich rad bo juz je dostalam