Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ortograf

Czy zwracacie uwage na błędy np. w sklepach , barach?

Polecane posty

Gość ortograf

Jak w temacie , chodzi mi o błędy ortograficzne, litrówki. Dzisiaj rano na zakupach wielki plakat i napis "PROMOCJA KÓRCZAKUW " można paść , taki błąd w dużym sklepie , plakat drukawany w drukarni. Podajcie jakieś przykłady .

Gość lalalalalalaaa
nad morzem goroncy chleb tanie obiatki ryba smarzona

Gość samaEwusia-lat44
tak,ja ostatnio na dworcu pkp olesno,zobaczyłam..''BEPSZTYK TATARSKI'',zwróciłam kobiecie uwagę,ale nie wiedziała o co chodzi. natomiast w sklepie,PRODUKTY MONCZNE'',KĄPOT WIŚNIOWY

Gość malutkaala
Pismo od dyrektora gimnazjum ble ble ble W sprawie Pani syna zostało WSTRZENTE postępowanie dyscyplinujące.

Gość ortograf
to chodziło chyba o to ,że nad morzem widziała takie błędy. Pismo od dyrka mnie powaliło

Gość na Mazurach w sporym samie
zakaz jedzenia lodów NA SKLEPIE

Gość to przerażające jak często
mamy do czynienia z tak rażącymi błędami. sama zwracam, mimo woli, na nie uwagę. trochę mi to szczerze mówiąc komplikuje życie, bo np. jak chcę zamówić coś z allegro i zobaczę poważnego ortografa na opisie produktu (kiedy widać, że to nie literówka), to od razu mnie odrzuca :-)

Och, czekałam na taki topik! Sklep Żabka, przez litość nie napiszę gdzie: rzotkiewka, nagrodę wygrał pan Andżej XXX, ważywa z upraw ekologicznych Na wsi, sklep GS - miód pszczely Osiedlowy mięsny - martadela, kiełbasa rzeszoska Uwaga pani od matematyki w ćwiczeniach mojego młodego: nie kreślaj po ćiwiczeniach.

Gość DKSAJHFHUEFHMC
trzcionka zamiast czcionka :O

Albo takie jakże ciekawe gramatycznie hasło : 'U nas tylko ważny jest klient' :P Od biedy można uznać w sumie za poprawne ale mnie aż razi w oczy ;)

Gość Astree
Nagminne: prosimy o nie palenie papierosów... "Nie" z rzeczownikami piszemy łącznie. A "palenie" to rzeczownik. I "sklep zamknięty z powodu choroby". Biedny chory sklep ;)

Gość ortograf
Myślałam ,że tylko ja mam takie zboczenie. Mnie też odrzuca jak widze takie błędy , Choć też popełniam . Co zauważyłam ,że częściej robie błędy na kompie , niż pisząc ręcznie. A jak tydzień wisiała promocja z napisem GREJPFRUTY I INNE CYNTRUSY TANIEJ to poszłam do kierownika sklepu ze słownikiem . Po prostu nie mogłam na to patrzeć.

U mojego syna w gimnazjum , nauczyciele zrobili tablice z błędami z zeszytów szkolnych i tam wywiesili błędy uczniów . W kilka dni póżniej pojawił się piękny plakat o tytule Z dziennika i zeszytów uwag. To dopiero były błędy i debilne teksty, podam kilka przykładów. -Syn pluje prasteliną, a co jak uszkodzi oko? -Córka przyszła na lekcje kompletnie nie ubrana.(Chyba naga ? tak to zrozumiałam) -Na wycieczce w zoo X zachowywał się jak małpa i inne płazy Było tego dużo , ale już nie pamiętam .

Ortograf, zapewniam Cię, że jest nas więcej.... Mnie bardzo razi jeżeli ktoś nie używa znaków przestankowych. Trudno czasem zrozumieć sens takiego zdania. Oczywiście sama robię błędy ale rzadko i bardzo mi za nie wstyd :( I jeszcze jedna sprawa, którą zaobserwowałam kilka lat temu u młodych dziewczyn; jakieś dziwne wymawianie wyrazów, np: cynobry zamiast dzień dobry, czesc, zamiast cześć, proszę cje zamiast proszę cię. Dostaję ataku furii, kiedy to słyszę. Wydaję im się chyba ( tym laskom), że są takimi fajniusimi, małymi , subtelnymi kobieciątkami...

zasadne pytanie.otrzymuję z kanady linki jak to w Polsce z ortografią jest na bakier.wstyd ot co.

Gość taka se mama
A najbardziej mnie trafiają błędy w smsach , znaki przestankowe i błędy ortograficzne. Niestety wydaje mi się ,że będzie coraz gorzej . Dzieci bardzo mało czytają książek . Mam troje dzieci i córka w gimnazjum ma tyle lektur na rok , co ja przerobiłam w 2 miesiące w jej wieku. Jak wiosną znalazłąm na strychu mój zeszyt lektur , córka doznała szoku . Kiedy my mieliśmy czas na przerobienie tego. Tylko ,że my mamy pojęcie o wszystkim , oni zerowe. Wczoraj przychodzi do mnie i pyta się o co chodzi z okrągłym stołem . Temat zadania , cyt. Okrągły stół , czy był potrzebny ? rozprawka. Moje dziecię myślało że chodzi o mebel . Jak ja się ciesze ,że jest internet, często mają zadanie , które dla mojego pokolenia jest oczywiste dla nich to ufo

Gość Palenie-to czynność
czyli czasownik. A jakiś idiota napisał że rzeczownik...