Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martusia23

Nienawidze włochów

Polecane posty

Gość martusia23

Od jakiegoś czasu zaczynam się zastanawiać nad moim pobytem we Włoszech , im dłużej tu jestem tym bardziej zaczynam nie lubić ludzi ,którzy tu mieszkają ... ich ignorancji i głupoty , która często aż razi , teraz jestem w Polsce i zastanawiam się ,czy nie przyszedł czas ,aby wrócić ... nie zrozumcie mnie źle , chciałam się z kimś tym podzielić , tym to znaczy rodzącą się nienawiścią ,może nie do samych włochów ,ale do ich ignorancji ... Wkurza mnie to ,że nie mają najmniejszego pojęcia o świecie , nie wiedzą nic o innych kulturach , obyczajach , o życiu w innych krajach , nawet jeśli " coś tam słyszeli " są to głównie stereotypy i to całkowicie nie mające związku z rzeczywistością , ich zdanie " Paesi Dell'Est " to miejsce ,gdzie ludzie cierpią głód , nie mają pracy i ogólnie klepią biedę , wiele osób myśli ,że przyjechałam tu i wyszłam za włocha dla pieniędzy , żeby wyrwać się z biedy ( !!! ) , ostatnio znajoma moja koleżanki stwierdziła zupełnie poważnie ,iż tu we Włoszech kobiety lubią dbać o siebie , kupować kosmetyki , ciuchy i stać je na to ,a te biedne dziewczyny ze wschodu nie mogą sobie pozwolić na taki " luksus " jak zakup jakiegoś kosmetyku ,bo po prostu je na to nie stać !!! , nie wytrzymałam .... mogłabym mnożyć takie przykłady , na przykład te kiedy kiedy " pokazano mi banany pytając cze już TO jadłam kiedyś " .... Nie chciałabym generalizować , bo oczywiście nie wszyscy są tacy sami , wiem też ,że w każdym miejscu na świecie można spotkać głupców i ignorantów ,ale od jakiegoś czasu mam wrażenie ,że ignorancją i głupota oraz kompletny brak wiedzy o świecie jest cechą narodową włochów ,zwłaszcza tych młodych .... nie wiem jak się przed tą nienawiścią do takich ludzi , do WŁOCHÓW uratować , zaczyna mi to coraz bardziej doskwierać .... Wśród moich przyjaciół i znajomych są ludzie inteligentni i mądrzy ,ale mimo to samo spotykanie się z tym co opisałam powyżej jest dla mnie czymś .... obrzydliwym , nawet zaczęłam odczuwać potrzebę dawania lekcji kultury , obyczajów i historii polski w dużym skrócie wszystkim tym głupcom ,na których trafiam ...... nawet otoczona przez przyjaznych mi i przede wszystkim mądrych ludzi ,zaczynam się tu czuć źle , powiedzcie mi ,że przesadzam ? czasem nie da się uniknąć spotkań z podobnymi ludźmi , omijać ich z daleka czy nie zwracać uwagi na to co mówi , czy też na to o czy nie mają pojęcia ,a tak lubą to komentować .....

Gość corazbardziej
Ja też właśnie tak się czuję. Im dłużej tu jestem, tym więcej rozumiem i tym gorzej się czuję. Zastanawiam się jak ja tu wytrzymam. Rozumiem Cię doskonale.

Gość gerra
Dokladnie !!! Wyobraz sobie , pytali sie mnie Wlosi czy MY , KOBIETY Z POLSKI znamy cos takiego jak odkurzacz ??????

Gość gerra
Tez sie zastanawiam ile tutaj jeszcze wytrzymam....

Gość el chulo.
Ja 10 lat temu byłe w Kalabri na zbiorach i z naszą trójką skumplował się taki włoch,potem nas zaprosił do domu i jego matka włączyła telewizor i się spytała czy my w polsce mamy takie coś,normalnie szok,ci ludzie nie mają w ogóle wyobraźni.

A ja słyszałam, że Polska nie jest tak "całkiem" w UE bo nie mamy euro... że jesteśmy tylko na próbę....a tekst który pobił wszystkie: zdaniem pewnego starszego Włocha w Polsce zimą jest taki mróz, że w nocy pod łóżkami Z KAMIENIA ROZPALAMY OGIEŃ żeby nie zamarznąć... i nie przyjmuje do wiadomości, że to nie prawda.

To wina ich edukacji, jest diametralnie inna od naszej, i pewien rodzaj megalomanii narodowej. Dla niepocieszenia powiem, że u nas powoli też się ten proces zaczyna. Roczniki 90. edukujące się obecnie w gimnazjach i liceach mają problem ze wskazaniem polskich miast na mapie, uważają, że czasy podstawowe (przeszły, teraźniejszy, przyszły) w ich ojczystym języku to to samo co czasy gramatyczne ( w polskim jest ich więcej np. przyszły prosty, złożony, teraźniejszy, przeszły dokonany i niedokonany), tak więc my też wchodzimy w pokolenie ignorantów. To tylko nieliczne przykłady. Też coraz mniej wiedzą o historii świata i swojego kraju. Nasze dzieciaki wyjeżdżają na wakacje za granice, a jedyne co są w stanie zapamiętać to nazwę hotelu, pitego piwa którego nie ma w PL.

Gość martusia23.
albo raz zaczepił mnie taki przystojny Włoch i zapytał, czy ja Polka wiem, że tu rządzi mafia i kobiety muszą się oddawac mafiosom za darmo? No i chcą c nie chcąc musiałam dac mu dupy, a on skończył w 5 sekund, zapiła spodnie i poszedł sobie i nawet nie powiadział "do widzenia" :(

Gość el chulo.
Jeszcze mi się przypomniało coś.Raz siedzieliśmy pod pabem i jeden dziadek się nas spytał czy my rozumiemy ich dialekt(oni tam więcej gadają dialektem niż czystym włoskim a dialekt ten w ogóle nie jest podobny do włoskiego) no mówię,że nie rozumiemy a on na to,że oni gadają dialektem bo włoski jest dla nich trudny:( włoski dla włocha jest trudny.

Gość el chulo.
A w ogóle ten Włoch(teraz ma jakieś 43 lata) to miał skończone 3 lata podstawówki bo u nich kiedyś był obowiązek chodzenia do szkoły tylko przez 3 lata.Tyle że,on pracował tylko w sadach na zbiorach a stać go było na nowy samochód,samemu się utrzymać i strzelbę za 1500 euro bo był myśliwym.

Mnie kiedyś pewna Włoszka zapytała opowiadając jakąś historię czy wiem co to jest taki przenośny komputer...

Mi się wydaje, że większość starszych osób szczególnie w małych miasteczkach ma skończone tylko kilka lat podstawówki. Jak ojciec miał pole czy sad to synowie pracowali razem z nim.

Przesadzacie, Włosi to kochany naród. Ja tu mieszkam od ponad 10 lat i ciągle mi mało. Oczywiście jakiś wieśniak zawsze się zdarzy ale to jest wyjątek. Generalnie to muszę powiedzieć że od nikogo nie doznałam tyle dobrego ile dali mi Włosi. Mam tu dobrą pracę i dobrego faceta. Mój jest bardzo oczytany, inteligentny, dobry, opiekuńczy, przystojny i bardzo męski. Jego rodzina traktuje mnie lepiej niż traktują siebie samych. Koledzy też ludzie na poziomie. Pamiętam jak kiedyś byłam biedna jak mysz kościelna, zawsze ktoś mi bezinteresownie pomógł, Polacy się ze mnie wyśmiewali. Ja nie wiem gdzie wy się obracacie, ale jak macie takie wrażenia to proponuję wrócić do Polski jak to taki raj.

Nikt nie twierdzi, że wszyscy Włosi są ignorantami i że w Polsce jest raj. W każdym kraju znajdziesz osoby które będą Cię traktować jak równą sobie jak i takie dla których jesteś kimś gorszej kategorii.

Gość Apasz24
Włoch bierze za żonę Polkę w takim samym celu w jakim Polak decyduje się np. na Ukrainkę... :), dla urody i że są pracowite bardziej od własnych rodaczek.

Gość sorina
polacy tez sa strasznymi ignorantami. np. jesli chodzi o rumunow.

Gość problem lezy gdzie indziej
Niestety, ale to nie tylko naszą nację spotyka. Niestety, inne nacje tak traktuje się w Polsce. mam wielu znajomych z różnych stron świata i gołym okiem widać, że wschód jako taki wszędzie traktowany jest z góry. W tym wschodzie mieścimy się i my, chociaż sami ludzi ze wschodu traktujemy z góry. Gdyby Wam ktoś powiedział, że waszym szefem jutro będzie Rosjanka? Jak zareagujecie? Albo Rumunka? Też będziecie zdziwieni, że oni mają tam kosmetyki i jedzą czekoladę?

Gość sorina
ostatnio w necie mozna bylo zobaczyc filmik z zebrzaca, polska cyganka pt sztuczna rumunska pyta... wlosi o nas czegos takiego nie robia

Gość chmcbsmxbnsjmn
ja tez ich nie lubie (wlochów), wkurza mnie, że jak gdziekolwiek sa to drą mordy że az strach. zreszta hiszpanie, grecy tak samo- taki skrzeczacy naród. mieszkam w 3miescie i nie wiem skad ich sie tutaj tyle wzielo. jak jade skm z sopotu do gdanska to slysze ich, jak sie wydzieraja z konca kolejki. no i ten ich smiech- uf, mix rechotu zab i gulgotania indykow...

Gość Czrrujaca Czarowniica
W tym wschodzie mieścimy się i my, chociaż sami ludzi ze wschodu traktujemy z góry. Gdyby Wam ktoś powiedział, że waszym szefem jutro będzie Rosjanka? Jak zareagujecie? Albo Rumunka? Też będziecie zdziwieni, że oni mają tam kosmetyki i jedzą czekoladę? ale ty jestes.....kurwa w rosji , ukrainie czy romuni wszedzie jest tak samo, napewno niebylabym zdiwiona ze maja czekoleda, laptopy ba nawet komorki ty tepa palo

Czrrujaca Czarowniica :D biedny człowieku, żal mi ciebie.

Gość sorina
wy z sopotu powinniscie sie cieszyc ze macie tam turystow i miasto ma na kim zarabiac...

Gość kjfsnjngj
problem lezy gdzie indziej-- dziecko czemu ty dzisiaj nie w szkole. trolu jeden, widzę ze tu tez udzie;lasz porad, co ty nie powiesz w Rumuni maja czekoladę, dzięki za info bo nie wiedziałam, pewnie w tym gimnazjum ci powiedzieli

:D na całe szczęście nie mam takich problemów psychicznych jak Ty i mnie w nienawiści nikt nie wychowywał. Niestety, obrażamy się na stereotypy o Polakach, a sami ulegamy stereotypom o innych narodach.

Gość sorina
nie zrozumieli prostych wypowiedzi a wlochom zarzucaja ignorancje:D

Gość vidar
włosi to jebane mendy. nawet nie nazwę ich bydłem, bo bydło (krówki) są fajowe. Gówno dla ich określenia to też za wiele, bo gówno zanim się nim stało było pokarmem, czyt. czymś pożytecznym, a to coś co nazywają włochami nie mieści się w żadnych kategoriach świata cywilizowanego. Po prostu mendy, albo, jak kto woli ścierwo (bez obrazy dla zmarłych zwięrząt).

Gość Nienawidzaca Wlochy
Ja juz od 35 lat nienawidze Wlochow. Samolubny, glupi narod, krzykliwy, ma malo wzgledu do drugiego czlowieka, i uwaza ze jest najwiekszym panem na swiecie. Przykladow glupoty moglabym podac wiele. Nie mieszkam we Wloszech ale czesto tam jestem i mam kontakt z Wlochami. Z tego kraju radze uciekac jak najszybciej. Powody dlaczego: - 136% dlugu panstwowego. Tu nic juz nie pomoze. Beda sie zabierali za emerytury Wlochow zeby splacic dlugi. Tak zrobili w Grecji gdzie zmniejszyli wszystkim emerytury o 30%. - Piramida demograficzna pokazuje ze niedlugo nie bedzie mlodych ludzi ktorzy beda placic za emerytury. - Mafia zanieczyszcza kraj. Oni robia pieniadze na likwidowaniu odpadow przemyslowych w srodkowej i poludniowej. Sa juz przypadki chorob i rodzenia sie dzieci ulomnych. - Jest w tym kraju 30% biedy. Z tych 30:u procentow jest 7% absolutnej biedy gdzie ludzie zyja za 1,9 euro na dzien. Bedzie coraz gorzej bo inwestorzy uciekaja i nie inwestuja we Wlochy. Teraz poziom wyksztalcenia nie jest za bardzo wysoki. Malo edukowali w technologicznych przedmiotach. - Wlosi sa globalnymi analfabetami. Malo z nich mowi po angielsku. Wiec dlatego sa takimi szofinistami. Jak mozna sie czegos nauczyc jak nie mozna z innymi obcowac. - Wlosi sa rasistami do wszystkiego i do wszystkich. - Wlosi uwazaja ze maja najlepsze jedzenie na swiecie. Bzdura. Jak ide do lepszych restauracji to zadko wychodze zadowolona. Piza, makaraony, lasangi i tym podobne nie uwazam za dobre jedzenie. - Wlosi nie moga zaakceptowac ze ktos jest lepszy od nich. Jak Szwecja wyglala mecz to zamiast pogratulowac to wszystkie gazety wieszaly psy o Szwedach. Na koniec sa tak brzydcy. Ja mieszkam w Skandynawi i jak wjezdzam do Wloch to widze ze ich kolor skory jest szarobrudny. Nie mowie ze sa brudni. Mowie ze takie wrazenie dostaje.