Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monis_20

PO JAKIM CZASIE BRANIA TABLETEK ANTYKONCEPCYJNYCH ZACZNĄ ONE DZIAŁAĆ?

Polecane posty

Gość monis_20

Witam! Zaczęłam przyjmować tabletki Kontracept (pierwsze moje tabletki) i mam pytanie po jakim czasie brania tabletek antykoncepcyjnych zaczną one działać? czytałam na innych forach że po 1 tabletce zaczynają działać, ale pierwszą tabletkę przyjmujemy w pierwszy dzień okresu ( to jak można się kochać w drugi dzień okresu to jest dla mnie dziwne jak ktoś tak lubi we krwi to ok...) inni pisali że po 7 dniach a inni że po całym opakowaniu. Już sama nie wiem ... czy załóżmy jak mam okres 5 dni i zażywam tabletki ciągle o tej samej godzinie czy po tych 5 dniach mogę się kochać bez prezerwatywy??

Gość z brylantem
działaja po tygodniu

Gość wikta2
tak możesz ale tabletki to nie 100 prosent wiec lepiej dodatkowo uzyc prezerwatywy lub partner musi uwazac. wiem co mówie mam dziecko pomimo tego ze sie zabezpieczałam.

Gość monis_20
aha czyli po 7 dniach działają i można kochać się bez żadnych zabezpieczeń?

Tabletki działają od pierwszego dnia cyklu (o ile pierwszą tabletkę przyjęło się właśnie w 1 dniu krwawienia). Radzę sugerować się ulotką, opinią lekarza, a nie zdaniem internautów, bo tak to właśnie wygląda, że jeden napisze: działają po tygodniu, a drugi: działają po m-cu. I skąd oni to niby wiedzą, skoro w ulotce o tym nie piszą?

Gość monis_20
tak tylko że u Mnie w ulotce nie pisze po jakim czasie działają, ale przeczytam jeszcze raz dokładnie i uważnie ,ale dziękuję za odpowiedzi :)

Gość działają od pierwszej
jeśli zażyjesz pierwszego dnia krwawienia, jeśli drugiego do piątego dnia miesiączki zażyjesz pierwszą tabletkę, to przez tydzień musisz jeszcze stosować inne zabezpieczenie. siłą rzeczy i tak odczekasz parę dni, bo jak sama piszesz nie rozumiesz seksu podczas miesiączki, więc po tych paru dniach możesz już śmiało :)

Gość gość
ja przyjelam puerwsza tabletke 2 dni po okresie po 2 dniach kochalismy sie z chlopakiem z finalem we mnie.i teraz nie wiem czy tabletka juz dzialala czy jestem juz w ciazy czy nie

Gość gość
Tabletka jeszcze nie zabezpieczała w 100%, ale to nie jest równoznaczne z ciążą. Jeśli w przerwie pomiędzy opakowaniami nie pojawi się krwawienie wówczas zrób test i udaj się do ginekologa.