Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbad

Prywatne przedszkole w centrum miasta - czy to ma sens?

Polecane posty

Gość bbad

Witam, Pragne założyć prywatne przeczkole. Co prawda nie mam wykształcenia pedagogicznego ale chciałbym pełnić role właściciela(menegera) nie ingerującego w obszar pedagogiczny placówki. Mam dużo znajomych i przyjaciół po pedagogice(rowniez doswiadczonych) wiec z obsadzeniem posady dyrektora czy opiekunów nie bedzie problemu. Posiadam własny lokal (240m2) na parterze w centrum sporego miasta (około 500tys.) Od razu mówię, że dowiadywałem się już sporo nt wymogów sanepidu straży pożarnej i kuratorium co do lokalu. Myślę że jestem w stanie przystosować swój lokal by te wymogi spełnił. Moje pytanie jest tylko takie czy przedszkole prywatne w centrum jest dobrym pomysłem (generalnie przeczkola są w wielkich blokowiskach). Wiem jednak, że pańswtowe przedszkole które jest około 200m od mojego lokalu jest jednym z najbardziej obleganych przedszkoli w miescie - a standardy tam wg mojej opini są średnie - wystrój jak za moich czasów i grupy po 20-30 dzieci. Generalnie taka przechowywalnia dzieci a nie przedszkole z prawdziwego zdarzenia. Proszę więc o opinie nt mojego pomysłu w centrum miasta. Dziekuje i pozdrawiam.

Pomysł jest dobry, ale realizacja nie taka znów prosta. Szczególnie jeśli chodzi o wyżywienie... Byle kto i byle czego tam gotować nie może... Ale do odważnych świat należy... :-P

Gość bbad
mam sprawdzona firme cateringowa - wiem ze maja zdrowe jedzenie - z tym nie bedzie problemu

zrób najpierw badania rynku - ile przedszkoli jest w twoim mieście, ile każde przedszkole przyjmuje dzieci, jakie jest zapotrzebowanie. Ile jest przedszkoli prywatnych jakie są tam standardy, co oferują itp. Bo z tego co piszesz opierasz się tylko na jednym przedszkolu koło twojego lokalu.

Gość Centrum miasta oznacza pewnie
że nie ma miejsca na plac zabaw? Państwowe przedszkole może być oblegane że wzgledu na świetną kadrę. Dla wielu rodziców, dla mnie również, to bardzo istotne kryterium doboru przedszkola. A nie jest tak łatwo zatrudnić dobrą przedszkolankę, szczególnie jak się samemu nie ma na ten temat pojęcia. Firma cateringowa jak dla mnie nie brzmi przekonująco. Ale przy wchodzącym wymogu umieszczania 5-latków w przedszkolach pewnie nie będzie Twoja placówka świeciła pustkami. Z drugiej strony założeie przedszkola to nie tylko wymogi samepidu

Firma cateringowa ma dostarczać posiłki do... PRZEDSZKOLA??????? Chyba se jaja robisz :-o

Gość bbad
w 80% prywatnych przedszkoli sprawa wyżywienia tak wygląda - oczywiscie są to obiady specjalnie robione dla maluchów a nie takie jak przywożą do firm... robilem rozeznanie i na około 15 prywatnych przedszkoli może 2-3 oferują standard taki jaki ja chciałbym by moje rpzedszkole oferowało...

Gość Centrum miasta oznacza pewnie
Ale o jaki standard chodzi? Jak na razie wspomniałeś o wystroju wnętrza, a uwierz mi, w przypadku przedszkola to dla większości rodziców przedszkolaków których znam kwestia marginalna. Najważniejsza jest świtna kadra, dobry program i małe grupy. I nadal się nie dowiedziałam, jak wyglądałaby sprawa ogródka?

Gość bbad
no niestety nie ma ogródka :( do parku a w nim placu zabaw jest około 300m ale nie wiem czy rodzice zgodzą się by wyprowadzać ich maluchy (przejscie przez ulicę ;/) - ale mimo to nie sadze ze to dyskwalifikuje przedszkole.... jak pisałem o kadrę również się nie boje poniewaz mam dużo znajomych pedagogów pełnych pomysłów na przedszkole i na wychowanie dzieci.... - z tym naprawde sobie myślę poradze bo ja nie chce być tylko właścicielem liczacym pieniadze a osobą która włoży serce w ten ośrodek...

Gość badd
chce ktos jeszcze cos napisac:)?

Gość wg mnie próbuj
teraz wyż demograficzny będzie rodził dzieci, więc pracy ci chyba nie zabraknie :-)

Gość Katamadna
pomysł ok, ale musisz wziąć pod uwage, ze w wakacje malo które dzieco chodzi do przedszkola, a pracownikom musisz płacic. Poza tym, nie wiem czy finansowo wyszedłbys na duzym plusie.

jak dla mnie pomysł super, zważając na to jaki jest popyt na przedszkola i że czesto trzeba się bic o miejsce to twój pomysł jest pomysłem super, myslę że ze znalezieniem chetnych nie bedziesz miec zadnych problemów, a to że w Centrum miasta? No i co z tego? Dla niektórych to nawet lepiej jak blisko gdzies pracują, chyba że chodzi o to ze nie ma placu zabaw- no to juz troche gorzej, ale ogólnie pomysł bardzo dobry:)

do Katamadna no niekoniecznie jest to prawda ze mało które dziecko chodzi w wakacje do przedszkola, chyba że chodzi ci o to ze wiekszosc przedszkoli jest zamknieta, są zawsze wyznaczone placówki dyzurujace przez całe wakacje, no bo co mają zrobic z dzieckiem rodzice przez całe wakacje podczas kiedy sami musza pracowac, jeszcze nie słyszałam zeby komus w pracy dawali z tego powodu 2 miesiące urlopu:o a nie kazdy ma babcie której może dziecko podrzucić do opieki, na 2 czy 3 tyg. urlopu mozna dziecko zabrac do domu, a potem? W tym momencie takie prywatne przedszkole które pracuje przez całe wakacje jest na wage złota