Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samotna mamusiaaa

ZASIŁEK WYCHOWAWCZY! CZY MI SIĘ NALEŻY? PROSZĘ O POMOC!

Polecane posty

Gość samotna mamusiaaa

Witam wszystkie Panie, a może i też Panów:), mam pytanko, otóż jestem w ciąży, idę na chorobowe i wiem, że jest 100% płatne, potem 3 miesiące macierzyńskiego, które również jest płatne, oczywiście pracuję, mam umowę na 4 lata, nie wiem tylko co z zasiłkiem wychowawczym, bo wiem, że urlop wychowawczy nie jest płatny, ale kiedy ja nie mam zawartego związku małżeńskiego (mieszkam z narzeczonym, ale na razie nie planujemy sfinalizować związku) to czy taki zasiłek mi się należy? On będzie nas utrzymywał, wiadomo, ale pieniążków nigdy nie za wiele i nie mamy ich zaraz tam jakieś miliony:), więc czy mogę starać się o zasiłek? Pozdrawiam serdecznie!

Gość oooo właśnie...
dobre pytanie...też potrzebuję rady...;]

Gość samotną
mamusią więc nie będziesz.

Gość kawarozpuszczalna
Jest tak że musisz złożyć zaświadczenia o dochodzie zarówno swoje jak i partnera, jeśli wasz dochód na osobę nie będzie przekraczał 504zł to dostaniesz dodatek do rodzinnego z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym. Twój dochód nie będzie mimo wszystko brany pod uwagę bo będzie traktowany jako dochód utracony

Gość samotną
zapytaj w odpowiednim urzędzie czy jeśli mieszkasz z narzeczonym i was utrzymuje to czy należy Ci się taki zasiłek.

Gość nm.knl
to czy wychowawcze jest płatne zależy od dochodu. musisz policzyć ile masz dochodu i podzielić na 2 jeżeli nie przekracza 500 z hakiem ośrodek pomocy musi ci płacić wtedy 2 lata jest płatny wychowawczy

Gość ccbvvvaa
wniosek w MOPR lub Mops skladasz ale wg mnie sie nalezy a tam ci powiedza a o chlopaku nic nie mow jestes samotna matka koniec

Gość zupa i kotylet
Jakie 3 miesiace macierzyńskiego?Nalezy Ci się 4,5 miesiaca.Co do wychowawczego to wychowawczy należy Ci sie jak najbardziej.W 100% bezpłaty,co do płatnego to bodajże nie możesz przekraczać dochodami 508zł na osobe i wtedy należy Ci sie płatny.

Gość samotna mamusiaaa
wiem, że nie będę, ale raczej chodziło mi o kwestie formalne, czyli zawarcie związku małżeńskiego, no tak, mój dochód zostanie utracony, czyli dochód narzeczonego będzie się wliczał podzielony na 3 osoby (ale czy w ogóle takie instytucje jak ZUS to kontrolują? z kim mieszkają kobiety nie będące w związku? a jeśli koleżanka mieszka z rodzicami i nie mają tyle pieniędzy, żeby utrzymywać jej dziecko? to takie 400zł miesięcznie by się przydało)...ale powracając do mnie, jeśli już będę musiała przedstawić dochody partnera to czy ta granica 504zł to brutto czy netto?...On ma podstawę 1630zł brutto, również też premię opodatkowaną (jakieś 1200 do ręki), ona też się wlicza? Z góry dzięki za odpowiedzi!;)

Gość kawarozpuszczalna
Od prawie 4 lat nie ma czegoś takiego jak płatny wychowawczy!!! Jedynie osoby w trudnej sytuacji materialnej[ czyli rodziny w których dochód na osobę nie przekracza 504zł] mogą ubiegać się o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu przebywania na urlopie wychowawczym. Nie da się również powiedzieć że się samotnie wychowuje dziecko bo albo przedstawiasz zaświadczenie o dochodach zarówno swoje jak i swojego partnera [takie zaświadczenie otrzymasz z urzędu skarbowego], albo druga opcja, przedstawiasz wyrok sądu o zasądzonych alimentach, lub też akt urodzenia dziecka na którym ojciec jest nieznany!!!

Z tego co się orientuję to biorą pod uwagę dochód po potrąceniu podatku ale przed potrąceniem składek zdrowotnych itd... ale w tej kwestii mogę się mylić. I to nie zus tym się zajmuje tylko w zależności od miasta, albo mops, albo urząd miasta

Gość kawarozpuszczalna
To z kim mieszka matka dziecka nie ma znaczenia. Obowiązek utrzymania należy do rodziców i dopóki nie wystąpisz formalnie o alimenty nie dostaniesz ani grosza z urzędu. No chyba że tak jak wcześniej pisałam, przyznasz że żyjesz z ojcem dziecka i przedstawisz jego dochody

Gość samotna mamusiaaa
o alimenty nie będę go skarżyć;]...ojcem będzie znanym...gdyż dziecko będzie nosiło jego nazwisko...a w przyszłości się pobierzemy, gdyż po prostu plany się odwróciły gdy na jaw wyszła nieplanowana ciąża, to samo życie, zdarza się:) a więc jednym zdaniem mówiąc będziemy musieli przedstawić jego dochody, które po podzieleniu na 3 członków rodziny przekroczą tą granicę 504zł/os. ... Choć tu jedna osoba się wypowiedziała, że po prostu idę, mówię, że jestem sama i dostaję kasę...ale jeśli trzeba pokazać na to jakiś dokument no to chyba nie wypali, szkoda, bo zawsze te 400zł byłoby chociaż na spłacenie ratki za mieszkanie, które chcemy kupić, gdyż jesteśmy młodzi i zaczynamy od zera, a przyszły takie czasy, że rodzice nie są w stanie nam pomóc, dziecko również nie jest niczemu winne, po prostu za wcześnie się wszystko potoczyło, dosłownie o rok za wcześnie:)!...Pozdrawiam

Gość oooo właśnie...
up!

Gość kawarozpuszczalna
Osoba która pisała,że " idziesz do urzędu, mówisz że jesteś sama i dostajesz kasę" w pewnym sensie miała rację bo kiedyś tak było. Sama 10 lat temu byłam w tej sytuacji i dostawałam wyższe wychowawcze niż nawet teraz jest. Jeszcze się nie zniechęcaj i złóż dokumenty o rodzinne bo być może wcale nie przekroczycie tych dochodów bo z tego co wiem nie biorą pod uwagę podatku. Poza tym kryteria mogą się zmienić od nowego okresu naliczeniowego i pułap dochodu na osobę może być wyższy. Macierzyńskiego należy się 20 tyg a potem możesz wykorzystać zaległy i bieżący urlop z pracy a dopiero potem przechodzisz na wychowawczy. do dokumentów będziesz musiała dołączyć zaświadczenie z ZUS-u że twój pracodawca opłacał za Ciebie składki i zaświadczenie z zakładu pracy o tym że zgadzają się na twój urlop wychowawczy

Gość poilk
Nie wiem jak jest z kwestia samotnej matki. Dochod brany pod uwage w ustalaniu prawa do zasilku to dochod netto.

Gość samotna mamusiaaa
podejrzewam, że chyba nic się nie zmieni i jeśli narzeczony ma 1630zł brutto+ opodatkowaną premię comiesięczną (którą może dołączyć do zaświadczenia o zarobkach do kredytu mieszkaniowego) to i tu również pewnie będzie wliczona i dochód na osobę będzie przekroczony! co do macierzyńskiego to zapoznałam się z najnowszym kodeksem pracy i jest go 18 tygodni przeliczone na 3 miesiące, a jeśli chodzi o wychowawcze już nie w kwestii pieniężnej to składam podanie do pracodawcy i główna księgowa zajmująca się tym wszystkim przekazuje to gdzieś dalej? czy sama mam gdzieś z tym iść by mi to wychowawcze przyznano? bo wiem, że jeśli chodzi o macierzyńskie to dostaję zaświadczenie ze szpitala i zanoszę je do pracodawcy, nie muszę nigdzie biegać...aaah ta biurokracja! masz maleńkie dziecko na wychowaniu, a musisz wszędzie latać, prosić się, załatwiać, kombinować i zostawiać dziecko z osobami trzecimi:)

Gość oooo właśnie...
up!

Gość kawarozpuszczalna
Jeśli ma to być tylko urlop wychowawczy to wystarczy że złożysz pismo do księgowej w pracy o przyznanie go. Jeśli jednak chcesz płatny to załatwiasz to sama. A kryteria mogą ulec zmianie bo w ostatnim roku pensje mocno poszły do góry i wydatki też bardzo się zwiększyły. Pamiętaj że mimo wszystko możesz starać się o becikowe a jeśli twoje dochody jednak nie przekroczą pułapu 504zł na osobę to jeszcze o drugi 1000zł z tytułu urodzenia dziecka

Gość nie wazne
w opiece bedzie potrzebne zaswiadczenie o zarobkach twoje i ojca dziecka z urzedu skarbowego (jesli urodzisz w drugiej polowie roku, to zaswiadczenie za 2008 r przedstawiasz, jesli w pierwszej, to za 2007). jesli wasze dochody nie przekrocza 504 zl netto na osobe, dostaniesz wychowawczy platny 400 zl plus rodzinne 48 zl. tylko kwestia jest taka, ze co roku pod koniec sierpnia przedstawiasz nowe zaswiadczenie o zarobkach i jesli ci przekroczy, to platnym wychowawczym mozesz zapomniecwiec nie jest tak, ze przez cale dwa lata beda ci placic. najlepiej idz zapytaj do opieki-wszystko ci wyjasnia.

Gość samotna mamusiaaa
a becikowe chyba dostaje każda matka tak? czy jest też jakieś kryterium? bo nie słyszałam...a jeśli jednak wyliczyłabym, że należy mi się zasiłek do wychowawczego to muszę wziąć zaświadczenie od księgowej, że mi go udzielono tak? i iść z tym do...?? przepraszam, że tak w kółko o to pytam, ale jest to dla mnie nowa sytuacja, nigdy nie załatwiałam spraw w urzędach i trochę się tego wszystkiego obawiam:/ Pozdrawiam!

Gość nie wazne
ja urodzilam w maju 2008, przedstawialam zaswiadczenia o zarobkach za 2006 r i przyznali mi rodzinne. we wrzesniu 2008 jednak musialam przedstawic nowe zaswiadczenia zeby przedluzyli mi rodzinne oraz o przyznanie platnego wychowawczego. zarobki nie przekroczyly mi 504 netto na osobe, bede miec wiec placone do sierpnia 2009 oba swiadczenia. we wrzesniu 2009 berde potrzebowac zaswiadczenia za 2008 r i juz niestety zarobki nam przekrocza, bo moj maz zaczal wiecej zarabiac. i chodz mam urlop wychowawczy z pracy na dwa lata,teraz w sierpniu dostane ostatnie pieniazki.

Gość kawarozpuszczalna
Nie!!! jest tak że jeśli urodzisz w pierwszej połowie roku to dochód za 2007 a jeśli w drugiej to za 2008r tylko ważne jest kiedy przechodzisz na urlop wychowawczy. Nowy okres naliczeniowy zawsze zaczyna się 1.09 . A co do przepisów to od tego roku macierzyńskiego jest na BANK!!! 20 tyg. co daje ponad 4 miesiące. Wcześniejsze przepisy mówiły o tym że na pierwsze dziecko jest 18tyg a na kolejne 20tyg

Gość samotna mamusiaaa
Ps. moich zarobków chyba nie muszę przedstawiać, bo z dniem zakończenia macierzyńskiego tracę jakiekolwiek dochody na czas wychowawczego, pozostają tylko dochody ojca dziecka...będę rodzić w październiku, więc ojciec dziecka będzie musiał przedstawić dochody za rok 2008 prawda? i wtedy skąd bierze ten świstek? z pracy czy z US?

Gość nie wazne
becikowe w wys 1000 zl dostaje kazda matka z tytulu narodzenia dziecka, ponadto jesli zarobki nie przekraczaja wam (na podstawie zaswiadczen z urzedu skarb.) 504 zl na osobe, dostaniesz z opieki dodatkowe 1000zl

Gość nie wazne
kawarozpuszczalna-masz racje, zle to ujelam ale chodzilo mi o to samo:)

Gość samotna mamusiaaa
to dobrze, że chociaż becikowe będzie;]...i macierzyńskiego 4 miesiące;]...się rzucili, o miesiąc więcej;] coś się w państwie zaczyna dziać:D

Gość kawarozpuszczalna
Od księgowej bierzesz tylko zaświadczenie że jesteś na urlopie wychowawczym od tego i tego dnia i udzielono ci go do ? tego dnia. Z ZUS-u zaświadczenie że twój zakład pracy opłacał składki za Ciebie. Z urzędu skarbowego zaświadczenie twoje i partnera o dochodach [i tu uwaga; bo jeśli będziesz występować o rodzinny i dodatki do niego przed wrześniem 2009r to będziesz potrzebowała zaświadczenia za 2007r a jeśli po wrześniu 2009r to wystarczy dochód za 2008r. Ja proponuję zaraz wystąpić o oba dla świętego spokoju bo nikt też nie wystawi ci ich od ręki] Becikowe należy się każdemu 1000zł... jeśli jednak chcesz otrzymać drugi 1000zł to musisz spełnić kryteria 504zł

Gość oooo właśnie...
up!