Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Klaudia.P

usg 3D a 4 D jaka różnica ??

Polecane posty

mam pytanie jaka jest roznica miedzy usg 3D a 4D?? i jak takie badanie wyglada bo nigdy nie mialam ;) a mam miec w poniedzialek jestem w 12 tc

Ani 3D ani 4D nie bedzie dobrze wygladalo w 12tc. Wtedy to jeszcze zbytnio wiele nie widać. Nie bedziesz zadowolona. Lepiej zrobic wtedy normalne usg, a takie porządne 3d zrobic sobie ok. 28 tygodnia. Niektore kliniki żerują na tych, ktore nie wiedzą zbyt dużo - i proponują 3d usg wczesniej. Uczciwa klinika bedzie miala w swoich uslugach zawsze napisane - że robi usd 3d od 28 tygodnia, gdy juz wszystko super na ekranie widać. A rożnica jest taka, że 3D to zdjecie, a 4D to filmik, na ktorych widać ruch. Osobiscie nie bylam zadowolona z tego 4D, bo nagrali tylko kilka sekund, na ktorych widac bylo może 2-3 ruchy i to i taqk wygladalo jak niepłynny, pociachany film, jakbys 3 zdjecia jedno za drugim puscila.

ja bylam na takim usg mam i film i zdjecia wszystko w kolorze jak dzwonilam do kliniki victoria w bydg to kazali przyjechac dopiero po 25 tyg ciazy cale usg trwalo ok 40 minut ja w 13 tyg bylam na zwyklym usg u znanego gina i tez bylam b zadowolona, usg b szczegolowe, poznalam nawet plec dziecka przy okazji ;)

jeśli chcesz zobaczyć dziecko ładnie wykształconą buźkę nóżki rączki to poczekaj do 22 tygodnia ja byłam w 25 tygodniu a ogólnie robi się je do 28 tygodnia bo potem już dziecko jest za duże i mało widać

Gość to nie prawda ze 3d
robi sie od 28 tygodnia. Ja mieszkam w Holandii i tutaj standard to 3d i 4 d podczas usg w 20 tygodniu (obowiazkowym, z czego 3d i 4d to widomo jak kto chce) i wierz mi, wszystko juz na nim slicznie i wyraznie widac. :)

Gość to nie prawda ze 3d
Nie, zle sie wyrazilam: nie w 20 tyg, a okolo 20 tygodnia, wiec czasem jest to 20tc, a czasem 22.

Gość nie wiem jaki nick
dziewczyny a ile placilyscie za takie usg? bo ja mialam robione 3d w 21 tygodniu placilam 180zł z nagraniem na plytke, chociaz czulam sie oszukana bo w rekjestracji pani mowila ze bedzie w kolorze a bylo czarno-biale i szczerze mowiac malo co na nim widac;-(

moj film w kolorze trwa dosyc dlugo z zatrzymywaniem na zrobienie zdj, troche ciezko sie to oglada przez to :-/ ale ogolnie bylam na maxa zadowlona :) ja placilam tez 180 zl ale wiem ze teraz kasuja tam 250 zl bo w tym roku byla tam moja kolezanka :-/

Ja ok. 1,5 roku temu placiłam 150 zł we Wroclawiu. Kolorem bym tego nie nazwala - to raczej sepia jest. Mimo, że jakość jest srednia- nie żałuję, bo to ogrmna pamiątka na wiele lat. Kiedys córce pokażę. Nie żałujcie na to pieniedzy :)

to na jakie usg mam isc musze zrobic pierwsze usg a pierwsze robi sie miedzy 11 a 14 tygodniem ciazy a przez takie zwykle usg przez brzuch tez mi wyjdzie?

Gość nie wiem jaki nick
klaudia p robisz najzwyklejsze usg, nie wydawaj tylu pieniazkow bo nic jeszcze dokladnie nei zobaczysz. dziewczyny a z jakich miast jestescie?

moj film jest w pomaranczowo-czerwonym kolorze ja tez mam pare plytek jak bylam w ciazy z synem i corka, tak samo zdj z usg, brzuszka naprawde super pamiatka tez im napewno kiedys pokaze :)

Gość nie wiem jaki nick
klaudia p ja w 13 tygodniu mialam usg i doktor robil je dopochwowo a nie przez powłoki brzuszne. wiec wydaje mi sie ze 3d w tym okresie bedzie strata pieniedzy.

ja tez radze zwykle usg ale na dobrym sprzecie u dobrego specjalisty

ja tez w 13 tyg mialam dopochwowo, probowal przez brzuch ale slabo bylo widac a moja sasiadka (dodam troche przy kosci) miala w 13 tyg usg przez brzuch i super wszystko bylo widac-pokazywala mi zdjecia :)

ja jestem z wrocławia ok poszukam gdzie indziej to mowicie ze na zwyklym i dopochwowo??

juz sie zarejetrowalam ;) na piatek usg zwykle dopochwowe 70 zl:) zobaczymy

Gość w 13 tygodniu dopochwowo
??? Dziwne. Ja mialam w 7 dopochwowo, a w 14 (dokladnie 13 tyg. i 2 dni) mialam normalnie przez brzuch i doskonale bylo widac mojego maluszka: bylo widac juz jak otwiera buzke i polyka wody plodowe, jak sie wierci, przekreca glowke i macha raczkami i nozkami, nawet bylo widac jak ssie kciuka... W 7 mialam dopochowowe i na nim bylo widac tylko jakby pecherzyk z bijacym serduszkiem, dlatego na normalne usg bylo jeszcze za wczesnie.

Gość w 13 tyg i polyka wody plodowe
nie za bardzo sie rozpedzilas?

W 14 , nie w 13 i nie martw sie, nie zapedzilam sie. Mialam dokladne usg, trwalo godzine, bo bylo to dokladne badanie mojego dziecka miedzy innymi badanie faldu karkowego i dzidzius musial sie odpowiednio ulozyc do tego badania. Bylo widac serduszko, zoladek, watrobe, nawet pelen pecherz i wlasnie jak otwieralo usteczka, co polozna zinterpretowala jako polykanie wod plodowych, takze nie martw sie, wiem co mowie :)

ja rowniez w 13 tyg mialam normalnie usg przez powloki brzuszne i wszystko bylo dobrze widac...i dodam ze moj gin byl w trakcie wymiany na nowy sprzet dopiero i mialam robione na starym...i wszystko widzialam...

Sprzet, ktory przeprowadza dokladne badania min. grubosc faldu karkowego zawsze musi byc dobry, bo to jest bardzo precyzyjne badanie i musi byc bardzo dokladne. Ale ja nadal uwazam, ze w 13 tygodniu badanie dopochowowe jest kompletnie niepotrzebne! Na poczatku 11 tygodnia mialam u mojej poloznej usg (sprzet stary, inny od tego, o ktorym napisalam wczesniej) i tez bylo juz widac dzidzie, jak sie kreci, widac bylo tez raczki i nozki i bijace serdeuszko. Obraz nie byl wyrazny, ale wystarczajacy, zeby zobaczyc dziecie, zmierzyc jej CRL i przez to okreslic dokladan dlugosc ciazy i date porodu. Stad sie dziwie, ze w 13 robia badanie dopochwowe, ktore ja mialam raz w 7 tc i pozniej juz nigdy.

Dopiero doczytalam, ze to bedzie twoje 1 usg, moje bylo juz 3, wiec wybacz, ale wiem troche wiecej na ten temat niz ty ;) Pierwsze mialam w 7 tc, drugie w 11 tc, a trzecie w 14 tc i tylko pierwsze mialam dopochwowo (zreszta ja to juz wszystko wczesniej napisalam :p )

Gość Jusstka
czy moge zrobic USG 3D nie pytajac sie o to mojego ginekologa? poprostu isc gdzies prywatnie....lekarz robic wtedy tylko usg bez zadnych badan?