Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość początkująca kuchara

Jaki sos do ryżu i pieczonego udka?

Polecane posty

sos zrobiłam wg przepisu Ann, ale nie dodawałam kieliszka cherry (nie miałam). Wyszedł bardzo dobry:) ps-zgadza się, pisałam, że opłukiwałam te kurczaki z przypraw (m.in soli), żeby nie były za słone. Potem posypałam tylko ostrą papryką i ziołami prowansalskimi, a mimo to wyszły bardzo, bardzo słone :(

nie wiem, co źle zrobiłam:-O Chłopak mówił, że dobre, ale ja już swoje wiem:-O Nie chciał mnie urazić, dlatego powiedział, że mu smakowały😭

A tak cieszyłam się na to danie z pieczonymi udkami. :( Ha, co więcej - schrzaniłam także surówkę z kapusty pekińskiej:-O Wrzuciłam 'pekinkę', jabłko, cebulę, marchewkę, doprawiłam solą i pieprzem i dodałam majonez, i żeby nie było za mdłe, pokropiłam solidnie cytryną... Przedobrzyłam z nią, bo czułam głównie sok z cytryny:-O Rany! Nie nadaję się na kucharkę!!! 😭

Kochane, co możecie mi polecić na jutrzejszy obiad? Najlepiej coś nieskomplikowanego, a smacznego:)

Gość najlepiej zamów pizzę
:D

Gość gość
A ja robię sos do kurczaka bardzo prosty i dzieci to uwielbiają: - 2 łyzki ketchupu, - 2 łyzki musztardy, - 2 łyzki miodu (moze byc tez cukier ale mniej), wszystko podgrzewamy do połączenia się składników i polewamy kurczaka pięć minut przed końcem pieczenia. Pyszny.

Gość gość
a ryz do tego sosu powyżej robię tak: - ugotowny ryz niesolony typu paribole (nieklejący się) - podduszona cebula - doprawione do smaku przyprawą złocistą do kurczaka z knora.

Gość gość
prosta surówka z kapusty białej: - drobno pokrojona biała kapusta ( cieniutko) - utarta na grubych oczkach marchewka - sos francuski z Knora do sałatek z dodatkiem oliwy z oliwek bezwody ale z odrobina cukru, Wszystko wymieszać i lekko zmacerować ręką jeśli kapusta jest zbyt twarda (tzn. ugnieść delikatnie w rękach)

Gość gość
surówka z pekińskiej lub lepiej z kapusty rzymskiej - poszatkować kapustę pekińską lub rzymską (dużo delikatniejsza) - kukurydza z puszki - ogórek zielony pokrojony w kostkę - czerwona papryka pokrojona w kostkę Doprawić sosem czosnkowym zoliwa do sałatek z Knora bądź zrobić sos czosnkowy na bazie kefiru: - kefir naturalny grecki - 3 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - szczypiorek drobno posiekany

Gość agnieszkadrako
Do ryżu i kurczaka polecam egzotyczne sosy które wprowadził ostatnio na rynek Łowicz, które miałam okazję testować ze Streetcom. Mamy do wyboru trzy słoiczki do których dołączone są przyprawy odpowiednio skomponowane pod względem smaku, co uważam za świetny pomysł. Smaki to: - Seczuański- kwasno pikantny z charakterystyczną dla kuchni wschodniej warzywną bazą doprawioną ostrą imbirową nutą. - Arabski - aromatyczny, korzenny sos z orzeźwiającą nutą mięty, z goździkami, cynamonem. - Karaibski słodko-pikantny sos do mięsa z lekką cytrusową nutą.

Gość gość
Daj spokoj z tymi gotowymi sosami jestteraz sezon SA swieze ziola,wloszczyzna itop i itd po co ta chemia ????