Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marzycielki

Kontakt dziecka ze środowiskiem

Polecane posty

Prosimy o wypowiedzi i wasze opinie na temat wychowania dziecka. Np. jak reaguje gdy znajduje się w towarzystwie nieznajomej osoby, czy kaprysi przy jedzeniu, czy chętnie się bawi z rówieśnikami itp... Mamy za zadanie w szkole sporządzić ankietę i forum na którym internauci będą się wypowiadać na temat wychowania dziecka i jego kontaktu ze środowiskiem. Z góry dziękujemy za pomoc! :) Laura & Kora

W okresie wieku przedszkolnego czyli w wieku 6-7 lat dziecko uczy się spontanicznie. Opanowało ono już szereg niezbędnych umiejętności... Dzięki umiejętności mówienia potrafi kontaktować się z otoczeniem i nakłaniać innych do respektowania swojego zdania i potrzeb. Czuje że może kontrolować sytuację w której się znajduje. Sprawia to że wzrasta jego pewność siebie i że swobodnie się porusza w otaczającym świecie. Rozwijają się umiejętności manualne, podstawowe dla pisania i czytania... Trzeba w tym okresie bardzo dziecko faworyzować i dopingować żeby czuło się doceniane. Wtedy będzie chciało się piąć jeszcze wyżej żeby zainponować otoczeniu .

Skopiowane z innego topiku Prosimy o wypowiedzi i wasze opinie na temat wychowania dziecka. Np. jak reaguje gdy znajduje się w towarzystwie nieznajomej osoby, czy kaprysi przy jedzeniu, czy chętnie się bawi z rówieśnikami itp... Mamy za zadanie w szkole sporządzić ankietę i forum na którym internauci będą się wypowiadać na temat wychowania dziecka i jego kontaktu ze środowiskiem. Z góry dziękujemy za pomoc! Laura & Kora 16:06 [zgłoś do usunięcia] Lenusiaa Jestem matką pięciolatka, który już drugi rok chodzi do przedszkola. Rok temu było wszystko w porządku. Jednak od jesieni, kiedy raz źle się poczuł po posiłku, nie chce tam chodzić. Próbowaliśmy wszystkich sposobów. Bezskutecznie. Codziennie rano - smutna mina, nudności, czasem wymioty. Olek jest niejadkiem, ale rozmawialiśmy na ten temat z jego panią i w przedszkolu nikt nie zmusza go do jedzenia. Między posiłkami bawi się z dziećmi. Wychowawczyni zauważyła, że jest bardzo wrażliwy, łatwo się przejmuje, denerwuje się, kiedy czegoś nie umie, zamyka się w sobie. Zastanawiam się, jak mam postępować, aby nabrał pewności siebie. Byłam już z nim u psychologa, i powiedział mi, że to jest normalne w tym wieku że dzieci lubią grymasić przy jedzeniu i trzeba wtedy dzieciakowi odpuścić. Jeszcze nie raz będzie mnie ciągnął za spódnicę, abym dała mu coś do zjedzenia, ponieważ jest głodny. A co do chodzenia do przedszkola, to jeszcze sam będzie odczuwał potrzebę zabawy z rówieśnikami. Mam nadzieję że chodź trochę pomogłam troszkę streszczonym problemem z moim dzieckiem POZDRAWIAM 16:35 [zgłoś do usunięcia] Lenusiaa (czarna_wdowa@autograf.pl) W okresie wieku przedszkolnego czyli w wieku 6-7 lat dziecko uczy się spontanicznie. Opanowało ono już szereg niezbędnych umiejętności... Dzięki umiejętności mówienia potrafi kontaktować się z otoczeniem i nakłaniać innych do respektowania swojego zdania i potrzeb. Czuje że może kontrolować sytuację w której się znajduje. Sprawia to że wzrasta jego pewność siebie i że swobodnie się porusza w otaczającym świecie. Rozwijają się umiejętności manualne, podstawowe dla pisania i czytania... Trzeba w tym okresie bardzo dziecko faworyzować i dopingować żeby czuło się doceniane. Wtedy będzie chciało się piąć jeszcze wyżej żeby zainponować otoczeniu