Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamusiaTomusia

Sposób na.. kupkę

Polecane posty

Gość MamusiaTomusia

Mój synek ma niespełna 8tygodni.Do tej pory wszystko było ok, ale od tygodnia ma problem ze zrobieniem kupy. Puszcza bączki ale kupy nie robi. Dwa razy zrobiłam mu lewatywę żeby się wypróżnił bo widziałam że brzuszek go pobolewa. Dziś zaczął się drugi dzień bez kupy i nie wiem jak mam mu pomóc, bo zaczyna już popłakiwać.. :( Macie jakieś dobre sposoby?

Gość jaką lewatywę
jak jest karmiony synek?

Gość dalaj
lewatywę zrobiłaś takiemu małemu dziecku?? A czym go karmisz? Butlą czy piersią?

Gość dziwisz się jakbyś do tej pory
o matko - lewatywa??? Pewnie za tłuste jedzenie ma. Jeśli pierś to ty źle się odżywiasz, a jeśli butla to miarka nie ta. Dopajaj go wodą albo rumiankiem i pójdzie. Jak mozna tak maleńkie dziecko lewatywą wymuszać? Jeszcze trochę i nie będzie normalnie robił wcale...

takiemu malenstwu mi lekarz polecal wlozenie na chwile czopka glicerynowego trzeba chwile potrzymac a po chwili wyjac

Gość MamusiaTomusia
Piersią. Nie zmieniłam diety w ostatnim czasie. Nie jem żadnych ciężkostrawnych potraw,czekolady.. nawet herbaty nie słodzę żeby mu krzywdy nie zrobić. Podaję mu herbatkę z rumianku i koperku ale to nie pomaga. Rozumiem że lewatywa to nie był dobry pomysł.. :( chciałam mu pomóc..

Gość dalaj
jeśli karmisz piersią to dziecko może długo nie robić kupki i nie jest to powód do zmartwień o ile gdy zrobi kupkę to nie jest ona sucha, zbita i twarda. Moje dziecko na piersi potrafiło nie robić kupki nawet około tygodnia. Jak chcesz pomóc dziecku to masuj mu delikatnie brzuszek zgodnie z ruchem zegara. Ostatecznie możesz podać czopek glicerynowy ale nie za często gdyż jelita sie rozleniwiają podczas takich akcji.

dziecko karmione tylko piersią moze nie zrobić kupki do 7 dni. ósmego dnia musiałabyś podać czopek glicerynowy, tylko nie wiem: albo pół, albo jeszcze mniej (najlepiej zadzwoń do lekarza, porady udzieli ci telefonicznie. ale do 7 dni bez kupki na piersi to norma. i lewatywy nie rób, żadnego mydła w pupcię też. najbezpieczniej glicerynka. mozesz mu też masować brzuszek, ale to jakby miał twardawy (tylko nie wiem w którą stronę) i podginaj mu nóżki jak przewijasz pieluszkę (kolanka do brzuszka-przytrzymaj-opóść-powtórz kilka razy) powodzenia.

Gość MamusiaTomusia
Dzięki dziewczyny,trochę mnie uspokoiłyście. Kładę go na brzuszku,masuję, kręcę rowerek nóżkami ale to nie pomaga.. Będę cierpliwa,tylko tej lewatywy sobie nie daruję :( co mnie podkusiło..

Gość dalaj
a jak robi kupkę to jest normalna?? jeśli tak to nie ma powodu do zmartwień bo dzieci potrafią bardzo dobrze trawić mleko matki ze dłużej trwa zanim zbierze sie odpowiednia ilość kupki do wypróżnienia. :)

Gość dalaj
wypowiedź p. Moniki Staszewskiej położnej: " Maluch od czterech dni nie robi kupki, tylko puszcza bąki. Co robić? Nie chcę mu podawać czopków, bo ma dopiero trzy miesiące. Co może być przyczyną? Proponuję nie robić nic, tylko spokojnie czekać. U maluchów karmionych piersią takie i nawet dłuższe przerwy zdarzają się wcale nierzadko. To dlatego, że mleko kobiece jest łatwo, a często bezresztkowo trawione. Ale to sprawa indywidualna - niektóre niemowlęta dla odmiany robią kupki po każdym karmieniu. Na dodatek jedno dziecko może przez pierwsze kilka czy kilkanaście tygodni robić kupkę kilka razy dziennie, a potem raz na kilkanaście dni. Dopóki nie jest twarda czy zbita, nie trzeba się tym rytmem przejmować. I jeszcze jedno - w dni bez kupki dzieci puszczają naprawdę brzydko pachnące bączki."

Gość MamusiaTomusia
Tak,kupka jest normalna. Z tymi brzydko pachnącymi bączkami też się zgadza..

Gość dalaj
czyli jest ok. Wiem że to stresujące ale przejdzie mu gdy rozszerzysz dietę. U mnie tak było. :)

dalaj u nas akurat po wprowadzeniu innych pokarmów pojawiły się okropne zatwardzenia. ale przeszliśmy przez to i teraz wszystko jest w normie :)

Gość dalaj
Widać organizm musiał się nauczyć :) Poprostu trzeba czasu

Gość jesli maluszek ma problem
z kupka to ugotuj sobie jablko i zjedz - maluszkowi to pomoze . ja tak robilam i mala nie miala problemu z kupka . ( jadlam jedno ugotowane jablko dziennie )

Gość nie daj się pewnie
uważaj jednak na swoją dietę, jedz jabłka, buraczki, to pomaga, przynajmniej mnie a zatwardzeń u dziecka nie można lekceważyć, to może źle wpłynąć na jego rozwój intelektualny ja dziecka niczym nie dopajam, sama piję Bobofen i pilnuję diety