Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość estaszia

Opiszcie wygląd sali porodowej

Polecane posty

Gość estaszia

tak to znów ja. Przez to wszystko spac nie mogę. Może znajdzie sie jakas osóbka i mi napisze jak te sale wyglądają. \najpierw lezy sie w pokoju jednoosobowym lub wieloosobowym i czeka na rozwarcie i skurcze. W moemencie gdy juz sa silne co minutę skurcze idziemy do innego pokoju ,gdzie jest ten specjalny fotel, lampy i zimne kafelki, narzędzie leżące.brr. czy tak tow kolejności wygląda.?

Gość nie wiem jaki nick
dlatego ja niebawem sie wybieram na wywiad do szpitala;-)

Gość estaszia
ja pewnie w zaawansowanej ciązy tez pójde na szkołę rodzenia i wywiad..ale narazie tu pytam

O kochana :D prywatny pokój to ty będziesz może i miała ,ale pod warunkiem ,że ładnie zapłacisz:D możesz nawet w takim pokoiku urodzić :D ale wszystko płatne :D Normalnie jak pójdziesz na porodówke to będziesz badana w gabinecie ,spisana w szerz i wzdłuż :D a potem albo spacerek po korytarzy ,albo leżenie kilkugodzinne na sali porodowej i czekanie na rozwiązanie :D

Gość estaszia
chciałabym zapłacić by byc sama...ale oby nie było tak ze z góry zapłace i nagle powiedza.ze nie ma miejsca na wolne pokoje.

Gość kobieta do kobiety
sala do polowy z płytkami ,u mnie byla 1 osobowa,leżalam na fotelu podobnym do ginekologicznego,w zasadzie to było bardziej łóżko z wysuwanymi podporkami pod nogi/jak u ginekologa/ ,pozycje moglam wybierac.Obok szafka z lekami pierwszej potrzeby,sprzet do odczytu tetna płodu podłaczony do mnie:).Najśmieszniejsze bylo to,ze położna miała biurko naprzeciwko mojego tyłka,co jakis czas mi zaglądała i jadła w tym czasie kanapkę:D.Po prostu cyrk;)

Gość estaszia
przynajmniej miałas jakąs połozna cały czas dla siebie

Niestety nie wiem jak to u ciebie wygląda:D ale w moim szpitalu jest tylko jeden taki pokój i raczej płaci się w dniu porodu :) bo jak to by było zapłaciłaś a potem ci mówią ,że ktoś tak już się poci :D a z resztą nie wiesz kiedy dokładnie urodzisz to jaki dzień zaklepiesz :D Najlepsza rada idź do szpitala i zapytaj :) nie musi być lekarz ,wystarczy pielęgniarka ,wszystko ci zapewne wytłumaczy a ty spokojnie możesz obejrzeć :)

eee no, bez przesady, nie uogólniajcie. zależy gdzie się rodzi. rodziłam 2 razy w Żeromskim w Krakowie i za nic nie zapłaciłam nawet złotówki, miałam sama salkę do porodu z wszystkimi \"dobrociami\", dopiero po porodzie leżałam w salce 4-osobowej. nie miałam tam żadnego znajomego lekarza, żadnej opłaconej położnej.

Gość clarice15
hej,a ja rodziłam na żelaznej w W-wie.Sala porodowa nazywała się kasztanowa i było super-fotel taki siedzący do porodu,drabinki,worek sako,wielka gumowa piłka do ćwiczeń,wanna narozna ,żeby można było poleżeć w ciepełku...Bardzo ładnie,żadnych zbędnych rzeczy, a jeszcze radio i lampka z dużym abażurem..jak w hotelu:-)najpierw myślałam,że to może jakis pokój przed porodem..ale później jak położna ustawiła fotel...no to szok..kameralnie i bosko...aż się chce wracać;-)

Gość estaszia
wchodząc do szpitala, mówię- chce miec salę dla siebie.płace i wymagam.a oni powiedzą wtedy- nie mamy miejsc. No i położą mnie z wieloma kobietami. Dramat. Tak własne nie chcę, chce miec sama pokój i chce zapłacić.

Gość estaszia
chodzisz po tym pokoju nago czy w jakims szlafroku?bo zakładam ze w między czssie jak wchodzisz do wanny, czy pod prysznic to nago:) a potem w szlafroczek i znów przy nastepnym skurczu pod prysznic dla ulgi i tak co 5 min?

Gość jak dostaniesz porzadnych
bóli to bedzie ci wszytko jedno czy pokoj bedzie jednoosobowy czy tez z innymi rodzacymi . jedyna mysla twoja bedzie " kiedy to sie skonczy " powodzenia.

Gość estaszia
strach jest wielki. Czy skurcze sa bardzo bolesne czy samo wypchnięcie dziecka boli/W koncu naciaga się cała warga sromowa...odczucie pewnie takie jakby sie jakiegos arbuza rodziło.czy tak? jak te bóle znieść tak jak każda znosi?

Gość clarice15
jak do stanie bóli to może poprosic o znieczulenie "zo",ja miałam i z niczym sie tego nie da porównać-powinno być za darmo dla każdej rodzącej:-)

ja przyjechalam do szpitala z bolami , skurcze byly juz co 5 min ( wody odeszly godzine wczesniej ) najpierw rejestracja , pozniej wywiad i badnie lekarskie ( tysiac pytan na ktore nie bylam w stanie normlanie odpowiedziec bo przeszkadzaly mi skurcze ktore byly juz co 3 min) nawet pytali sie o zawod meza - co ma piernik do wiatraka . potem mnie zaprowadzono na fotel i zaraz urodzilam . nie chodzilam po szpitalu , nie robili mi lewatywy ani nie zdazyli mi zrobic znieczulenia . rodzilam bardzo krotko .i wsztysko bylo mi jedno czy rodze sama czy przy innych rodzacych .

najgorsze sa bole parte czyli te koncowe jak dzidzius wychodzi - przynjmniej dla mnie bol nie do zniesienia myslalam ze zrobie kupe ( na szczescie nie zrobilam ) dlatego naprwade polecam lewatywe na wszelki wypadek .

Gość estaszia
tak w sumie moge z innymi leżęć, ale chodzi o to ze jednoosobowy pokój wygląda jak pokój normalny domowy a wieloosobowy wiadomo:( znieczulenie tez sobie zazycze obowiązkowo, ale ponooć moze byc za późno na nie jak jest 7 cm rozwarcia- tak czytałam.

Gość estaszia
w znieczuleniu zewnątrzoponowym. Poród rodzinny jest możliwy gdy spełnione są następujące warunki: # występuje regularna czynność skurczowa, # rozwarcie szyjki macicy na 5cm, # brak przeciwwskazań medycznych, # zgoda ordynatora oddziału lub lekarza prowadzącego poród.

a co do ubrania dostalam koszule , nie radze brac z domu bo sie ubrudzi krwi i bedzie do wyrzucenia ( chyba ze masz juz jakas niepotrzebna ) szlafrok mialam zapakowany w torbie ( moze sie przydac ) ale ja go nie zalozylam bo z badania od razu trafilam na fotel i zaraz urodzilam.

Gość clarice15
ja dostałam przy 5 cm,wogóle jest od 4 cm...a po znieczuleniu w ciągu 15 minuy było po wszystkim,a bóle parte to najlepsze co może sie trafic:-)najgorsza jest trzecia faza porodu-czyli od 7 do 10 cm...później to juz spoko:-))

Gość mbgtrklhkl
ja to w krw to znaczy że będzie az tyle krw !!!!!!! przy porodzie

w moim szpitalu ze znieczulenie bylo tak podpisywalo sie zgode na to znieczulenie , ale oni nie mieli obowiazku robic ci tego znieczulenia czyli nie bylo ono na zyczenie . to czy dostaniesz takie znieczluenie zalezalo jak postepuje porod i to lekarz o nim decydowal . przynajmniej tak mi mowila polozna a czy prawde powiedziala to nie wiem bo u mnie i tak nie bylo sensu z tym znieczuleniem bo zaraz urodzilam. ale jak kobieta dlugo sie meczy to lepiej zeby dostala takie znieczulenie . z tego co wiem takie znieczulenie hamuje czestotliwosci skurczy i przez to porod sie wydłuza w czasie - gdzies to kiedys wyczytalam

Gość estaszia
czyli parte sa lepsze od tych przepowiadających?ale mozna znieść je? jak miałam okres często masowałam brzuch, ugniatałam go tak bolał, i chodziłam podkulona, strasznie boli wtedy i brałamnospę czy ibuprom. Tu pewnie skurcze sa tak silne ze mozna wykorkowac? czyli w tej wielkiej torbie mozna miec koszule ale taka juz do załozenia po porodzie, majtki jednorazowe z podpaskami wkładami, kosmetyki własne, kapcie, dokumenty i chyba to wszystko?mój szlafrok pewnie cała torbe zajmie a gdzie reszta.i druga torba dla dziecka.

Gość clarice15
nie wiem o jaka krew im chodzi...może jak się ma nacinane krocze to jest troszkę i jak łozysko odejdzie..ale moje dziecko było ładne i czyste jeśli nie liczyc tzw.mazi płodowej-taka biała mazia na bobasie:-)))

jak sie rodzi dziecko no to krew tez wypływa , potem rodzisz łozysko tez z krwia , a potem organizm zaczyna sie oczyszczac czyli zaczyna siei połóg . zreszta jak mmi wody odeszły to z czopem - te wody byly zabarwione przez ten czop krwia

Gość estaszia
jak to jest ze jedna rodzi 4 godzinaainna 20? co to oznacza? ze zanim wypchnie dziecko to przez 4 godziny lub przez 20 godzin ma skurcze i męczy się? a od czego zalezy czy 4 czy 20 godzin?

Gość clarice15
kochana nie wykorkujesz:-))położna masowała mi plecy w okolicy krzyzowej i to bardzo pomagało,oraz ciepła woda w wannie ...nie taki diabeł starszny..jak go maluja:-)zawsze możesz zapłacić za cesarke:-)

jak dziecko rodzisz i łozysko jest troche krwi ale bez przesady .zwylkle z woda odchodzi tez czop i przez to wody zabarwione sa krwi . a wiadomo najwiecej krwi jest jak zaczyna sie połóg czyli po porodzie . moje dziecko jak sie urodzilo bylo czyste bez krwi i mazi .