Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jessica For Ever

ALIMENTY - problem, pomóżcie

Polecane posty

Gość Jessica For Ever

Witam. Zwracam się o pomoc do tych, którzy byli w podobnej sytuacji, bądź orientują się nieco w tej sprawie. Otóż, jestem z mężczyzną, który jest po rozwodzie i ma 17letnią córkę. On nie utrzymuje kontaktów z byłą żoną, tylko z dzieckiem. Jemu jako osobie bezrobotnej i bez prawa do zasiłku, przyznano zaocznie (wyrok) 600zł alimentów miesięcznie. Do tej pory wynosiły one 300zł. Czy sąd ma prawo wydać taki wyrok, wiedząc o tym,że jest bezrobotny i bez prawa do zasiłku, a ponadto nie wzywając go na rozprawę? (zaznaczę tylko,że Jego była żona żyje z kimś ustawionym na wysokim stołku w tymże właśnie sądzie). Kiedyś pobierała zasiłek alimentacyjny z ZUSu jak i od Niego, ma na to świstki, czy może ją w jakikolwiek sposób za to ukarać? Jest ona osobą pracującą, ma biuro kredytowe i zarabia sporo. Kiedyś powiedziała, pewnej osobie, że ona nie ma czasu na dziecko, bo ona jest już dorosła, czy ojciec może pozwać dziecko jako świadka??? Latem zostaniemy po raz pierwszy rodzicami (ON 2-gi raz). Jego dziecko jest na pierwszym miejscu, szanuje to. Chcemy, żeby ona miała w życiu dobrze, chcieliśmy zabrać ją do siebie, ale matka wszystko utrudnia, cały czas robi pod górkę i się mści... Mój R. napisał jej kiedyś, że jeśli ją jej dziecko nie interesuje to niech się zrzeknie praw na Jego korzyść i On ją wychowa... Pomóżcie....

Gość ...222
nie wierze żeby on nie pracował i był bez prawa do zasiłku pewnie pracuje na czarno tak?

tak kochana mieliprawo mu podniesc alimenty bo Sąd nie obchodzi czy on pracuje czy nie, jest to w jego wlasnym interesie znalezc sobie pracę.jezeli on niebedzioe placil, zaczna sciagac z jego rodziny albo wejdzie wam komornik na chatę.

Gość Jessica For Ever
prace dorywcze. Dzisiaj praca jest, a jutro jej nie ma - taka zasada.

i nie musieli go wzywac na rozprawe.jesli jego byla zona zlozyla wniosek o podniesienie alimentow, to wystarczy.poza tym dziecko rosnie to wiadomo ze wydaje sie wiecej iz 300zl miesiecznie wiec je podniesli, szkola, ksiązki, zajęcia dodatkowe, wyzywienie itd.

Gość Jessica For Ever
miniam ..... - on ma w ZUSie prawie 12tys, zaległosći, ponieważ ona ciągla z ZUSu i od Niego. On ma to udokumentowane. Czy On może jej o to sprawę założyć? Ona ma portfel zamiast mózgu, nigdy jeszcze nie spotkałam się z taką materialistką. Ona nie interesuje się dzieckiem, Marta jak do Nas przychodzi to cały czas klepie jak to ją matka wyzywa, że w dupie ma wszystko, obiadów w domu nie ma... Katastrofa ...

Gość Jessica For Ever
miniam..... Dobrze, ja to rozumiem, ale ona też jest rodzicem i jeśli ona dołoży drugie 300 zł to jest 600zł. Ale tylko On ma płacić!!! Bo ją na to nie stać, zarabia ona ok 3000zł , ale poweidziała,że ona ma swoje własne potrzeby i mieszkanie do opłacenia.

Gość ppppppppppppppppp
prace dorywcze= na czarno, tylko ładniej powiedziane. Sąd bierze od uwagę REALNĄ MOŻLIWOŚĆ ZAROBKOWANIA. Można złożyć odwołanie od wyroku i zostanie, gdyż postępowania sądowe są dwuinstancyjne. Jeśli wyrok jest prawomocny, można wystąpić o obniżenie kwoty alimentów (np.po urodzeniu dziecka). Fakt, że matka związana jest z kimś innym, nie zmienia faktu, że to ojciec dziecka, wspólnie z matką, są zobowiązani do utrzymania własnego dziecka- w równym stopniu. Koszt utrzymania 17 letniej dziewczyny, zapewne uczącej się, jest dość wysoki, stąd sąd podniósł kwotę alimentów. Co do wyłudzenia zaliczki alimentacyjnej z Funduszu- mąż miał obowiązek płacić przez komornika, a nie do rąk matki, o czym z perwnością wiedział. Nie wiem dlaczego został wydany wyrok zaoczny, ale z pewnością sąd wzywał na rozprawę. Może mąz nie dopełnił obowiązku meldunkowego.

no to powinien w takiej sytuacji wystąpic o odebranie praw matce a Ona jestna tyle duza ze moze zeznawac jesliby chciala.To ze ma dlugi to tylko jego sprawa, nie Sądu, dla Sądu to nawet lepiej bo jest łatwiej kogoś pogrążyć.A jesli nie bedzie płacic alimentów i ona to zgłosi, nie będą mieli z kogo ich sciągnąć, wejdzie wam komornik na mieszkanie, a w najgorszym wypadku jesli nie bedzie co wziąc to moga go zamknąć.nie zartuję, pytasz-odpowiadam.w ostatecznosci mozecie poczekac az mloda skonczy 18tke i wtedy wybiera sama z kim chce być.

to ja nie wiem i naqwet nie chce wiedziec jak sie utzrymuje 17letnie dziecko za 600zl miesiecznie.Moja córka ma połtora roku i wydajemy miesięcznie okolo 1000zl.Przykro mi,Mloda musi bardzo cierpiec przy takiej matce, mysle, że warto skombinowac pieniądze na ten rok, płacic, a potem wziac ja do siebie.Jezeli Mloda bedzie sie chciala uczyc dalej, tzn studia itp, obowiazkiem rodzicow obojga jest placic za jej ksztalcenie.W tym matki.Jezeli nie bedzie chciala placic, wtedy Mloda sama moze ja podac do sądu.

Gość ppppppppppppppppp
"A jesli nie bedzie płacic alimentów i ona to zgłosi, nie będą mieli z kogo ich sciągnąć, wejdzie wam komornik na mieszkanie, a w najgorszym wypadku jesli nie bedzie co wziąc to moga go zamknąć." Tu akurat ktoś pomylił pojęcia. Postepowanie egzekucyjne (komornika)- cywilne. Natomiast kara pozbawienia wolności mogłaby być zasądzona w przypadku skazania męża za przestępstwo niealimentacji- postępowanie karne (policja, prokuratura, sąd karny). Oczywiście winę trzeba udowodnić, bo samo nie płacenie alimentów nie jest przestępstwem. Nie jest tez łatwo pozbawić rodzica praw rodzicielskich, zwłaszcza że dziecko mieszka z matką od dłuższego czasu i nie było sygnałów świadczących o zaniedbaniach. Można powiedzieć, że występując o podwyższenie alimentów matka dba o potrzeby dziecka. Dziecko może być świadkiem w sprawie, jednakże przysługuje mu prawo odmowy zeznań.

Gość Jessica For Ever
Rozumiem. Czyli zgłosimy się do adwokata jak tę sprawę rozwiązać. Ale to iż ona ciągnęła z ZUSu i od niego jest nielegalne, prawda???

Gość Jessica For Ever
"Nie jest tez łatwo pozbawić rodzica praw rodzicielskich, zwłaszcza że dziecko mieszka z matką od dłuższego czasu i nie było sygnałów świadczących o zaniedbaniach. Można powiedzieć, że występując o podwyższenie alimentów matka dba o potrzeby dziecka". Odnosząc się do tego, pragnę poinformować iż były zaniedbania z jej strony, ponieważ Młoda nie chodziła do szkoły jakiś czas, ani jej wychowawczyni, ani pedagog nie mogli skontaktować się z jej matką, ponieważ nie odbierała tel. Kiedy teściowa do niej poszła, zapytać co dzieje się z wnuczką, ona powiedziała, iż nie wie co robi Młoda, a poza tym ona jest dorosła, a matka pracuje i nie ma na to czasu. Mój poszedł do kuratora i powiedział o zaistniałej sytuacji i ktoś był u niej w domu z opieki albo kurator i Młoda w szkole pędem była.

Jessica wybacz, pisałas ze to Marta, ja napisałam Mloda bo nie zauważyłam i tak po przyjacielsku chciałam Ją nazwac:)

Gość ppppppppppppppppp
to zależy. Jeśli mąż posiada pokwitowania przekazanych pieniędzy powinien je przedstawić komornikowi. Istnieje też możliwość, że ona przekazała taką informację komornikowi- że mąż w takim i takim terminie przekazał taką i taką kwotę. Ona otrzymuje/wała pieniądze z ZUS'u, gdyż wpłaty od męża były nieregularne lub niepełne, a sprawę prowadzi komornik. Zatem za jakiś okres czasu mąż jest jej dłużnikiem, więc jeśli poinformowała komornika o otrzymaniu pieniędzy, to ok. Trzeba porozmawiać z komornikiem, a nie adwokatem. Poza tym sprawa karna- ewentualne oszustwo- wyłudzenie pieniędzy z ZUS'u nie ma wpływu na wysokośc alimentów, to dwie odrębne sprawy.

Gość samaEwusia-lat44
miniam-bzdury opowiadasz,nie może sąd zasądzić wyroku zaocznego,tzn.może tylko w takiej sytuacji,gdy pozwany po prostu nie stawia się na rozprawy,nie odbiera listów z sądu,udaje że ich nie dostał...a list z sądu,nawet nie odebrany[jesli zdarza sie to kilka razy],traktuje sie jako doręczony.dlatego ów pan,ma zasądzone tak wysokie alimenty,bo sąd uznał,że skoro nie zgłasza sie na rozprawę,to godzi się na to wszystko,czego w pozwie żąda matka.

Gość tommassso
same kurwy i złodzieje

Gość a ja powiem tak...
skąd ja to znam. Trochę zawiści i zwykłej zazdrości przebija z Twojej wypowiedzi Autorko. 600 zł alimentów dla 17 letniej córki to niewiele a sąd bierze pod uwagę możliwości zarobkowe. To ile zarabia matka dziecka nie ma większego znaczenia, ojciec dziecka musi łożyć na utrzymanie córki. Dlaczego tylko matka ma partycypować w utrzymywaniu dziecka tylko dlatego że tatuś ma nową rodzinę.