Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martund-dolika

Cala prawda o studiach zagranica a znalezieniu pracy w PL

Polecane posty

Gość Martund-dolika

Studiowalam w Londynie. Skonczylam turystyke. Wrocilam do Polski. Myslalam ze z papierkiem z uniwerystetu w Londynie uda mi sie znalezc lepiej platna prace w Polsce, ze bede sie rozwijala i duzo osiagne. Niestety, moje wyobrazenia legly w gruzach kiedy wrocilam do Polski.. Jestem tutaj ponad pol roku, pracy w turystyce nie moge znalezc. Nikogo to nie obchodzi ze skonczylam studia w Londynie, nikogo to nie obchodzi ze mam doswiadczenie, ze bylam na praktykach w Afryce. Kazdy ma to gdzies.. A nawet mam wrazenie ze niektorzy sie boja o swoje stolki.. ze moge stanowic dla nich zagrozenie. Pracy nie moge znalezc mimo tego ze mieszkam w duzym miescie. Pozostalo mi udzielac korepetycji i pracowac w szkolach jezykowych. Do tego dorabiam w hotelu na recepcji :/

Gość loj ja to po
no co poradzisz ??? taka Polska.... a na jakim uniwrerku studiowalas? tak z ciekawosci pytam... nie poddwaj sie,szukaj dalej...a jak nie to wyjdz znowu zagrnice :-)

Gość Martund-dolika
Na middlesex

Gość Emil Grant
Przeciez to chyba logiczne, ze nie skonczona szkola czyni pracownika wartosciowym!!! Widocznie trafialas na madrych pracodawcow, ktorzy wiedza, ze papierek jest warty "mniej niz 0". Wazniejsza jest wartosc dodana, jaka dany pracownik moze winesc do firmy. Nie oceniam, czy potrafisz cos wniesc, czy nie ... ale myslenie, ze ukonczenie jakiejs szkoly otworzy do wszystkiego drzwi jest troche niezrozumiale.

Gość loj ja po to
wiesz w Polsce zawsze bylo ciezko ,i mozliwe ze ludzie raczej traktuja cie jak zagrozenie. a tak w ogole to co mozna robic po turytyce? bo mi tylko przychodzi do glowy praca wagencji turystycznej ,albo ewentulanie w urzedzie w departamencie zwiazanym z promocja regionu...

Gość taka sobie karolajna
czesto tak jest ze mozesz miec zbyt wysokie kwalifikacje ...

Gość pinaacolada
zgadzam sie z emilem. papierek z zadnej uczelni nic ci nie da jesli po prostu pracodawca uwaza ze sie nie nadajesz

Gość taka sobie karolajna
dlaczemu tak woogle nie zostalas w angli ? oni maja o wiele lepiej rozwinieta turystyke niz polska ... hmmm liczy sie tez chayzma :)

czemu szukasz pracy w Polsce? nie rozumiem jaki jest sens studiowac w UK, by pozniej pracowac w Polsce. Koncze studia w UK i tu zostaje, biore pod uwage przeprowadzke do Dubaju - tam jest wiecej pracy w moim zawodzie. Ale do Polski? Gdybym chciala pracowac w Polsce, to studiowalabym w Polsce.

Gość Piotr222222
Myślałaś że studia w Londynie będą dużo bardziej cenione niż te w Lublinie czy Koszalinie? Niby dlaczego? Jedyny niezaprzeczalny fakt, to biegły angielski. A tak naprawde studia o kier. "TURYSTYKA" są niewiele warte. Ot, jakieś tam studia wyższe ale szału nie robią.

Gość tamarra-x
No ale zeby przekonac sie o umiejetnosciach najpierw trzeba by zatrudnic go by zobaczyc jak sobie radzi. I doswiadczenie tez sie znikad nie bierze. Zreszta autorka napisala, ze byla na wolontariacie cvzyli cos juz robila. Niestety ludzie ktorzy raprezentuja cos wiecej soba czesto sa postrzegani jako zagrozenie i tym bardziej w dobie kryzysu jem im ciezej.

Gość Martund-dolika
Czemu wrocilam do Polski? Bo w UK nie moglam znalezc pracy w zawodzie, a dluzej nie chcialam pracowac jak bialy murzyn. Poza tym zanim zaczelam studia, studiowanie zagranica bylo szalem, mowilo sie ze z takim papierkiem mozna zrobic kariere, duzo osiagnac i ja sie na to nabralam. Teraz zaluje. CHyba bede musiala robic jakas podyplomowke.

Gość loj ja po to
powiem ci ze dziwne to ze w lodnynie nie moglas znalez pracy po uniwersytecie... moze to z towjej winy, moze to nie ejst za bardzo popularny kierunek...zreszta niewazne,jestes teraz w polsce. co mozesz zrobic- no chyba nic innego jak szukac dalej, po co innego?

Gość Sex on the beach
Ja piernicze wy ludzie jestescie dziwni. Przeciez teraz jest kryzys, to normalne ze pracy nie mozesz znalezc! Poza tym w Lonydnie tez mieszkalam, tez po studiach bylam i z tego co sie orientuje to turystyka dosc popularny kierunek jak i w Polsce po ktorym nie ma pracy. Dlatego dziewczyno proponuje robic jakies drugie studia. Lepiej bys zrobila jakbys poszla na accounting albo cos w tym stylu.

Gość tvnkalakasta
Dziwie sie ludziom ktorzy chca pracowac w Polsce a jada na studia do uk.

hmmm dość niewygodna sytuacja,ale co porobisz..Ja sama chodzę do szkoły w Szwecji i za 2 lata zacznę studia.Zastanawiam się nad psychologia a prawem,chociaż kusi mnie by zostać tłumaczem gdyż znam biegle Rosyjski,Polski,Szwedzki,Ukraiński i w trakcie uczę się Hiszpańskiego. Dusza i sercem czuje się lepiej w Polsce,czuje się jak w domu,czego nie można powiedzieć o Szwecji..Po studiach chciałabym wrócić do Polski i znaleźć prace właśnie w tym kraju..tylko ze teraz mam coraz większe obawy..ze nie znajdę pracy...Naprawdę współczuje Ci Martund-dolika,ale mam nadzieje ,ze Twój problem szybko się rozwiąże! :)

problem tkwi nie w lokalizacji a w kierunku i braku doswiadczenia; jakos ludzie, ktorzy za granica zrobili certyfikat ksiegowego ACCA sa w Polsce rozchwytywani. Poza tym jeszcze inna sprawa ze potencjalny pracodawca wie cos z reguly o poziomie szkol w Polsce, a co mu mowi slowo Middlesex? Nic, nawet nie wie czy nie jest to szkola typu \'kup sobie wyksztalcenie\', a na dyplom bardzo duzo dobrych firm zwraca uwage, bo wola sobie wziac swieza osobe po dobrej szkole i przyuczyc ja niz kogos, kto skonczyl byle jaka szkolke albo zadna.

Gość oj gufno tam
sorry Middelsex University mowi samo ze siebie- po pierwsze jest ot uniwerytet ,po drugie zagrnaiczny ,na jakie podstaiw moge oni steridzic ze to taka byle jaka szkola? sorry,ale studia zaoczne to niby co jest - wiem ile glabow tam chodzi ,bo masa ludzi z mojego lieum jest na zaocznych. a myslisz ze studia zagrnica sa takie latwe? latwe to moze sa ,jak ktos ma zajebiscie boigtych rodzicow i moze sobie pozwolic na wynajme mieskzania , nie parciwanie tylko lazenie na uni ,to jest latwe ,ale wiesz ile wysilku wymaga ze sie utrzyamc- pracowa i jednoczesnie ucczyc sie w obym kraju ,zyc tutaj ? ??!?!?! to wcale n ie jest takie proste ...

dosknale wiem bo pracuje i uczę sie w Dublinie, choć magistra już dawno mam. Nigdzie nie napisałam że to jest łatwe. Nie zmienia to faktu ze pierwszy raz słyszę o Middelsex University. Skąd polski pracodawca ma wiedzieć że to dobry unwerek a nie szkółka, w której za samo płacenie czesnego dostajesz dyplom, nawet i korespondencyjnie? Mówi mu to tyle co anglikowi nazwa Politechnika Wrocławska, czyli kompletnie nic.

Gość lllllilii weisz co
sorry,ale ty myssliz ze parodwacy to siedza i czytaja rankingi szkol? przynajmniej wiadomo ze to uniwersytet , a skad parodwac wie jaki jest poziom na uniwersyteie poznanskim czy jakims tam innym?

Gość w Polsce
prace mozesz dostac tylko po znajomosci, niestety

Gość konczeeeee
Koncze w tym roku studia psychologie w UK i az sie boje powrotu do Polski...

Gość kleo99
Sam fakt, ze wyjechala na studia za granice, studiowala w nieojczystym jezyku, utrzymywala sie jakos, byla na praktykach na innym kontynencie jest dowodem na to, ze jest bardzo zaradna i obrotna osoba. Ja wolalabym zatrudnic taka osobe niz absolwenta dziennych studiow w Polsce, ktory 5 lat tylko studiowal i tak naprawde wiadomo tylko tyle, ze umie zakuwac do egzaminow.

Gość Kate111
Cześć! Wiesz dziwię się, że wróciłaś do Polski, nie wierzę, że w Anglii było cięzko o pracę, może powinnaś była zmienić miejsce zamieszkania, ale nie ważne, teraz jesteś w Polsce, musisz się przestawić na to jak jest tutaj (czyli nieciekawie). Nie wiem co dokładnie chcesz robić, ale może spróbuj w bardziej turystycznych miejscowościach. Znasz stronę www.tur-info.pl, tam jest trochę ogłoszeń o pracę w turystyce. Zauważyłam, że z pracą w turystyce jest tak, że musisz zacząć od zwykłej recepcjonistki a potem idziesz w górę. Poszukaj takiego miejsca gdzie jest szansa na awans (hotele Qubus) i zacznij od tej recepjonistki. Powodzenia!!!!

Gość Dziewczyna w sukience w groszk
Zrobilas pare podstawowych bledow! Przede wszystkim z tego co mozna wyczytac, poszlas na studia za granica bo to bylo modne! Uwierzylas bujda ze bedziesz miala dobra prace, studiowalas turystyke, a czy to chcialas studiowac czy poszlas bo najlatwiej sie bylo na ten kierunek dostac? Middlesex University jest jednym z najgorszych univerkow w Angli, podajac fakty jest na 105 miejscu na 114 ujetych w liscie rankingowej! Czego ty oczekujesz od Polskich pracodawcow? Czym roznisz sie od studenta studiujacego turystyke na polskich universytetach? Moze tylko tym ze posiadasz Ielts-a, chociaz roznie to bywa, wlasnie takie gorsze universytety przyjmujna kazda rase nawet tych ktorzy dobrze nie znaja anglika, dla kasy! Jakie masz dodatkowe umiejetnosci, wyrozniasz sie czyms od innych studentow Turystyki?

Gość Kolorowe włosy w śnie
Mysle ze Pani przesadzila. Po pierwsze:no dobra, my emigranci UK wiemy ktore uniwerki sa dobre a ktore nie. Ale w Polsce ludzie nie wiedza!! I nie maja o tym pojecia! Dla nich sie liczy dyplom, ale czesto nie przyjmuja po studiach zagramica bo czuja zagrozenie.

Gość jesli szukasz sensownej pracy
w Polsce, mosiesz wiedzic, ze pracodawcy nie sa idiotami i latwo sprawdza w internecie , jakie miejsce uniwersytet zajmuje w rankingach . Sam fakt,ze jes za granica o niczym nie swiadczy, liczy sie poziom. Mogliby sie przejac w twoim wyopadku praktyką w Afryce i tez rozeznaniem w realiach angielskich - akurat w turystyce to wazne. Aler jak nie ma zapotrzebowania to tez nie pomoze.

Gość Dziewczyna w sukience w groszk
Sama bylam w Angli 5 lat i znam realia. Sama tam studiowalam. Mialam wieszkosc znajomych polakow ktorzy szli byle isc, na byle jaki Univerek i mowili a co tam liczy sie dyplom a nie renoma univerku. Pracodawcy w pl nie chca zatrudniac z dyplomem angielskim bo to jest im obce. Tak samo jak w UK przyjedziesz z dyplomem universytetu Jagielonskiego i co z tego? Ja tez na poczatku mialam dyplomy z pl to nikt mnie w Angli zatrudnic nie chcial, a jak zrobilam paromiesieczny kurs w Collegu, z podstaw ksiegowosci od razu polecialy oferty! Dla nich liczylo sie to co ukonczyles w ich kraju:) Polski pracodawca zatrudniajac studenta Turystyki orientuje sie mniej wiecej jakie przedmioty, zagadnienia itd studiowala osoba na tym kierunku, co daje mu mniej wiecej rozeznanie jakie umiejetnosci ma student. Natomiast co moze powiedziec o studentce Turystyki z Middlesex University? Nie wie jakie zagadnienia, tematy, moduly ukonczyla, jest to dla niego czarna magia! A wiadomo to co nieznane przeraza. Takze dlaczego mialby taki potencjalny pracodawca inwestowac w taka osobe? Moim zdaniem dobrym sposobem jest wypisanie w CV poszczegolnych modulow ktore sie ukonczylo. Da to jakis tam wglad przyszlemu pracodawcy w przerabiane przez studenta zagranicznej uczelni tematy. p.s Podoba mi sie ta Pani, czuje sie staro ale co tam;)

Gość gość
Hahaha turystyka, czyli kierunek dla badziewiakow robiacych kariere na zmywaku w uka BUEHEHEUHEEEEEE:D bylo skonczyc renomowana uczelnie jak polscy sportowcy kazdy ma prace z nich i ja tez i zona ktora skonczyla lekarski kierunek