Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarownica z portobell2o

jakie znacie skrajne przypadki skąpstwa i zachłanności?

Polecane posty

Gość rozkapryszona rzekoma
moja ciotka, ktora spokojnie stac na pojscie do okulisty (tak jak i babcie, ktora prowadzi stancje stac na uzywanie spluczki w kiblu), uzywa okularow jakichs popadnie, swojej ojca, matki (kaze z nich ma rozne wady wzroku), dla ciotki to niewazne, byle tylko powiekszaly :o

Gość moze tak mozeNie
rozkapryszona rzekoma ale mam polewke z tych twoich przypadów, normalnie az mi łzy polecialy z tego kierowcy autobusu

Gość frtbhaz
ten sam sasiad myje szklanki tylko sama woda bo nie sa tak brudne zeby uzywac plynu :o

Mój wujek pszczelarz, który zajmuje się tym hobbystycznie, mówił że znajomi z branży kiedy zaczynali musieli trzymać na początku miód w garażach (takie blaszaki pod blokiem). Kiedy do beczki (bo musi być odkryta) wpadał kot, zapobiegliwi panowie wyciągali nieżywego już kota i \"uważali\" przy rozlewaniu na sierść.

facet (lekarz) zaprosil mnie na kolacje, za ktora JA musialam zaplacic, bo on przeciez po mnie przyjechal z drugiego konca miasta... Ok, zaplacilam. Potem wydzwanial do mnie i chcial wyjsc ze mna na koncert jazzowy. Nie odpisywalam mu. Napisal jeszcze kilka smsow. W koncu odpisalam mu, zeby wiecej do mnie nie pisal, bo rachunku za telefon to ja juz za niego nie zaplace. Wiecej nie napisal ;) Ten sam typ opowiadal mi, ze kiedy studiowal w Texasie, a sa tam naprawde wysokie temperatury, ze w zasadzie ludzi nie ma na ulicach, a jedynie przemykaja z klimatyzowanych samochodow (autobusow) to klimatyzowanych mieszkan czy sklepow, to czesto spotykal bardzo uprzejmych ludzi, ktorzy zatrzymywali sie i pytali czy go nie podwiezc, kiedy on za przeproszeniem popier...alal w te kosmiczne upaly zeby nie wydac dolara na autobus :O (zaznaczam, ze biedny nie byl, rodzicow bylo stac zeby wyslac go "na nauki" do Stanow) i jeszcze mi sie przypomnialo, wyjechalam na wakacje do usa z kolega, zatrzymalismy sie u mojej rodziny, nie musial placic za nic podczas mieszkania tam, a kiedys przez przypadek pomylilam sie i posmarowalam jedna kanapke jego serkiem topionym, kazal sobie odkupic (odkupilam mu dwa :o ) kupowalam Polityke, ktora on tez czytal i po akcji z serkiem powiedzialam mu, ze w jeden tydzien kupuje ja, w drugi on, to powiedzial, ze nie musi w takim razie czytac...

Gość moze tak mozeNie
To moze troche nie na temat, ale apropo tego kota w miodzie przypomnialo mi sie jak kiedys moj piesek (teraz juz śp) wpadł do kibla takiego drewnianego na wsi (latryna, wychodek, ustęp jak kto woli) szukałam go kilka godzin aż w koncu tam zajrzałam a jemu tylko głowa wystwała i takie przestraszone oczy. Odrazu go złapałam i wyciągnełam. Domyć go z miesiąc nie mogłam i domu wywietrzyć :o ale dobrze ze zawartość kibelka nie była zbyt duza i ze sie nie utopił, bo bysmy go tak predko nie odnależli :o brrr

moze tak, moze NIE -> dobrze, ze wszystko sie dobrze skonczylo :) i na koniec jeszcze dwa przypadki, jedna kolezanka chcac zaosczedzic przy wchodzeniu do clubow na wejsciowce, nie myla reki w miejscu pieczatki przez tydzien :o I zdarzalo jej sie to wiele razy. druga, z ktora mieszkalam, wychodzac ze swojego pokoju do lazienki, ktora znajdowala sie obok jej drzwi, gasila lampke, zeby za minute wrocic i znowu ja zaswiecic. Ja bylam instruowana, ze powinnam robic tak samo, nawet jak wychodze zpokoju otworzyc komus drzwi :o (obie nie byly biedne)

Gość frtbhaz
rozkapryszona rzekoma ciaglym wlaczaniem i wylaczaniem pewnie wiecej zuzyla pradu :D

Gość moze tak mozeNie
haha ha no nie moge z ta pieczatka hehe

Gość frtbhaz
znajmoma nigdy nioe kupowala fajek choc palila sporo, a biedna nie jest,powiedzialabym, nawet ze bogata (wielka chata, ojciec wiele inwestycji ma, kilka samochodow, kasa doslownie na wszystko:o)

Gość ala co jej odwala
no rosoł to identiko gotowała ta mamuska,tylko ze na kurzych łapach na przykład,pod prysznicem wolno było sie kapac 2 minuty jak w koncentraku wejs zmoczyc namydlic wyjsc,swiatło gasiło sie o 9 ,albo kawe parzyło sie 3 razy,sledzie jedli przez rok na sniadanie bo tanie moge mnozyc ,ciagłe poszukiwanie jeakis ersatzów typu czy normalnym tuszem da sie nqapełnic toner do drukatki,prezenty owiniete szarym papierem i sznurkiem,zlbo przynoszenie rzezczy ze smietnika bo jeszcze dobre,zaznaczam ze ci ludzie prowadza firmę ,najlepszy gryps tory słyszałam to teks tej pani do meza ,imie z litosci wykropkuj e ...... ten ekspres do kawy mamy kupiony czy ze smietnika-autentyczne

Gość samaEwusia-lat44
moja sąsiadka,suszy pieluchy pampers na kaloryferze po to...by urzyć ich ponownie.zgroza.

Gość kiedyś moja przyszła teściowa
dała mojemu narzeczonemu przygotowane, upieczone skrzydełka. I wtedy do nas pojechał z nami jego brat. Ja w kuchni je podgrzewałam i rozkładałam na talerze, a przyszły szwagier z tekstem do narzeczonego, jak zobaczył ze rozkładam na 3 talerze: a to Anka też będzie jeść? (chodziło mu, że będzie za mało dla niego) mamy takich znajomych, jak do nas przyjdą to zastają zastawiony stół: różne ciastka, chipsy, zamawiamy pizze (za ktora my placimy)i oni nie mają oporu "żreć" bez ograniczeń. Ale jak nas zaprosili do siebie to postawili tylko paluszki. (u nas są czesto, a my u nich bylismy raz) Ale najbardziej skąpa to była moja babcia. jej córka przysyłała dużo paczek z ameryki, ale ona czesto zamiast dawac zawartosc nam to chowala ja do szafy,niewiadomo po co. Potem po paru latach znajdowalismy stare czekolady i niemodne ciuchy.

Gość kiedyś moja przyszła teściowa
a i jeszcze ten sam przyszły skąpy szwagier jak jeździ autobusem to nie kasuje biletów,tylko udaje przed kierowca ze to robi (nie może pojąc ze kierowce to wali kto kasuje bilet a kto nie a od biletow są kanary) albo jak już skasuje to potem kilkakrotnie używa tego samego biletu bo szkoda go wyrzucić!

Gość ala co jej odwala
i top padł a szkoda bo smieszny

ja znam jeszcze osobę która na całą noc pod kranem stawia 10 litrowy garnek, żeby woda leciała- a liczniki nie wyłapały. i tą wodę cały dzień używa do gotowania lub zmywania :o zal ;/ moi dziadkowie z oszczędności w kuchni nie odkręcaja kaloryferów, dziadek mówi, że co się w kuchni ugotuje,to ciepło będzie. jako jedyni mają całe zaparowane okna w kuchni. w pokojach kaloryfer odkręcony na 1 jak przychodzę z bratem, grzyb na ścianach zamalowany białą farbą. pilot w woreczku foliowym :o drzwi zamykane za każdym razem od każego z pokojów, żeby ciepło nie uciekało. połączenia wychodzące z telfonu domowego zapisywane na kartce. kąpią się raz w tygodniu. :o

Podczas wakacyjnej pracy za granica kolezanka pracowała w sklepie na stoisku z wedlinami. Jako pracownik dostawala je za darmo (oczywiscie w rozsądnych ilosciach). Bardzo oszczędna lub jak kto woli skąpa kolezanka zabierala rozne wędliny do domu i sprzedawała swojej przyjaciółce z Polski z którą dzieliła życie na obczyznie, wmawiając jej, że ona za to płaci w tym sklepie, ale z racji przyjazni postanowia sprzedawać jej po niższej cenie :o

fajna 'kolezanka' :o

Gość balbina z krakowa
PRZECZYTAJ znam faceta bardzo bogatego, ma kilka firm i obraca milionami. Kiedyś w jego restauracji kelnerka upuściła pustą szklankę i potłukła.Szklanka warość nie więcej jak 2 Zł. I tutaj reakcja właściciela, zrobił sie zły, czerwony za to i wyjął broń zza marynarki i groził że ją zabije. To było straszne, posłuchajcie, byłam świadkiem byłam pewna że ją zabije, omało sie nie zesikałam w majtki ze strachu, dostałam gwałtownych skurczów mięśni. Zwolnił ją i bluzgał.Nie da sobie nawet złotówki wydrzeć.

Gość Z tą wodą do gara
to nie jest żaden żal wg mnie, bo wszędzie zachęcają, żeby tak robić, z takiego kapania z kranu faktycznie można trochę uzbierać, a oszczędzą się przy tym nie tylko na rachunkach, ale i też na wodzie, której jest coraz mnie na świecie niestety:O

kolega mojego wujka, rowniez za granica, wyłaczał mu budzi zeby tamten nie wstawal na czas do drugiej pracy :o chciał miec wiecej pieniedzy :o Moj byly po zakonczeniu zwiazku wystawil mi rachunek opiewający na kilka tysiecy złotych, m.in. zawierał: -cene wydrukowanych z internetu przez niego dla mnie materiałów do pracy mgr -opłate za paliwo kiedy odwozil mnie na lotnisko -oplate za pralnie chemiczną, w ktorej prałam kożuch, na którą sam wcisnał mi kase (sam mi go ubrudzil kiedys tam podczas jakiegos sylwestra, ale ja nie chcialam zadnej kasy za to!!!!! na milosc boską) -oplata za kwiaty, ktore dostałam pare razy ja i moja matka -zwroty za kolacje, perfumy, kurtkę, ktore mi kupil podczas związku Bylo tego wiecej :o a historia z dziadkami i pilotem w woreczku foliwoym ubawila mnie setnie :D

Gość deeper.
Znajomy zaproponowal mi, ze mnie zabierze do domu swoim samochodem. Zgodzilam sie(mialam bilet miesieczny, wiec za pociag pospieszny nic bym nie placila) i kiedy bylismy na miejscu kazal mi sobie zaplacic za polowe benzyny. Rzucil suma bez zadnego wzastanowienia czyli musial juz wczesniej to sobie zaplanowac i obliczyc:O:O

a co do kapiącej wody z kranu to może zaczniemy zbierać deszczówke i w ramach oszczędnosci sie w niej kąpać... Wody coraz mniej? Slysze to juz od paru lat i uwierz mi, mądrzy ludzie wymyslą jak na dużą skalę odsalać morza i oceany :) bądzmy optymistami. Wracając do kranu to moze lepiej zawołac hydraulika, który naprawi cieknący (chociazby kropelkowo jedynie) kran...

Gość deeper.
rozkapryszona, chyba mu nie zaplacilas?:O Skad tacy ludzie sie biora?

wiem, że jak kran kapie i się postawi garnek to naprawdę dużo wody można nazbierać i np ją wykorzystać do podlewania kwiatów. ale tutaj chodzi o to, że oni robili to ŻEBY LICZNIKI NIE WYŁAPAŁY. czyli co nakapie przez noc- za darmo- to używają caały dzień. i to jest właśnie ten żal :o kiedyś jak przyszłam, to pokazali mi miskę i kazali nabrać wody i umyć w niej ręce. na szczeście nie korzystałam z toalety- ale sądzę, że woda będzie jeszcze jakoś wykorzystywana :o a jeszcze mi się przypomniało, że moja babcia rwie gazety na małe kawałki i zawsze jak szłam kupę to pytała co idę zrobić :o jak kupę to kazała wziąć papierek powrzucać do kibla, żeby kupa nie chlapała i było mniej sprzątania :o :o :o heh ;)

Gość deeper.
a jeszcze mi się przypomniało, że moja babcia rwie gazety na małe kawałki i zawsze jak szłam kupę to pytała co idę zrobić jak kupę to kazała wziąć papierek powrzucać do kibla, żeby kupa nie chlapała i było mniej sprzątania :D:D:D

serio, ale wtedy to było normalne, teraz sądzę, że niekoniecznie :o

Gość powierzył byś
wasze przykłady są smieszne:-d.Ja mam w rodzinie kuzynkę z 5dzieci.Ona obwieszona złotem,mieszkanie pięknie urządzone.dzieci chodza do szkoły bez kanapek.Nie mają klucza od domu,często wracajac do domu zastają drzwi zamknięte bo matka gdzies w mieście albo na kawce.Ona ma nawet drzwi od swojego pokoju zamknięte na klucz,bo tam trzyma jedzenie.dzieciaki z głodu zaczęly kraść jedzenie w sklepach.W tej chwili ma sprawę w sądzie o ograniczenie władzy rodzicielskiej.

kumpel na studiach potrafil jechac na pozyczonym bilecie miesiecznym prawie 3 godziny w 2 strony po chleb do tesco bo 50 gr tanszy, mialam tez taką znajomą co potrafila calkiem niedawno jeszcze przychodzic z zapytaniem czy pozycze jej jakiegos ciucha ( sorry ale kiedys jak naprawde ciezko cos bylo dostac, to tak sie robilo ale dzis?? ), a ja nie cierpie gdy ktos chodzi w moich ubraniach, nie mowie juz o zapytaniach o to by pozyczyc rower, wiertarke, namiot... ludzie - jak mozna ciagle sie pozyczac?? ktos przeciez za to musial wylozyc z wlasnej kieszeni

Z tym kapaniem wody..to znaczy, że oni specjalnie tak odkęcali kran, aby nakapało przez noc? A co do pilota w woreczku...moi dziadkowie tez pakowali je w woreczki, żeby się nie zakurzyły...to po prostu inna generacja, nie chodziło o żadne skąpstwo czy przesadną oszczędność, bo co w tym wypadku miałoby zostać zaoszczędzone? Dobry topik :D