Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość od kiedyy

od kiedy czytacie dzieciom?

Polecane posty

Gość od kiedyy

jak w temacie - kiedy zaczełyscie czytac swoim dzieciom ?

Gość miałam tak samo
od urodzenia, a w zasadzie nawet przed. W ciąży czytalam dużo ksiazek dla dzieci i czytałam na glos. W zasadzie nie dlatego żeby dziecko slyszalo tylko poprostu miałam ochote.

Gość od kiedyy
co czytalyscie od urodzenia?

Jak maly mial 4 miesiace, od mojej przyjaciolki dostal zestaw ksiazeczek w ksztalcie roznych zwierzatek, np. kaczuszka, rybka...kazda ksiazeczka miala po 4 karty, tekturowe... Synek przekladal, ogladal, podgryzal... Niedlugo potem zaczelismy kupowac mu wierszyki i bajeczki i czytalismy, z tym ze na poczatku maly nam wyrywal, przekladal, obgryzal...... jednak zaszczepilismy mu milosc do ksiazek, bo teraz jako 2-latek uwielbia , gdy mu czytamy, sam przynosi ksiazki, ktorych chce posluchac.... Poza tym zna wiekszosc na pamiec, pieknie mowi zdaniami (pierwsze zdania skladal w wieku poltora roku), myslimy, ze to w duzej mierze zasluga czytania i rozmow z synkiem..... Moja rada: czytac jak najwczesniej, chociaz na poczatku nie bardzo bedzie to przypominalo prawdziwe czytanie ;-)

Mój bardzooo długo nie chciał słuchać. Nie zdążyłam przeczytać jednej strony a jego już nie było... bo nudno. Teraz skończył 3 lata i od jakichś 2 miesięcy ma okropną fazę na książki. Jest tylko "citaj i citaj". Godzinami może słuchać, gadać o obrazkach w książeczkach itp. Przed każdym spaniem jest obowiązkowa bajka. A próby oswajania go z książką zaczęłam odkąd skończył roczek. Wcześniej mu śpiewałam. Jeszcze teraz nieraz mruczy zasypiając "mamo, piewaj..."

Gość od poczatku i wirz mi ze warto
ja tak na dobre zaczełam czytac synowi jak skonczył 2 m-ce były to krótki bajeczki a z czasem dłuższe ....dziś syn ma 6 lat . Zaczął płynnie mówić jak miał 2,5 roku dla wszystkich wokół to było zdziwienie gdyż chłopiec jest drobniutki i mówili ze nie widać a słychac .Co ważne dziecko mówiło od razu poprawnie ... Przestrzegam cie abys nie mówiła do dziecka tym okropnym tiutającym językiem np : cio to zia diubdziusiek """ lub cos w tym stylu ! 🖐️

Gość od kiedyy
:) ja tez zamierzam gdzies tak od 4, 5 miesiaca, mysle ze mniejszemu wystarczy jeszcze moje gadanie :)

Gość od kiedyy
ja tez nie lubie "pieszczącego" języka, musze jescze tylko dziadków oduczyć :)

Ja czytam córci od kiedy zaczęła mówić. Teraz tak się przyzwyczaiła, że zawsze na dobranoc muszę jej przeczytać bajkę. Kiedyś jak weszłam do jej pokoiku rano siedziała na łóżeczku z książką, ale nie była to książka z obrazkami, tylko gramatyka angielska....ale się uśmiałam :D :D :D

swojemu synkowi zaczęłam czytać praktycznie od urodzenie on leżał obok mnie a ja czytałam na głos antologię wierszy polskich i Twardowskiego na zmianę

Na początku czytaliśmy to co sami czytaliśmy. On się uspokajał przy czytaniu, słuchał. A od jakiegoś czasu którekie wierszyki, bajeczki, w tym czasie ogląda też obrazki. No i czasami nadal to co sama czytam :). I też robię wszystko, żeby nie mówiono infantylnym językiem. Czasem odpuszczam prabaciom, ale tak to wszyscy wiedzą, że nie wolno.

i najfajniejsze w tym wszystkim jest to,że mój syn zna na pamięć wiersz dziad i baba gdzie nigdy go się nie uczył i już kupę lat mu go nie czytałam ani tez sam nie czytAŁ tego wiersza a na pytanie skąd go zna mówi,ze nie wie ma go w głowie:)

Moja mama też uwielbia zdrabniać wszystkie wyrazy, moja córeczka też wiele wyrazów zdrabnia, ale nie do przesady:) Szczególnie, kiedy mówi o zwierzętach, które tak bardzo uwielbia.

agawa1977 Moja córcia potrafi powiedzieć modlitwę Aniele, stróżu mój...:)