Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość erotyczna_laseczka

Od czego się robi nadżerka? Od zatarcia narządów płciowych przez seks na sucho ?

Polecane posty

Gość erotyczna_laseczka

no wlasnie, w googlach nie jest zbyt przejrzyscie wyjasnione, raczej podaja objawy, i jesli tak jest, to czemu ludzie "trą " sie na sucho, skoro wiedza czym to grozi? są żele nawilzające ..

Gość Tytanowy Janusz
albo uczulenie na storczyki;)

Gość erotyczna_laseczka
no odpowiedzcie po ludzku jesli to wiecie. jestem młoda..

Wystąpienie nadżerki może mieć wiele przyczyn. Powstaje wskutek urazów mechanicznych, chemicznych lub stanów zapalnych

Gość erotyczna_laseczka
dzieki za odpowiedzi, zaraz poczytam inn topik, nadesłany przez tytanowego :)

Gość abcdabce
A ja jestem dziewicą i mam nadżerkę. To ona jest przyczyną tego, że często mam upławy. Raz już miałam leczoną, ale znów jest. Może mam ją poprzez zapalenie, a może przyczyna jest inna. Ginekolog powiedziała mi, ze nadżerka jest także dziedziczna. Jeśli ktoś miał w rodzinie np matka, to dziecko też moze mieć - To jej słowa. Ale trzeba to leczyć, nieleczona powoduje raka szyjki macicy, prowadzi do bezpłodności.

Niedawno znalazłam w necie artykuł z pisma medycznego, w którym autor dzielił nadżerki na \"właściwie\"(czyli grożące w przyszłości stanem zapalnym i rakiem, wymagające leczenia) oraz na \"fizjologiczne\". Te drugie leczenia nie wymagają. Mogą się cofać samoistnie, lub po zmianach w wyniku ciąży-wtedy cały nabłonek się zmienia-jak skóra węża;) najlepszą metodą zapobiegawczą są regularne badania cytologiczne-jeśli wyniki są ok-nic z nadżerką się nie robi. A już na pewno jej się nie wypala-to więcej szkody niż pożytku. Autor twierdził, że w Polsce wciąż pokutuje strach przed nadżerką i automatycznie-rakiem, tymczasem na świecie traktuje się to jak naturalny stan w fizjologii kobiety. Dopóki oczywiście nie ma stanów zapalnych, ani złych wyników cyto. A-to nie od tarcia:) od tego, co najwyżej są-obtarcia;)

autorko-jeśli szukasz wiedzy na kafe to już lepiej w grupie tematów-"ginekologia", a najlepiej u swojego lekarza, naprawdę. Pamiętaj, że tu w większości przypadków trafisz na doradcę ze szkoły podstawowej z wiedzą "podwórkową"...

Gość Tytanowy Janusz
nie wiem nie czytalem